Саша Недељковић

Изложба о одевању ђака у Педагошком музеју

У Галерији Педагошког музеја у Београду 17. 5. 2008. г. отворена је Изложба о одевању ђака у Србији и Југославији од средине 19. века до осамдесетих година 20. века под називом „Да ли за школу, слет ил' посело, важно је било лепо одело“. Изложбу је организовала мр Љиљана Станков, виши кустос музеја. На изложби су приказане хронолошким редом школске униформе од душанки Дружине младежи српске основане на Видовдан 1847. г. до плавих кецеља осамдесетих година 20. века. Уз ђачка одела приказане су униформе организација које су радиле у школама: сокола, Јадранске страже, подмлатка Црвеног крста, извидника (скаута) и пионира. Представљене су душанке, лазарице, морнарска одела, кецеље ученица девојачких школа.

Дата је фотографија припадника Гимнастичког друштва у Крагујевцу учесника на свесоколском слету у Загребу, у другој половини августа 1906. г. У друштву су били ученици Војно занатске школе при ВТЗ и крагујевачке гимназије. У више витрина представљени су предмети који су припадали члановима сокола: соколска хаљина за женску децу 1936-37. године, капа, програм путовања на IX свесоколски слет у Праг, разгледница са заставом соколског друштва Београд II, шнала за каиш на униформи. На паноима су дате: слика соколске академије тридесетих година 20. века; фотографије са слета 1930. г. у Београду; затим 2 слике соколског друштва у Панчеву из 1923. г; соколи у поворци на Теразијама поводом венчања краља Александра; на дочеку олимпијске бакље на Теразијама 1936. г; значка VII слета школске омладине у Београду маја 1937. г; ученице руских школа у поворци; ученице школе у Сомбору. На другом паноу представљене су униформе Јадранске Страже а у витринама представљени су документи који сведоче о раду Аеро клуба „Наша крила“. На крају изложбе на паноима представљене су униформе извидника и пионира. На отварању изложбе приказана је ревија реконструисаних униформи међу којима и четири соколске: за чланове и чланице и за мушку и женску децу. Уз ревију организован је културно уметнички програм са пригодном музиком. Униформе су носили ученици и ученице основне школе „Светислав Голубовић Митраљета“ из Батајнице. На крају ревије водитељи су се захвалили свима који су помогли одржавање изложбе а међу њима и Вуку Бојовићу и Зоолошком врту на соколским перима за соколске капе.

На претходној изложби „Београд на 9,5 мм“ отвореној 16. априла 2008. г. на приказаним аматерским филмовима између осталог приказани су соколи како вежбају или као учесници парада.

На Растку објављено: 2008-07-22
Датум последње измене: 2008-07-21 22:22:40
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује