NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pisma English
Projekat RastkoStrip
TIA Janus

Славко Драгинчић и Здравко Зупан

Историја
југословенског стрипа I
- до 1941 године-

Чаробни саг (1938)

У издању редакције „Mickey стрипа“, децембра 1938. године по јавио се „Чаробни саг“. Најављен је у матичном листу још крајем јуна као „Мали Mickey стрип“. Међутим, у 42. броју од 17. децембра, објављено је да ће „Мали Mickey стрип“ изаћи под називом „Чаробни саг“ упоредо са божићним бројем „Mickey стрипа“.

Тако се „Чаробни саг” појавио у продаји 24. децембра 1938. године. Имао је укупно 16 страна са корицама у боји, а штампан је на формату 17×21 цм. Као одговорни уредник био је потписан Фрањо Мартин Фуис. Лист је продаван по цени од два динара.

Објављене стрипове „Отмичари дјеце“ и „Доживљаји мале Shirley Temple и црнца Сама Сањала” реализовали су Јосип Солдо и Фердо Бис (у то време сарадници Mickey стрипа“), док је гротескна прича „Страшна пустоловина жапца Кваке” највероватније потекла под пером Вилхелма Буша. Поред тога, лист је донео и кратку Фуисову причу, као и неколико загонетки и шала.

Насловна страна Чаробног сага (1938)

________________________________

Непуне три недеље од изласка првог броја Фуисовог и Мауровићевог „Mickey стрипа“, у Београду су, у размаку само од једног дана, покренута два нова листа. Мада је било јасно да није реч о случајној подударности, оваква појава не би изазвала посебну пажњу да јој није претходила неуобичајена збрка, а затим и отворен сукоб издавача, незапамћен у дотадашњој издавачкој пракси.

У „Политици“ од 21. марта 1938. године објављена је реклама којом је за 24. март најављен лист „Нови Тарцан“ Следећег дана је, међутим, освануо оглас којим уредништво „Мике Миша“ најављује за 23. март свој нови лист под називом „Тарцан“. Уредништво „Мике Миша“ 23. марта поново рекламира први број „Тарцана“, док редакција „Новог Тарцана“ овога пута најављује први број „Трубе“ и уједно објашњава збрку која је настала. У првом броју листа „Труба“, редакција је објавила следеће саопштење: „Објавих смо Велики наградни конкурс и саопштили преко плаката и огласа у новинама да ће конкурс доносити наш лист ‘Нови Тарцан' - Али конкуренција је хтела да нас омете. Користећи се нашом рекламом пустила је у продају лист ‘Тарцан' који нема везе с нашим уредништвом. У ‘Тарцану' нема ни великог конкурса који доноси само наш лист ни десет романа из пера чувених књижевника светског гласа и цртаних од уметника. Да би се избегла забуна код читалаца решили смо да нашем листу дамо име Труба.“

У „Политици“ од 30. марта огласило се и уредништво „Мике Миша“: „Ради тачног обавештења читалачке публике потребно је овде да објавимо следеће: 1. Наш лист 'Тарцан' пријављен је по свим прописима Државном тужиоштву још 13. новембра 1937. године 2. Услед припремања новог материјала, а нарочито услед очекивања оригиналног романа Тарцан, који смо поручих од америчке агенције, дан изласка нашег листа морао је бити одложен за извесно време. 3. Међутим, како је ових дана требао да изађе један други лист под сличним насловом то смо били принуђени да издамо наш лист Тарцан привремено и без истоименог светског романа. 4. У најскорије време, чим нам стигне поручени светски роман Тарцан, програм нашег листа биће у потпуности остварен.“

Неславан почетак „Тарцана“ и „Трубе“ као да је био предзнак и слично интонираних судбина ова два издања. Излажење Ивковићевог издања прекинуће се већ након три месеца од покретања, док ће „Труба“ издржати нешто дуже, угасивши се октобра исте године.

И поред кратког животног века, „Тарцан“ је објавио неколико занимљивих остварења сада већ познатих домаћих аутора: Ђорђа Лобачева, Валтера и Норберта Нојгебауера, Алексија Ранхнера и Константина Кузњецова. Једини увозни стрип био је „Детектив X–9“ у верзији Чарлса Фландерса.

За разлику од „Тарцана“, „Труба“ је већи простор одвајала за стрипове иностраног порекла (углавном француског и италијанског), препуштајући простор домаћим ауторима најчешће у облику слабо прекопираних табли америчких сторија. Са „Трубом“ није сарађивао ниједан од познатих југословенских стваралаца, па највећу вредност листа треба тражити у представљању неколико занимљивих стрипова европских аутора: Гвида Маронија, Федерика Педрокија и Ђованија Сколарија. Посебно се, међутим, издвајао јунак америчког аутора Ван Барена – симпатични Прњица Скрепл у стрипу „Теткин шампион“.


Историја југословенског стрипа I
- до 1941 године-

// Пројекат Растко / Стрип //
[ Промена писма | Претрага | Мапа Пројекта | Контакт | Помоћ ]