Удружење стрипских уметника Србије

Стрип Дикан напокон у књигама

Саопштење за штампу, 20. септембар 2013
Текст је под слободном лиценцом: Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Unported

Издавачка кућа „Еверест медиа“, Београд
и
Удружење стрипских уметника Србије

Стрип Дикан напокон у књигама

Најпопуларнији и најдуговечнији стрип бивше Југославије, серијал о Старим Словенима „Дикан“, почео је да се појављује и у облику књига у пуном колору

Издавачка кућа „Еверест Медиа“ из Београда је овог лета објавила прву књигу хумористичко–акционог стрипа „Дикан“, која је оцењена као капитално стрипско издање на подручју Западног Балкана.

О серијалу Дикан

Дикан је хумористичко–акциони стрип о Старим Словенима намењен најширој породичној публици, а излази од 1969. до данас.

У Политикином Забавнику изашло је до сада 23 епизоде. У 1970-им тиражи Забавника су били и до 400.000 примерака, на српском језику ћирилицом и латиницом, као и на словеначком језику, тако да су „Дикана“ својевремено читали милиони људи. У скорије време га чита десетине хиљада, такође у Забавнику.

Аутор цртежа је Лазо Средановић, а причама које су намењене за све узрасте сценаристи су били Никола Лекић, Нинослав Шибалић, Миленко Матицки, Бранко Ђурица, Слободан Ивков и сам Средановић.

„Дикан“ је један од најпопуларнијих и најдуговечнијих стрипова у историји српског и југословенског стрипа, који је издржао пробу времена, те и данас живи.

О књизи и ауторском тиму

Прва књига Дикан (2013), у пуном колору и тврдом повезу, на 224 стране великог формата, доноси почетних једанаест епизода стрипа из периода 1969-1971, које су премијерно објављене на страницама Политикиног Забавника, а сада посебно дигитално рестауриране и обојене за ову прилику.

Аутори стрипова у првом тому су Средановић, Лекић, Шибалић и Матицки. Осим стрипова, објављени су и бројни текстуални и ликовни додаци.

Књига је рађена у сарадњи са редакцијом Политикиног Забавника, тако да су у њој и чланци Забавникових новинара: Вере Смиљанић и Петра Милатовића. Такође су чланцима допринели и словеначки историчар стрипа Изток Ситар и београдски историчар и уредник ове књиге Зоран Стефановић.

Нови колор су урадили Биљана Малешевић и Бобан Кнежевић. Као издавач, сауредник књиге и технички продуцент, Кнежевић је посебно заслужан за дигиталну рестаурацију и нови живот омиљеног стрипа. Књигу су ликовно обликовали познати београдски ликовни уметници Раде Товладијац (књижни блок) и Добросав Боб Живковић (корице).

У овај пројекат зачет 2007. укључени су и други бројни угледни сарадници — између осталог и најважнији историчар југословенског стрипа Здравко Зупан, као и уредник Политикиног Забавника Зефирино Граси.

У едицији су предвиђене још три књиге, а пројекат је подржало Удружење стрипских уметника Србије.

Велика признања за Лазу Средановића и књигу

Појава прве књиге Дикана је изазвала узбуђење и добар одзив међу љубитељима стрипа и популарне културе у свим државама бивше Југославије. На специјализованим сајтовима и форумима књига је оцењена као „капитална“, „врхунски урађена“ и „културни догађај“.

Београдски недељник Време је ову књигу и феномен Дикана специјално представио на три стране из пера Саше Ракезића, где је закључено да је у културном смислу „појава првог тома сабраних стрипова о Дикану од значаја за ову средину“.

Главни аутор стрипа је Лазо Средановић је ове године добио Меморијалну плакету „Никола Митровић Кокан“ за допринос српском стрипу у Лесковцу. И Међународни салон стрипа Београда му 26. септембра ове године додељује Специјално признање за допринос српском стрипу.

Изложбе Средановићевог опуса и стрипа Дикан се ове године одржавају на Међународној стрип конференцији „Крагујевац, година трећа“ (30. август) у Крагујевцу, као и у Студентском културном центру Београду, током Међународног салона (лауреатска изложба, 26-29. септембар).

Промоције књиге су одржане или заказане током 2013. у више градова у региону: Лесковац, Котор, Крагујевац, Београд, Нови Сад, Херцег-Нови, Тиват и други градови.

Садржај књиге

У књизи су објављене епизоде стрипа „Буздованске игре“, „Битка у Црној Шуми“, „Тајне Сингидунума“, „Зовите ме Зокан“, „Мис Папричица“, „Господар Диоклецијанове палате“, „Узбудљива пловидба“, „Дикан и цар Јустинијан“, „Велика трка“, „Пут у Сирмијум“ и „У земљи Гепида“.

Такође су објављени и текстови Зорана Стефановића („Наш другар, најмлађи Стари Словен“, „Тајне Диканових сценариста“ и „У вестерн филму носио би бели шешир: Место Лазе Средановића у савременом српском стрипу“), Петра Милатовића („Мимоза од јунака: Диканових првих 40 година“ и „Живот и прикљученија у неколико сличица: Лазо Средановић, њим самим“) Вера Смиљанић („Јунак рођен у великом праску: Никола Лекић, уредник Забавника и иницијатор Дикана“), Изтока Ситара („Тилен Троп и Лазо Сапиенс“), биографије Нинослава Шибалића и Миодрага Матицког, као и стрипографија серијала.

Издање је богато опремљено и са осамдесетак ликовних прилога у пуном колору — фотографијама, илустрацијама, факсимилима и другима ексклузивним додацима.

Рекли су о Дикану

  • Зоран Стефановић: „У српској и југословенској култури Дикан је чудо, ништа мање од старијег му сабрата Астерикса, млађег рођака Хогара, Микија Мауса, Таличног Тома или Гаше Шепртље. Као најутицајнији и вероватно најважнији јунак модерног српског стрипа, Дикан је одавно надишао и оквир свог рађања и све своје приче, овековечио је своје ауторе. Уградио је себе и у сам Политикин Забавник, не мало доприневшионој бројци од 400.000 тиража којом се лист европски дичио у 1970–им.“
  • Петар Милатовић: „О новом домаћем цртаном јунаку причало се и препричавало 'од Вардара па до Триглава, од Ђердапа па до Јадрана' а читаоци су се озбиљно залагали да се Дикан коначно ожени Весном, да помогне нашим фудбалерима да освоје неки пристојан куп или да се већ једном побратими с Марком Краљевићем и бар тај део историје учини нам ведријим.“
  • Саша Ракезић: „Дикан Лаза Средановића је излазио на страницама Политикиног забавника и током година досегао је ниво поп феномена. (...) Стога је појава првог тома сабраних стрипова о Дикану од значаја за ову средину. (...) Упркос неминовном поређењу са Астериксом, стрип је у потпуности одолео епигонству, и без трунчице инфериорности може да носи епитет оригиналног. (...) У сваком случају, важно је да репринти Диканових авантура наставе да се појављују – то свакако дугујемо себи. У неком смислу, као што ће наредне генерације и убудуће читати народне песме о Марку Краљевићу, како би биле свесне поетске имагинације неких давних времена, неће им ништа фалити ни да листају стриповане авантуре изразитог хероја друге половине двадесетог века (који је наставио да живи и током наредног столећа), ветропирастог Дикана.“
  • Васа Павковић: „Многи читаоци Политикиног Забавника сматрају Дикана маскотом овог листа.“
  • Павле Зелић: „Историја и носталгија на једном месту? Па који прави Балканац томе може да одоли?“

Контакти

Аутор
Лазо Средановић
dikan69@t-com.me

Издавач
„Еверест Медиа“
www.everest.rs
Бобан Кнежевић, издавач и уредник
znaksagite@yahoo.com
064 / 844-15-26

Сајтови

Званични сајт „Дикан“
http://rastko.net/dikan/

Саша Ракезић: „Буздован и меко срце: Стрип Дикан Лаза Средановића“
Време, Београд, бр. 1178, 1. август 2013.
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1129271

„Политикин Забавник“
www.politikin-zabavnik.rs

Удружење стрипских уметника Србије
www.usus.org.rs

На Растку објављено: 2013-09-24
Датум последње измене: 2013-09-24 15:44:50
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује