Bog

GLAS IZA KULISA:
Jebo vas otac i onaj koji vas je stvorio!

Tako je pochela generalna proba preobrazhenske pozorishne predstave, koja se igrala na Glavnom trgu Sentandreje, kao srednjovekovna prikazanja.

Poshto u prvoj pojavi (dolazak poslednjeg Srbina iz Sentandreje u Raj) Bog ionako nije na sceni, pripao mu je zadatak da podigne zavesu. Trebalo je da docheka komandu reditelja iz zvonika Blagoveshtenske crkve, i da pritisne zeleno dugme (otvaranje zavese).

Posle pola sata vezhbanja (REDITELJ: Zavesa! BOG: pritiska zeleno dugme), pochela je proba, pochasni gosti su zauzeli svoja mesta u gledalishtu, svetla su se ugasila, poslednji Srbin iz Sentandreje popeo se u Raj, reditelj je izdao komandu (Zavesa!), a iza kulisa se zaorio bozhanski bas:

– Jebo vas otac i onaj koji vas je stvorio!

Zavesa se trzala u spushtenom stanju kao kada domatjice sa terase prashe tjebe, ali od spushtenog polozhaja zavese nije postojao spushteniji. Maskiran u Boga, kolega Sholet je uporno pritiskao, pogreshno, crveno dugme (spushtanje), a reditelj je uzalud ponavljao u komandni mikrofon „Zavesa! Zavesa!”, poslednji Srbin iz Sentandreje je ostao paf jer kapije Raja ni za boga nisu htele da mu se otvore.

U pomotj je pritekao sv. Petar, ushunjao se iza kulisa i pritisnuo zeleno dugme. Iza bine su se chuli odlomci kratke struchne konsultacije (,,Chika Sholet, idite u kurac!”), zavesa se najzad rashirila i pochasni gosti su videli kako sv. Petar u shtrandpapuchama pretrchava scenu i govori prve rechi:

– Koji vrag zvoni u ovo doba?

Na kraju generalne probe sv. Petar je izjavio da on sa takvim nepouzdanim Bogom sutrashnju premijeru ne mozhe da smisli, ali ga je reditelj smirio da kolega Sholet kao dizach zavese vishe nikako ne dolazi u obzir.

– Onda netju da budem ni Bog!

– Pa shta? Trazhitjemo drugog Boga. Ne mislish valjda da si jedini. Za te pare...

Tako je najzad kolega Sholet iz finansijskih razloga ipak pristao da bude samo Bog, ali je do premireje sve zaboravio. Naguzio se u tehnichku kabinu i chekao komandu iz tornja Blagoveshtenske.

– Zavesa! – shapnuo je reditelj u voki-toki, a kolega Sholet je pritisnuo dugme. Crveno.

Nishta.

REDITELJ:
Zavesa!

KOLEGA SHOLET:
Jebo vas otac i onaj koji vas je stvorio!

REDITELJ:
Sveti Petar kretje!

SV. PETAR:
Chika Sholet, idite u kurac!

REDITELJ:
Svi nepozvani dole sa bine!

KOLEGA SHOLET:
Ne brini, kurche, ja sam odje, Bog!

*
Nebesa