NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Slavko Draginčić i Zdravko Zupan

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

Zabavnik (1936–1941)

Podstaknut uspehom i popularnošću „Fantoma”, „Mandraka”, „Princa Valijanta”, „Flaša Gordona”, ali i ostvarenja domaćih autora, Aleksandar J. Ivković, vlasnik i izdavač „Mike Miša“, pokrenuo je 31. oktobra 1936. godine „Zabavnik” u kome je reprizirao kompletne epizode najpopularnijih stripova, prethodno objavljenih u nastavcima u matičnom listu. „Zabavnik” je izlazio na 36 strana i u formatu 20,5×28,5 cm. Korice su štampane u boji na finijem papiru, dok su unutrašnje strane bile u crno-beloj tehnici. U početku je list prodavan po ceni od pet a kasnije po dva i tri dinara.

Naslovna strana „Zabavnika” (1940)

„Hadži Murat” Konstantina Kuznjecova (Zabavnik 1938)

U svom prvom broju „Zabavnik” je doneo tri kompletne priče: „Kralj mađioničara” Lija Foka i Fila Dejvisa, „Osvajači severnog pola” i „Hajdukov sin” Branka Vidića i Nikole Navojeva. Drugi broj je objavio Rejmondovog „Flaša Gordona”, a u trećem su se poja vili „Carev glasnik” Đorđa Lobačeva, „Otmica lepe Turkinje” Niko le Navojeva i „Indijanci” neidentifikovanog domaćeg autora. Četvrti broj. ujedno i poslednji u 1936. godini, ispunili su druga epizoda „Mandraka” i „Ostrvo smrti” Klarensa Greja.

Peti broj „Zabavnika” pojavio se 4. januara 1937. godine i doneo nastavak avantura „Flaša Gordona”. Usledili su brojevi s epizodama „Tim Tajlora” Lajmena Janga, „Tajnog agenta X–9” Aleksa Rejmonda, „Fantoma” Lija Foka i Reja Mura, „Kralja konjičke policije” Čarlsa Flandersa i drugi. U ovom periodu objavljivani su i radovi domaćih autora: „Junaci Pavlove ulice” Žike Mitrovića, „Majka” Konstantina Kuznjecova, „Džungla Ved” Đuke Jankovića i drugi.

Sa 26. brojem i nazivom „Bata Mikin Božić”, „Zabavnik” ulazi u treću godinu svog postojanja. U toku 1938. godine na njegovom repertoaru sve više preovlađuju domaći stripovi: „Plava pustolovka”.

„Crni ataman”, „Džungla Ved”, „Boemi”, „Hadži Murat”, „Ben Kerigan”, „Mali moreplovac” i drugi koje crtaju Lobačev, Solovjev, Janković, Kuznjecov i Navojev. Razumljivo nisu zapostavljeni ni već pomenuti junaci američkog avanturističkog stripa kojima se sada pridružuju „Princ Valijant” i „Tarzan” Harolda Fostera.

Poslednji, 54. broj u 1938. godini doneo je „Tima Tajlora” Lajmena Janga u epizodi „Panter Fang” i strip „Hajduci” koji je prema istoimenom delu Branislava Nušića za „Miku Miša“ nacrtao Aleksije Ranhner.

„Barnej Bakster” Frenka Milera (Zabavnik 1939)

Sa „šestim delom“ „Flaša Gordona” list je ušao u 1939. godinu dok je u poslednjem broju iste godine objavljen „osmi deo” Rejmondovog junaka. Inače, u toku 1939. godine objavljeno je znatno više inostranih ostvarenja, a među njima i prvi put „Barnej Bakster” Frenka Milera. Prvi deo stripa „Grofica Margo” Konstantina Kuznjecova objavljen je u 72. broju „Zabavnika”, sa kojim je list ušao u 1940. godinu. Ako su ranije domaća ostvarenja zaostajala za inostranim, sada se mogu gotovo ravnopravno meriti s daleko poznatijim stripovima američkih autora tridesetih godina. To se pre svega od nosi na „Romea i Juliju”, „Bufala Bila”, „Robina Huda” i „Ajvanhoa” Sergeja Solovjeva, kao i na strip „Baron vampir” Konstantina Kuznjecova.

Sa 98. brojem i stripom „Fernandel”, list je ušao u šestu godinu svog izlaženja. Poslednji, 110. broj „Zabavnika” izašao je pred sam rat, 1. aprila 1941. godine, objavljujući „Jednookog pirata” Nikole Navojeva i Branka Vidića.

Istorija jugoslovenskog stripa I
- do 1941 godine-

// Projekat Rastko / Strip //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]