Aktuelno
Istorijat
Ustrojstvo
Vladika
Svetinje
Duhovnost
Istorijska biblioteka


Слободан Живојиновић

Манастир Троноша

 

ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊЕ

ИЗВРШНИ ПРОДУЦЕНТ И ПОКРОВИТЕЉ Технологије, издаваштво и агенција
Јанус
Београд,
јул 2001

ПРОДУЦЕНТ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК
Зоран Стефановић
ЛИКОВНО ОБЛИКОВАЊЕ
Маринко Лугоња
ВЕБМАСТЕРИНГ И ТЕХНИЧКО УРЕЂИВАЊЕ
Милан Стојић
ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ТЕКСТУАЛНОГ И ЛИКОВНОГ МАТЕРИЈАЛА
Ненад Петровић
КОРЕКТУРА
Саша Шекарић и Драгана Вигњевић

ШТАМПАНО ИЗДАЊЕ

ИЗДАЈЕ
Манастир Троноша
УМНОЖАВА
Српска патријаршија, Београд
ТИРАЖ
2000 примерака;
1969. г. Г.
Управа манастира Троноше издаје ову монографију с благословом
Његовог Преосвештенства Епископа Шабачко Ваљевског
Јована

 

Ово скромно дело посвећујем успомени:
свога брата Григорија редова у пука Дринске дивизије, погинулог на Гучеву 1914. године и свога сина Момчила, заставника VI пролетерске дивизије, погинулог у Срему, 8. априла 1945. године.

Аутор

 

Поздрав добродошлим

Ви, који израњависте своје ноге и замористе тело идући трновитим стазама брзога и суровог живота; што окусисте многе чемерне горчике и љуте отрове овога света;

Ви, што још не чусте благу реч од свога ближњега нити дочекасте да ваши вапаји буду услишени; чија душа пати и цвили тражећи мир, спокојство и блаженство на овој тврдој земљи, пођите тамо откуда допиру сетни звуци милозвучних звона:

"Да видите лијепу Троношу,
Код Лознице, на ријеци Троноши;
да видите па да се дивите! "

На малој заравни, између шумовитих горских огранака угледаћете свету обитељ, красну задужбину краљице Катарине и краља Драгутина, грешнога покајника и праунука великог Немање. У тихом планинском миру почива она као бели, поносни лабуд на ставама ТРИ потока који НОСЕ воду једној реци и дају јој име ТРОНОША.

А будете ли се уморили идући неравним путем, ако вам је тело зажелело почивка, зауставите се код десетоцевне чесме Девет Југовића и десетог старог Југ Богдана, одморите се на белом камену и причестите свежом планинском водом која ће вам окрепити тело и разведрити Душу.

А када врела крв поново заструји вашим крвотоком, приђите каменом зиду око манастира и закуцајте на тешка храстова врата. Отвориће вам смерни монах и пустити у цветну порту белога храма, који као седа старина немим ћутањем речито прича чудну историју свога рођења и мукотрпног живота. Седам векова броји ова старина, седам стотина година запљускивале је најезде сурових Агариних синова и још суровије деце Алемана. Умирала је она и вековима почивала у мртвоме пепелу, али је свакада васкрсавала у пуном сјају, поново млада и бесмртна. И проћи ће још многи векови као брзи облаци што прелећу изнад Гучева, Јагодње и Борање, а стајаће она и примаће у своје окриље верну горштачку паству, јер над њом бдије Око Свемогућег Творца целокупне васионе и свега видимог и невидимога.

Добро дошли сви ви, које урођена побожност и искрена вера доводи пред врата овога светога храма! Прекрстите се и тихо уђите под његове сводове, одакле ће вас погледати многи светитељи и благе и животодавне очи Спаситеља и Богочовека Исуса Христа. Ако је у вашем срцу било притајенога греха, одагнајте га усрдном молитвом и нађите мир срцу и утеху рањеној души; Заборавите све увреде и злобе људске и испунићете се свеопштим праштањем и дивним блаженством.

А ви, који сматрате да сте дубоко проникнули у све тајне бескрајнога свемира, који верујете да сте сазнали какав је био почетак и какав ће бити свршетак свих планета, комета и далеких галаксија; који мислите да сте превазишли сазнања свих највећих мислилаца рода људскога те не повећавате растојање између алфе и омеге свога ума и земаљскога сазнања.

Не улазите у овај древни храм са веровањем да у њему царују празноверје и заблуде, јер ћете својим уласком оскрнавити светост ове народне светиње. Застаните и ослушните тихо појање испред његовог олтара, што се помешано са димом и мирисом измирне диже ка сферама васионе, и сазнаћете да се у овом дому Бога живога моли за све: који верују и који не верују; за све пријатеље и непријатеље; за ратнике који бране и гину за родну груду; за заробљенике по логорима; за несрећне сужње по мрачним и хладним тамницама; за болне и невоље по болницама; за удовице и њихову јадну сирочад; за све бедне, понижене и увређене овога света; за прогањане и мучене правде ради, да их вечни Бог помјани у царствију својем, да им подари здравље тела и духа и смирено блаженство срца и душе.

И док пред лицима светитеља пламсају воштане свеће и појање смирених монаха диже се у висине одакле, благе очи Христа Спаситеља посматрају верну паству и рука даје благослов, свуд око храма чује се брујање дивнога славопева великоме Створитељу што се извија из безброј грла безазлених птичица, који му упућују горски потоци својим жубором, који шапућу планински врхови својим шумором а плави споменак кади својим опојним мирисом. Земља, вода и ваздух сливају свој хвалоспев у слатку хармонију, која освежава и крепи душу и тело сићушног мрава земаљског човека.

А ти, уморни путниче и научниче, који долазиш са далеких страна да би допунио своје историјско знање новим сазнањима, кад уђеш у порту ове стародревне богомоље, спусти своје очи на црне камене плоче што леже у зеленој трави поред црквених зидова. Не труди се да прочиташ на њима имена праведника које оне покривају; време је прочитало и избрисало камена слова. Тихо струјање поветарца који својим дахом милује ове студене плоче причаће ти тужну повест ових заборављених народних бораца и мученика.

Завириш ли кроз узани прозор у монашку ћелију, зачућеш шкрипање гушчијег пера по рапавој хартији и видећеш јеромонаха Јосифа Троношца где погурен над грубим столом пише славну и тужну историју свога несрећног народа те му прориче лепшу и ведрију будућност, док му сузе падају на белу браду. Потећи ће сузе и низ твоје образе, јер је заиста достојна суза и дивљења ова скромна писмена работа старога калуђера.

Зачућеш тешку оптужбу коју архимандрит Стефан Текеришац из свога гроба упућује зворничком Капетан паши, што није дао хлеба прегладнелим Јадранима, већ је њему, намученом игуману дао љути отров у кафи; чућеш и проклетство које и мртав Стефан шаље бечким ћесарима што су се користили снагом и крвљу његовог народа, а кад су је се заситили, препустили су га на милост и немилост његових исконских крвника.

Пред твојим умним очима заиграће слика старога игумана-мученика Мојсеја, који пада исечен турским јатаганима на самом прагу ове несрећне обитељи, а само зато што је волео свој народ и залагао се за његову слободу и срећнију будућност.

Видећеш пандуре Илије Чворића, начелника "окружија" подринског, где стрељају за колац везаног троношког игумана Филимона и остављају га да лежи неопојан у заравњеном гробу.

Привућиће ти поглед скромни дрвени крст са именом архимандрита Тихона, троношког работника и мученика и угледаћеш га под вешалима како прашта својим џелатима Христовим речима: "Опрости им, Боже, јер не знају шта раде."

Угледаћеш стидљиво шћућурене поред оградног зида гробове палих ратника из 1915. године и прочитаћеш на каменој плочи њихов аманет нараштајима: "Слатко је умрети за отаџбину."

А бациш ли већ заморен поглед на околна шумовита брда, видећеш малог манастирског ђака козара Вука Караџића где скакуће за несташним козама и узгред исписује по буквама и печуркама своја прва писмена.

Сазнаћеш доста и нећеш зажалити што си се потрудио да дођеш у овај врлетни крај који је жива историја једног намученог народа.

А осетиш ли после дугог пута и умног напора и телесну глад, одвешће те гостољубиви монаси у манастирску трпезарију и послужити врућом погачом, планинским кајмаком и љутом препеченицом. Услужићете срдачно и љубазно, јер то нису калуђери какве је запамтио Доситеј а Пелагић описао, већ вредни работници који својим жуљевитим рукама обрађују остављену им манастирску земљу и заливају је својим обилним знојем.

А када пођеш из ове обитељи одморан и окрепљен, испратиће те с љубављу и благословом, са једином жељом: да понесеш у своме срцу лепу успомену из овога гостопримливог дома и кажеш коју лепу реч о њему.

Бог и његов намучени Син благословиће те за то! А вама, вредни студенти Београдског универзитета, који својим жуљевитим рукама и младом снагом израдисте пут до Вуковог родног села, а затим и шетну стазу од Тршића до манастира Троноше те тиме одужисте један мали део дуга који овом Јадранину и великом Југословену дугују омладина и цео наш народ, нека је дубока и вечна захвалност у име свих оних путника и намерника који буду путовали тим путем и том стазом.

Када и ви постанете одрасли људи, добри радници и научници, немојте заборавити да понекад прошетате стазом коју је ваша младост изградила, да походите стару Троношу и поклоните се сенима праведника и мученика који почивају под каменим плочама ове наше седмовековне обители. Освежићете своје тело и душу новом снагом, да можете чвршће и сигурније корачати стрменитим путевима савременог живота, предвођени светлим примерима бесмртнога Вука Караџића и његовог учитеља архимандрита Стефана Јовановића.

И ви, скромни горштаци у сурим гуњевима и ви, добре мајке у жутим шамијама што недељом и празницима испуњавате овај свети храм и палите свећице за душе ваших живих и мртвих: ви, смерни и побожни Јадрани и Рађевци који прилажете овоме храму чист планински восак да гори пред царским дверима у славу Бога живога, будите поздрављени и благословени од бесмртнога Христа Спаситеља у дому Његовом!

Нека вас на путу ка овој древној обитељи и на повратку из ње прати Око вечнога Творца и благослов Богочовека Исуса Христа!

Троношка планина

Ова ниска планина издиже се са кречњачке заравни као витак, шумом покривен венац који се према југоистоку повишава, а од Гучева и његових огранака одвојен је речицама Штиром и Жеравијом. Простире се између речице Штире, Дубоког потока и реке Корените. Сачињавају је палеозојски шкриљци, црвени пешчар и тријаски кречњак, чији се слојеви пружају динарским правцем од северозапада на југоисток. Највиши су јој висови: Плећ, 355 м, Мала Бобија, 387, Велика Бобија, 344, Обло брдо, 622, Столица, 644, и Цариград, 579 метара. На вису Цариграду налазе се рушевине старог римског града, по којима је он добио своје име.

Захваљујући пошумљеним огранцима и висовима, ова је планина богата изворском водом и потоцима. Испод виса Цариграда извире поток Клашница, испод Перине поток Дабровац, а испод виса Столице поток Лисинац. Ови се потоци састају и чине реку Велику Троношу. Испод Зборишта извире поток Бјелавац, а испод југоисточних падина Столице река Мала Троноша, састају се и уливају у Велику Троношу. Река Велика Троноша састаје се са Коренитом, која тече на север и улива се у реку Јадар. Између река Велике и Мале Троноше налази се село Прњавор, које је раније припадало манастиру и по томе добило своје име.

У овоме живописном пределу средњег Подриња, увучена између огранака Гучева и Троношке планине, на ставама потока Клашнице, Дабровца и Лисинца налази се једна од наших најстаријих и најчувенијих средњевековних немањићких задужбина, Драгутинова Троноша.

Овај је предео био од давнина насељен, што сведоче остаци неолитских и халштатских насеља на које се наилази на појединим местима. На вису Цариграду, испод рушевина старога града нађене су три орнаментисане бронзане гривне; на раскрсници пута Лозница Крупањ, према манастиру Троноши нађене су две бронзане наруквице, а на ушћу Радаљске реке ископан је бронзани мач са језичком. Сви ови предмети потичу из бронзаног доба халштата. У селу Брезјаку и код цркве у селу Недељицама постоје остаци многих преисторијских тумула, по чему се може закључити да је овај крај и у преисторијско време био густо насељен.

Овај крај је био одвајкада богат рудним благом, које се почело искоришћавати у преисторијско време. Касније су га искоришћавали Римљани, а у средњем веку Дубровчани, Немањићи а затим Турци. У некадашњој Бохорини, данашњој Борини наилази се на многе трагове старе рударске радње. И топографски називи појединих села и места потсећају на то: Рупе, Кулиште, Биљег, Велики Мајдан и томе слично. Ради обезбеђења рударских насеља и саобраћајница којим је руда изложена подизана су утврђења на чије остатке и данас наилазимо. На брегу Костајнику постојала је тврђава, кастел за заштиту рудника Зајаче, а на вису Цариграду утврђење за обезбеђење караванског пута. Зајача, Крупањ, Бохорина и Црнча била су у средњем веку важна рударска места која су искоришћавали Немањићи, Бранковићи и Дубровчани који су у њима имали своје колоније. У овим рудницима вађено је: гвожђе, злато, сребро антимон, жути пирит и црни, сиви и бели мермер. Заузевши ове области, Турци су наставили експлоатацију ових рудника, али су они временом све више пропадали и најзад били напуштени. Из рудника у Зајачи Карађорђеви устаници вадили су олово и од њега изливали пушчана зрна. Као и рудник у Крупњу, тако је и рудник антимона у Зајачи био дуго запуштен и обновљен за владе краља Александра Обреновића. Топионица је уништена у Првом светском рату и обновљена после њега.

У средњем веку је ова област била повезана добрим саобраћајницама са Јадранским морем и северним деловима Балканског полуострва. Каравани товарних коња и магараца пролазили су овим путевима односећи руду у Приморје, док су се оданде кретали трговачки каравани носећи оружје, тканине и осталу робу из Дубровника и других приморских градова.

У околини ових рудника и данас се наилази на трагове рударских некропола, које се распознају по надгробним плочама на којима су урезани чекићи и други рударски знаци. Поред њих наилази се и на многобројне стећке, постављене на гробовима средњевековне властеле, на којима су грубо исклесани ликови покојника, оружје и разне сцене из њиховог живота.

Троношка планина, Гучево и Борања биле су у старо време обрасле густом боровом, буковом, храстовом и церовом шумом, те су обиловале разноврсном крупнијом и ситнијом дивљачи, многобројним изворима и потоцима и сеновитим и мирисним долинама. Владари лозе Немањића, млади и снажни људи жељни лова и одмора после заморних државних послова, долазили су у ове пределе да лове и уживају у лепотама којим их је украсила дарежљива природа. А када су у својим поодмаклим годинама почели помишљати и на други, вечни живот, сећали су се тих рајских лепота и поново долазили у ове пределе, али не да лове, већ да у њима потраже место за подизање својих задужбина, цркава и манастира. Отуда се на Гучеву и Борањи и данас наилази на темеље давно порушених грађевина које народ назива "црквине", а још су очувана предања да на тим местима некада беху цркве и манастири који су током времена порушени. И сам краљ, Драгутин долазио је у овај крај кад га, је добио у власништво, уживао у његовим природним красотама те одлучио да у њему подигне једну од својих најлепших задужбина, манастир Троношу, која се очувала до данас као најтрајнији споменик његове владарске дарежљивости и дубоке религиозности и побожности.

Манастир Троноша

На подручју Западне Србије наилазимо на већи број старих цркава и манастира, неких у првобитном а неких у обновљеном стању и изгледу. За многе од њих не може се тачно утврдити кад су подигнуте и ко су им ктитори. У најездама разних завојевача многе су цркве спаљене ичи срушене те се једино под њиховим, под земљом сачуваним темељима може утврдити где су постојале и какав им је био тлорис.

Мећу најстарије богомоље у Западној Србији убраја се Добропоточка црква у селу Липеновићу код Крупња. Подигнута је у време насељавања Словена у овим крајевима, али није сачувана у свом првобитном облику већ је више пута обнављана и преправљена. Једина сачувана црква у свом првобитном облику је Бела црква у селу Карану, подигнута на земљишту на којем се налазе камене плоче са написима из римског времена. Жупан Петар, звани Брајан подигао ју је за своју породичну гробницу 1332. године, а знаменита је по томе што се у њој налазе портрети жупана Петра, његове жене, сина и три кћери и још неких историјских личности. Од Каранске цркве старија је Троноша, задужбина краља Драгутина и краљице Катарине, подигнута 1317. године. Несрећа је у томе што је она често рушена и обнављана, те се не може знати каква је била до своје прве обнове 1559. године, јер тада, осим тлориса, од старе грађевине није ништа друго нађено. Троноша је после своје прве обнове још двапут паљена, те њен данашњи спољни и унутрашњи изглед потиче од њене последње обнове 1834. године.

Утицај старе рашке архитектонске школе запажа се и на појединим црквама у подринским крајевима. Док у Радовашници, Јовањи и Докмиру наилазимо иа концепције каранске Беле цркве, дотле у Рачи запажамо сличност са Драгутиновим црквом у Ариљу, а у Троноши и Петковици тај је утицај у нешто модификованијем облику. Све ово показује да архитектура ових цркава потиче из времена наше средњевековне архитектуре, али до данас се није задржала услед каснијих обнова са недовољним материјалним средствима, те обновљене цркве нису могле засјати у свом првобитном, немањићком сјају.

У време њеног постанка па све до половине овога века до Троноше је било тешко доћи, јер није било чврстог колског пута. Данас се до ње долази и већим превозним средствима, и то друмом који полази од Лознице па се код Крста одваја према Крупњу, а од задружног дома у Коренити води ужи колски пут који неколико пута прелази преко реке Белике Троноше и долази до манастира.

У току припрема за прославу 100 годишњице Вукове смрти, студента Београдског универзитета изградили су од Вукове куће у Тршићу до Троноше пешачку стазу, којом се до манастира стиже за непун сат хода. Поред стазе су подигнута 52 храстова стуба на којима су утиснути основни подаци из Вуковог живота. Ову шетну стазу студенти су назвали "Вуков пут до науке", јер је овим путем мали Вук ишао из Тршића у Троношу, гле је наставио своје учење писмености.

Пред самим манастиром наилази се на јаку планинску чесму са десет цеви, из којих избијају јаки млазеви бистре и студене воде. Према броју цеви и традицији која се у Троноши вековима неговала, народ је ову воду приписао браћи Југовићима и десетом старом Југ Богдану. Изнад чесме диже се манастирски јабучар, који најлепше изгледа у пролеће, кад се воћке оките разнобојним цветом и преплаве их ројеви пчела чије се зујање меша са цвркутањем многобројних шумских птица и жубором потока, те се све стапа у давну хармонију, која освежава и крепи уморног путника, којег је жеља повукла да из даљине пође и походи ову древну и чувену богомољу. Манастир је са свих страна окружен планинским висовима обраслим густом листопадном шумом, од које лаки поветарци доносе свеж и мирисан горски ваздух.

Храмовна слава манастира Троноше, је свето Ваведење, које пада у зиму, 4. децембра, и тада долази у манастир много народа да са калуђерима прослави ову заједничку славу. После одржаног богослужења настаје заједнички ручак у манастирској трпезарији, за који сеоски домаћини надоносе разна јела и пића којима часте себе и госте. Међутим, много су посећенији манастирски сабори преко лета, за време већих празника и мале Госпојине, јер је тада много лакше доћи к манастиру. Тада се код Троноше окупи толико света из ближе и даље околине, да препуне малу цркву, те се богослужење наставља и код манастирске чесме. После завршених црквених обреда одржава се манастирски вашар на пропланку изнад чесме, на коме се присутна младеж забавља на разноврсне начине. Ту се још могу видети заостаци сеоске женске народне ношње, која се све брже губи и замењује индустријским текстилом и галантеријом.

Долазећи преко лета у свој летњи дворац у данашњем селу Дворској, велики покајник краљ Драгутин у своме тешком испаштању и дубокој побожности назирао је визију далеких и тамних времена кроз која ће његове задужбине пролазити, па је својој Троноши пронашао место за које је веровао да до њега неће крочити нога безверника. Веровао је да ће ове задужбине преживети све невоље и сва искушења које ће им доћи наступајући векови, јер ће их чувати и одржавати народ који поштује аманете својих славних предака. У томе се није преварио.

Подигнута у доба највећег успона и сјаја српске средњевековне државе, Троноша је живела са својим народом и у току своје бурне историје преживела многа страдања, искушења и невоље; била је паљена, рушена и поново подизана, као што је и народ падао и поново се дизао. У њему су смерни монаси одржавали свети пламен српске традиције, неговали родољубље и храбрили измучени народ да не клоне под тешким теретом патњи и искушења, већ да се бори за своју слободу коју једино сам својом снагом може извојевати. Постојана и чврста вера у бољу будућност није изневерила, а борци, прегаоци и мученици нису узалуд жртвовали своје животе. Из пепела свеца родног пожара васкрснула је дивотна Троноша у пуном своме сјају, да се у њој поје литургија докле траје српскога имена и док постоји бесмртна Вера православна.

Долазак Словена на Балкан

Прелазећи у својим војним походима преко Дунава и продирући дубоко на Балканско полуострво, словенска су племена долазила у додир са цивилизацијом и религијом добро организоване Бизантијске царевине. Настањујући се на опустошеним византијским покрајинама, почели су напуштати паганску веру својих праотаца и примати хришћанство, али оно међу њима није хватало корена све до деветог века, до појаве словенских апостола Ћирила и Методија. Тек кад ови преведоше свете књиге на словенски језик и почеше вршити богослужење на томе језику, ударен је дубљи темељ хришћанској цркви међу балканским словенима. Још у то доба словенских апостола и њихових ученика почеле су се организовати и прве народне хришћанске цркве са црквеном јерархијом. Словенска племена по свом географском положају потпала су под суседну Охридску архиепископију, у чијем се оквиру у почетку развила и народна јерархија, али о чисто српској народној црквеној организацији и некој црквеној самосталности у то време не беше ни помена.

И баш у то време почела је огорчена борба између Рима и Цариграда око црквене превласти. Оба ова црквена центра развише најживљу акцију међу покрштеним словенским племенима на Балкану, да би их привукли под окриље своје верске заједнице. До коначног раскида између Римске и Цариградске цркве дошло је 16 јула 1054. године, када је Папин легат кардинал Хумберт на светом престолу Јустинијанове задужбине Свете Софије у Цариграду оставио булу папе Лава IХ, којом је овај искључио из хришћанске Цркве патријарха Михајла Керуларија и његове присталице. Након четири дана патријарх Михајло је одговорио искључењем из Цркве кардинала Хумберта и његових присталица. Тако је одпочела скоро хиљадугодишња борба између Источне, византијске, и Западне, Римске цркве.

