Саша Недељковић

Хуманитарни рад сокола у Београду

На позив Акционог одбора зимске помоћи Соколска жупа Београд учествовала је у прикупљању помоћи за београдску сиротињу. Првог дана акције 24. јануара 1937. г. по кошави и мразу од минус девет степени соколи су кренули са двоје ватрогасних кола и шест кола са упрегнутим коњима. На колима су развили беле заставе са црвеним срцем, знаком соколске добротворне акције. Првог дана акције сакупили су вагон одела и намирница. Одзив грађана био је добар а било је и реакција упућених соколима да помажу лењивце и беспосличаре или да не могу добити кућне помоћнице од како је општина почела да дели зимску помоћ. За 4 дана колико је трајала акција сакупљено је 4 вагона одела и хране и 15.000 динара. Све то предато је Градском поглаварству које је имало тачан списак градске сиротиње. Око хиљаду породица са десетак хиљада чланова привремено су збринути овом акцијом. Са оваквом акцијом соколи су желели да наставе даље и да на време помогну београдској сиротињи (1). Рад је схваћен као саживљавање са народом а уједно као прелазак преко ограде соколане (2).

После стварања Бановине Хрватске 1939. г из Хрватске су почеле да пристижу избеглице. Жупа је за избегле соколе отворила кухињу новембра 1939. г. У почетку је издавала оброке за 50 особа (3). Социјална акција Жупе 1940. г. сведена је на збрињавање избеглица. Пружали су помоћ и избеглицама из Чешке и Пољске. Италијанска авијација је 5. новембра 1940. године бомбардовала Битољ. Жупа Београд послала је новчану помоћ а уједно и ангажовала све своје јединице да прикупљају прилоге за пострадале у Битољу (4). Акција Жупе на прикупљању помоћи за жртве бомбардовања трајала је све до почетка Априлског рата.

Општа неизвесност због рата. утицала је на грађане Југославије 1940. г да своје снаге сконцентришу на решавање својих животних проблема и проблема своје породице. Настала је „луда и незапамћена трка“ на прикупљању хране, одеће и огрева. Паника је захватила и соколске редове. Соколску дисциплину надвладао је страх и нагон за самоодржањем (5).


  1. М: А. В., „Соколском снагом свом“, стр. 67, Око Соколово, бр. 4, 1937, Београд
  2. Др Реља Аранитовић, „Хумани рад сокола“, стр. 66–67, Око Соколово, бр. 4, 1937, Београд
  3. Вести, Око Соколово, бр. 3, 1940, Београд
  4. Соколски живот, Око Соколово, бр. 9 и 10, Београд
  5. Момир Синобад, „Вратимо се правом соколском братству и чистој соколској мисли“, стр. 1–2, Око Соколово, бр. 1, 1941, Београд
На Растку објављено: 2014-05-28
Датум последње измене: 2014-05-28 15:33:33
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује