NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Slavko Draginčić i Zdravko Zupan

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

Bufalo Bil (1938)

Novi nedeljnik, koji se našao u rukama čitalaca 18. juna 1938. godine, nazvan je po čuvenom izviđaču i lovcu na bizone, proslavljenom junaku Divljeg zapada Vilijemu Kodiju, čiji su doživljaji u to vreme poslužili kao materijal za nekoliko stripova. Vlasnik i od govorni urednik lista bio je Božidar Zdravković. „Bufalo Bil“ je imao 16 strana, štampanih na standardnom formatu 21,0×29,0 cm. Izlazio je subotom i prodavan je po ceni od jedan dinar.

Sadržaj lista činili su radovi domaćih autora, među kojima ne prepoznajemo ni jednog istaknutog stvaraoca: „Neverovatni doživljaji Emi Andrjus”, „Tri pirata“, „Deca gangsteri“, „Ostrvo smrti“, „Gur iz Kema“, „ Ženidba cara Dušana“ i „Đerđelez Alija“. Šest stranica lista ispunjavale su vestern i kriminalističke priče, ukrštenice, rebusi i vesti iz sportskog života.

Naslovna strana „Bufalo Bila“ (1938)

Đerez Alija („Bufalo Bil“, 1938)

Brik Bradford“ Klarensa Greja i Vilijema Rita („Bufalo Bil“, 1938)

U trećem broju pojavljuju se „King of the Royal Mounted“ („Kralj konjičke policije“) u likovnoj obradi Čarlsa Flandersa, a u na rednom broju nedeljna verzija „Brika Bradforda“ Klarensa Greja i Viljema Rita. Međutim, ni ovo pojačanje sadržaja nije pomoglo „Bufalo Bilu da opstane i list se ugasio 9. septembra 1938. godine. U impresumu poslednjeg, 13. broja, kao vlasnik i odgovorni urednik potpisan je Vasilije Milojević.

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]