Ирена Лукшић

О књизи „Поетика и поезија. Велики руски лиричари“ Миодрага Сибиновића

Књига истакнутог југославенског русиста и професора Београдског универзитета Миодрага Сибиновића... описује пут што га је руска поезија направила од XII до XX стољећа, али не као академска књижурина с педантно побројаним ситницама које би било на који начин биле везане за предмет, него као серија пјесничких портрета од непознатог аутора „Слова о Игорову походу“ до Николаја Заболоцког.

Између те двије пјесничке особности своје мјесто нашли су Михаил Ломоносов, Александар Пушкин, Михаил Љермонтов, Николај Њекрасов, Фјодор Тјутчев, Александар Блок, Владимир Мајаковски, Сергеј Јесењин и Борис Пастернак. Портрети пјесника презентирани су као самостална поглавља у којима аутор с различитих аспеката — књижевноповијесног, биографског и књижевнтеоријског — приступа феномену ствараоца и његова дјела.

Иако би се на први поглед могло учинити да је предмет Сибиновићева интереса одвећ експлоатиран од стране сваковрсних стручњака за руску литературу, од врхунских специјалиста па до недоучених заљубљеника у славенску поезију, сватко иоле упућен у знаност о књижевности и особито својеврсну пустоловност бављења руском литературом зна колика празнина зјапи иза сваке познате ствари.

Миодраг Сибиновић подастире управо то ново у својој књизи, од презентирања нових књижевнотеоријских спознаја што се посљедњих година шире свијетом до прије непознатих фактографских детаља. Захваљујући примјерној знанственој акрибији и одмјерености излагања ових једанаест пјесничких појава повезано је у цјелину што открива развојну нит руске поезије и опћи контекст закона пјесничке умјетности.

(Хрватска слависткиња и списатељица др Ирена Лукшић, под насловом Нови обзори руске лирике, пише о књизи Поетика и поезија. Велики руски лиричари — Vjesnik (Zagreb), 19. XI 1990, str. 9.)

На Растку објављено: 2019-12-18
Датум последње измене: 2019-12-18 10:03:48
 

Пројекат Растко / Филологија и лингвистика / Библиотека Миодраг Сибиновић