NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Slavko Draginčić i Zdravko Zupan

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

Sergije Mironovič Golovčenko

Rođen je u Irkutsku 1898. godine. Još u najranijem detinjstvu pokazivao je sklonosti ka crtanju, da bi kao mladić počeo da studira slikarstvo u Odesi. U Beograd je stigao početkom dvadesetih godina izmučen bedom izbegličkog života i odmah se aktivirao kao karikaturista. Već tada susrećemo njegove prve uspele karikature u beogradskom humorističkom listu „Vesele novine“.

Preselivši se 1924. godine u Zagreb, Mironovič sa mnogo entuzijazma nastavlja ranije započeto studiranje slikarstva, ali se uporedo izdržava crtajući karikature za zagrebački humorističko-satirični nedeljnik „Koprive“. Ubrzo postaje jedan od vodećih saradnika lista, u kome će tokom naredne decenije objavljivati preko tri hiljade karikatura, svrstavajući se u najplodnije stvaraoce predratne satire.

 

Pod uticajem Vilhelma Buša, Mironovič 1925. godine počinje da crta „Maksa i Maksića“, humoristički strip o nestašlucima dva dečaka, da bi do 1934. godine kreirao više od četiri stotine tabli svojih junaka. Pored „Maksa i Maksića“, Mironovič je nacrtao još svega dva stripa: jedan za beogradski list „Vreme“, a drugi za „Koprive“ u poslednjoj godini svog života. Umro je mlad, u naponu stvaralačke snage, u zagrebačkoj bolnici Milosrdnih sestara, tokom noći između 9. i 10. novembra 1937. godine.

Stripografija

Koprive
„Maks i Maksić“ 1925-1934
„U zoološkom vrtu“ 1937

„Vreme“
„Doživljaji miša Mike i majmuna Đoke“ 1932

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]