NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Slavko Draginčić i Zdravko Zupan

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

Mali Zabavnik Mika Miš (1936–1940)

Početkom decembra 1936. godine, u izdanju redakcije „Mike Miša“ pojavilo se prvo kolo od 4 sveske „Male biblioteke Mike Miša“: „Taras Buljba“, „Lovac Acko“, „Senke noći“ i „Žuti demoni“. Vlasnik i pokretač izdanja bio je Aleksandar J. Ivković, a kao urednik se potpisivao Milutin S. Ignjačević. List je štampan na 20 strana u formatu 14,5×21 cm, a prodavao se po ceni od 1 dinar. Izlazio je subotom.

Drugo kolo, ponovo od četiri broja, redakcija je pustila za novogodišnje praznike: „Mikin zabavnik“, „Koralno ostrvo“, „Tarcaneta“ i „Ralf Stedi“. „Tarcanetu“ je „Mali zabavnik“ reprizirao iz lista „Strip“, gde je ovu storiju šest meseci ranije okončao Nikola Navojev.

Naredni brojevi donose sledeće stripove: „Ali baba i 40 hajduka“, „As Dramond – heroj vasione“, „Rat između neba i zemlje“, „Ostrvo izgubljenih brodova“, „Dva cvancika“, „Gangsteri Pacifika“ i drugi. Umesto brojeva 26-30 pojavio se „Letnji almanah Mika Miša“ sa 100 strana „teksta slika i stripova”. Prodavan je po ceni od pet dinara.

Ubrzo nakon toga usledili su novi brojevi „Malog zabavnika“: „Ostrvo s blagom“, „Gospodar Divljeg zapada“, „Moderni gusari“, „Crvena maska“, „Tajne orijenta“, „Gospodarica džungle“, itd. Poslednji, 63. broj u 1937. godini objavio je storiju „Prepad u avionu“. U međuvremenu, „Mali zabavnik“ je počeo da izlazi četvrtkom.

Početkom septembra 1938. godine pojavilo se poslednje kolo „Malog zabavnika Mike Miša“, odnosno brojevi 84-87 sa naslovima: „Sibirski lovac“, „Spasilac smrti“, „Poručnik Oto“ i „U ropstvu Pigmeja“. Međutim, 21. decembra iste godine, posle izvesne pauze, pojavio se i 88. vanredni broj „Božićna simfonija- Mudra mačkica“.

„Mali zabavnik“ je obnovljen januara 1939. godine kada se pojavilo 8 pisanih svezaka (numerisanih od 1 do 8) o „Benu Keriganu“ i „Kitu Darantu“. Krajem aprila, u 302. broju „Mike Miša“ redakcija je najavila kolo od četiri broja (88-91) „Malog zabavnika“: „Mladi Gođen“, „Crna mumija“, „Divlji zapad“ i „Budina osveta“, ali već u sledećem broju „Mike Miša“ ovi stripovi su reklamirani pod rednim brojevima od 9 do 12. Dalje se produžava nova numeracija, pa tako u avgustu 1939. godine pod brojevima 17-20 izlaze sledeći naslovi: „Gospodari vazduha“, „Avetinjsko ostrvo“, „Pirati Pacifika“ i „Nasledstvo Bili Brajta“. Krajem 1939. godine izlazi još jedno kolo i pod brojevima od 21 do 24 objavljuje: „Napad na ekspres“, „Crnu trojku“, „Tajanstvenog posetioca“ i „Sreću ludog Abdale“.

U toku 1940. godine „Mali zabavnik“ nakon 68. broja prestaje da izlazi, ali se u 497. broju „Mike Miša“ (11. marta 1941) pod naslovom „Pažnja crtačima“ pojavljuje sledeći oglas: „Želeći da mlađim crtačkim snagama pruži priliku da sarađuje zajedno sa nama uredništvo našeg lista odlučilo je, posle mnogobrojnih zahteva i ponuda da pokrene ponovo svoju ediciju „Mali zabavnik Mika Miš“. Zbog toga pozivamo saradnike, crtače i pisce, da nam što pre pošalju svoje radove na ugled. Skrećemo pažnju saradnicima da se moraju pridržavati sledećih uputstava...“

Međutim, početak rata je omeo planove izdavača „Malog zabavnika“ i on se više neće pojavljivati.

Naslovna strana „Malog zabavnika Mike Miša“

„Pakleni pronalazak“ Marijana Ebnera („Mali zabavnik Mika Miš“, 1937)

„Dva cvancika“ Đuke Jankovića („Mali zabavnik Mika Miš“, 1937)

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]