NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat Rastko Promena pisma English
Projekat RastkoLingvistika i filologija
TIA Janus

Српски језик и писмо у XXI веку

Декларација Савезне скупштине Србије и Црне Горе
о заштити ћирилице

"Службени лист СРЈ", бр. 61/2002

На основу члана 78. тачка 4) Устава Савезне Републике Југославије, Савезна скупштина, на седници Већа грађана од 14. новембра 2002. године и на седници Већа република од 13. новембра 2002. године, донела је 

ДЕКЛАРАЦИЈУ О ЗАШТИТИ ЋИРИЛИЦЕ

У Савезној Републици Југославији, као и у републикама Србији и Црној Гори, све више се запоставља ћириличко писмо, како у званичној тако и у свакодневној употреби. У Републици Србији је Законом о службеној употреби језика и писма прописана службена употреба ћириличког писма, наведени су услови за коришћење латинице, као и језика и писма народности. У Републици Црној Гори оба писма су Уставом изједначена.

Већинско становништво Србије и Црне Горе већ скоро десет векова се служи ћириличким писмом. Ћирилицом су исписивани документи и споменици, најзначајнији историјски списи, највреднија књижевна дела и све друго што представља суштински елемент националног идентитета Срба и Црногораца, њиховог заједничког живота, традиције и повезивања.

Данас се ћириличко писмо све ређе користи. У званичној, а следствено томе и најширој употреби, ћирилица се потискује латиничним писмом. Разлог за то је небрига надлежних органа власти на свим нивоима, јавних служби, културних и медијских институција и свих средстава јавних комуникација.

Одрицање од сопственог писма знак је одсуства свести о потреби неговања сопствених културних вредности, чувања националног идентитета и његових обележја. Оно, такође, указује на комплекс ниже вредности и погрешно схватање да ће нас удаљавање од себе самих приближити другима.

Скупштина Савезне Републике Југославије овим позива државне органе, органе локалне самоуправе, предузећа која врше јавна овлашћења, просветне, културне и медијске установе да у складу са законским прописима користе ћирилицу. Позивају се управни органи, власници предузећа и предузетници да приликом оглашавања, рекламирања и исписивања фирми поштују Закон о службеној употреби језика и писма. На исти начин се мора строго придржавати законских прописа када они предвиђају употребу неког другог писма уместо ћириличког. Позивају се сви одговорни да у оквиру свог делокруга врше надзор над спровођењем законских прописа у овој области и да се не оглушавају о своју законску обавезу.

За опстанак ћирилице посебно би било погубно да се локализација оперативног система Виндоус и програмског пакета Офис, односно њихово превођење на српски језик, спроведе на латиничном писму. Апелује се на све надлежне државне органе и све укључене у овај посао да обезбеде да се овај подухват значајан за културу српског народа оствари на ћириличком писму.

Ова декларација ће се објавити у "Службеном листу СРЈ".

 

Савезна скупштина
АЦ бр. 355
14. новембра 2002. године
Београд

Потпредседник
Већа република
др Жарко Кораћ, с. р.

Председник
Већа грађана
проф. др Драгољуб Мићуновић, с. р.


// Пројекат Растко / Филологија и лингвистика //
[ Промена писма | Претрага | Мапа | Контакт | Помоћ ]