Vesna Milivojević

Reditelj operiše pred kamerama. Najavljena revija danskog filma "Prave slike života"

Hirurg i reditelj Nils Malmors film "Lice istine" o tragediji genija i surovosti sredine posvetio je ocu. Operaciju na mozgu izveo pred kamerama. Poslastica dogma filmovi "Idioti" Larsa fon Trira i "Proslava" Tomasa Vinterberga. Revija danskog filma pod nazivom "Prave slike života" biće održana od 19. do 26. aprila u Dvorani kulturnog centra Beograda. U dva termina od 18 i 21 čas videćemo 14 filmova, a revija će biti prikazana u još šest gradova u Srbiji, ali i u Sarajevu, Banjaluci i Zenici u Bosni i Hercegovini, najavila je fondacija Balkankult.

 

Selektor Nebojša Popović kao posebnu poslasticu na reviji novijih ostvarenja ove kinematografije ističe ponovna prikazivanja prva dva dogma filma "Proslava" Tomasa Vinterberga i "Idioti" Larsa fon Trira i dokumentarac "Poniženi" Jaspera Jargila o snimanju "Idiota".

Popović je ukazao da su Danci najjača severnoevropska kinematografija, i po kvalitetu i po godišnjoj proizvodnji od 25 do 30 filmova. Posle odlaska sa scene Karla Teodora Drajera, ponovno veliko interesovanje za danski film izazvala je polovinom osamdesetih pojava Larsa fon Trira, a uporedo i pobeda Bila Ogista u Kanu i dva uzastupna Oskara za najbolji strani film, koje su osvojili "Pele osvajač" i "Babetina gozba".

Do sredine devedestih najveće dansko filmsko ime bio je Bil Ogist, a onda nastupaju drugi reditelji i drugi junaci. Tada protagonisti savremenog danskog filma postaju žestoki momci s one strane zakona, a među njima su često i pridošlice iz bivše Jugoslavije. Istovremeno u filmu "Kroz talase" i seriji "Kraljevstvo" Lars fon Trir sprema novu zaraznu bombu pokret Dogma 95 - koja filmsku umetnost vraća principima izvorne snage. Bomba je eksplodirala 1998. na Kanskom festivalu, a od nje je prvi utekao njen izumitelj Lars fon Trir. Ali do nas i širom sveta stizale su snažne "dogma" i "non dogma" drame, kao na primer "Otvori srce", izuzetne akcije i komedije poput "U Kini jedu pse" ili "Italijanski za početnike" i sve fon Trirove provokacije poput "Dogvila", "Manderleja" i konačno "Šef nad šefovima" koje dansku kinematografiju s razlogom svrstavaju u sam evropski vrh - podsetio je Popović.

Program je koji je odabrao za nedelju danskog filma Popović je nazvao "Prave slike života" i podelio ga u nekoliko kategorija slika: surovo istinite ("Optužen", "U tvojim rukama", "Nasledstvo"), istinki smešne ("Rebrant" i"Svetla u tami"), istinski dramatične ("Kraljevski pasijans", "Lice istine"), istinski poetične ("Rekonstrukcija", "Anđeli u ubrzanju", "Dan i noć").

Popović je naglasio da u Danskoj, u kojoj ima 5.400 000 stanovnika, radi 164 bioskopa u kojima ima 58.000 sedišta, kao i da je danski film dvaput gledaniji od američkog.

 

NAJLEPŠI LJUBAVNI FILM SVIH VREMENA

Na programu Nedelje danskog filma, kojim inače dominiraju intimne, porodične priče, jeste psihološka drama "Optužen", kritika blagostanja srednje klase. Najgledaniji danski film koji razotkriva političku scenu jeste triler "Kraljevski pasijans". Rediteljka Aneta Olsen filmom "U tvojim rukama" svedoči o malom kultu žena reditelja u ovoj kinematografiji. "Anđeli u ubrzanju" je gradski vestern, namenjen mlađoj populaciji. "Lice istine", film o tragediji genija i surovosti sredine, reditelj i hirurg Nilsa Malmrosa posvetio je ocu lekaru. On je otvorenu operaciju na mozgu izveo pred kamerama. "Rembrant" je triler komedija o lopovima koji nisu svesni da su ukrali remek-delo, a "Rekonstrukcija" jedan od najlepših ljubavnih filmova svih vremena. Najpopularnijem danskom rok bendu svih vremena posvećen je film "Gasolin".

Glas javnosti 18.04.2007.

На Растку објављено: 2008-07-08
Датум последње измене: 2008-07-08 13:51:00
 

Пројекат Растко / Пројекат Растко Данска