NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Slavko Draginčić i Zdravko Zupan

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

Strip (1935–1936)

Prvi jugoslovenski list u kome je strip zauzimao dominantno mesto pojavio se 10. aprila 1935. godine na pomalo neuobičajeni način. I pored toga što je na naslovnoj strani imao otisnutu cenu deljen je besplatno u reklamne svrhe. Dva dana kasnije izašao je drugi broj, ali je on već prodavan po ceni od jednog dinara. Tek 13. aprila u beogradskom ilustrovanom listu „Panorama” objavljeno je razjašnjenje ove misterije: „Uz ovaj broj prilažemo besplatno nov zabavni list ‘Strip' koji ima 8 strana malog formata. Idući broj ‘Stripa' koji izlazi u petak 12. og. mes., kao i svi sledeći brojevi biće u formatu novina na 6 velikih strana. Primerak 1 dinar. Dobija se kod svih prodavaca Panorame.”

Naslovna strana prvog broja lista „Strip” (1935)

 

Strip je uređivao Vojin M. Đorđević, a prvi broj lista štampan je u crno-beloj tehnici na formatu 17×25 cm . Na naslovnoj drugoj i trećoj strani „Strip” je doneo početak storije „Zrak smrti” koju su Đorđe Lobačev i Vadim Kurganski (ponovo pod pseudonimima Dž. Strip i V. Cilić) obradili po uzoru na roman Alekseja Tolstoja „Hiperboloid inžinjera Garina”. Na srednjim stranama objavljena je tabla Rejmondovog „Flaša Gordona”, „fantastičnog romana iz čudnog života na planeti Mongo”. Međutim, ovaj prvi susret naših čitalaca sa čuvenim junakom nije bio u potpunosti korektan. Naime, „Strip” iz nepoznatih razloga ne počinje objavljivanje „Flaša Gordona” od prve table i time onemogućava čitaoce da se u celosti upoznaju sa Rejmondovim ostvarenjem.* „Šaljive sportske avanture pune humora i veselosti”, „Džimi, Dili i Tigar” Vika Forsajta odštampane su na šestoj strani. Dve poslednje strane, od ukupno osam koliko ih je imao prvi broj, ispunjavao je pisani roman „Tragedija u gimnaziji“.

„Tarcaneta” Nikole Navojeva („Strip” , 1936)

„Tajna grobnice jednog faraona” Nikole Navojeva („Strip” , 1936)

„Flaš Gordon“ Aleksa Rejmonda („Strip“, 1935)

„Šaljivi doživljaji detektiva X-9“ Nikole Tišćenka („Strip“, 1935)

„Lovci orhideja smrti“ Nikole Navojeva („Strip“, 1935)

Drugi broj „Stripa” pojavio se na znatno većem formatu (28,5×42 cm) i na svega šest strana. U četvrtom broju „Tragediji u gimnaziji” Maksima Kantija pridružio se novi roman „Nik Karter”. Istovremeno je najavljeno da će list od sledećeg broja izlaziti samo jednom nedeljno (četvrtkom).

Narednih nedelja redakcija neće menjati sadržinu lista, izuzev što će uvesti rubriku „Zabavno zanimljivo poučno.

U dvadesetom broju okončana je „uzbudljiva priča iz života najslavnijeg detektiva današnjice Nika Kartera”, a od sledećeg broja „Strip” će pretrpeti mnoge izmene, posebno u grafičkom pogledu: format lista je ponovo promenjen (25×34,5 cm), broj strana je povećan sa šest na osam, poboljšan je kvalitet papira i štampe (korice i srednje strane otiskivane su u tri boje), a izmenjeno je i zaglavlje lista (po uzoru na italijanski „Topolino“) u koje je ucrtan lik Diznijevog Mikija Mausa. Na prvoj strani počela je strip parodija popularnog Rejmondovog junaka „Detektiv X–9”, pod naslovom „Šaljivi doživljaji detektiva X–9”. Autori stripa čija je radnja smeštena u nasu sredinu, tačnije u Beograd, bili su karikaturista Ten (Nikola Tiščenko) i scenarista M. Žaz.

Dve nedelje kasnije završen je „Zrak smrti”, „moderan detektivski i avanturistički roman iz našeg života”, Đorđa Lobačeva i Vadima Kurganskog, a u 25. broju debitovao je Nikola Navojev strip-tablom „Istorija Abisinske dinastije”. U 27. broju dve novosti: „Kako je Šarlo Šaplin nadmudrio boksera” (sa tekstom ispod slika) i kaiš stripa „Avanture gospodina Adamsona”.

Nikola Navojev se ponovo javlja u 31. broju i to sa dva ostvarenja: „Da li je Markus pronašao Ameriku” i „Lovci orhideja smrti”. U prethodnom broju okončan je kratak strip „Užasna zabluda”.

„Doživljaji detektiva Rida” naziv je stripa o avanturama „Šerloka Holmsa mlađeg” kojim se Navojev oglasio u 32. Broju. Istovremeno završen je Forsajtov strip „Džimi, Dili i Tigar”. Naredne nedelje Nikola Tiščenko privodi kraju „Šaljive doživljaje detektiva X–9”, a počinje novi strip „Kako je Era nadmudrio Turčina”. Novi rad Tiščenka završava se već u 34. Broju, upravo kada Nikola Navojev (pod pseudonimom N. Akrok) započinje strip „Veliki kombinator Bender”, očigledno inspirisan dogodovštinama čuvenog ruskog prevaranta Ostapa Bendera.

Sa četrdesetim brojem list prelazi u vlasništvo dotadašnjeg urednika Vojina M. Đorđevića, a naredni broj bio je istovremeno i prvi koji se pojavio u drugoj godini izlaženja lista (2. januar 1936). U 43. broju Navojev završava strip „Da li je Markus pronašao Ameriku”, da bi se već dve nedelje kasnije pojavio na naslovnoj strani sa svojim dotada najboljim ostvarenjem - „Tarcaneta”. Navojev je sada i najzastupljeniji autor, jer mu u istom broju počinju još dva stripa „Crna krila na ostrvu Amazona” i „Rat pod zemljom”.

Posle dve nedelje završava se strip „Lovci orhideja smrti”, a u 48. broju započinje novi strip Nikole Navojeva „Tajna grobnice jednog faraona”. U 51. broju završena su dva stripa: „Crna krila na ostrvu Amazona” i „Osveta crne maske”, nepoznatog crtača. Naredne nedelje Nikola Navojev startuje sa stripom „Moderni gusari”. Umesto storije „Tajna grobnice jednog faraona”, završene u 57. broju, Navojev u narednom broju počinje novu pod nazivom „Beli vođa crvenokožaca”. U 59. broju završen je strip „Rat pod zemljom”.

Poslednji, 63. broj „Stripa” izašao je 4. juna 1936. godine. Završeni su gotovo svi stripovi: „Moderni gusari“, „Tarcaneta”, i „Beli voda crvenokožaca”. Iz razumljivih razloga nedovršen je ostao samo Rejmondov „Flaš Gordon”. Istovremeno, redakcija je za narednu nedelju najavila prvi broj lista „Robinzon”.

Posebno je zanimljivo da je „Strip” pored ćiriličnog izdanja (od prvog do poslednjeg broja) od broja 21. do 34. imao i latiničnu verziju. Osim toga, od broja 21. do 25. list je izlazio paralelno na slovenačkom, a 21. i 22. broj izdat je i na mađarskom jeziku.

Dve nedelje nakon izlaska prvog broja lista „Strip“, u Beogradu je pokrenuto još jedno strip-izdanje, ovoga puta pod nazivom „Crtani film“. List će uz brojne sadržajne i grafičke promene izlaziti punih 14 meseci, ali ce, s izuzetkom Fosterovog „Tarzana“ i Mak Manusove „Porodice Tarana“, objavljivati uglavnom stripove evropskog porekla, koji su bili slabijeg kvaliteta. Po ugledu na svog prethodnika, i „Crtani film“ će tokom izlaženja angažovati domaće autore, najčešće početnike, čiji radovi ne zaslužuju posebnu pažnju.

* Jugoslovenski izdavači dugo neće ispraviti ovaj propust lista „Strip”. Tek 1976. Godine, kada je „Forum” iz Novog Sada izdao knjigu „Aleks Rejmond ili poslednji put kada smo bili mladi”, čitaocima je konačno omogućeno da vide prve table popularnog Rejmondovog junaka. Šest godina kasnije „Forum” ponovo počinje sa objavljivanjem „Flaša Gordona” od samog po cetka u svom nedeljnom izdanju „Spunk novosti”.

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]