NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pismaEnglish
Projekat RastkoArheologija
TIA Janus

Ladislav Sekereš
(1931–1997)

Neočekivano, samim krajem 1997, u toku priprema za godišnju skupštinu Srpskog arheološkog društva u Subotici, preminuo je Ladislav Sekereš, arheolog i ugledni muzealac Vojvodine. Skoro 40 godina proveo je u Gradskom muzeju u Subotici, radeći kao kustos arheolog, ali i kao direktor (1960–1967). Bio je poznat kao vrstan poznavalac arheologije severnih predela Bačke, pa tako i dragocen domaćin svojim kolegama iz drugih krajeva. Kolega Laslo Sekereš je bio otvoren i pristupačan za saradnju, i zato je više puta biran za predsednika sekcije arheologa muzejskih radnika SAP Vojvodine, Arheološkog društva SAP Vojvodine, a 1969–1972. godine bio je predsednik Arheološkog društva Srbije.

Ceo vek je proveo u Subotici, gradu u kome se rodio 12.9.1931. I osnovnu školu i gimnaziju, završio je u rodnom gradu. Još kao gimnazijalac postao je saradnik Gradskog muzeja u Subotici. Trajno zavolevši arheologiju i muzejski posao, upisuje studije arheologije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, gde je diplomirao 1957, kod profesora Josipa Korošeca. I već 1958, posle odsluženja vojnog roka, zaposlio se kao kustos Gradskog muzeja.

Još kao student je učestvovao ona iskopavanjima koja je vodio Rastko Rašajski u Malom Iđošu. Kao arheolog, išao je na usavršavanje u SR Nemačku. Vodio je niz manjih i većih, uglavnom zaštitnih iskopavanja, i bio je učesnik brojnih sistematskih iskopavanja, pre svega u Vojvodini. Učestvovao je na mnogim arheološkim skupovima, kao što su kongresi arheologa Jugoslavije, skupštine Srpskog arheološkog društva, Konferencije mađarskih arheologa, međunarodni kongresi itd.

Bavio se svim arheološkim epohama. Sastavio je arheološku kartu severne Bačke, pre svega teritorije subotičkog i senćanskog muzeja. Čim se zaposlio počeo je da objavljuje radove, prvo u Radu vojvođanskih muzeja (1958) i dugim našim publikacijama, a potom i u Mađarskoj (1966). Objavljivao je svoje članke na različitim jezicima, jer je pored maternjeg, srpskog i slovenačkog, govorio nemački, engleski i ruski. Napisao je i više popularnih muzeoloških radova, među kojima su odeljci o arheologiji u monografijama Kanjiže i Sente, kao i Subotice (sa P. Ricom). Spremao se da publikuje i svoja dragocena sistematska iskopavanja, odlagana zbog nedostatka sredstava, ali to nije stigao.

Đorđe Janković


// Projekat Rastko / Arheologija //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]