Хаику клуб „Шики“


Текст и фотографије на овој страни су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима 4.0 Unported creativecommons.org

Texts and photos on this page are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike 4.0 Unported creativecommons.org


Хаику клуб „Шики“ (на јапанском језику „четири годишња доба“), добио је име по јапанском хаику песнику, мајстору Шикију Масаоки, 1867-1902). Клуб је основан у новембру 1992. године, у сарадњи са тадашњим Друштвом пријатељства Југославија–Јапан. Од оснивања до данас трају активности клуба, чији се чланови састају сваког последњег четвртка у месецу (сем јула и августа), у 17:30 часова у Француској 7 у Београду.

Бројне су активности у оквиру клуба: промоције часописа и других гласила за хаику поезију, ауторских књига, антологија и зборника, трибине о хаику поезији, радионице, гостовања теоретичара о хаику поезији, размена информација и слично. Од значаја за клуб су гостовање амбасадора Јапана Рјуичи Танабеа, аташеа за културну сарадњу Михе Кондо и њеног заменика Кацуми Фукуде, у марту 2004. године, касније и амбасадора Јапана Тадаши Нагаија, који 2010. године проглашен за почасног грађанина Београда.

У активностима клуба учествовало је и учествује око 50 хаику песника. Међу њима су и познати песници српске књижевности: Десанка Максимовић, Адам Пуслојић, Добрица Ерић, Мома Димић, Мирјана Божин, Владислав Бајац, Срба Митровић. Милијан Деспотовић, Драган Јовановић Данилов, Небојша Миленковић... Десанка Максимовић је проглашена за почасног председника, од дана оснивања клуба па надаље.

Хаику клуб „Шики“ има огроман допринос у раду Хаику удружења Србије и Црне Горе (раније Југославије), основаног 1999. године, а као резултат заједничког рада је више публикација, часописа и ауторских књига хаику поезије.

Чланови Хаику клуба „Шики“ до данас су остварили више групних гостовања у Београду и у другим местима у Србији.


На Растку објављено: 2018-03-21
Датум последње измене: 2018-03-21 09:10:43
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује