NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pismaEnglish
Projekat RastkoDrama i pozoriste
TIA Janus

BOGDAN ŠPANJEVIĆ

GLAS U GLAVI

radio drama

LICA:
SEJMOR P. - radio voditelj telepatskog radija "Glas u glavi" na Tau Cetiju;
SUZANA P. - Sejmorova supruga, reporter sa terena radija "Glas u glavi";
SERGEJ K. - slušateljstvu poznat kao Vatreni Sergej - izveštač sa terena radija "Glas u glavi";
VOJISLAV K. - psihopata, tek prispeo sa Zemlje;
ŽAK POPOVIĆ - tonski realizator radija;
GOSPODIN KU - samoubica, telepatski manipulant u penziji;
GOSPOĐA KU - domaćica, njegova supruga, takođe samoubica;
FILIP - pubertetlija, samoubica, genijalan;
KAPETAN OSVALD - zapovednik privatnog svemirskog broda Haron;
SIBILA - akademska proročica i poslovna žena, senzualna;
CRVENI TATA - vođa patrole policije na Tau Cetiju;
VELIKI TATA - načelnik stanice policije;
DEŽURNI ASTROFIZIČAR I DEŽURNI SOCIOLOG (obojica, kao naučnici, veoma odgovorni);
Zatim: Gnevni slušalac; Goč - telepatski predajnik; pilot Harona; glasovi u reklamama; policajci i, jednom rečju, celokupna populacija Tau Cetija.


(24.00 č. Tau Ceti.
Najavna špica sa onoga sveta.)

SEJMOR: Tačno je 00 časova i trideset sekundi po Tau Ceti vremenu. Ja sam Sejmor, vaš voditelj, a ovo je "Glas u glavi", telepatski radio na Tau Cetiju. Emitujemo se na mreži alfatalasnih radio-moždanih predajnika na frekvenciji 12 Hz opušteno i kratkotalasnih beta moždanih predajnika na frekvenciji 56 Hz stresno... Sa vama ćemo biti sve do šest časova ovog jutra u nežnom i opuštenom noćnom programu našeg radija. Ako se večeras osećate relaksirano, ako ste u nekom finom društvu - podelite svoje uživanje sa nama i javite nam se. Ako ste napeti i pod stresom - za vas imamo servisne telepatske informacije na stresnim talasima. Mi smo tu za vaše lepe trenutke i upravo počinje naš večerašnji Suicide show. Svim priključnim slušaocima kao i svim pretplatnicima na vizuelni radio-signal koji su na vreme izmirili svoje obaveze šaljemo program večerašnje Suicide show emisije, ali... Pre toga izveštaj planetarne meteorološke komisije kao i dežurnog astrofizičara iz komisije za praćenje Tau Ceti Nove.

(Džingl sa onoga sveta za izveštaj o vremenu.)

SEJMOR: Na barometru hrane za ptice-kauzare "Pancir" - vašeg omiljenog proizvođača hrane za odbrambene ptice, trenutno je 1300 Mb vazdušni pritisak, cunami i dalje besni u severozapadnom distriktu, kreće se prosečnom brzinom od 240 km/č, na zapadnoj hemisferi je trenutno -70, na istočnoj +420. Za pretplatnike telepatskog "Glas u glavi" radija u području zahvaćenom cunamijem emitujemo poseban servisni program na kratkotalasnim stresnim frekvencijama. A sada, telepatski uključujemo dežurnog astrofizičara.

DEŽURNI ASTROFIZIČAR: Poštovani slušaoci, sve vrednosti Tau Ceti naše matične zvezde, su u granicama normale. To znači da Tau Ceti postaje Nova za tri do četiri meseca kako je bilo i predviđeno. Nešto je nervoznija danas, usled toga su i izazvani tektonski poremećaji na našoj planeti koji su rezultirali ovim veoma neprijatnim cunamijem, no to sve nije bitno. Ono što je bitno je da imate još uvek dovoljno vremena da na vreme budete evakuisani na Zemlju pre nego što nas naše sunce spali. Evakuacija će, kako se kaže, biti izvedena po ranije utvrđenom rasporedu. Za "Glas u glavi" - dežurni astrofizičar iz komisije za praćenje Tau Ceti Nove.

SEJMOR: Eto, globalna kataklizma je postala in tema u klubovima u koje su svi nagrnuli da bi se proveli najbolje u životu. Na Zemlji ćemo se svi roditi ponovo, a zato sada imamo priliku da se sjajno provodimo do kraja sveta. Mi vam nudimo večeras pravu emocionalnu satisfakciju - noćni program radija "Glas u glavi".

(Oglas.
Optimistična, brza i živa muzika, jedan odlučan muški glas i jedan mek, ženski.)

MUŠKI GLAS: Mlad si, ambiciozan, sposoban, voliš dobru zabavu? Prazna ti je glava i želiš da slušaš glasove?

ŽENSKI GLAS: Postani naš predajnik. Dok su ostali umovi prazni, tvoj je uvek pun glasova - glasova u glavi.

MUŠKI GLAS: Rentiramo 40% tvog uma koji koristimo kao svoj predajnik. Isplaćujemo veliku nadoknadu - na ruke, na račun, na lepe oči.

ŽENSKI GLAS: Neka tvoja glava služi kao naš odašiljač. Sa "Glasom u glavi" nikad nisi sam.

OBOJE: Sledećih dvadeset godina možeš da živiš od umne rente i da besplatno slušaš naš program. Stalno otvoren konkurs za nova predajnička lica.

SEJMOR: Eto, poštovani slušaoci čuli ste naš oglas, javite se - rentiraćemo vaš um na dvadeset godina. A sada molim telepatske pretplatnike sa skupljim, vizuelnim prijemom da se pripreme - emitujemo vizuelni fajl sa sadržajem emisije i prigodnim propagandnim porukama. Tri, dva, pripremite se za prijem, podesite nivo, jedan. (Čuje se krčanje i pištanje.) Za vas koji imate samo audio-pretplatu vizuelni fajl je samo krčanje i pištanje ali utoliko više razloga da se smesta pretplatite i na vizuelni prijem. Sada sadržaj. U 00.15 č. direktno se uključujemo u prenos dvostrukog samoubistva u Dvanaestom distriktu. Muž i žena izvršiće samoubistvo i time će ostvariti svoje pravo zagarantovano 111. članom Ustava Tau Cetija. Na licu mesta je Vaša i moja Suzana P - telepatski reporter. Da vas podsetim - moja Suzana i ja smo dobitnici ovogodišnje nagrade za najbolji bračni par voditelja. Ona je najveća ljubav mog života. U 00.30 č. - razgovor sa zapovednikom svemirskog broda za prevoz duša Haron na relaciji Tau Ceti - Zemlja. Kapetan Osvald će nam reći kako izgleda život jednog kapetana u prevozu duša, kao i da li je taj posao toliko sumoran kako se priča ili ima i neke svoje radosti. Takođe za vas koji nas trenutno primate u nekom od vaših omiljenih noćnih klubova emitujemo specijalne trans-kodove između svakog bloka - muzika pravo u glavu. Posle toga se uključujemo u još jedno samoubistvo u devetom distriktu, zatim sledi mnogo dobro muzike i... Šta da vam pričam, ostanite na 12 Hz i dalje, ja sam Sejmor, vaš voditelj, a ovo je najbolji telepatski radio - "Glas u glavi".

(Muzika pravo u glavu - muzički blok.
Špica sa onoga sveta - Suicide show.)

SEJMOR: Ovo je Suicide show u nula časova, petnaest minuta. Telepatski pozivam svoju suprugu, svoju golubicu, našeg reportera na terenu - Suzanu P. Suzana je na licu samoubistva. Draga, da li me pratiš?

SUZANA: Pratim te, mili moj. Nalazim se u Dvanaestom distriktu ispred šarmantne kućice koja se toplo ugnezdila u leju gerbera. Ovde živi bračni par Ku koji će večeras izvršiti samoubistvo. Usled udaljenog cunamija, električni vodovi su u prekidu - ulica je u potpunom mraku i samo svetlost sa naša tri satelita hladno obasjava kuću samoubica. Ukoliko niste uspeli da zamislite sliku ja vam savetujem prelazak na vizuelnu frekvenciju. Šaljemo vizuelni fajl - tri, dva, jedan. (Čuje se krčanje i pištanje.) Sa nama je večeras gospodin Ku, telepatski manipulant u penziji. Gospodine Ku, kako nameravate da izvršite samoubistvo?

GOSPODIN KU: Hvala, prvo bih hteo da pozdravim sve koji nas slušaju i da kažem... (Mikrofonija.)

SUZANA: Nemojte, molim vas, misliti na radio. Imamo mikrofoniju. Opustite se.

GOSPODIN KU: (Mikrofonija nestaje.) Oprostite. Sad je dobro..? Želeo bih da kažem da smo upravo vaš radio pozvali na samoubistvo jer ste najbolji. Imate jedan nivo, onako zaista ljudski, ostali su veoma prosti. Što se samoubistva tiče, vidite li onu visoku zgradu u susedstvu? E, tamo ćemo otići i bacićemo se sa dvadesetog sprata.

SUZANA: Vama je jasno, poštovani slušaoci, da je Ustavom zagrantovana obaveza svakog građanina da u svakom trenutku mora da bude sada i ovde. Ko nije u stanju da bude sada i ovde odlučuje se na samoubistvo što je takođe regulisano Ustavom. Hrabri bračni par Ku se odvažio da to i učini. Čestitamo. Pred nama je ogromna moderna dvadesetospratnica koja stremi put hladne svetlosti naših satelita i para noćno nebo svojom zastrašujućom siluetom. Sa tog mesta skočiće hrabri telepatski manipulant u penziji i njegova supruga domaćica. Vizuelni pretplatnici, tri, dva, jedan. (Čuje se krčanje i pištanje.) Gospodine Ku, šta vas je navelo na taj čin?

GOSPODIN KU: Ova kriza. Sunce će postati Nova za koji mesec i svet je načisto poludeo. Nakotili se kriminal i svakojake prljavštine. Ubićemo se i otići na Zemlju. Ustav nalaže da budemo sada i ovde, a s obzirom da religije nema, ovde je takav nemoral sada. Kad umremo idemo na Zemlju i uvereni smo da će nam tamo biti bolje. Tražili smo od opštine dozvolu, čekali smo šest meseci i na kraju smo je dobili, a oni što idu preko veze sve sređuju bez čekanja.

SUZANA: Sa nama je i gospođa Ku. Šta vi mislite o svom samoubistvu?

GOSPOĐA KU: Jeste li vi Suzana P, koja je sa svojim mužem dobila nagradu za najbolji bračni par voditelja?

SUZANA: Jesam.

GOSPOĐA KU: Vi ste divni. Vi ste naprosto predivni. Tako ste romantični vas dvoje i tako se lepo slažete. Moja komšinica kaže da ste se uzeli zbog reklame ali ja tačno osećam da se vi volite...

SUZANA: Da, volimo se, a volite se očigledno i Vi i Vaš suprug čim ste odlučili zajedno da pođete u smrt, tj. na Zemlju.

GOSPOĐA KU: (Umorno.) Eh, ja sam rekla mužu da baš i ne moramo, jer, evo, sad će Sunce još malo da postane nova pa ćemo svi zajedno. Što da se izdvajamo... Nije ni tako loše biti sada i ovde.

GOSPODIN KU: Žene ko žene. Lepo sam joj rekao da ne želim da živim u ovolikom razvratu oko mene i da ona ne želi takođe. Ko oće da čeka - neka čeka, ja sam se toliko namučio za dozvolu i ja odo.

GOSPOĐA KU: Ali, Oskare, gerberi još nisu procvetali, ja sam mislila da sačekamo...

GOSPODIN KU: Ne boj se za cveće, paziće ga naš nećag Goč.

GOSPOĐA KU: Ali, htela sam ja...

GOSPODIN KU: Hteo sam i ja mnogo šta, pa ne može.

SUZANA: Gospodine Ku, vi znate da naš radio daje nadoknadu vašim naslednicima ukoliko nam omogućite direktan telepatski prenos trenutka vašeg samoubistva. Ja vas sada pitam, da li želite da nam omogućite pristup vašim mislima dok budete padali ka zemlji?

GOSPODIN KU: Svakako, naknadu ostavite mome nećaku.

SUZANA: Najlepše hvala, isključite se za trenutak i ostavite podatke organizatoru, a vi, dragi slušaoci, ostanite sa nama još neko vreme dok se ovaj čestiti bračni par ne popne na dvadeseti sprat.

SEJMOR: (Uključuje se.) Da, da, i ja mislim, golubice, da je stari gospodin u pravu - razvrat i nemoral su u porastu. Tebi i meni je, draga, sada i ovde tako lepo, zar ne? /.../ "Glas u glavi" dvadeset i četiri časa sa vama do kraja sveta. Za one koji se trenutno zabavljaju nudimo pretplatu jedan na jedan, telepatsko emitovanje programa samo za dvoje, diskrecija zagarantovana, vreli erotski radio-program koji samo vi i vaša partnerka možete da čujete. A sada, dok se bračni par Ku penje na dvadeseti sprat - muzika pravo u glavu.

(Muzika pravo u glavu - muzički blok.)

SUZANA: Uključujemo se u direktan prenos samoubistva.

(Prenos sa lica mesta, čuje se fijukanje vetra.)

GOSPODIN KU: Još malo, ženo, tamo niže niz sims, da izađem i ja.

GOSPOĐA KU: Bojim se.

GOSPODIN KU: Ma, nemaš čega. Širok je sims. Hajde, samo jedan korak pa i ja da stanem. Hajde... Tako.

(Krcne metal na simsu, fijuče vetar.)

GOSPODIN KU: Marta, volim te.

GOSPOĐA KU: Oskare, volim i ja tebe, ali možda bi bilo bolje...

GOSPODIN KU: Ne može sad. Dobili smo dozvolu i idemo. Ne mogu sad da bacim šest meseci čekanja.

GOSPOĐA KU: Oskare, mili moj, možda da razmislimo - imamo još vremena.

GOSPODIN KU: (Ljutito.) Halo, radio "Glas u glavi", da li me pratite?

SUZANA: Da, gospodine Ku

GOSPODIN KU: Isključite se za trenutak.

SUZANA: (Ubeđeno, kao na prenosu utakmice.) Poštovani slušaoci, dok se bračni par Ku priprema da skoči... Ne, već vidim šta se dešava, gospodin Ku je iskoraknuo, drži gospođu Ku za ruku, ova gubi ravnotežu... U poslednjem trenutku odlučili smo da ovaj spektakl prenosimo putem vizuelnog fajla za vas sa skupljom pretplatom. Vizuelni prijem - tri, dva, jedan.

(Čuje se krčanje i pištanje.)

SEJMOR: (Kada je sve prošlo.) Draga, ovo je zaista bilo spektakularno. Pratili smo ovde u studiju na vizuelnim prijemnicima kako se približava zemlja - zaista nezaboravno.

SUZANA: Hvala, mili.

SEJMOR: Sada imamo, odmah posle prenosa, jednog slušaoca na telepatskoj liniji. Halo, dobra noć.

SLUŠALAC: "Glas u glavi"?

SEJMOR: Da, izvolite. Predstavite se.

SLUŠALAC: Ovde Miloš iz Četrnaestog severozapadnog distrikta.

SEJMOR: Oho, severozapadni distrikt. Zar kod vas nije cunami?

SLUŠALAC: Jeste, javljam se iz skloništa, ali mi mnogo više od cunamija smeta ono što se desilo malopre. Vi ste najobičniji prevaranti i kradljivci pretplate, ovo je sramno što se večeras desilo i trebalo bi vas na sud. Samoubistvo ste pustili na vizuelni prijem, a mi sa jeftinijom pretplatom da slušamo samo krčanje i pištanje, a? Vi i vaša supruga ste obični lopovi, svi znamo da ste se venčali samo da bi povećali slušanost, da budale misle da se vi volite...

SEJMOR: Miloše, vi nas primate na kratkim moždanim talasima?

MILOŠ: Da.

SEJMOR: 56 Hz visoka stresna moždana frekvencija. Biće da je to zbog cunamija. Vi ste pod stresom, Miloše, sačekajte da prođe nevreme, pa nam se javite na dugim, opuštenim alfa moždanim talasima. Doviđenja. (Isključuje ga.) Nastavljamo program, ja sam Sejmor, vaš omiljeni voditelj a ovo je najbolji radio - radio "Glas u glavi".

(Muzika pravo u glavu - muzički blok.)

SEJMOR: Sa nama je večeras i kapetan Osvald, zapovednik "Harona", broda za prevoz duša na relaciji Tau Ceti - Zemlja. Vi ste, kapetane, zajedno sa nama pratili prenos samoubistva u Dvanaestom distriktu. Kako vam se čini?

KAPETAN OSVALD: Pre svega, dobro veče svima koji nas slušaju. Ovo je jedno standardno samoubistvo i sa tačke gledišta mog posla jedan rutinski zadatak. Smrt je nastupila trenutno i nije bilo nikakvih problema sa kompresovanjem duše. Duša se, kao što je poznato, kompresuje u energetski naboj male zapremine koji je pogodan za transport. Potom ga ukrcavamo na moj brod i pravac Zemlja.

SEJMOR: Ljudi pomalo zaziru od toga što vi radite, budući da je vaše radno mesto skopčano sa stalnim dodirom sa mrtvima...?

KAPETAN OSVALD: Da, neobičan je ovo posao, ali je i divan na svoj način. Nikome nije jasno ko je, u stvari, mrtav. Oko toga se na Zemlji pravi velika fama. Oni, kao što je poznato, ne znaju da posle smrti nema raja ni pakla, već samo najobičniji prevoz na Tau Ceti. Njihove religije im nalažu da budu ovakvi ili onakvi, a u stvari jedino o čemu treba da misle je kako ovde da prođu carinu. Valjalo bi im to jednom reći. /.../ Prevezemo, dakle, mrtvog ovamo, raspakujemo ga a kada mu dođe vreme, umre pa ga ja ponovo vozim na Zemlju. Tako ukrug. Znate, kad čoveka često viđate mrtvog lepo ga upoznate, nekako se zbližite. Ja zaista volim svoj posao.

SEJMOR: Prevoz duša je i veoma odgovoran posao...?

KAPETAN OSVALD: Kako da ne. Zahteva veliku odgovornost jer je veoma teško preneti dušu bez ikakvih oštećenja na odredište. Ponekad je oštetimo u transportu pa se rode na Zemlji sa brojnim problemima - fizičkim, a nekad i duševnim, naravno. Posle ga vraćamo kad umre ovamo, pa ga ponovo oštetimo... Ne pitajte. Sve u svemu, ja sam prvi državni činovnik koji je uzeo brod za prevoz duša u franšizu i nastojim naravno da budem najbolji prevoznik.

SEJMOR: Ovaj veoma interesantan razgovor ove noći nastavićemo nakon što vam pustimo muziku pravo u glavu.

(Muzika pravo u glavu.)

SEJMOR: Posle ove fine muzike vraćamo se razgovoru. Sa nama je kapetan Osvald. Kapetane, ima li u vašem poslu i neke radosti?

KAPETAN OSVALD: Kako da ne. Uvek sam smatrao da su poslovi sa ljudima najlepši. Evo, ja sam doneo uzorak jedne duše - vidite kompresovana je u finu kristalnu strukturu u obliku kocke koja nosi sve informacije. (Čuje se kako stavi kocku na sto u studiju.) Kada se zagledate u nju možete videti suštinu onoga čija je duša. Imali smo muke dok su se duše pakovale u kristalne lopte, to je tako kabasto i mnogo se kotrlja; ovako je mnogo praktičnije, to je zbog utovara i viljuškara, znate, lučka birokratija nama privatnicima ne dozvoljava pokretnu traku itd. ... Evo, ovo je duša jednog psihopate sa Zemlje. Neki Vojislav K. Tek je stigao, ovo još uvek nije prošlo carinu pa ne smemo da ga raspakujemo. Za koji sat će te formalnosti biti sređene. Pogledajte ovo u kocki - ove bele tačkice u kristalu nose informacije o genetskoj strukturi, ove crne tačkice su urođena sklonost ka agresiji, linije su profesionalno usmerenje - bio je berberin, ovaj mali cvet unutra je njegova velika ljubav prema životu. On je zaista uživao u svakom sekundu svog života, vidite kako je to lepa boja, pa da... Eto, masovni ubica, vidite ovu stolicu unutra - to je informacija o načinu smrti, spaljen je na električnoj stolici na Zemlji. Kocka je bela, znači da je bio belac. Imam ovde i jednu crnu kocku, neki crnac-atletičar ali u nju se mnogo teže gleda. ... Zbog ovakvih stvari međuzvezdani let nikada nije dosadan.

SEJMOR: "Kapetan Haron" je međuzvezdani brod nosivosti stodvadeset hiljada registarskih duša, bruto. Kako izgleda upravljati tim kolosom?

KAPETAN OSVALD: "Kapetan Haron" je ponos naše flote i velika je čast upravljati brodom koji nosi ime najslavnijeg, legendarnog zapovednika u prevozu duša između svetova. Ja istinski volim svoj posao, ali vam mogu reći da je odgovornost mnogo veća otkako sam prešao u privatni sektor. Niko ne voli privatnike, birokratija mi pravi velike probleme. Imamo izuzetno velike marže. Brod je projektovan za rentabilnije uslove od ovih. Moramo svaki put da čekamo da se napuni bar 70% kapaciteta u polasku i isto toliko u povratku, jer smo u protivnom na gubitku. Sa Zemlje smo uvek puni ali ovde, na Tao Cetiju, imamo čekanja i po tri meseca da popunimo palube. Slabo se ljudi ubijaju, malo se i umire - svi čekaju da Sunce postane Nova, a do tada da se provedu. Zato imamo zagušenja sa Zemljine strane. Za evakuaciju ćemo naravno biti puni, a veći deo stanovništva će se na Zemlju evakuisati teleportom.

SEJMOR: Kada se ponovo rodite na Zemlji, čime ćete se baviti?

KAPETAN OSVALD: To će biti moja poslednja misija i ja nameravam, kad porastem na Zemlji, da postanem kapetan tankera. To je naravno sa konja na magarca, ali je mnogo manja odgovornost. Nafta je mnogo zahvalnija od duša.

SEJMOR: Hvala vam najlepše, ja vam želim da se carinske formalnosti što pre reše i da iskrcate tovar; takođe i sretan let u odlasku.

KAPETAN OSVALD: Hvala Vama.

SEJMOR: Bio je ovo kratak razgovor sa kapetanom Osvaldom, a mi idemo dalje, ostanite sa nama, ovo je "Glas u glavi" i vaša omiljena 12 Hz frekvencija. Nastavljamo sa muzikom. Idemo.

(Muzika pravo u glavu - muzički blok.
Džingl sa onoga sveta - reklame.
I reklama.)

MUŠKI GLAS: Tek si dospeo sa Zemlje i ne snalaziš se na ovom svetu? Rekli su da si ovde po kazni? Pretvori svoju kaznu u uživanje - Sibilini apartmani za iznajmljivanje. Sretnite se sa Sibilom u njenom apartmanu - zagarantovano zavedeni u registar statusnih simbola.

(II reklama.)

FELIKS: Časni sudijo, meni je ovaj ovde Petar odneo sve pčele iz košnice i maticu domamio kod sebe u dvorište.

SUDIJA: Zašto ste vi, Petre, preoteli sve pčele iz Feliksove košnice?

PETAR: Časni sudijo, nisam mu ih ja preoteo, no su one same došle jer ja imam kiber-košnice.

SUDIJA: E, onda i ti, Felikse, da kupiš kiber-košnice, jer - pčela najbolje zna!

(Džingl - odjava reklama.)

SEJMOR: Jedan čas i petnaest minuta ove noći, nastavljamo sa Sucide show-om, ali, pre toga, jedan slušalac na vezi. Halo, da li me pratite?

GOČ: Ovde Goč iz Petog distrikta. Hteo sam da se prijavim za predajnika. Dali ste oglas, je li tako?

SEJMOR: O, bravo, mladiću. Mlad, ambiciozan i prodoran, pravi čovek za radio-predajnika. Šta te je navelo na taj čin? Želiš da te poštuju u društvu, jer se iz tvoje glave emituje program?

GOČ: Paaaa, iskreno... Ne. Stric mi je ostavio malu rentu preko vas, pa sam došao na ideju da uzmem još jednu.

SEJMOR: Pošteno, ljudino. Ti znaš da mi iznajmljujemo 40% tvog uma za naš program i da najbolje plaćamo. Na šta ćeš potrošiti tu veliku sumu?

GOČ: (Strasno.) Dobro ću se provesti ovih nekoliko meseci.

SEJMOR: Odlično, Goč. Isključi se i ostavi podatke našem organizatoru, a mi nastavljamo sa izveštajem o vodostanju i obaveštenjima za pecaroše. Okeani su u neznatnom porastu usled otopljavanja ledenih kapa. Zabeležen porast nivoa od jednog centimetra dnevno. Tau Ceti Nova u nastajanju je podigla temperaturu, naravno. A mi dižemo temperaturu i dalje do kraja sveta. /.../ Ribolovci znaju da sezona ribolova na ihtiosauruse počinje sutra. Ihtiosaurus grize na bućkalo pa pecarošima mnogo sreće, a vi ostanite i dalje uz nas, jer... Suicide show se nastavlja. /.../ Evo nas u Devetom distriktu, kako je najavljeno, gde će se za koji minut ubiti šesnaestogodišnjak Filip D. Na licu samoubistva vaša i moja Suzana P, na medenoj reportaži.

SUZANA: Hvala, mili. Trebalo je da kažem onom nekulturnom slušaocu nakon mog izveštaja, da je naš brak iz ljubavi i da nije marketinški potez. Nikada se nisam lepše osećala nego sada na medenim reportažama. /.../ Nalazim se u dečijoj sobi porodice D. gde će se ove noći cijankalijumom ubiti Filip, najmlađi sin. Po zidovima je mnogo pootera, na tapetama je ispisano hemijskom olovkom "Ja sam genije". Za one sa vizuelnim prijemom - tri, dva jedan. (Čuje se krčanje i pištanje.) Za vas samo sa audio pretplatom, Filip D. je nervozan, bubuljičav momak, uskih ramena i masne kose. Filipe, zašto si odlučio da se ubiješ, da li te privlači putovanje "Kapetanom Haronom" - kao i većinu tvojih vršnjaka ili je to, pak, avanturistički izazov da li ćeš ili nećeš biti uspešan na Zemlji?

