ИК „Еверест медиа“,

Седам истинитих прича у роману Весне Кешељ

ИК „Еверест медиа“, Београд — саопштење за медије

Београд, 9. јун 2016. • Лиценца текста и фотографија: “Creative Commons” 4.0

Документарни роман „Зашто да пропустимо ту прилику?“ сарајевско-требињске новинарке и књижевнице Весне Кешељ, појавио се у дистрибуцији у Србији, преко књижара и Интернет продавница.

Књигу је објавила награђивана издавачка кућа „Еверест Медија“ из Београда позната по елитним едицијама прозне фантастике, неоавангарде, стрипа и другачијег женског писма.

У вилајету Босне и Херцеговине деведесетих

Документарни и мисаони роман „Зашто да пропустимо ту прилику?“ за поднаслов има „Седам поглавља једне заједничке повијести“. Та заједничка повест је једна фаза живота ауторке и људи око ње, обележена грађанским ратом у Босни и Херцеговини, али и личним и породичним (мело)драмама и трагедијама.

Ово су „приче о људима који су ушли у моју биографију“, каже једноставно списатељица, која кроз нашу епоху покушава да препозна један већи систем, метафизички, у којем су се истинити догађаји десили. Уз то, ауторка на крају романа, у аутопоетичкој белешци посвећеној Данилу Кишу показује да књига садржи један додатни слој и значења којима се нисмо надали.

У рецензији Славен Радовановић у рецензији „Ми на танкој есхатолошкој линији“ каже: „У питању је проза која носи идеју о једној потрази (и трагању) за смислом, доказујући тиме да се суштинска личносна питања људског постојања увек налазе у темељима сваког истински вредног уметничког дела.“

Уредник и рецензент Зоран Стефановић је у приказу „Нит је тражила милост уобличења“ написао: „Весна Кешељ засигурно више никад неће написати сличну књигу, јер је уникатност и мисија рукописа била у томе да скоричи једно место, време и личности управо из једне јединствене мета-тачке. Наша епоха, свемир свих њених судбина, вапи за више оваквих гласова.“ Он такође каже: „Сматрамо да је победа ауторке што је у својој прози надишла лично, и своје и људи којима су посвећене приче. Тиме што је успела да проговори већим гласом и увидом, она и јесте квалификовала овај рукопис као уметнички, макар и био строго документарни, преко свих граница очекивања.“

Дизајн корица је урадио Раде Товладијца као референцу на руски конструктивизам и немачки покрет „Баухаус“, а фото-портрет књижевнице снимио је Славенко Вукасовић.

Књига ће у септембру бити промовисана у Београду у организацији Удружења књижевника Србије, као и у Бијељини у организацији Српског културно-просвјетног руштва „Просвјета“.

О ауторки

Весна Кешељ је новинарка и књижевница. Рођена је 1962. године у Сарајеву, живи у Требињу Студирала је Архитектонски факултет у Сарајеву и српски језик и књижевност у Никшићу. У новинарству је од 1990. године, почевши радом на Омладинском радију у Сарајеву — који се памти, између осталог, по интервјуима са великим уметничким именима наше епохе — а затим као сарадник часописа АРХ (за архитектуру, урбанизам и дизајн).

По избијању грађанског рата у Босни и Херцеговини у 1992, ради у Српским градским новинама на Грбавици и на Српском радију, Пале. Новембра 1992. године на новинарском задатку задобија тешку повреду и до краја рата се опоравља.

Наставља радити као новинар 1996. године у часописима Јавност, НИН, Репортер, Светигора, дневним новинама Демократија, Радио Захумљу, те као новинар и један од уредника Радија Светигора на Цетињу. Осим књига, тренутно пише прилоге за портал „Моја Херцеговина“ и ради као пи-ар новинар сајта за оглашавање „КупујемПродајем“. •

На Растку објављено: 2016-07-01
Датум последње измене: 2016-07-04 13:18:43
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује