Илија Кајтез

Десет година... (Поводом јубилеја електронске библиотеке „Философија рата и мира“, 2012-2022)

Време је велика Тајна. Недокучива људима и позната боговима. Енглези су лепо написали да: „Ништа не пролази тако брзо као време“. Нама се чини да је десет година наше електронске библиотеке протекло као трептај ока. Оно што нас данас свакако радује и храбри јесте да је иза наших напора и одважних снова остао писани траг. Вредни људи су написали важне и корисне текстове и представили су се на пригодан начин свету и читаоцима. У нашој библиотеци сведочили смо о значајним темама и људским вечитим и вечним дилемама. Уплели смо у наш вез Смисла много људи нама знаних и незнаних и разне језике: српски, руски и енглески. Величину, значај и значење једног народа чини пре свега његова вертикала Духа и ризница Смисла, а наша библиотека је скромни допринос осмишљавању и грађењу српске али и светске Куле Смисла.

Можемо рећи чиста срца и мирне душе за све наше сараднике, ауторе и писце да су они врсни прегаоци и неуморни неимари друштва који не траже велику корист за своје напоре, љубав и утрошене године, јер дубоко осећају, чврсто верују и мудро закључују да је свако појединачно дело пролазно и да смо ми створени и корачни људи само карика божанског ланца космичког трајања који тежи бесмртности. Свет истински почива на леђима невидљивих и посвећених праведника, који без себичности згртања и очаја заувек нестајања стоје чврсти, постојани, усправни и предани људском позиву.

Полазећи од чувене реченице славног мислиоца и песника Гетеа: „Све што човек жели мора најпре да одсања.“ мисија наше е-библиотеке јесте да остави неизбрисив траг и дар онима који долазе иза нас и покаже оно што је у овом тренутку најбоље у нама и међу нама и колико је важно да се стрпљиво, истрајно, систематично и сигурно гради светлост Истине и у томе је визија и вредност нашег дела и деловања. Били смо живи сведоци како је време пролазило библиотека је расла и бујала и тако ће бити и у будуће док буде снаге, визија и стваралачке моћи у нама.

На многаја љета.

На Растку објављено: 2022-05-02
Датум последње измене: 2022-05-02 12:31:49
 

Пројекат Растко / Философија / Философија рата и мира