NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Slavko Draginčić i Zdravko Zupan

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

Mikijeve novine (1936–1938)

Prvi broj „Mikijevih novina“ pojavio se 15. februara 1936. godine. Uredništvo i administracija lista nalazili su se u Poenkareovoj 21 u Beogradu, a štampan je u „Štampariji Drag. Popovića“. Urednik prvih 40 brojeva bio je D. Dragićević, dok se od 41. broja umesto njega potpisuje J. Lazarević. „Mikijeve novine“ su donosile isključivo celovite stripove, odnosno „.senzacionalna dela dečje literature“ kako ih je njihov izdavač najavljivao. List je izlazio svakog prvog i petnaestog u mesecu, a pojedinačni primerak stajao je pet dinara. Zbog položenog formata (31×23 cm) ovaj list se vizuelno izdvajao od drugih predratnih izdanja. Korice „Mikijevih novina“ štampane su u dve ili tri boje, a unutrašnje u crno-beloj tehnici Na naslovnim stranama bili su otisnuti likovi iz stripova.

* Ovo izvanredno Diznijevo ostvarenje ponovo će na identičnom formatu izdati list „Sport“ decembra 1952. godine, a prvi put je objavljeno u „Politici“ od 17. februara do 11. aprila 1935. godine.

Već sa prva dva broja, koji su doneli kompletne epizode „Plutonova velika trka“„ i „Miki izdaje novine“, izdavač je nagovestio da će list, pre svega, objavljivati avanture Diznijevih junaka. Naredna četiri broja donela su sledeće stripove: „Lude simfonije“, „Nasledstvo gospođice Belke“, „Začarani zamak“ i „Vilenjak Mikijev trkač“. Zanimljivo je napomenuti da je poslednji naslov objavljen pod brojem 7, mada je bila u pitanju šesta sveska „Mikijevih novina“. Sledeća sveska nosila je takođe broj 7, a u njoj je objavljena poema K. Čukovskog „Krokodil Krokodilović“, ilustrovana crtežima divljih životinja.

Naslovna strana Mikijevih novina sa Džimom iz džungle Aleksa Rejmonda (1936)

Od osmog do petnaestog broja i dalje dominiraju likovi iz Diznijevog sveta mašte: „Oskar Mikijev noj“, „Miki spasava lađe“, „Miki i Paja“, „Miša kengur i slonče Ćira“, „Miki Maus u pričama“, „Tri praseta: svirači skauti“, „Mikijeva savest“ i „Tri praseta“ – „David Koperfild“; tek u petnaestom broju (pored „Tri praseta“) Javlja se i jedan realističan strip – „David Koperfild“, rađen prema istoimenom romanu Čarlsa Dikensa.

Šesnaesti broj donosi Rejmondovu storiju o Džimu iz džungle u kojoj se popularni lovac prvi put sreće sa zavodljivom Lili de Vril. Petnaest dana kasnije, u prvom dvobroju (17/18) pojavljuju se mali Džoni, mornar Tom Traut i Kinez Šang Lin u epizodi „Tajna kineskog blaga“. Ista sveska donosi i strip „Miki i Mini na ledu“. Naredna tri broja ponovo su posvećena Diznijevim junacima: „Mikijeve pustolovine u Africi“ (u dva dela) i „Tri praseta i vuk“, dok sa 22. brojem i stripom „Neobičan san Mikija Mausa“ izdanje ulazi u 1937. godinu.

Mikijeve pustolovine u Africi „Volta Diznija (Mikijeve novine , 1936)

 

„Pustolovine malog Džonija“ Nika Afonskog i Brendona Volša ( Mikijeve novine“ 1937)

„Radio patrola“ Edija Salivena i Čarlija Smita („Mikijeve novine“, 1938)

Naslovna strana 62. broja „Mikijevih novina“ (1938)

U 23. broju opet se susrećemo s malim Džonijem Brendona Volša i Nika Afonskog, koji ovoga puta spasava život državniku Karlosu Moru. Posle dve sveske sa Miki Mausom u glavnoj ulozi, 26. broj donosi novu epizodu Džima iz džungle pod nazivom „Crveni trougao”. Još dva puta će Miki Maus zabavljati svoje verne čitaoce, a onda će 29. broj ispuniti avanture Detektiva X–9 Ostina Brigsa (na naslovnoj strani je pogrešno pisalo crtež Aleks Rejmond ). U 30. broju predstavio se Darel Mek Klur sa stripom „Moreplovac Mata”. Dva dečaka Mata i Toma i njihovo kučence Beli zabavljali su prethodne godine mališane na stranicama beogradskog „Vremena”. Sledeći broj doneo je dva stripa: „Zemlja igrajlija” Kinga Kola i „Tim Tajlor u džungli” Lajmena Janga.

„Paja Patak“ Volta Diznija (Mikijeve novine , 1938)

Nakon tri sveske sa doživljajima Mikija Mausa, 35. broj donosi strip Radio patrola Edija Salivena i Čarlija Šmita. Usledila su dva dela „Avanture Tima Tajlora”, a zatim i nova epizoda „Radio patrole”. 39. broj objavljuje kraj „Radio patrole” i „Avanture Paje Patka”, dok su naredna dva posvećena stripu „Miki traži zakopano blago”. U 42. broju objavljen je „Hajduk Stanko” Janka Veselinovića u obradi Miloša Stevanovića i Đorđa Lobačeva. Sledeće dve sveske, istovremeno i poslednje u 1937. godini, donele su „Nove avanture Tima Tajlora“ Lajmena Janga. U 1938. godinu „Mikijeve novine“ ulaze sa 45. brojem i Diznijevim ostvarenjem „Miki Maus i njegov dvojnik“. Naredna dva broja po treći put popunjava strip „Radio patrola“, a počev od dvobroja 48-49 sve do 62. sveske „Mikijeve novine“ će objavljivati isključivo junake Volta Diznija. Osim Mikija Mausa, Šilje, Horacija i Paje Patka, u ovom periodu se pojavila i izvrsna Diznijeva verzija „Snežana i sedam patuljaka“. 63. broj izdanja doneo je „Ženidbu Cara Dušana“ Đorđa Lobačeva (prethodno okončana u dnevnom listu „Politika“ 29. jula iste godine), a 64. najavljen kao vanredno izdanje bio je istovremeno i poslednji broj „Mikijevih novina“. Izašao je 15. oktobra 1938. godine sa stripom „Stojadin“, koga je u to vreme uspešno crtao Moma Marković na stranicama „Ošišanog ježa“

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]