NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Slavko Draginčić i Zdravko Zupan

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

Veseli zabavnik (1937–1941)

U izdanju „Mike Miša“, 20. februara 1937. godine, pokrenut je novi list „Veseli zabavnik”. Vlasnik je, razume se, bio Aleksandar J. Ivković, a urednik i ovoga puta Milutin S. Ignjačević. List je imao 100 strana, sa naslovnom stranom u boji i na tvrdom papiru. Prodavan je po ceni od pet dinara. Prvi broj „Veselog zabavnika” istovremeno i jedini u toku 1937. godine, doneo je nekoliko kraćih humorističkih stripova: „Malerozni Joca“, „Pače i lisica“, „Mudri lekar“, „Crna ruža“ i „Mudre zeke i mudri lav“. Jedini realistični strip „Mermerni grad“ bio je ujedno i najduži – imao je 8 tabli. Stilski veoma podseća na prve radove Aleksija Ranhnera, pa se ovom autoru s pravom pripisuje. Pored pomenutih stripova, list je objavio i veći broj humorističkih i tekstualnih priloga.

Naslovna strana „Veselog Zabavnika“ (1938)

Naši rantanplanci Valtera i Noberta Nojgebauera (Veseli zabavnik“, 1937)

Obnovljeni „Veseli zabavnik“, ponovo označen brojem jedan, pojavio se 30. januara 1938. godine i nastavio dalje kontinuirano da izlazi. Imao je 16 strana i štampan je u formatu 17,5×25 cm. Izlazio je nedeljom, a prodavan je po ceni od 1 dinar. Na naslovnoj strani objavljen je crtež Čarlija Čaplina.

Sadržaj lista činili su humoristički stripovi „Beti Bup“, „Naši rantaplanci“ Valtera i Norberta Nojgebauera, „Feliks kao mornar“, „Tri ugursuza“, „Bibi Frikopan“, „Popajeve avanture“, „Kaća vragolanka“, „Rasejani čika Toša“, „Mićunove lovačke priče“, „Marko i čika Šarov“, „Šarlo filmski glumac“ i jedan realistični strip „Nestašna Lili“. Drugi broj „Veselog zabavnika“, koji je izašao naredne nedelje, takođe je odštampan u crno-beloj tehnici. Međutim, od 3. broja list izlazi u jednoj boji: crvenoj, plavoj, zelenoj ili ljubičastoj.

U petom broju počinje humoristički strip „Junaci Divljeg zapada“ Vika Forsajta, dok se u šestom broju pojavljuju „Stan i Olio“ s inicijalima izvesnog W. B. Strip. „Mak i njegov automobil“ počinje u sedmom, a završava se već u narednom, osmom broju. U 11. broju javlja se Đuka Janković stripom „Kića“.

Od 15. broja list počinje da se štampa na manjem formatu: 16×23,5 cm; a onda iznenada sa 19. brojem prestaje da izlazi.

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]