FILIP: "Kapetan Haron" me ne privlači uopšte, to je glupost. Što se tiče uspeha na Zemlji znam da ću uspeti - jer sam genije. Ono što mene zanima jeste otkrivanje tajne života i smrti, prodiranje sa one strane.

SUZANA: Da li si, Filipe, siguran da ćeš uspeti u tom zadatku? Mnogo veći od tebe su to već pokušavali, pa nisu uspeli.

FILIP: Veći, ali ne i genijalniji. Pogledajte i sami - umrete na Zemlji, budete transportovani na Tau Ceti koju na Zemlji zovu onaj svet i ko zna šta sve ne pričaju o tome. Umrete na Tau Ceti - prebace vas na Zemlju gde ne znate da ste ikad bili ovde i uče vas religiji. Pitam ja vas - koji je matični svet, ima li Boga ili nema; kome je pakao - njima dole ili nama ovde?

SUZANA: Njima tamo naravno, ovde je tako divno.

SEJMOR: (Iz studija.) Mila, požuri, ističe vam termin.

SUZANA: Naravno, dragi. (Filipu.) U razgovoru ste mi rekli da nameravate da napravite najviše krugova do sada, da oborite rekord od trideset osam krugova Tau Ceti - Zemlja koji trenutno drži Josip Broz.

FILIP: Da, on je trenutno ovde na letovanju i trideset osam puta se rodio i umro na oba sveta. Ja nameravam da izvedem duplo više - sedamdesetšest puta da se rodim i umrem.

SUZANA: Kako ideš, Filipe, brodom ili teleportom?

FILIP: Teleportom. Za prvi krug mi je potrebna veća brzina. Brodom bi trajalo dva meseca, a ovako je skoro trenutno.

SUZANA: Da, ali to je veoma skupo u odnosu na brod.

FILIP: Štedeo sam od raznošenja novina.

SUZANA: Hrabri mladić će se ubiti za koji trenutak. (Kao da prenosi utakmicu.) Evo, sada uzima cijankalijum, čujete ga kako krklja. Vi sa vizuelnim priključcima - tri, dva, jedan. (Čuje se krčanje i pištanje.) Filip je otišao u prvi krug.

SEJMOR: (Iz studija.) Hvala, Filipe, putuj prema svetlu. Mi nastavljamo dalje - muzika pravo u glavu!

(Muzika pravo u glavu - muzički blok.)

SEJMOR: Izveštaj o vremenu. Na barometru hrane za kauzare "Pancir", vašeg omiljenog proizvođača hrane za kauzare-kandžaše - idealne odbrambene ptice za vaš dom, je i dalje 1300 mb, temperatura na ovoj hemisferi je 0 stepeni; opa, skočilo za sedam podeoka, na istočnoj i dalje +42 stepena, cunami se pomera iz Severozapadnog distrikta ka Devetom distriktu, talasi su visoki po dvadeset i pet metara, kreće se prosečnom brzinom od 240 km/č. /.../ Nova nas rastura ali "Glas u glavi" i dalje sa vama do kraja sveta. To je bilo sve za večerašnji Suicide show, dva časa je i dvadeset minuta, nakon muzičkog bloka sledi Telepatski Peep show uživo, emisija za budne i vrele slušaoce. I dalje sa vama "Glas u glavi" radio, nekoliko meseci pre eksplozije Nove, ja sam Sejmor, najbolji suprug-voditelj ove godine. 12 Hz dugi alfa-talasi, 56 Hz kratki beta talasi. Ostanite priključeni.

(Odjavna špica sa onoga sveta.
Muzički blok pravo u glavu.)

SEJMOR: Poštovani slušaoci, uređaji pokazuju da vas nije dovoljno priključeno na mrežu, odnosno, da je nakon završetka Suicide show-a slušanost naglo pala. Pozvali smo dežurnog sociologa koji o tome ima saopštenje.

DEŽURNI SOCIOLOG: Mi iz službe za celodnevno praćenje socioloških fenomena na Tau Ceti zaključujemo da nagli pad slušanosti nakon završetka emisije Suicide show možemo da objasnimo na sledeći način: sledeća emisija bio je vreli Peep show a sada, usled skore kataklizme, svet je upravo zasićen kojekakvim erotskim sadržajima tako da ova tema jednostavno ne uspeva da zainteresuje slušaoce. Oni će uvek umesto toga izabrati neki noćni klub gde će direktno konzumirati erotske stimulanse.

SEJMOR: Toliko od dežurnog sociologa. Hvala vam...

DEŽURNI SOCIOLOG: (Prekida ga.) Samo trenutak, molim vas. Da niste vi možda onaj koji je dobio nagradu za najbolji bračni par voditelja - Sejmor i Suzana?

SEJMOR: Da, ja sam.

DEŽURNI SOCIOLOG: Moja supruga vas obožava a ja vam kao sociolog mogu reći da ljudi vole da se identifikuju sa vašim idealom bračne sreće. Odličan poslovan potez to vaše venčanje.

SEJMOR: (Veoma iznervirano.) To nije bio poslovan potez. Suzana i ja se volimo i trenutno smo na medenim reportažama. Toliko od dežurnog sociologa. (Isključuje ga.) Vama, poštovani slušaoci, mogu da poručim da umesto Peep show-a koji je otkazan zbog slabe slušanosti, emitujemo reportažu Vatrenog Sergeja, vašeg voditelja-gladijatora, koji je i večeras na ulicama Tau Cetija, gde krstari sa patrolom policije u akciji. Vatreni Sergej, posle muzike, pravo u glavu!!

(Muzika pravo u glavu - muzički blok.)

SERGEJ: (Izveštava iz policijskog kombija, čuje se zvuk automobila u pokretu i udaljeni pucnji.) Dobro veče, poštovani slušaoci, ja sam Vatreni Sergej, a ovo je reportaža iz redovne noćne patrole naše policije. Krstarimo ulicama Tau Cetija, nema uličnog osvetljenja zbog prekida u vodovima usled cunamija. Svaka zgrada baca po tri sablasne senke, a hladna je svetlost sa naših satelita. U daljini, kao što čujete, odjekuju udaljeni pucnji. Narod je pomahnitao, u gradu se pljačka i pijanči pa policija zaista ima pune ruke posla. /.../ Upravo sada po pozivu krećemo u noćni klub "Fobos" gde je pre samo minut izbio oružani incident. Sa nama je, kao i uvek, vođa patrole Crveni Tata.

CRVENI TATA: Ovo je petnaesti poziv za večeras, a tek je pola tri. Situacija je kritična, ali pod kotrolom. Narod se razulario, zabeleženo je da su napadači u pet navrata večeras otvarali vatru na pripadnike policijskih snaga, a u obračunima su ubijene i dve naše kolege. Ovaj put neće biti nikakve igre, nećemo dozvoliti da se narušava zakon. (OF, čuje se kako izdaje naređenja svojim ljudima u kombiju.) Ovaj put nema ništa da pitaš, upadaš i odmah pucaš - pravo u glavu. Jasno?

POLICAJCI: Jasno.

(Čuje se kako škripe gume i kombi se zaustavlja, klizna vrata od kombija, topot čizama po asfaltu, neko viče "Brže"; iz kluba dopire muzika iz tridesetih, čuje se žamor vesele gomile, udarac nogom o vrata, neko vikne "Lezi!". Otpočne rafalna paljba sa brojnim eksplozijama i cikom.)

SERGEJ: (Preko pucnjave.) Poštovani slušaoci, policija je uletela u obračun sa mnogobrojnim posetiocima kluba koji su se samoinicijativno organizovali i usredsređenom vatrom pokrivaju ulaz u klub. Ovo je najuzbudljivije sada i ovde ove noći. Nemamo uslova za vizuelni prijem budući da se ništa ne vidi od dima. Sledeće javljanje nakon male pauze. Sejmore, pozdravi suprugu.

SEJMOR: (Iz studija.) Hvala, Sergej. Obrati pažnju - približava vam se cunami iz Devetog distrikta kako kažu poslednji izveštaji. Blok reklama.

(Džingl sa onog sveta - najava za reklame.)

I REKLAMA: Rezervišite mesto na "Kapetanu Haronu" uoči uskorog pretvaranja Sunca u Novu. Broj mesta ograničen. Omogućite sebi drugi život na Zemlji. Agencija Eklipsa, uslužni telepata broj 313 156.

II REKLAMA: Provedite poslednja dva meseca spokojno i u uživanju - kape, naočare i rukavice protiv ultravioletnog, toplotnog i radioaktivnog zračenja. Butik civilne zaštite - Deveti distrikt.

III REKLAMA: Pozivate se na svečanu premijeru eksperimentalnog filma "Dan naposletku". Premijera je zakazana za poslednji dan pre eksplozije Nove - 27. decembar. Vaša garantovano poslednja katarza.

(Odjavna špica za blok reklama.)

SERGEJ: (U of-u sporadični pucnjevi.) Vatreni Sergej na ulicama Tau Cetija. Patrola Crvenog Tate u klubu "Fobos" pozvala je pojačanje. Tek nakon dolaska jedinice Plavog Tate otpor posetilaca kluba je slomljen. Patrola je uhapsila više osumnjičenih za izazivanje incidenta, a među njima je i Vojislav K. zvani Brica, psihopata sa Zemlje koji je tek pre koji čas prešao carinu. Vojislave, kakvi su tvoji utisci o Tau Cetiju, sa obzirom da si tek pristigao sa Zemlje i da ti je sve ovde novo? Kakva je tvoja uloga u organizovanju obračuna večeras u "Fobosu"?

VOJISLAV: Ja sam tek pre sat i po prošao carinu. Carinske formalnosti su nepodnošljive i po tome je Tau Ceti sigurno gori nego Zemlja, tamo su me spalili na električnoj stolici relativno brzo - za dva meseca a ovde za običnu carinu dve nedelje. Nije trebalo da idem privatnom agencijom. /.../ Ovako, na prvu loptu, mogu da kažem da mi se ovde dopada. Sve je manje-više isto kao na Zemlji, samo je tehnologija mnogo razvijenija. Na prvi pogled čini mi se i bludnije. (Smeje se sa uživanjem.)

SERGEJ: E, pa nije tako uvek. Sada je tako zbog skore eksplozije Sunca koje će spaliti planetu. Vi ste ubica sa Zemlje. Čime ste se tamo bavili, za šta ste optuženi?

VOJISLAV: Ja sam berberin. Optužen sam za ubistvo dvadesetšest devojaka, tri leša nikada nisu pronašli. Možda ću im kada se vratim i kad porastem pokazati gde su, ako se setim, naravno. Sve u svemu, veoma fino. Što se tiče obračuna - na Zemlji sam iskusio nešto slično, pa sam zaglavio stolicu. Ne bih voleo da mi se ovde ponovi isto. Mislim, tek sam stigao, i ne bih odmah da se vraćam.

SERGEJ: Budući da će vam uskoro pročitati vaše obaveze zagarantovane Ustavom i budući da je ova emisija koncipirana apsolutno lično, možete i vi na kraju nešto da pitate voditelja, tj. mene.

VOJISLAV: Hvala. Ja sam na Zemlji dobio carinsku deklaraciju da sam mrtav. Hoću da znam jesam li ja sada mrtav ili kako bih rekao... Nekako živ?

SERGEJ: Poštovani slušaoci, Vojislav K, zvani Brica, postavio je veoma nezgodno pitanje. Ne znam odgovor. Ti oceni sam. Ako te zanima filozofski odgovor telepatski pozovi 121 114, dežurnog filozofa za pitanja dvojnih kriterijuma života i smrti. A, evo upravo sada nailazi Crveni Tata koji će Vojislavu pročitati njegove obaveze.

(Čuje se kako Vojislava prislanjaju uz kola, koraci - prilazi Crveni Tata.)

CRVENI TATA: Letećeš ti meni na Zemlju prvim letom. Prvi član Ustava, citat: "Sada i ovde momci, sada i ovde" - kraj citata. Vodite ga.

SERGEJ: A sada, nastavljamo sa patrolom njen uobičajeni obilazak Tau Cetija. Nalazimo se u kombiju, popularnoj "marici", koja krstari gradom... Samo trenutak...

GLAS SA RADIJA U KOMBIJU POLICIJE: (Of.) Veliki Tata Crvenom Tati, Veliki Tata Crvenom Tati, približava se cunami iz Devetog distrikta. Pažnja, približava se cunami iz Devetog distrikta, pažnja.

SERGEJ: Evo, poštovani slušaoci, čuli ste približava se cunami... (Zastane u pola rečenice.) Blagi Bože... Talas ima pedeset metara.

(Potpuna tišina u kombiju, čuje se samo nezamisliva udaljena huka talasa visokog pedeset metara.)

CRVENI TATA: Nazad!! Okreći nazad!!

SERGEJ: (Kao sa utakmice.) Talas se približava. Crveni Tata drži situaciju u svojim rukama, naredio je povlačenje...

CRVENI TATA: (Preko svega.) Nazad budalo!! Okreći kad ti kažem! Daj to ovamo!!!

(Gužva, komešanje, škripanje guma, huka cunamija.)

SEJMOR: (Smireno iz studija.) Sergej, Sergej, da li se čujemo? Napusti reportersko mesto, istekao ti je termin. Čuješ li me, istekao ti je termin, nisi više u programu, možeš da ideš.

SERGEJ: (Gužva u kolima.) Ne, ne, ovo je epohalna reportaža, odmičemo niz Osmi distrikt, nekoliko metara iza nas je vodeni zid... Šaljem vizuelni fajl... Tri, dva, jedan (Čuje se krčanje i pištanje.)

SEJMOR: Sergej, Sergej... Da li se čujemo? Sergej?

(Pauza i samo krčanje i pucketanje u vezama.)

SEJMOR: Poštovani slušaoci, tri časa je posle ponoći, vaš omiljeni radio "Glas u glavi" na dugim talasima 12 Hz opušteno i kratkim 56 Hz stresnim talasima. Ostanite priključeni.

(Muzika pravo u glavu.)

SEJMOR: I dalje slušate "Glas u glavi" radio, uključujemo i ove noći našu akademsku proročicu Sibilu, koja će jednom najbržem slušaoci tumačiti sudbinu. Sibila, da li me pratite?

SIBILA: Pratim te, Sejmore. Akademska proročica i poslovna žena, ne zaboravi.

SEJMOR: Ti, Sibila, znaš koliko sam ja emotivan. Svaki put zaboravim i tvoju karijeru poslovne žene. Poštovani gledaoci, moram da se pohvalim da je ovo petstoto Sibilino proricanje sudbine u našem noćnom programu. I ovu noć provešćemo zajedno, zar ne Sibila?

SIBILA: Kao i mnoge lepe pre ove, Sejmore. Ovo je moje redovno noćno proricanje sudbine i tumačenje košmara; dobili smo mnogo vaših zapakovanih noćnih mora; ima ih neuobičajeno mnogo za ovo doba godine. Ako želite da čujete tumačenje svojih mora ja vas očekujem u svojim apartmanima pored kosmodroma. Moje gejše vas čekaju, takođe. Sretnite se sa svojim košmarom i mojom gejšom. A sada čekamo najbržeg slušaoca. Sejmor i ja - stari drugari, smo vaši glasovi u glavi večeras.

SLUŠALAC: Dobro veče, ovde Miloš iz Četrnaestog severozapadnog distrikta.

SEJMOR: Vi ste se, Miloše, već javljali, ako se ne varam. Kod vas je bio cunami, pa ste nešto bili pod stresom ili tako nešto...

MILOŠ: Ono što sam vam rekao onda - mislim još uvek. Cunami sa tim nema veze. Sada bih, međutim, zamolio Sibilu da mi kaže nešto o mojoj budućnosti.

SIBILA: Miloše, kada ste rođeni?

MILOŠ: 13.3.1033. posle prvog pristajanja "Kapetana Harona".

SIBILA: Aha. Trinaesti treći, trinaesti treći... Da... Da... (Odjednom, žučno.) Javlja mi se, Miloše, Miloše! Javlja mi se, Miloše, da li me čujete!!!?

MILOŠ: D...

SIBILA: (Prekida ga.) Da li me čujete!!? Miloše, sa vama je sve u redu, nema crne magije, sve loše otpada sa vas, prosto otpada... Sve se svlači...

MILOŠ: (Uzbuđeno.) Da, da...

SIBILA: (Smireno.) Pa, ništa - umrećete večeras. Jutros, bolje reći.

MILOŠ: Molim?!

SIBILA: (Mirno.) Umrećete ovoga jutra. Čuli ste me.

MILOŠ: Ovo je skandalozno!! Ovo je nečuveno. Kakvi ste vi prevaranti. Pa, ja ne mogu da verujem. Nalazim u skloništu, dvadeset metara ispod zemlje i nemam nameru da izlazim dok se šteta od cunamija ne raščisti. Potpuno sam sam i osećam se odlično. Ako neko neće večeras umreti onda sam to ja. Ovo je takvo uzimanje pretplate... Taj voditelj i njegova ženetina koji su se uzeli zbog reklame... Lopovi...

SEJMOR: Miloše, mi smo vas po drugi put pustili u program, ali je cunami po svoj prilici ostavio krupne posledice. Prebacite se na opuštene talase, a radio "Glas u glavi" vam želi dobru noć i dug život. (Isključuje ga. Sibili.) Eto, svakakvi se javljaju. Sibila, ti i ja smo stare kolege i... I da li bi meni po prvi put u programu rekla nešto o mojoj sudbini?

SIBILA: To nikad ne činim - iz principa. I moje gejše me pitaju to isto. Nikad ne proričem sudbinu onima sa kojima sam... Bliska. Da ima Boga, poželela bih ti da te čuva, a ovako samo - mnogo sreće.

SEJMOR: I ja tebi, hvala. Toliko večeras od Sibile. Mi idemo dalje, a ovo je "Glas u glavi", vaš telepatski radio.

(Muzika pravo u glavu.
Džingl za nekrolog.)

SEJMOR: (Veoma ozbiljno.) Nekrolog. Danas je na dužnosti poginuo naš kolega Sergej K. - Vatreni Sergej. Uvek sa nama, uvek nasmejan, nikada nije pustio depresiju kroz telepatske linije i uvek je preuzimao najteže zadatke. Nezamenljiv član ekipe, snažan i odan, kod njega nikada nije došlo do telepatskog pregrevanja. Nastradao je danas izveštavajući do poslednjeg trenutka o nailasku talasa cunamija. Njemu kroz vene nije tekla krv već radio-signal - on je život posvetio radiju. Dragi kolega, najmanje što je redakcija "Glasa u glavi" mogla da učini za tebe je da ti obezbedi mesto u vodećem dnevnom listu u Osaki, Japan na Zemlji. Tamo ćeš, nadamo se, napraviti isto toliko briljantnu reportažu o cunamiju kakvu si napravio ovde i ući ćeš u anale zemaljskog novinarstva, kao što si i ovde ušao u istoriju. Ti to zaslužuješ. Sergej, putuj "Haronom", putuj prema svetlu.

SEJMOR: Tri časa pedeset minuta ove noći, ovo je "Glas u glavi" na 12 Hz opušteno i 56 Hz stresno. Imamo slušaoca na telepatskoj liniji. Halo, da li me pratite?

GOSPODIN KU: Pratim vas. Ovde gospodin Ku iz Dvanaestog distrikta.

SEJMOR: Gospodine Ku, zar se vi niste ubili pre nešto od dva časa u našoj emisiji Suicide show?

GOSPODIN KU: Jesam.

SEJMOR: Pa, odakle se javljate?

GOSPODIN KU: Iz limba.

SEJMOR: Iz limba se javljate? Iz praznine između života i smrti? Uzbudljivo. Kako je u limbu?

GOSPODIN KU: Prazno. (Iznervirano.) Ja vas molim da preduzmete nešto, vi ste veoma kulturan radio. "Kapetan Haron" je pun onih što idu preko veze, a mi preko socijalnog ne možemo da krenemo nego moramo da čekamo u limbu. Bogataši se uvalili pre nas na naša mesta, sve je to korupcija.

SEJMOR: Hoćete da kažete da je "Haron" pun? Pre samo jednog časa ovde je bio kapetan Osvald i rekao je da je "Haron" poluprazan.

GOSPOĐA KU: Sejmore, ovde gospođa Ku. Jeste li vi i vaša lepa Suzana još uvek zajedno?

SEJMOR: Jesmo, gospođo. Nismo se rastali za dva sata koliko ste mrtvi.

GOSPODIN KU: Marta, pričamo važne stvari, ne prekidaj nas.

GOSPOĐA KU: Ti, hladni monstrume. Oni se toliko vole, a ja ovde sa tobom samujem u limbu. Lepo sam ti govorila da se ne ubijamo. Lakše bi mi praznina pala da nema tebe.

GOSPODIN KU: Ćuti, ženo. Sejmore, "Haron" je bio poluprazan kada smo mi stigli, a onda je neko zaustavio utovar i krenule su čitave kolone ovih preko veze. Video sam velike budže tamo. Učinite nešto da krenemo i mi, da ne ostanemo ovde zauvek.

SEJMOR: Da nije u pitanju tajna evakuacija? Nikakav znak nije dat.

GOSPOĐA KU: Sejmore, pozdravi mnogo svoju divnu ženicu i lepo provedite svoje medene reportaže. Oskar i ja smo bili na medenom knjigovodstvenom obračunu i bilo je jezivo. Da li ispunjavate i muzičke želje? Ja vas molim onaj divni "Limbo mambo".

GOSPODIN KU: Marta, sad je dosta... (Spontano se isključuju.)

SEJMOR: Poštovani slušaoci - čuli ste. Ako je u pitanju tajna evakuacija, onda je to ozbiljan prekršaj zakona. Trebalo je prvo planski evakuisati škole, bolnice, stanovništvo po rasporedu prebaciti teleportom na Zemlju da se ponovo rode i ostanu tamo. Vi, gospodine Ku, ostanite u limbu, a mi ćemo utvrditi šta se dešava. Šta o tome kažu državne službe? /.../ Naš tonski majstor Žak Popović mi javlja da imamo muzičku numeru za gospođu Ku. Ostanite uz nas, mi nikuda ne idemo. Tačno je četiri časa posle ponoći. Slušamo "Limbo-mambo".

(Muzika pravo u glavu - "Limbo mambo".)

SEJMOR: Po svoj prilici imamo smetnje u vezama, budući da uređaji pokazuju da su nam čitavi distrikti nepokriveni programom. Naši predajnici se isključuju jedan po jedan koliko mogu da vidim na kontrolnoj tabli. Na terenu je vaša i moja Suzana P. koja pokušava da utvrdi šta se dešava u gradu. Ukoliko nas ne čujete dovoljno dobro pređite na stresne moždane frekvencije. Mila, da li me pratiš?

SUZANA: (U of-u vika, automobilske sirene, trčanje, lomljenje stakla, pucnjevi.) Pratim te, mili. U gradu je opšti haos i izgleda da je evakuacija počela ranije i to neplanski. Čula sam da je kosmodrom potpuno zakrčen i da se "Haron" sprema za poletanje - tri meseca pre roka. Ne znam kakvo je stanje u Teleport-centru, ali ako se ovako nastavi on bi mogao da bude onesposobljen veoma brzo. Ne znam šta se dešava, ali primetan je porast temperature. Uz tebe sam, mili, bićemo u vezi da zauzmemo svoja mesta za evakuaciju.

SEJMOR: Da, ako se uspostavi red i krenemo po našem rasporedu. Na Zemlji ćemo ponovo biti radio-voditelji kad porastemo. Proveri šta nam se dešava sa predajnicima, imamo pad pokrivenosti.

SUZANA: (Isti of.) Ne brini. (Isključuje se.)

SEJMOR: Vremenski izveštaj u četiri i petnaest.

(Džingl za izveštaj o vremenu.)

SEJMOR: Cunami nastavlja svoje kretanje ka četvrtom distriktu. Do sada zabeleženo pet hiljada mrtvih i nekoliko stotina ranjenih. Materijalna šteta je ogromna. Kreće se brzinom od 240 km/ č. i postiže visinu od pedeset metara. Temperatura naglo raste - za proteklih četiri časa živa je skočila za deset podeoka, tako da je trenutno +20 u gradu. Barometar vašeg omiljenog proizvođača hrane za kauzare, odbrambene ptice, i dalje na 1300 Mb. Imamo uključenje dežurnog astrofizičara.

DEŽURNI ASTROFIZIČAR: Imamo zvanično saopštenje komisije za praćenje Tau Ceti Nove. Komisija me je ovlastila da saopštim: Nova je zvezda koja usled određenih procesa naglo menja svoju veličinu. Ona pulsira, raste i smanjuje se, ali je njeno ponašanje u velikoj meri predvidljivo. Trenutno smo svedoci veoma retke pojave u svemiru koja predstavlja najveći izazov za astrofiziku - naša zvezda Tau Ceti upravo postaje supernova. Supernova je najrazornija i najkataklizmičnija primećena pojava u svemiru To, u najkraćem, znači da će munjevitom brzinom odbaciti više od 70% svoje mase u svemir u eksploziji koja će opustošiti ceo naš Sunčev sistem i nekoliko susednih... Naši uređaji su upereni ka Suncu i već za koji minut možemo očekivati senzacionalna naučna otkrića, budući da nikada nismo supernovu posmatrali ovako izbliza.

SEJMOR: (Panično.) Kada će se to desiti?

DEŽURNI ASTROFIZIČAR: (Sa prizvukom krivice u glasu.) Po našim procenama, za dva časa otprilike. Možda manje. Globalna kataklizma će nastupiti u nula-šest časova po Tau Ceti vremenu, plus minus trideset osam sekundi.

SEJMOR: Za dva sata!!! Kada ste to saznali!?

DEŽURNI ASTROFIZIČAR: Oko jedan i trideset noćas, ali je negde procurilo ranije izgleda. Jebiga, svi grešimo. Zdravo. (Isključuje se.)

