NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat Rastko Promena pisma English
Projekat RastkoLingvistika i filologija
TIA Janus

OpenOffice на ћирилици и бесплатно

Први страни софтверски пакет за канцеларијско пословање локализован на ћирилицу и латиницу

Саопштење за штампу 3. децембра 2002.

• Домаћа локализација познатог софтверског пакета преведена је на српски језик, ћирилицом, трудом српске заједнице "Отвореног кода", у организацији београдске куће ICTT • Пакет управо тестирају домаћи стручњаци за културу, језик и технологију • Пакет ће ускоро бити пуштен у употребу и биће бесплатан за све кориснике. • Пакет ради на Linux, Microsoft, и Solaris оперативним системима. •

Београд, 3. децембар, 2002. г. - У понедељак 2. децембра у 3.00 завршен је превод OpenOffice 1.0.1 на српски језик. Пројекат је почео 22. новембра и за само два викенда даноноћним радом преведено је преко 20.000 израза. На пројекту је радила добровољна програмерска заједница посвећена ОтвореномКоду (OpenSource) коју је углавном чинило преко 40 младих ентузијаста и професионалаца.

Заједницу ОтвореногКода су организовали Богдан Кецман (ICTT), Душан Ђорђевић (БеоТЕЛ) и Слободан Марковић (Интернодијум), а цео посао се радио у оквиру ICTT Sun Competence Центра, на Sun и Linux машинама.

Овај пројекат локализације OpenOffice.org 1.0.1, бесплатне и потпуно функционалне канцеларијске апликације која у себи садржи све алате на које су просечни корисници навикли, изванредан је знак и показатељ снаге ОтвореногКода.

OpenOffice.org 1.0.1 је бесплатан пакет које се слободно преузима са Интернета са адресе www.openoffice.org и ради на Linux, Microsoft, и Solaris оперативним системима. У тренуцима када је легализација софтвера у Србији постала стварност и када се сви налазимо пред одлукама које подразумевају значајне издатке, OpenOffice представља економски оправдану алтернативу.

Имајући у виду нашу културу и језик, заједница ОтвореногКода је превела OpenOffice на српски језик, ћирилицом и латиницом. У циљу постизања висoког квалитета, пројекат је у алфа-фази предат на лектуру стручњацима који сарађују са "Пројектом Растко - Библиотеком српске културе на Интернету" (www.rastko.rs). После лектуре корисници ће моћи да преузму бесплатан OpenOffice који ће имати интерфејс на српском језику, ћирилицом и латиницом.

О ICTT-у

ICTT је први југословенски инкубатор за младе (start-up) фирме. Оснивачи компаније су ICG, члан Genex Групе и Орах, швајцарска кооператива. Мисија компаније је да подржи развој успешних ИТ компанија. ICTT помаже домаћим предузетницима пружајући пословне услуге, обезбеђујући обуку, едукацију, пословни простор и маркетиншке услуге. У оквиру ICTT-а развија се Linux Центар.

Пројекат су свесрдно подржали и помогли: Телефонија, ДатаЛаб, НТ Софт, и Пицериа Владимир.

Контакт
Богдан Кецман
ICTT + 381 / 11 / 311 34 42
arhimed@ict-tower.com
http://www.ict-tower.com


// Пројекат Растко / Филологија и лингвистика //
[ Промена писма | Претрага | Мапа | Контакт | Помоћ ]