*

Недеља данског филма у Дворани Културног центра Београда

БЕОГРАД, 13. априла 2007. (SEEcult.org) - Недеља данског филма у Дворани Културног центра Београда (ДКЦ) представиће од 19. до 25. априла 14 репрезентативних остварења насталих последњих шест година, од којих је 12 премијера, а одликују их сурово истините, истински смешне, драматичне или истински поетичне слике из стварног живота у Данској, која има најјачу кинематографију у северној Европи.


Према наводима КЦБ-а, већини филмова заједничко је да се студиозно баве изабраним темама, да су интригантни, без шминке и подилажења било чему и било коме.

Ту филмску ревију, под називом "Праве слике живота", која обухвата 12 премијера, свечано ће отворити 19. априла дански амбасадор у Београду Рубен Мадсен, а програм ће званично почети филмом "Светла у тами" Андерса Томас Јенсена.

Према наводима уредника Филмског програма КЦБ-а Небојше Поповића, посебна посластица Недеље данског филма биће прва два "догма" филма - "Прослава" Томаса Винтерберга и Фон Трирови "Идиоти", као и документарац "Понижени" Јеспера Јаргила о снимању "Идиота".

На програму је и изузетни документарни филм "Гасолин" посвећен најпопуларнијем данском рок бенду свих времена.

Биће приказани и филмови "Наследство" (резија Per Gly), "Краљевски пасијанс" (Nicolaj Arcel), "Оптужен" (Jacob Thuesen), "У твојим рукама" (Annette K. Olesen), "Анђели у убрзању" (Ole Cristian Madsen), "Лице истине" (Nilsa Malmros), "Рембрант" (Jannik Johansen), "Реконструкција" (Christoffer Boe), "Дан и ноћ" (Simon Staho) и "Прослава" (Thomas Vinterberg).

У ДКЦ-у се већ трећу годину сваког пролећа представљају нордијске кинематографије. После исландске и шведске, на реду је данска, која годишње производи 25 до 30 филмова.

Нагло интересовање за данску кинематографију изазвала је половином 80-их година појава Ларса фон Трира, али и победа у Кану и освајање два узастопна Оскара за најбољи страни филм ("Пеле освајач" и "Бабетина гозба"). Средином 90-их протагонисти савременог данског филма постају жестоки момци с оне стране закона, а међу њима су често и они придошли из бивше Југославије.

А онда је уследила нова заразна бомба - покрет "Догма 95" која филмску уметност враћа принципима изворне снаге. Покрет, међутим први напушта управо његов оснивач, Фон Трир, иако се и данас широм света снимају снажне "догма" и "нон - догма" драме и комедије.

Део филмова биће приказан од 21. до 25. априла и у Дому културе Студентски град, а Фондација Балканкулт приказаће избор филмова и у осам градова у Србији.

Недељу данског филма, организовану у сарадњи са Амбасадом Данске, подржали су: Дански филмски институт, Дански уметнички савет, Град Београд - Секретаријат за културу, Novo Nordisk Pharma, Bang & Olafsen, Carlsberg.
На Растку објављено: 2008-05-12
Датум последње измене: 2008-05-11 11:24:45
 

Пројекат Растко / Пројекат Растко Данска