NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Slavko Draginčić i Zdravko Zupan

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

Mickey strip (1938/9)

„Mickey strip“, „tjednik senzacionalnih događaja i romana u slikama“ nazvan prema Starom Mačku (Old Mickey ) pojavio se u Zagrebu početkom marta 1938. godine, mada je njegov izlazak bio najavljen za 29. januar. Vlasnik i izdavač lista bio je Konzorcij „Mickey strip“, a njegov predstavnik Ivan Stanković. Posao urednika obavljao je Andrija Maurović. „Mickey strip“ je imao 24 strane formata 22,5×30 cm i prodavan je po ceni od dva dinara. Korice su mu bile štampane u višebojnoj tehnici, sa izvrsnim ilustracijama Andrije Maurovića na naslovnim stranama. Unutrašnje strane otiskivane su u crno-beloj tehnici. Tek u trećem broju list je imao otisnut datum. 19. mart 1938.

Naslovna strana „Mickey stripa“ iz 1938. godine

U svom prvom broju list je iz dnevnika „Novosti“ preneo „senzacionalni pustolovni roman sa Divljeg zapada“ pod nazivom „Crni jahač“ i „sablasnu storiju jednog broda lutalice“ naslovljenu sa „Onaj koji je zadavio smrt“ Franje Fuisa i Andrije Maurovića. Oba stripa objavljena su u „Novostima“ pod drugačijim naslovom: „Gospodar zlatnih bregova“ i „Kugina Jahta“. Humorističke stripove „Miškecove zgode i nezgode“, „Veseli vandrokaši“ i „Jack Jackson i Bimbo Bambus u afričkoj džungli“ potpisali su Franjo Fuis i Valter i Norbert Nojgebauer. U istom broju počela je i novela Fra-Ma-Fua „Velika glad u plemenu Gula-Gula“ (sredinom 1940. godine ova novela će u „Novostima” biti objavljena i u strip verziji). Objavljeno je da list izlazi i na slovenačkom jeziku.

s

Veseli vandrokaši Valtera i Norberta Nojgebauera „(Mickey strip“ , 1938)

Miškecove zgode i nezgode Valtera i Norberta Nojgebauera „(Mickey strip“ , 1938)

Od trećeg broja, umesto Andrije Maurovića kao urednik se potpisuje Franjo Fuis.

Prvih osam brojeva Mickey „stripa” štampano je istovremeno latinicom i ćirilicom. Međutim, počev od devetog broja list je dalje štampan samo latinicom. U ovom broju je okončan i strip „Veseli vandrokaši” braće Nojgebauer (jedini humoristički prilog koji je izlazio u nastavcima), a Maurović je za zaglavlje pripremio novi crtež Starog Mačka.

U 12 broju počela je da izlazi novela Džeka Londona „Zakon Klondajka”. Naredne nedelje, redakcija je kraćim napisom obavestila čitaoce da je popularni Miškec posetio „Mickey strip”. Naime, lik Miškeca je Valter Nojgebauer kreirao prema liku jednog muzičara koji je u to vreme zarađivao za život svirajući ispred zagrebačkog bioskopa „Balkan”. Radilo se, očigledno, o poseti ovog muzičara redakciji „Mickey stripa”, pa su o tome bili informisani i čitaoci.

Petnaesti broj je doneo poslednju tablu Maurovićevog i Fuisovog stripa „Onaj koji je zadavio smrt” i završetak Fuisove novele „Velika glad u plemenu Gula-Gula”. Sa novim ostvarenjima Maurović se javlja veću narednom broju: „Ubojica sa dječjim licem” (podnaslov – „Najstrašniji doživljaj slavnog detektiva Sherlock Holmesa“) i „Tirani Gran Čaka“ (podnaslov – „Herojski podvig Old Shaterhanda i Winetoua ).

Jack Jackson i Bimbo Bambus u afričkoj džungli Valtera i Norberta Nojgebauera „(Mickey strip“ , 1938)

Ubojica sa dječijim licem Andrije Maurovića i Franje Fuisa (Mickey strip“ , 1938)

Tirani Gran Čaka Andrije Maurovića i Franje Fuisa „(Mickey strip“ , 1938)

Četri jahača Apokalipse Freda Bisa i Franje Fuisa„(Mickey strip“ , 1938)

Dve nedelje kasnije, u 18. broju (2. juli 1938) redakcija je raspisala nagradni konkurs za crtače stripova do 20 godina. Objavljeno je, takođe, da će 5 do 7 najboljih biti pozvani u Zagreb na specijalni tečaj. Istovremeno, list započinje prvu školu stripa u našoj zemlji pod nazivom „Kako se crtaju stripovi“.

„Crni jahač“ Andrije Maurovića i Franje Fuisa okončan je u 20. broju, a već u narednom počinje repriza stripa „Sablast zelenih močvara“ pod naslovom „Misterij zelenih močvara“. U 22. broju pojavlju je se tabla stripa „Kad Stanlio posjećuje Olia“ sa potpisom B. Zadro.

Sledeći broj donosi rezultate nagradnog konkursa raspisanog mesec dana ranije. Tri ravnopravne prve nagrade osvojili su Turk Marko iz Ljubljane, Zdravko Sulić, kasnije jedan od naših poznatijih autora (u to vreme je živeo u Čapljini) i Muk Lav iz mesta Muo u Boki Kotorskoj.

Humorističku tabla sa likovima Valtera Nojgebauera Džekom Džeksonom i Bimbom Bambusom potpisao je u 25. broju Josip Soldo.

Četrdeseti broj „Mickey strip“ doneo je izvesne promene. Crtež na naslovnoj strani, umesto Andrije Maurovića, nacrtao je Valter Nojgebauer. Ovaj vrsni crtač je nastavio i Maurovićev strip „Ubojica sa dječjim licem“. Isti broj je doneo i nastavke „Misterij zelenih močvara“ Fuisa i Maurovića, kao i „Pustolovine Robina Huda“ neidentifikovanog autora, očigledno inspirisanog filmskom verzijom priče o odmetniku iz Šervudske šume, sa Erolom Flinom u glavnoj ulozi. Dva broja kasnije završeni su gotovo svi stripovi: „Misterij zelenih močvara“, „Ubojica sa dječjim licem“ (poslednju tablu nacrtao je neidentifikovani autor) i „Pustolovine Robina Huda“. Za božićni broj redakcija je najavila niz noviteta. „.. angažirali smo najbolje crtače u zemlji, uposlili najčuvenije saradnike i spremili najzanimljiviji materijal za naš list „

Ovako najavljeni, 43. broj „Mickey strip“ izašao je 24. septembra 1938. godine. U zaglavlju lik Starog Mačka nacrtao je Ferdo Bis, a ispod naziva ubačena je traka na kojoj je pisalo „tjednik najinteresantnijih događaja u slikama“. Umesto uobičajenih tonskih ilustracija, na naslovnoj strani objavljen je štrih crtež Ferda Bisa. Započet je i novi strip „Četiri jahača Apokalipse“ Ferda Bisa, koji je u prethodnom broju lista najavljen kao nastavak „Misterija zelenih močvara“. Međutim, uprkos očiglednom trudu koji je uložio u nastavak pustolovina Starog Mačka, Crnog jahača, Polagane Smrti i Tobija, crtačka veština Ferda Bisa nije se mogla meriti sa neponovljivim umećem jednog Maurovića. Bisa prepoznajemo i kao autora stripa „Tri hajduka“ nastalog prema pesmi J. Jovanovića Zmaja. Strip „Kraljević Marko i 12 Arapa“, s tekstom ispod slika, potpisao je Muk Lav, trećenagrađeni na konkursu „Mickey stripa“. Humorističke strip-priloge „Fantastični pothvati Janka Mobile“, „Miškecove razne zgode i nezgode“ i „Džek Džekson i Bimbo Bambus“ nastavljaju da rade J. Soldo i B. Zadro. Istovremeno, redakcija ponovo raspisuje nagradni konkurs za kratki strip, a zatim za novelu, pesmu i enigmatski rad.

Očigledno je da uredništvo „Mickey stripa“ nastoji da reši kadrovske probleme, koji su list ozbiljno pogodili odlaskom Maurovića i braće Nojgebauer. Andrija Maurović je posle sukoba sa Fuisom prepustio crtanje svojih storija drugim crtačima, a Valter Nojgebauer je u to vreme bio preokupiran pripremanjem materijala za svoj list „Veseli vandrokaš“.

U poslednjem, 44. broju, koji je izašao u 1938. godini (31. decembra), pojavila su se dva nova stripa: „Dva junaka“ Dragana Savića, crtanog prema narodnoj pesmi i priči, i „Ero i krava“ Ace Rajkovića.

Naslovna strana „Mickey stripa“ iz 1939. godine

Prvi broj u narednoj godini izašao je 7. januara. Doneo je dva nova realistična stripa: „Grbavac sa željeznom maskom“ i „Borba svjetova“. U storiji „Grbavac sa željeznom maskom“ pojavio se Šerlok Holms, ovoga puta u likovnoj obradi Ferdinanda Bisa. Strip „Borba svjetova“ nastao je pod perom neidentifikovanog domaćeg autora, očigledno inspirisanog čuvenim romanom H. Dž. Velsa „Rat svetova”.

Sa 46. brojem „Mickey strip“ menja zaglavlje, uklanjajući iz njega do tada stalno prisutan lik popularnog Starog Mačka, a počev od 48. broja korice se štampaju u jednobojnoj tehnici. U istom broju počinje i novi pisani roman Franje Fuisa pod naslovom „Pakleno ostrvo Chima“.

Naredni period sve više karakteriše kriza u koju list nesumnjivo zapada, pa tako ni najavljena nova koncepcija ne donosi značajnije rezultate. Istina, naslovne strane se od 62. broja (13. maj 1939) ponovo štampaju u višebojnoj tehnici, ali se umesto najavljenih novih stripova pojavljuju reprizne storije Andrije Maurovića iz perioda njegove saradnje sa Kovačićem. Tako je Maurovićev prvi strip „Vjerenica mača“ objavljen pod nazivom „Tajanstveni mušketir“, „Podzemna carica“ kao „Put u pakao“, dok je „Ljubavnica s Marsa“ dobila naslov „Kći svemira“. Pored Kušanićeve verzije „Jacka Jacksona i Bimba Bambusa“, jedini novi strip bio je „Flota kapetana Smrt“, koji će Ferdo Bis nastaviti da radi i za „Mickey strip – Oko“ pod nazivom „Flota kapetana Mors“.

Sredinom 1939. godine „Mickey strip“ je prestao da izlazi, da bi se zatim fuzionisao sa zagrebačkom nedeljnom revijom „Oko“. Novi list je nazvan „Mickey strip – Oko“.

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]