Саша Недељковић

„Нова Југославија“ у Дубровнику

Почетком тридесетих година 20 века основано је национално–васпитно и просвјетно друштво Омладинска Национална Организација „Нова Југославија“. Удружење је основала национална омладина Дубровника. Чланови управе 1938. били су: Претсједник кап. Нико Папа, потпретсједник Миливој Ћурлица, секретар Душан Павићевић, благајник Драгиша Јелић, одборник Благоје Вукичевић. У надзорном одбору били су Перо Лаптало, Иван Шарић и Перо Сршен. Одржана је свечана академија у „Слози“ 8. јануара 1938. Нова Југославија је 9 јануара 1938. развила свој барјак: „У суботу вечер, … извршена је ...бакљада, која је обишла дубровачким улицама предвођена Дубр. Грађанском и Соколском Музиком. ...У недељу у јутро стигла је из нашег дичног националног Цавтата делегација са Цавтатском Музиком, ...извршено је у Соколани свечано развијање барјака. Прије тога су музике обишле град свирајући. Велике просторије Сокола биле су дупком пуне омладине и грађанства. Развијању барјака кумовали су: гђа Марија Мариновић, кћер поштов. Госпара Лука Боне и госп. Кап. Иво Хаџија. ...Потом су прочитани поздравни телеграми и писмо нашег националног ветерана и уваженог умјетника г. Марка Мурата ...Ово писмо гласи: ...Нова Југославија наставља дело Дубровника у новој Слободи цјелокупног Народа. Она чува понос Дубровника, ...да угледа радосно „ крепки дубровачки renaissance у крилу уједињеног народа „ онако као што је наговијестио историчар политичар честити Љуба Јовановић из Котора. ...Предвођени са три музике и заставом „ Нове Југославије „ из Соколане се је формирала једна управ импозантна поворка омладине, њој се је придружило и неколико наших националних ветерана ...вратише се да се поклоне споменику краља Петра... . и спомен–плочи наших дубровачких омладинаца, који су свој млади живот жртвовали за слободну Југославију. ...а гђица Веселинка Самарџића изрекла је диван говор, у коме је и ово речено: „ .... Долазимо и пред плочу која нас потсијећа на наше предратне другове, који су се жртвовали и који нам служе за примјер како се ради и ствара, чува и трпи за најсветије циљеве Народа и Отаџбине.“ „.(1) Сем омладине из Дубровника свечаности је присуствовала и омладина из Цавтата, Млина, Жупе, Орашца, Затона, Ријеке дубровачке као и делегати из Сарајева и Требиња (2)

На позив Соколског друштва у Дубровнику упућеног 1937. дубровачким друштвима и установама да у Петровој Петољетки изврше хумана дјела заветовали су се: 1) Пододбор друштва Кнегиње Зорке помагаће старце и старице у дому на Посату и о Ускрсу ће сваке године обући 15 сиромашних ђака основних школа; 2) Државна Поморска трговачка академија узгајаће ђаке у соколском духу ...; 3) Љечничко удружење спрема се одржавати пучка предавања; 4) Женска занатска школа основаће фонд за сиромашну дјецу; 5) Ватрогасна чета набавиће неке ватрогасне справе, повећати број извршујућег чланства и ширити љубав и слогу по начелу „Брат је мио које вјере био“; 6) „Нова Југославија“ засадиће 1.000 комада борових садница на Срђу. Основаће „фонд краља Петра II“. По околним селима соколске чете су се заветовале да ће подизати соколске домове, спомен чесме, споменике. Двадесетогодишњица Уједињења 1938. у Дубровнику обележена је постављањем спомен–плоче соколским борцима стрељаним у Боки Которској 1914/15.: Филипу кап. Хаџији, Васи Милишићу и Милану Срзентићу. После свечаног дефилеа војске, морнарице, многобројних чланова „Нове Југославије" и соколских чета са заставама а чете Орашац и са својом музиком откривена је свечано спомен–плоча соколима, палим за част и величину Отаџбине, међу градским вратима од Пила, на мјесту одређеном за спомен–плоче. Истовремено са откривањем спомен–плоче положен је венац на споменик Ивана Гундулића поводом 300–годишњице његове смрти. (3)

Нова Југославија приредила је 14. јануара 1939. своју годишњу академију са игранком у просторијама Д.С.П.Д. „Слоге“. У то време имала је преко 300 чланова. (4)

У Дубровнику је 7 маја 1939. прослављена тридесетогодишњица „Народне Обране“ и с њом спојена комеморација Видовданских хероја и Стоје, мајке Данила Илића. Свечаност је почела дочеком делегата из Београда, Загреба, Сарајева, Сплита, Корчуле ... . У Дубровник су дошли на прославу „Народне Обране“ проф. Миле Павловић и Бруно Париш као представници из Београда, Милан Божић из Сарајева и Силвио Алфиревић из Сплита. Парастосу за Стоју Илић и Видовданске хероје одржаном у цркви Св. Благовијештења, присуствовало је у великом броју грађанство без разлике вере, а „Нова Југославија“ корпоративно на челу са заставом и Дубровачком Грађанском музиком. У дворани „Слоге“ одржана је комеморација коју је отворио Нило Ћурлица са говором у коме се истиче готовост наше омладине да сачува идеализам предратне националне омладине. Никола Тришић, друг Данила Илића и заточеник у арадској тврђави, говорио је о „Методама борбе Младе Босне“. Сви говори у „Слози“ преношени су преко мегафона који је био постављен на Плаци Краља Петра. Увече је у соколани одржана јубиларна прослава „Народне Обране“ којој су присуствовали делегати и велики број чланова и пријатеља а такође и званични представници, конзули ... . На прочељу соколане био је постављен 3 метра високи портрет Гаврила Принципа којега је у ноћи осветљавао рефлектор са Спонзе (5).

Мајка атентатора Данила Илића, Стоја Илић сахрањена је 25 марта 1939. у Сарајеву у присуству војних и цивилних власти, соколских и културних друштава и непрегледне масе света. На гробу је одржао говор у име „Просвете“ и у име другова Данила Илића Никола Тришић.(6)

„Нова Југославија“ издала је проглас у коме се истиче: „ријешила је да седми маја о.г. четрдесети дан послије смрти мајке легендарног Данила Илића посвети успомени Њезиној и свих мајка које су кроз деценије и вјекове рађале синове борце и жртвовале их на олтар Отаџбине, Слободе и Јединства ... седми маја биће у Дубровнику посвећен Мајкама, које су уздигнуте главе стале под крстове на које су били разапети њихови синови, првоборци наше националне револуције, ...“(7)

За време Другог светског рата све до 27. марта 1942. СКОЈ је покушао да сарађује са О.Н.О. „Нова Југославија“ али због супротних ставова није дошло до сарадње. За њих по тврђењу СКОЈ–а није било поштеног родољуба међу Хрватима и Муслиманима. (8)

Саша Недељковић је члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије

  1. „Наша омладина“,стр. 2, бр. 43, „Дубровник“ , 20 новембра 1937; „Свечаност развијања барјака Нове Југославије“, стр. 3–4, бр. 2, „Дубровник“, 15 јануара 1938; О.Н.О. „Нова Југославија“, 29 Јануара 1938, стр. 4, бр. 4, „Дубровник“, Дубровник;
  2. „Развијање барјака О.Н.О. Нове Југославије“, „Дубровник“, бр. 46, 11. децембра 1937, Дубровник, стр. 4;
  3. „Дубровачке вјести", стр. 4, бр. 47, 26 новембра 1938; стр. 3, бр. 48, 3 децембра 1938, „Дубровник“; „ Петрова Петољетка у друштвима и установама“, стр.4, „Дубровник“, бр. 39, 23. Октобар 1937, Дубровник;
  4. „Академија са игранком О.Н.О. “Нова Југославија“, „Дубровник“, бр. 1, Дубровник, 14. јануара 1939, стр. 4; “Забава О.Н.О. “Нове Југославије“, „Дубровник“, бр. 3, Дубровник, 21. јануара 1939, стр. 3;
  5. „Двије значајне нацијоналне манифестације“, стр. 3, „Личне вијести“, бр. 19, „Дубровник“, 13 маја 1939, Дубровник, стр. 4;
  6. „Стоја Илић“, „Братство“, бр. 4, Осијек, 15 априла 1939, стр. 76;
  7. „Седми мај – посвећен мајкама“, бр. 18, „Дубровник“, 6 маја 1939, Дубровник, стр. 4;
  8. „Дубровник у народноослободилачкој борби и социјалистичкој револуцији 1941–1945“, Сплит 1985, стр. 79, 80, 104;
На Растку објављено: 2014-06-02
Датум последње измене: 2014-06-02 13:07:00
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује