Архимандрит Давид

Препорука за читање: „Духовно завештање“ на руском језику

Духовное завещание письма Архимандрита Давида (Дмитриева) / предисловие написал Епископ Борисовский и Марьиногорский Вениамин. – Минск : Издательство «Четыре Четверти», 2019.

Књига „Духовно завештање: писма архимандрита Давида (Дмитријева)“, која је 2019. године изашла у белоруском издаваштву „Четири четвртине“ у Минску, представља само један део духовног наслеђа почившег у Богу најстаријег духовника Виленско-Литванске епархије Архимандрита Давида (Дмитријева) – његове одговоре на писма духовних чеда. Сама обраћања духовних чеда к њему нису наведена, али су садржајна, испуњена љубављу подучавања и поучавања, са привлачним цитатима из светоотачких књига, што дозвољава да препоручимо писања духовног оца архимандита сваком читаоцу који тражи читање корисно за душу.

Предговор књизи потписује (тада) Епископ Борисовски и Мариногорски Венијамин (Тупеко), данас – Митрополит Мински и Заславски, Патријаршки егзарх све Белорусије.

Предговор књизи „Духовно завештање“

Стаза тесна и пуна жалости
прав је пут у рај...

Светитељ Теофан Затворник

Ова књига укључује у себе неке од многих писама почившег у Богу архимандрита Давида (Дмитријева). Прошавши компликован и тежак животни пут, отац Давид је добро знао и разумео ток живота како појединца, који би му се обратио за савет и помоћ, тако и целокупан парохијски и епархијски живот. Томе је допринело и његово искуство ипођаконског служења, и обука на Московском духовном семинару, живот у Виленском Свето-Духовом мушком манастиру, настојничко служење у малим парохијама у Пречистенском катедралном сабору г. Виљнуса, учешће у Помесним саборима Руске Православне Цркве. Многобројне црквене и државне награде, а највише љубав и дубоко поштовање пастве – све то сведочи о томе, како је отац Давид служио Мајци-Цркви – са великом срдачношћу, са великом бригом о пастви и спасењу сваког од њих, са извандредном снагом тела ослабљеног болестима.

Последње године оца Венијамина биле су оптерећене болестима, а сам живот је изазивао искрено чуђење лекара који су га лечили. Али притом ноћу, изузев кратких сати одмора, отац Давид се молио, док су му снаге дозвољавале – стојећи, за многобројна духовна чеда, писао је одговоре на њихова писма (до 1000 прималаца је имао). Део ових писама је ушао у ову књигу.

При писању писама, отац Давид је бирао кратке поуке из светоотачких дела или познатих проповедника на ову тему, која је била најважнија примаоцу, овог или оног богослужбеног периода Цркве, и допуњавао их својим кратким речима поука и лепих жеља.

Надамо се, да ће ова кратка писма, написана из срца пуног љубави и од живог искуства духовног живота, помоћи не само духовној деци, да сачувају и оживе поуке оца Давида, већ да ће свима, који узму у руке ову књигу, донети несумњиву корист.

Епископ Борисовски и Мариногорски
Венијамин

НАДА У СПАСЕЊЕ

(једно од писама архимандрита Давида у књизи)

Мир и спасење Вам од Господа!
Вољени у Христу р. Б. Н.
и сви Ваши драги!

Једном се преподобни Самуил, када је седео и беседовао са братијом, одједном осетио у занесености и пао је на колена. После довољно дугог времена устао је и почео горко да плаче. Братија је почела да га моли, да им каже нешто о разлогу свога плача. Дуго им није одговарао и на крају је тек рекао: „Ја, братијо, био сам уздигнут на суд, и видео сам много народа, који су ишли у муку и много народа, који су ишли у Царство Небеско“. И то нама, простим трудбеницима, даје утешну лекцију од преподобног која се односи на то, да постоји велика нада да ћемо наследити небеску породицу, ако само то будемо пожелели.

Један старац пише: желиш ли да наследиш Царство Небеско? Љуби Бога више од свега и увек; имај према Њему синовски страх, избегавај лоша дела и гони од себе молитвом искварене мисли. Добрим делима се не горди и увек себе сматрај робом неизрецивим. Прослављај Бога непрестано, ради све добро, не из сујете или човекољубља, већ тајно, за славу имена Божијег. Православном вером себе огради и буди верни син или кћерка Православне Цркве. За оне који успуњавају заповести и учења светих отаца – велика награда ће бити вечни живот и вечно блаженство. Све речено може да се изрази у две речи: живите по Божјим законима и будите спасени. Предајте своје срце Господу и све наде стави на њега (Протојереј Виктор Гурјев. Пролог у поучавањима сваког дана. 14. априла).

Молим се за ваше здравље и спасење ваших драгих. Уреди, Господе, живот у свима вама у благослову и спасењу, и Царица Небеска нека вам буде Штит непобедиви.

Ваш скромни богомољац
убоги архим. Давид

(2002)

Превела с руског Дајана Лазаревић

На Растку објављено: 2022-03-09
Датум последње измене: 2022-03-09 13:47:55
 

Пројекат Растко / Пројекат Растко Белорусија