NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Slavko Draginčić i Zdravko Zupan

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

Novi vandrokaš

Šest meseci nakon izlaska poslednjeg broja „Veselog vandrokaša“ braća Nojgebauer pokušavaju da obnove ugašeni list. Prvi broj obnovljenog izdanja pod imenom „Novi vandrokaš“ pojavio se u prodaji 9. oktobra 1940. godine. Izdavač je bio Konzorcij „Novog vandrokaša“, a dužnost glavnog urednika obavljao je Norbert Nojgebauer. List je imao 16 strana i štampan je na istom formatu kao i „Veseli vandrokaš“. Izlazio je sredom, a cena jednom primerku iznosila je 2 dinara.

U prvom broju „Novi vandrokaš“ je doneo četiri stripa Valtera i Norberta Nojgebauera i jedan Ivana Kušanića. Valterov potpis nalazio se na realističnim storijama „Tarzan“, „Divlji zapad u plamenu“ i „Zlatni otok“, kao i na humorističkim ostvarenjima „Jack Jackson i Bimbo Bambus na sjevernom polu“ i „Začarana farma“ (nova epizoda Cika i Caka) za koju je scenario pripremio Branko Kovač. Kušanić je realizovao realistični strip Marko Polo.

U narednim brojevima braća Nojgebauer repriziraju i nekoliko tabli „Nasradin Hodže“ iz „Oka“.

„Novi vandrokaš“ je bio znatno kraćeg veka od svog prethodnika. Prestao je da izlazi već posle devet nedelja, ugasivši se sa devetim brojem 4. decembra 1940. godine.

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]