Александар Прокопиев

Ethica Antropofagon

1. Будите вечито гладни! Тада сте већ слични.

2. Третирај је (га) као палачинку. Мажи је (га) медом, мармеладом, орасима, чоколадом... Прогутај је (га). Али уради то као да је по њеној (његовој) жељи.

3. Поклони јој (му) у металној кутијици са анаграмом свој кажипрст са прстеном или лево уво са минђушом. То ће је (га) страшно задовољити, као да јој (му) дарујеш последњу последњу ружу или времеплов.

4. Густирајте се са љубављу. У сваком залогају нађите део себе. Чисто, равномерно, искрено жваћите. Постаћете неопходни једно другоме.

5. Замишљајте! Потера за храном је неоспорно узбудљива колико и храњење. Будите соко и пиле, вук и јагње, лав и срна. Улога плена мењајте према спољашњим временским условима: када је вруће – играј је ти, када је кишно – она.

6. Усавршавајте визуелни утисак. Користите одећу од коже, сомота или сродног надражујућег материјала. Нека вас инспирише рафинман француских гурмана, њихова побожна страст ка споју извора и мемле, рађања и труљења. Мирис тамјана може бити исто толико бруталан колико је божанствен загрижај гњиле крушке.

7. Шалите се! Напишите опроштајно писмо. Затим, са наглашеним апетитом, поједите свог минијатурног марципанског двојника (може бити и од желеа или од жутог пудинга). Затим, ноншалантно извадите писмо из коверте и прочитајте вашу опоруку: Заветујем своје тело и душу напретку кулинарства.

8. Романтика изумире у празном желуцу. Али, ситост је банална, трома, најгорча превара маштања. Свакодневно надражује апетит, али се никад не прождерите до краја. Будите вечито гладни!

На Растку објављено: 2014-09-30
Датум последње измене: 2014-10-22 15:59:00
 

Пројекат Растко / Проект Растко Македонија