Удружење „Предања“, Букурешт

Обновимо манастир Баја де Арама!

Напомена Управе „Пројекта Растко“: позивамо све људе добре воље да помогну у обнови хиландарског метоха, манастира Баја де Арама, важне тачке румунско-српских духовних веза. Упутства су на дну ове стране, а више о историјату можете прочитати овде: Манастир Баја де Арама, хиландарски метох: историја и обнова.

Саопштење удружење „Предања“ (Букурешт, 20. октобар 2013):

Године 2014. ће се напунити 300 година од мученичке смрти румунског владара Константина Бранковеануа. Да бисмо га прославили и другачије, а не само речима, желимо да обновимо једну од његових задужбина, која се налази у поодмаклом стадијуму рушења: манастирску цркву Свети Архангели у граду Баја де Арама (округ Мехединци).

Удружење „Предања“, уметнички фотограф Иринел Крланару и фирма „Векторпиксел“ Вас позивају да заједно на светлост изнесемо богатство из 1700-е године: оригинални фрескопис манастира Баја де Арама, коју су осликали исти мајстори који су радили и на манастиру Хорезу.

За почетак Вам предлажемо да погледате како изгледа ова светиња, како споља – где је зидна структура тешко оштећена, тако и изнутра – где су зидови напукли, а ликови са фресака и боје се бришу.

Тако да Вас очекујемо, 24. октобра 2013, с почетком у 19:00 часова, на догађај којим започињемо ову кампању: отварање изложбе фотографија које је начинио Иринел Крланару у Баја де Арама. Изложба ће бити отворена три дана у књижари „Предања“ у Букрушету (улица Вултурилор бр. 8).

Манастир Баја де Арама никада није био обнављан већ дуже од 300 година када је иконописац Неагоје оставио записан ћириличним писмом, на западном зиду наоса, следећи напис: „Вољом Оца, Сина и делом Светога Духа направили су ову цркве господин жупан Корнеа Браилоју велики Бан, заједно са господином Милко Бајашким све уз њихов трошак, у време игумана Василија архимандрита, у време владавине пресветлог и доброг хришћанина Јон Константина Басараб Војвода. Зидање ове свете цркве је почело 22ог маја 7027 (1699) а потпуно завршено 7ог маја 7211 (1703). Својом грешном руком сам је иконописао ја, Неагоје, и Партеније, јеромонах из Тисмане“.

Да би разумели важност ове грађевине, потребан је мали осврт на историју ове задужбине и треба знати да једно од горе поменутих имена припада Корнеа Брајолу, Великом Бану Крајове и рођаку владара Константина Бранковеануа, који је за подизање цркве приложио 300 дуката. Друго име које се помиње у напису припада Милку Бајашком (Бајашулу), Србину по пореклу, који је био шеф рудара из Баја де Араме. Тако да као резултат везе са Србима из те области, здање из Баја де Арама је поклоњено светогорском српском манастиру Хиландар, пар година по успостављању монашког живота.

Манастир Свети Архангели најпре је био мушки, али 2008 када је поново заживео под јурисдикцијом Епископије Северина и Стрехаје, постао је женски манастир.

Наша кампања за почетак се односи на прикупљање суме новца потребне за поправљање зидова и фрески у олтару, а потом на прикупљање фондова за обнављање целокупног фрескописа старог 300 година.

На отварању изложбе ће учествовати и појци састава „Нектарије Протопсалмист“.

Они који су у могућности да новчано помогну имају на располагању следеће банкарске рачуне:

Mănăstirea Sfinții Voievozi
C.U.I.: 23257357
LEI: RO93CECEMH0230RON0524836
C.E.C. Bank - BAIA DE ARAMA
STR. Tudor Vladimirescu, Bl. 1
EURO: RO03CECEMH02C1EUR0524845
USD: RO96CECEMH02B8USD0524850

Cod BIC: CECEROBU


Додатне информације можете наћи на следећим линковима/везама:

http://www.manastirea-baia-de-arama.ro/

http://donatii.manastirea-baia-de-arama.ro/

http://blog.manastirea-baia-de-arama.ro/

https://www.facebook.com/Manastirea.Sfintii.Voievozi

http://www.youtube.com/channel/UCSfjQgUHCm4_SjtgDq7kx7Q?feature=watch

https://sr.wikipedia.org/wiki/Манастир_Баја_де_Арама

Добродошла и не мање важна помоћ састоји се и у ширењу нашег подухвата у штампи, на блоговима или у разговорима са блиским Вам људима.

Унапред Вам се захваљујемо и чекамо Вас на отварању изложбе.

На Растку објављено: 2013-10-22
Датум последње измене: 2013-11-12 15:15:00
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује