Жељко Јовановић, новински и уметнички фотограф


Текст и фотографије на овој страни су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима 4.0 Unported creativecommons.org

Texts and photos on this page are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike 4.0 Unported creativecommons.orgФотографију снимио Ж. Јовановић.


Рођен у Шапцу 2. октобра 1961. године. На Економском факултету у Београду дипломирао 1987. године.

Од 1977. године објавио десетине хиљада фотографија и хиљаде насловних страна у домаћим и страним новинама и часописима, као и уметничким, рекламним, пословним и научним публикацијама.

Награђиван на међународним и домаћим конкурсима и изложбама фотографија. Самостално и колективно излаже у Србији и иностранству.

Као водећи фоторепортер и уредник фотографије листа Политика, за коју ради од марта 1990. године, снимао је најразноврсније догађаје — од ратова и демонстрација до највиших државних свечаности, културних и спортских манифестација.

Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије -УЛУПУДС, Удружења фоторепортера Србије (УФОС) и Српског фотографског друштва (СФД; 1946-2011: Фото савез Југославије).

Посебну пажњу посвећује фотографисању портрета и бележењу културног живота, уметничког стваралаштва и културно–историјске баштине.

Снимао је многе културне манифестације: Вукове саборе, БИТЕФ, БЕМУС, БЕЛЕФ, Београдске џез фестивале, Фестивале игре, Филмске сусрете, Сајмове књига и друга дешавања у земљи и иностранству.

Сарађивао на позоришним, филмским и телевизијским пројектима са нашим најпознатијим ауторима.

Фотографисао за престижне монографије академика Владимира Величковића, Миће Поповића, Вере Божичковић Поповић и других ликовних уметника. Аутор је фотографија за монографије Стоматолошког факултета у Београду, Градског завода за заштиту здравља Београда, Града Лозница, корпоративне профиле, промотивне и политичке кампање, публикације ...

Аутор је фотографија за акцију „Негујмо српски језик“, која кроз постере, изложбе фотографија, спотове и друго шири језичку културу у Србији и Републици Српској и „Наше Благо“која представља културну баштину Београда. •
Први пут објављено: 2018
На Растку објављено: 2018-03-17
Датум последње измене: 2018-03-17 00:05:25
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује