NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Slavko Draginčić i Zdravko Zupan

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

Crveni vrabac (1936)

Prvi broj zabavnog lista „Crveni vrabac” pojavio se u Beogradu 3. oktobra 1936. godine. Vlasnik i urednik izdanja bio je Jovan Grdanički. List je izlazio subotom a prodavan je po već uobičajenoj ceni od jedan dinar. Štampan je na formatu 28×39,5 cm.

Od ukupno 8 strana, prvi broj lista doneo je samo jedan strip. Bila su to tri početna kaiša storije „Deca kapetana Granta”, koju je prema romanu Žila Verna nacrtao Đorđe Lobačev. Preostali prostor ispunjavali su pisani roman, feljton, ukrštene reči, rebusi, šahovski problemi i slično.

U narednom broju stripu Đorđa Lobačeva pridružuje se Diznijeva storija „Miki Maus na Divljem zapadu”, a u petom broju na naslovnoj strani objavljena je domaća verzija popularnog miša pod nazivom „Pustolovine Miki Mausa i Crvenog vrapca”.

Deveti broj je uz pomenute stripove doneo i kaiš „Od njihove grdne muke nigde nema veće bruke”, sa tekstom u stihu ispod crteža. Za razliku od prethodnih, u ovom broju su prva poslednja i srednje strane bile odštampane u plavoj i crvenoj boji, a preostale u crno-beloj tehnici.

Poslednji, deseti broj „Crvenog vrapca” izašao je 5. decembra 1936. godine, samo dva meseca otkako je pokrenut.

Zanimljivo je da su se među saradnicima „Crvenog vrapca” nalazili i Ljubiša Vukadinović i Dušan Timotijević tadašnji urednici „Politike” I budući pokretači jednog od najpopularnijih izdanja u istoriji jugoslovenskog stripa – „Politikinog zabavnika”.

Naslovna strana Crvenog Vrapca (1936)

Deca kapetana Granta Đorđa Lobačeva (Crveni Vrabac 1936)

Miki Maus Volta Diznija (Crveni Vrabac 1936)

 

 

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]