SEJMOR: Suzana, javi se. Suzana, draga. Suzana, uključi se... Da li se čujemo... Suzana!!!

(Tišina u programu. Nakon toga jedan glas.)

FILIP: Halo, "Glas u glavi"? Halo, da li me pratite?

SEJMOR: Šta hoćeš? Ko si ti?

FILIP: (Ista gužva u of-u.) Alo, majstore, ovde Filip, onaj što se ubio u emisiji Suicide show, sećaš se, alo? Pre tri sata.

SEJMOR: Oslobodi smesta vezu.

FILIP: (Isti of.) Ej, šta ti je? Ne može tako sa jednim genijem.

SEJMOR: Oslobodi vezu, poslaću ti muziku do daske preko linije, spržiću ti mozak do kičme...

FILIP: (Isti of.) Ej, smiri se samo sam hteo da kažem da sam se vratio sa Zemlje i da znam kako je u Teleport-centru, video sam ti i ženu tamo, a sada - ćao...

SEJMOR: Stani. Gde si je video? Zašto se ne javlja?

FILIP: (Isti of.) Ne znam zašto se ne javlja, a ja sam se teleportovao na Zemlju i odmah došao na red da se rodim, ali sam bio mrtvorođen - jebiga, greška u transportu... Tako su me odmah skembali nazad. Najbrži krug do sada. A, šta kažeš? Genije je najbrži.

SEJMOR: U redu - stiže ti 20000W telepatski.

FILIP: (Isti of.) Stani, stani... Teleport-centar je zakrčen, ja sam poslednji koji je stigao. Po svoj prilici više ne radi. Tvoja žena je krenula tamo ali se izgubila negde u gomili. Video sam je kad sam izlazio. Potražišu je ako hoćeš. Ionako sam zaludan dok ne riknem sledeći put.

SEJMOR: Molim te, potraži je. Ako je nađeš, reci joj da mi se smesta javi ili da dođe ovamo. Možda još uvek možemo da krenemo. Ja sam priključen na mrežu za telepatsko emitovanje i samo mehaničar može da me isključi. Ukoliko bih se sada isključio smesta bih umro. Kada je nađeš - dođite ovamo, ovo je ukopano pod zemlju.

FILIP: Ne brini majstore. Genije je na ulicama. Isključujem se. (Isključuje se.)

ŽAK: (Javlja se iz kontrolne sobe... Eho.) Sejmore, izbacio sam mikrofon na ulicu. Sad možemo da čujemo šta se dešava ispred stanice.

SEJMOR: Čuli ste našeg ton majstora. Puštaj, Žak.

(Kroz etar se pruže vrisci, pucnjava i nezamisliva gužva, od ovog trenutka taj of je neprestana podloga za sve što se dešava u studiju.)

VELIKI TATA: Halo, "Glas u glavi".

SEJMOR: Šta je?

VELIKI TATA: Ovde Veliki Tata, načelnik stanice policije.

SEJMOR: Imaš zvanično saopštenje?

VELIKI TATA: Nemam. Tražim svoju ženu i dete. Ako bi mogao da oglasiš da mi se jave u stanicu. Policija više ne postoji, samo se još po koja grupica drži ispred kosmodroma da rulja ne bi navalila na "Harona", a unutra je predsednik vlade.

SEJMOR: Već je oglašeno. Ukoliko tvoja žena i dete slušaju naš program javiće ti se u stanicu.

VELIKI TATA: Hvala, Sejmore... Molim te, hoćeš li sad da mi kažeš nešto, onako - zaista iskreno?

SEJMOR: Reci, Veliki Tata.

VELIKI TATA: Da li se ti i Suzana stvarno volite ili je to bio marketinški potez, vaše venčanje?

SEJMOR: Nemam reči.

(Prekine ga eksplozija u pola rečenice, krik Velikog Tate, tišina na liniji.)

SEJMOR: Toliko od Velikog Tate.

ŽAK: (Eho.) Sejmore, oladi malo, pregrevaš se.

SEJMOR: Zaveži, Žak.

ŽAK: (Eho, mirno.) Okej. Prelazimo na kratke talase. Tu vodovi mogu više da istrpe.

SEJMOR: Čuli ste, od ovog trenutka naš program se emituje isključivo na ultravisokim stresnim moždanim talasima. Suzana!! Suzana, javi se!!

SUZANA: (Isti of.) Sejmore, ovde kao da je rat, rulja upravo demolira Teleport-centar koji već odavno ne radi.

SEJMOR: Gde si? Smesta kreni ka stanici. Da li je sve u redu sa tobom?

SUZANA: Sve je u redu, ne brini, ovde sam u nekom noćnom klubu pored Teleport-centra. Vruće je, temperatura raste, sigurno ima preko dvadeset pet stepeni. U redu sam, samo mi se pada u nesvest od promene temperature. Mislim da više ne možemo da krenemo... (Čuje se bliski rafal.)

SEJMOR: Suzana, da li si tu?

SUZANA: Tu sam, mili. Mislim da smo zakasnili za evakuaciju. Sve je gotovo. Ovde u klubu ti je i jedan predajnik, upravo ga osposobljavam da radi.

SEJMOR: Pusti predajnik, kreći ovamo. Hoću da te vidim.

SUZANA: Čekaj, sad ću. To je Goč, kratkotalasni predajnik, leži ovde pijan već satima. Čekaj malo...

(Čuje se kako vuče nekoga po podu, ječi od napora, čovek je težak, potom se čuje povraćanje u nekoliko navrata.)

GOČ: Gde sam?

SUZANA: Sejmore, predajnik Goč radi sa 30% kapaciteta. Goč, da li možeš sam?

GOČ: Gde sam?

SUZANA: Može. Krećem, mili, ka stanici. Čekaj me.

SEJMOR: A gde bih otišao ovako prikopčan? Čuvaj se, molim te.

(Suzana se isključuje.)

ŽAK: (Eho.) Sejmore, dobili smo vezu sa kapetanom Osvaldom. Da ga pustim u program?

SEJMOR: Puštaj.

KAPETAN OSVALD: (Javlja se sa komandnog mosta "Kapetana Harona". Tamo je potpuni mir, samo se u of-u čuje utišani neki menuet.) Dobra noć, Sejmore. Ovde kapetan Osvald, javljam ti se sa komandnog mosta "Harona". Ovde je meditativna atmosfera kao što čuješ.

SEJMOR: Dobro jutro, zapovedniče. Odlaziš?

KAPETAN OSVALD: Odlazim, naravno. Polećemo za minut otprilike. Bolje upozori ovu rulju dole da će mlaznice da ih sprže ako se previše približe doku. Nisu hteli privatniku da daju odvojen dok nego idemo ovako - kao pilićari.

SEJMOR: Ako ih ne spale mlaznice, spaliće ih nova. Supernova.

KAPETAN OSVALD: Ne budi ciničan. Ja jesam privatnik, ali niko ne može da mi uzme dušu zbog toga. Ovo je moj brod i ja radim svoj posao. Malo mi je muke, još mi ti nedostaješ.

SEJMOR: Ne filozofiraj. Niste evakuisali po rasporedu, bolnice, deca - svi ostaju. Pokupio si govna i odleteo.

KAPETAN OSVALD: Oni su platili na ruke. A ti znaš - putuje ko ima dozvolu i ko plati. Nisam ja kriv što nema Boga. On bi prevozio besplatno. Na drugim brodovima su i predsednik vlade, gospodin Vladimir, i cvet našeg kapitala i naučne misli. A tebi ne priliči da tako govoriš u etru.

SEJMOR: Ovo su kratke stresne frekvencije. Ovde se drugačije vodi program.

KAPETAN OSVALD: Eh, umalo da zaboravim, hoće neko da te pozdravi.

SIBILA: Zdravo, Sejmore. Sibila ovde.

SEJMOR: Sibila? I ti si tu? Ti si znala, zašto mi nisi rekla?

SIBILA: Poveo bi i Suzanu. Nisam mogla.

SEJMOR: To si znala odmah. Ona i ja se volimo.

SIBILA: Šta misliš kako sam se ja osećala? Da li si se nekada upitao kako je meni... Usamljena proročica koja još pritom vidi budućnost i sve joj je jasno već na početku. Osim toga, odlaze ljudi sa misijom, Sejmore, a ti si samo radio-voditelj. Nesumnjivo dobar, ali ipak ništa više od toga. Tebi je jasno da mi ovako kružimo već eonima i da ne znamo da li smo živi ili mrtvi. Sada odlazimo na Zemlju i drugog sveta više neće biti. Valja ljudima na Zemlji reći da nemaju u šta da veruju, jer je onaj svet spalila supernova. Jasno ti je šta to znači. Religija na Zemlji postaje deplasirana stvar. To treba saopštiti ljudima, a to je veliki posao za tvoju Sibilu. Veliki biznis takođe. Gospodin Vladimir ide u drugi krug, još neka gospoda takođe su već otišla teleportom. Ti znaš, dragi moj Sejmore, zaista mi je bilo lepo da radim sa tobom, ali smrt religije je mnogo ozbiljnija stvar od radio-programa i od mojih osećanja.

SEJMOR: Kako si stigla na "Haron"?

SIBILA: Moji su apartmani pored kosmodroma, zaboravljaš.

PILOT "HARONA": (Meša se u vezu.) Privatni svemirski brod nosivosti sto dvadeset hiljada duša bruto traži dozvolu za poletanje sa doka jedanaest. (Čuje se huka motora.)

KAPETAN OSVALD: Naravno, privatniku poslednja dozvola za poletanje. Valjda će na tankeru biti bolje. E, pa svako svojim poslom. Zbogom Tau Ceti.

(Neko vreme se čuje samo menuet koji zvuči potpuno suludo a potom ga proguta urlik motora.)

SEJMOR: Tačno je pet časova i trideset minuta. Temperatura 39 stepeni i raste. Radijaciju neću ni da proveravam. Cunami se kreće brzinom - ni to neću da proveravam.

FILIP: (Uključuje se u program, oko njega stravična buka cunamija.) Ej, majstore, nisam ti našao ženu. Filip ovde. Filip genije, sećaš se?

SEJMOR: Znam, Filipe, da nisi.

FILIP: Ženu nisam, ali cunami jesam. Majstore, vozim najbrži krug u svemiru. Apsolutno sam najbrži... Tri smrti za jednu noć. Genije. Genije!!

SEJMOR: Filipe... Ne znam šta da ti kažem. Radi šta hoćeš.

FILIP: Naravno, majstore, da ću da radim šta hoću (Huka sve jača, približava se cunami.) Molim te, pusti mi muziku do daske u glavu. Da bude veselije.

SEJMOR: Žak, čuo si.

(Žak pušta muziku Filipu pravo u glavu. Sve trešti.)

FILIP: To, care. Moja omiljena stvar. Najbrži krug u svemiru!!! Genijeeeeeeeeee...

(Cunami ga proguta, šuštanje u programu.)

ŽAK: (Sa ehom.) Sejmore, nema više svrhe. Svi predajnici su nam mrtvi. Radi još samo Goč, a i on sa trideset posto kapaciteta.

SEJMOR: Čekamo Suzanu.

ŽAK: A šta ćemo posle?

SEJMOR: Ništa. Ti idi ako imaš gde.

ŽAK: Mnogo si pametan. Imaš uključenje.

SEJMOR: Suzana, jesi li ti?

VOJISLAV: Nije Suzana. Vojislav K, Sejmore, sećaš se - tek sam prispeo sa Zemlje, tvoj reporter me intervjuisao u raciji. Preživeo sam cunami, jedini ja.

SEJMOR: Oslobodi mi liniju, čekam poziv.

VOJISLAV: Jeste, ja sam stigao sa električne stolice. Psihopata kažu, nije zaslužio da živi. Zašto nisam zaslužio? Ja tako volim sve životne radosti.

SEJMOR: Oslobodi liniju.

VOJISLAV: Znaš li šta radim? Da li možeš da pogodiš šta radim? Ne, naravno... Ubijam. Nikada se nisam lepše osećao.

SEJMOR: Ubijaš? Još jedan? Oslobodi liniju, inače ću te spaliti strujom još jednom. Tebi je to suđeno izgleda. Što te nisam polupao dok si bio kocka? Bio si mi ovde pod rukom. Smesta se skidaj sa veze, gnjido. Žak, drmni mu muziku pravo u glavu, neka se raspukne.

(Sve trešti - muzika pravo u glavu.)

VOJISLAV: (Ječi.) Smanjite.

SEJMOR: Pusti mu jače. (Još jače.)

VOJISLAV: (Krajnjim naporom.) Pre smrtne kazne na Zemlji, došao je sveštenik u moju ćeliju. Tražio je da se pokajem za svoje zločine. Nisam hteo. Odbio je da mi da oprost grehova, pričao je nešto o paklu i vatri. Ovo je valjda to. Slušaj, drag si mi, stvarno si mi drag, reći ću ti jednu intimnu stvar, nešto stvarno lično. Plašio sam se. Bio me je strah od večnosti, ipak umireš i niko ne zna šta je ista. Ogroman strah, ali se nisam pokajao. Rešio sam - ako treba istrpeću i večnost. Smanji ovo, proklet bio. Ali nema pakla, Sejmore. Nema pakla, nema kazne, nema ničega. Ubijam do mile volje. Pre neki minut žena i ćerka Velikog Tate. Polako - brijačem. Još nekoliko večeras. Sve što postoji je "sada i ovde, momci", je li tako, Sejmore? Nego, hoće neko da te pozdravi.

SEJMOR: Još neko?

SUZANA: Sejmore, ja sam.

SEJMOR: Suzana!! Gde si!!!? Nije valjda...

VOJISLAV: Jeste, Sejmore. Držim je vezanu.

SEJMOR: Spaliću te, životinjo!

VOJISLAV: I ja nju. Ništa ne pokušavaj.

SEJMOR: Zašto to radiš? Još pola sata je do eksplozije Nove. Svi ćemo da umremo. Pusti da ona i ja bar umremo zajedno.

VOJISLAV: Ja nisam mrtav, ja sam živ, tako se osećam - veoma živo. Ja još uvek mogu da uživam, a vi biste da umrete zajedno. Zašto? Živimo, ljudi, to je tako lepo. Slušaj ovo.

(Suzana bolno krikne.)

VOJISLAV: Ništa naročito, samo malo brijač po licu, njoj lepota više nije potrebna, zar ne?

SEJMOR: (Ječi.) Žak jače!!

(Muzika pravo u glavu, suzana vrišti.)

SEJMOR: Molim te, nemoj, molim te, nemoj, molim te...

VOJISLAV: Smanji ovo. Odmah!! (Muzika se utišava.) Ccccc, nemoj više da me moliš. Nema više smisla. Zar nisi rekao da je još pola sata ostalo? Ovde je užasno vruće, a tu kod tebe je prijatno. Uživaj.

(Suzana vrišti, Vojislav radi nešto veoma bolno.)

SEJMOR: Želim ti da ima Boga, tako ti želim da ima Boga, da zauvek i zauvek i zauvek i zauvek... Dabogda ti bilo Boga.

VOJISLAV: Živeli. Nema Boga. Ja sam ti živi dokaz. Imam brijač i sada ćemo ti, Suzana i ja poslati idealnu reportažu za tvoj šou. Malo smo prekoračili satnicu, ali nećeš zameriti...

(Glas se izobličuje.)

ŽAK: (Sa ehom.) Sejmore, ne isključuj se. Ne isključuj se, izgoreće ti mozak... Ne isključuj se, Sejmore!!!

SEJMOR: (Izobličeno i sa velikim naporom.) Suz.. suza.. na... dola... zim... zim.

VOJISLAV: Okej, to je brijač, lepo leži u ruci, težak je i oštar. Za vas koji niste zamislili sliku, pripremite se za vizuelni prijem...

SEJMOR: (Isto.) Ne... Suz... suz.. zzzzzzzzz......

VOJISLAV: Šaljemo vizuelni fajl smrti Suzane P. sa mnogo krvi. Tri, dva, jedan...

(Čuje se krčanje i pištanje.
Tišina i pucketanje, a onda se javi Gospodin Ku.)

GOSPODIN KU: Halo, "Glas u glavi" - ima li koga? Ovde gospodin Ku iz Dvanaestog distrikta.

ŽAK: Ovde Žak, tonski tehničar. Pratim vas.

GOSPODIN KU: Tražim Sejmora. Javljam se iz limba. Jesam li u programu? Koje je doba dana?

GOSPOĐA KU: Pozdravite Suzanu, recite joj da je tako slatka...

GOSPODIN KU: Ti ćuti.

ŽAK: Sejmor se upravo isključio sa instalacije i leži mrtav u gluvoj sobi. Za Suzanu bolje da ne znate. Tačno je pedeset časova pedeset devet minuta. Vama mogu da kažem da ostanete u limbu i čekate.

GOSPODIN KU: Kada će "Haron" u sledeću turu? Ovde u limbu se ništa ne dešava. Dokle da čekam?

ŽAK:. Zauvek. (Isključuje ga.) Ovo je bio "Glas u glavi", vaš omiljeni telepatski radio. Temperatura 59 stepeni. Radijacija - nije važno. Trideset sekundi do šest časova.

ODJAVNA ŠPICA:
Voditelj - Sejmor P.
Reporteri - Suzana P., Sergej K. - Vatareni Sergej
Organizator - ...
Tonski tehničar - Žak Popović

APSOLUTNI KRAJ

(Beograd, mart 1996.)


// Projekat Rastko / Drama i pozorište / Savremena drama //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]