Дејан Ајдачић

О роману "Хронос" Тараса Антиповича

 

Украјински писац Тарас Антипович (1978), аутор романа Мизерија (2007) и збирке приповедака Тело и судбина (2008) је објавио књигу Хронос: историја једног проналаска (2011).

У овом прозном фантастичком делу приказан је одсечак будућности од 2040. до 2047. године. То је футуристичка прича о проналаску справе која одузима, акумулира и предаје људима биолошко време, прича о низу биолошких, психолошких, друштвених, политичких последица крађе, прекрађе и коришћења туђег времена. Сваки од двадесет пет одељака садржи наслов који чине месец и година описаног догађаја и речи која кратко осликава предстојећу епизоду. Одредница "роман" из поднаслова наводи на мисао да приповедач следи преживљавања главних јунака, али роман пре представља мозаик слика о нарастајућим злоупотребама пронађене справе и реаговању људи из различитих социјалних кругова на њене могућности: приказују се страдања обичних људи, али и резоновање и поступци криминалаца, бирократије, научника, властодржаца. Прати се узгред и судбина проналазача професора Којфмана који је због неспремности на сарадњу са властима изолован у лудници и његовог асистента који за власт не уме да конкретизује све професорове замисли из покрадених папира. У средишту романа пре је сам проналазак и галерија ликова и судбина, бројна питања биолошких последица проналаска, њихових социјалних одраза промена навика и друштвених институција, моралних вредности, искушења части и бешчасних ломова.

Књига је написана лаким и "филмичним" стилом, али је онеобичена неологизмима који јој дају језичку живописност. Имена ликова (Аурора, Теодор, Торн, Боло, Грегор, Марк, Фред, Данко, Лајза, Марта и сл.) указују на свет који није национално центриран, што уз одсуство топонимије приказани свет чини фикционално глобалним. На питања новинара о пореклу сличности мотива његовог романа са америчким филмом Време аутор је одговорио да је роман написан пре приказивања филма, као и да постоје велике разлике у приступу теми манипулације биолошким временом.

Књигу је објавио кијевски издавач "А-ба-ба-га-ла-ма-га" које води песник Иван Малкович. Књига Хронос је запажена од стране украјинске критике и нашла се у најужим номинацијама за награде књижевним делима 2011.

 

Хронос: історія одного винаходу
ISBN 978-617-585-009-1
http://ababahalamaha.com.ua/uk/Хронос

На Растку објављено: 2012-02-29
Датум последње измене: 2019-03-20 10:30:41
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује