Sinjora Ikona

„Nemam pojma ko je ona”, priznao je sebi autor.

*

Junakinja romana Bitka za Sulejmanovac u kojem se, medjutim, ne pojavljuje, nego (samo) (ali) uchestvuje u njemu. Igra bitnu ulogu u sudbini Ichwicha i gospodje Twist.

*

Njeno potpuno ime – Venerata Icona – Ichwich je ugledao zapisano na cedulji koju je nashao u svom dzhepu kada se vratio iz Venecije.

*

Nevidljiva junakinja, a zove se Ikona (sinjora).

Njena nevidljivost je upadljiva, jer je njeno nepojavljivanje aktivno.

Naime, pasivno se u romanu ne pojavljuje mali milion likova. Beskrajno mnogo njih. Njihovo nabrajanje prevazilazi granice pripovedachke svemotji (up. omnipotencija).*

* Bome, omnipotencije su, mada izgleda paradoksalno, ipak ogranichene, up. „i vidje Bog da je dobro”, a ovamo – „shta da ti pricham”.

*

Najnemogutjnije bi bilo, medjutim, sastaviti listu nepostojetjih likova koji se u autorom romanu takodje ne pojavljuju. U tom pogledu on ni sam sebe ne ume da predvidi, a kamoli svoje koautore. Ko zna kakve tje likove oni smishljati i stvarati?

*

Nevidljiva Ikona (pa ni sinjora) nije autorov pronalazak. Jedan drugi junak njegovog romana, Gavril Stefanovitj Venclovitj govori o vidljivim i nevidljivim, spoljashnjim i unutrashnjim ikonama.

O dvostrukim ikonama.

Vekovat u te xxx Ravena