NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Slavko Draginčić i Zdravko Zupan

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

Tarcan (1938)

Prvi broj „Tarcana“ pojavio se 23. marta 1938. godine. Pokretač je bio Aleksandar J. Ivković, dok je uređivanje lista povereno Milutinu S. Ignjačeviću. „Tarcan“ je imao osam strana od kojih su dve bile ispunjene tekstualnim prilozima. Na naslovnim stranama prvih brojeva objavljeni su likovi protagonista iz stripova koji su ispunjavali unutrašnje strane. List je štampan na formatu 25×35 cm, izlazio je svake srede, a prodavan je po ceni od jedan dinar.

Naslovna strana Tarcana(1938)

„Tarcan“ je počeo sa objavljivanjem isključivo realističkih stripova domaćih autora: „Beli duh“ Đorđa Lobačeva, „Kralj krijumčara“ Valtera Nojgebauera, „Ekspres Čikago-Njujork“ Aleksija Ranhnera, „Zlatno jezero“ M.Ebnera i „Kit Darant“ Đ. Malog i Ž. Hibe.

Po svemu sudeći, „Tarcan“ ovakvim izborom stripova nije uspeo da osvoji simpatije čitalaca. Prinuđena na sadržajno obogaćivanje lista, redakcija u devetom broju posvećuje prostor i jednom inostranom autoru – Čarlsu Flandersu i njegovoj „Srebrnoj lisici“. Radilo se, u stvari, o nastavku Flandersove verzije Rejmondovog „Detektiva X–9“, koja je do tada izlazila u dodatku „Mike Miša“. „Srebrna lisica“ je objavljena u „Tarcanovom“ posebnom dodatku od četiri strane, zajedno sa još dva stripa: „Crveni kečevi“ i „Misterije Čikaga“. Pored toga, list je smanjio i format na 24×31,5 cm.

U narednom broju završen je strip „Srebrna lisica“. Istovremeno, objavljen je 69. nastavak „Misterije Čikaga” Konstantina Kuznjecova i Branka Vidića, koji je do uvođenja u list „Tarcan“ izlazio u „Miki Mišu“.

„Kralj krijumčara“ Valtera i Noberta Nojgebauera („Tarcan“, 1938)

„Beli duh“ Đorđa Lobačeva („Tarcan“, 1938)

„Zlatno jezero“ („Tarcan“, 1938)

Pomenuti potezi uredništva, međutim, nisu bili dovoljni da „Tarcanu“ obezbede duži vek i list se ugasio 22. juna 1938. Godine. U svom poslednjem 14. broju doneo je završetak „Zlatnog jezera“, „Kita Daranta“, „Belog duha“ i „Kralja krijumčara“, dok je strip „Crveni kečevi“ okončan u prethodnom broju lista.

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]