NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Slavko Draginčić i Zdravko Zupan

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

Krnja

Prvi broj „Veselog zabavnika” u petoj godini izlaženja pojavio se 2. januara 1941. Umesto Čaplinovih doživljaja, list donosi humoristički strip pod nazivom „Krnja“. „Krnja je novinar. Kao dopisnik i foto reporter lista 'Ne gnjavi, Bato' on zapada iz avanture u avanturu iz opasnosti u opasnost, ali se uvek snalazi, stvarajući komične zaplete, koji izazivaju buru smeha.”

I ovoga puta naslovna strana brojeva bila je otisnuta u četiri boje, a kasnije samo u dve. Do aprila 1941. godine izašlo je 27 brojeva ovako koncipiranog „Veselog zabavnika.

___________________________________________________________

Potezi kojima je Aleksandar J. Ivković učvršćivao vodeći položaj „Mike Miša“ na jugoslovenskom tržištu nisu rezultirali samo pojavom njegovih pratećih izdanja, već su u izvesnoj meri delovali i inspirativno na druge izdavače. Svesni objektivnih nemogućnosti da pokrenu list koji će se ravnopravno nositi sa beogradskim „Mikom Mišom“ ili zagrebačkim „Okom“, oni su potražili izlaz u izdavanju posebnih sveski ili specijalizovanih serija posvećenih samo jednom strip-junaku. Tako će se već aprila 1937. godine u prodaji pojaviti sveska sa vestern-storijom „Trojica u mraku“, koju su Maurović i Kovačić godinu dana ranije objavljivali u zagrebačkim „Novostima“. Odmah zatim uslediće i sveska „Sedma žrtva“, istih autora, objavljena prethodno u „Novostima“ kao nastavak stripa „Trojica u mraku“. Obe sveske su štampane na formatu 29×21 cm, a prodavane su po ceni od pet dinara.

Po uzoru na „Novosti“, i osječki „Hrvatski dnevnik“ počinje sa izdavanjem sveski, ali će njihova koncepcija biti nešto drugačija. Opredeljujući se za „Fantoma“ Lija Foka i Reja Mura, „Hrvatski dnevnik“ je objavio ukupno četiri epizode u serijama od po nekoliko sveski. Nešto slično je sredinom godine učinio i Konzorcij „Novi strip“, iz Zagreba, pokrenuvši istoimeni časopis koji će u svom sadržaju donositi u nastavcima doživljaje samo jednog junaka – „Brika BradfordaKlarensa Greja.

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]