Руско позориште у Београду • Русский театр в Белграде

„Валцер за Олгу“ – Представљање драме о кнегињи Олги Романовој, несуђеној царици

У недељу, 30. децембра 2018. у 19 часова у сали дома Храма светог Саве на Врачару у Београду сценским читањем биће представљена нова драма „Валцер за Олгу“ са поднасловом „Повест о Романовима за сцену и сећање“ писца Зорана Стефановића. Улаз је слободан.

Комадом посвећеним стогодишњици свирепог убиства царске породице Романов — цара  Николаја и царице Александре и њихових кћери, великих кнегиња Олге, Татјане, Марије и Анастасије, као и сина царевића Алексеја — београдској публици се премијерно представља нова трупа, Руско позориште у Београду (Русский театр в Белграде). Овим се по први пут од 1948. и званично обнавља блистава традиција руске позоришне уметности у Србији, која овде постоји читав век, од егзодуса Руса због бољшевичке револуције.

Улоге у „Валцеру за Олгу“ тумаче руска глумица Евгенија Ешкина-Ковачевић као велика кнегиња Олга која у драми добија могућност да испуни народна руска и српска пророчанства и тиме утиче на историју, затим Андреј Шепетковски као тајанствени Новинар, Даниел Ковачевић као цар Николај Други, Михаило Лаптошевић као Комесар Јуровски и Стојан Ђорђевић као Стражар.

Упечатљиву оригиналну музику за представу написала је Сања Јанчић, музичар, педагог и композитор са репутацијом московског Конзерваторијума  „Чајковски“. Користиће се илустрације Глеба Боткина цртане 1917. за забаву најмлађих Романових, као и фотографије из архиве царске породице, чији су чланови били склони фотографској уметности. Костиме за представу је обезбедила модна линија „Кадет“ из Београда (www.kadet.co). Драма о пророчанствима али и односу деце и родитеља представља се публици на два празника од важности за саму радњу: на празник св. пророка Данила и на празник Материце.

Пројекат Руског театра у Београду под називом „Романови: Живот после смрти“ урађен је уз подршку руског Фонда хуманитарних и просветних иницијатива „Соработничество“ (www.newpravkonkurs.ru).

Пуна сценска премијера комада „Валцер за Олгу“ очекује се у првом кварталу 2019. на једној београдској сцени везаној за међуратну традицију руског позоришта код нас.

 

ИЗВОР: Саопштење за медије Руског позоришта у Београду

На Растку објављено: 2018-12-28
Датум последње измене: 2018-12-31 19:41:28
 

Пројекат Растко / Пројекат Растко Русија