Јован Ристић: Туђин 3: Један незаслужени кошмар (информација о књизи)

Емитор 469, мај 2008, Београд, 96 страна, уредник Зоран Стефановић

http://www.lazarkomarcic.org.yu/

Рецензија књиге „Alien 3-један незаслужени кошмар“ (1)

Горан Скробоња

Серијал филмова о Туђину (Alien) – поготово први филм Ридлија Скота и његов номинални наставак у режији Џејмса Камерона – извршили су огроман утицај на жанровску филмску продукцију и изглед данашње биоскопске и видео забаве која нагиње научнофантастичним и хорорским мотивима. Један од великих љубитеља и можда најбољих познавалаца ове франшизе у Србији јесте Јован Ристић, млади новинар и писац који (мени бар) неодољиво личи на једног од зомбија из Ромерове Зоре мртваца, и што је још лепше, спреман је да се тим поређењем весело подичи, и овде међу људима који се баве филмом и жанром заиста не постоји особа подеснија да широј заинтересованој јавности приближи све оно што је пратило настанак и експлоатацију злехудог, с правом оспораваног трећег филма из серијала, Туђин 3.

Ова књига – део много амбициознијег и свеобухватнијег пројекта везаног за Туђина – требало би превасходно да занима све оне који би хтели да се баве филмом, било као сценаристи, било као режисери или продуценти, онима који сањају о томе да једног дана раде у Холивуду. Међутим, она је исто тако питко и интересантно штиво за друге, „обичне“ љубитеље Aliena, и може лако да их подстакне да поново погледају тај жигосани трећи наставак – било искасапљену биоскопску верзију, било ону „продужену“, где је спасено што се спасти могло. Многи познати прегаоци америчке филмске индустрије на овај или онај начин допринели су томе да Туђин 3 „пропадне“ и потом настави да живи кроз никада сасвим задовољену радозналост публике жељне да сазна шта се ту заиста догодило: Сигурни Вивер, Волтер Хил, Рени Харлин, па и режисер Дејвид Финчер који ће касније доживети потпуну афирмацију успехом својих филмова Седам и Борилачки клуб. Пишући о заврзламама које су пратиле мукотрпан настанак Туђина3, Ристић је практично превазишао домете публицистике и преточио своју приповест у текст достојан мрачних визија блиске будућности у којима ни све стеге моћних корпорација (читај: „Fox“) не могу у потпуности сузбити експлозију истинског талента.

Један незаслужени кошмар је књига која се чита са много више занимања него што се својевремено гледао предмет њене анализе, и изазива нестрпљење у ишчекивању реализације комплетног Ристићевог сагледавања феномена званог Туђин.

Рецензија књиге „Alien 3-један незаслужени кошмар“ (2)

Димитрије Војнов

Сматрам да је Alien 3 - један незаслужени кошмар Јована Ристића много више од убедљивог и релевантног погледа на настанак филма Alien3. У овој књизи се студија случаја једног појединачног филма трансформише у својеврсни уџбеник о функционисању холивудског система развоја пројеката.

Од концепта наставка као традиције својствене најразвијенијој филмској продукцији, преко концепта развоја пројекта у креативном домену кроз жонглирање разним поставкама приче и ауторским поставама, све до исхода који је овај наслов учинио једним од најрадикалнијих у историји репертоарског филма, Ристић успева да сецира савремени холивудски метод рада.

Истовремено, Ристић залази дубоко и у питања аутономије ауторске визије као и онтологије самог дела коме су одређене законитости инхерентне а изложено је непрестаном притиску са стране.

Стога, ова књига заслужује пуну пажњу не само као историјско штиво већ и као уџбеник о развоју филмског пројекта из кога многи студенти филма и професионалци имају шта да науче, не само о стању холивудских студија, већ и да стекну знања која могу применити у пракси и у нашој кинематографији.

О аутору

Јован Ристић рођен је 4. априла 1973. године. Дипломирани правник, новинар агенције Бета, сарадник сајта за популарну културу „Попбокс“.

Директор је и суоснивач Фестивала српског филма фантастике. Такође је један од главних организатора четвртог, петог и шестог издања конвенције љубитеља фантастике „Беокон“.

Стални је модератор књижевне радионице друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић”. Од 2003. до 2005. године био је члан председништва тог друштва, а од 2003. до 2005. године уређивао је његов трибински програм. Сам или у сарадњи са другим члановима „Лазара Комарчића” одржао је више од 50 трибина, које су се бавиле филмом, као и односом филма са другим приповедним формама (књижевност, стрип).

Прва кратка прича, „Човек на прелазу“, објављена му је 1996. године у Емитору. Потом је приче и новелете објављивао у књижевном часопису Орбис, на сајтовима „Screaming Planet“ и „Арт-Анима“, у веб-магазинима Helly Cherry и Prozaonline, у магазинима Pressing и Trash.

Музичке и филмске приказе, критике, есеје и друштвено-политичке текстове објављивао у Медицинару, Рок експресу, Булевару, Бре, ЈАТ ревији, Знаку Сагите, на Попбоксу, Pressing-у и у прозину Емитор, који је краће време и уређивао.

У самиздат издању, у оквиру Емитора, 2001. године објавио је књигу која је критички осврт на филмски серијал „Alien / Осми путник“.

 

На Растку објављено: 2008-05-28
Датум последње измене: 2008-05-28 15:00:31
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује