NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Slavko Draginčić i Zdravko Zupan

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

Veseli četvrtak (1932/33)

Ilustrovani dečji list „Veseli četvrtak” pojavio se u prodaji 7. januara 1932. godine. Izdavala ga je „Nova štamparija” iz Beograda, a uređivali su ga Jelena Zrnić i Grgur Kostić. List je izlazio jednom nedeljno i prodavan je po ceni od dva dinara. Štampan je na formatu 19,5×24,5 cm. Korice i četiri unutrašnje strane otiskivane su u dve boje, a ostale u crno-beloj tehnici ih povremeno u plavoj boji. Od ukupno 16 strana „Veseli četvrtak” je tri do četiri odvajao za stripovane priloge. Preostali deo lista bio je ispunjen pričama pesma i zagonetkama.

* Neposredno pred izlazak prvog broja izdat je i jedan reklamni primerak sa svega četiri strane, ali formatom i grafičkom opremom identičan kasnijim redovnim brojevima „Veselog četvrtka”.

„Doživljaji Mike Miša” Ivana Šenšina (Veseli četvrtak”, 1932)

Već u prvom broju na srednjim obojenim stranama počinje strip „Doživljaji Mike Miša” i to je bio prvi susret naših čitalaca sa popularnim junakom Volta Diznija. Interesantno je međutim da je ova storija potekla iz pera domaćih autora (izmišlja čika Boža i crta Čika Ika). Jugoslovensku verziju Diznijevog miša likovno je uobličio Ivan Šenšin, crtač koji će punu zrelost i afirmaciju steći nekoliko godina kasnije na stranicama Mike Miša i „Mikijevog carstva“. Ivan Šenšin se pored Sergija Mironoviča javlja u prvim brojevima i kao ilustrator pojedinih tekstualnih priloga. Inače u prvom broju na poslednjoj strani pojavio se još jedan strip pod naslovom „Mandarinov perčin”.

Karakterističan prilog „Veselog četvrtka” (1932)

I narednih nedelja „Veseli četvrtak” pored redovnog stripa „Doživljaji Mike Miša” donosi nekoliko strip kaiševa (uspravnih i položenih) sa obaveznim propratnim tekstom ispod slike pisanim u stihu. Njihovi naslovi glase „Dosetljivi čika Aca“, „Mališino stradanje“, „Stradanje gospodin Siminog cilindra”, „Lakomisleni noj”, „Kad je čovek kratkovid” i drugi. Likovni nivo ovih stripova varira od kaiša do kaiša u zavisnosti od talenta njihovih tvoraca. U „Veseli četvrtak” dospeli su nesumnjivo iz inostranih listova i časopisa.

Vremenom se na stranicama lista ustalio i strip „Čika Tošino stradanje”, mada nije izlazio baš u svakom broju. U 8. broju pojavio se kaiš stripa „Adamson”, najpopularnijeg švedskog junaka, koji je u propratnom tekstu nazvan Sima. Adamson se ponovo javio tri nedelje kasnije, ovoga puta pod nazivom „Toša kao kuvar”.

U 32. broju na poslednjoj strani osvanuli su „Bim i Bum” u tabli od šest slika sa propratnim tekstom u stihu i pod imenom Tića i Mića. Dve nedelje kasnije, u 34. broju, Ivan Šenšin je poslednji put potpisao strip „Doživljaji Mike Miša” i posle ostvarenih 408 slika prepustio ga drugom autoru potpisanom inicijalima M. S. Popularni junak crtanog filma i stripa Mačak Feliks pojavio se u 40. broju kao „Macan Marko”, a u 49. broju kao „Mačak Marko”. U 52. broju od 29. decembra (poslednjem u 1932. godini) ponovo se javlja ju „Bim i Bum”, ovoga puta nazvani Ćira i Spira. Sa 624. slikom završen je u istom broju strip „Doživljaji Mike Miša”.

Stripovi objavljivani na poslednjoj strani lista najčešće nisu imali naslove. Tekst se po pravilu nalazio ispod slike i bez izuzetka bio je pisan u stihu. Čak se i prilikom povremenog objavljivanja naslova stripova vodilo računa o tome da se oni rimuju: „Medved Slavko i Čupavko”, „Čika Mika i pudlica Dika”, „Čudne slike iz Afrike „i sl.

Prvi broj „Veselog četvrtka” koji se pojavio u 1933. godini ponovo je nosio redni broj jedan. Na srednjim stranama doneo je po malo neobičan strip (tekst se nalazio ispod slika ali i sa strane) pod naslovom „Sportska sezona patka Gedeona”. U 4. broju Veseli četvrtak dve strane prepušta ostvarenju Vilhelma Buša „Čika Sima strada i kad se ne nada”. U naslovu je pisalo i sledeće: „Slavni Buš nacrtao, čika Sveta pesme dao”.

Poslednji nastavak stripa „Sportska sezona patka Gedeona” objavljen je u 13. broju, ali ovoga puta pod nazivom „Završna sezona patka Gedeona”. Umesto njega, sledeće nedelje je počeo strip „Doživljaji Pat i Patašona”. Tri meseca kasnije okončan je i ovaj strip, da bi ga smenio strip „Daša i Gaša”. Ubrzo nakon toga, „Veseli četvrtak” je prestao da izlazi.

 

 

Naslovna strana prvog broja priloga „Ilustrovanog lista nedelja“ (1934)

Uvođenje dodatka za najmlađe u „Politici“ i pionirski poduhvat izdavača „Veselog četvrtka“ nisu prošli nezapaženo u redakcijama ostalih listova. Već početkom septembra 1932. godine, beogradski dnevnik „Vreme“ uvodi dodatak „Dečje vreme“, objavljujući prvi nastavak Mironovičevog stripa „Doživljaji miša Mike i majmuna Đoke“. Slične dodatke uskoro će uvesti i drugi listovi: „Hrvatski dnevnik“, „Jutarnji list“, „Novosti“, „Ilustrovani list nedelja“ i drugi. Svi ovi dodaci, kao i „Politika za decu“, u početku su obilovali strip-šalama poučnog sadržaja, da bi tek u drugoj polovini tridesetih godina počeli da donose i ostvarenja poznatih domaćih autora. Tako će „Politika za decu“ kasnije objaviti radove Vladimira Žedrinskog i Đorđa Lobačeva, „Dečje Vreme“ Ivana Šenšina, Đuke Jankovića i Žike Mitrovica, a „Novosti za decu“ i dodatak „Hrvatskog dnevnika“ Valtera Nojgebauera.

 

Ruslan i Ljudmila Vladimira Žedrinskog (Politika za decu, 1938)

* Vladimir Žedrinski je objavio svega dva stripa oba u „Politici” I „Politikinom dodatku za najmlađe ,ali je zanimljivošću i svežinom svojih radova nesumnjivo privukao pažnju ljubitelja devete umetnosti. Prvo ostvarenje „Ruslan i Ljudmila“ kreirao je prema Puškinovoj poemi 1938. godine, dok je strip „Porodica Zabavčić” crtao na osnovu scenarija R. Tomića i objavio ga tokom naredne godine.

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]