Већ издиференцирана српска и хрватска племена припадала су све до XI века Источно-православној цркви. Међутим, после сплитских сабора и под утицајем својих кнезова и свештенства хрватска су племена напустила свету веру православну и примила католицизам. Упркос енергичном заузимању Гргура Нинског да се сачува словенски језик у богослужењу, Римска црква је забранила употребу народног језика у цркви и истовремено повела борбу против православља. Тако се Хрвати вером одвојише од Срба и ова два братска народа пођоше кроз историју засебним путевима.

И поред свих интервенција и гоњења Срби су остали верни источноправославној цркви и вери. Они су ову веру пригрлили као своју и, мада неорганизовани, очуваше је упркос јакој римској пропаганди и појединих својих кнезова да их преведу у римокатолицизам. Тек појавом Саве Немањића ударен је чврст темељ Српској цркви за вечна времена.

Појава првих манастира у Србији

Појава првих манастира у Србији везана је за долазак словенских апостола Наума и Климента и њихових ученика на Балканско полуострво крајем IX и почетком Х века. Из тога је времена подизање првобитне цркве у Добром потоку код Крупња, која је касније, током турских инвазија паљена и обнављана све док није дошло до њеног данашњег изгледа. Манастир Светог Петра и Павла на Лиму је један од најстаријих манастира из преднемањиће епохе, а црква светог Петра у непосредној близини Новог Пазара је постојала у време рашких и зетских жупана. Зетски владари подизали су своје задужбине не само да би у њиховим криптама обезбедили себи посмртно боравиште, већ углавном ради придобијања свештенства за себе. Већина ових древних богомоља и манастира уништена је током времена те им се сваки земни траг осим предања у народу, изгубио. На појединим темељима, званим црквишта, подигнуте су нове цркве и манастири који су се одржали до данас.

Белики жупан Немања, родоначелник лозе Немањића, обележио је своју владавину бројним задужбинама. После битке код Пантина, где је победио своју браћу и добивши од византијског цара Комнена крај око Лесковца, Немања је почео припремати терен за учвршћење своје власти и свој даљи успон. Знајући из искуства да му је најсигурнији ослонац на свештенство и желећи да га има уза се, почео је са зидањем цркава и манастира на своме подручју. Из захвалности светом Георгију што се избавио из пећине код Раса, у коју су га браћа била затворила, подигао је код Новог Пазара ћурћеве стубове, а у Топлици манастир светог Николе и Пресвете Богородице. У Ибарској долини подигао је манасткр Студеницу, ремек-дело рашке архитектуре, а кад се замонашио и отишао код свог сина Саве у Свету Гору, тамо је обновио опустели манастир Хиландар. Својим повељама даривао је својим и другим задужбинама села и људе на њима у својину, те су за његове владавине манастири доживели свој први процват. Свештенство му је помогло да учврсти своју владавину и осигура династију те му је постало најјача потпора негујући у народу његов култ. Феудални се поредак учврстио, а земаљски сабор постао је изразито представништво цркве и властеле. Црквени људи овековечили су Немањину дарежљивост према манастирима:

"Куд се деде цар Немање благо,
седам кула гроша и дуката?"

На ово питање господе ришћанске одговара Саво Немањић:

"Није бабо потрошио благо
на наџаке и на буздоване
и добријем коњма на рахтове,
већ је бабо потрошио благо
све градећи себи задужбине."

И два преостала Немањина брата, Страцимир и Мирослав, који су му после битке код Пантина изјавили покорност и постали сарадници, угледали су се на њега. Кнез Страцимир подигао је Богородичин манастир у Чачку, а хумски кнез Мирослав подигао је манастир Светог Петра у Бијелом Пољу, одакле је потекло "Мирослављево јеванћеље", најлепши и најчувенији споменик српске црквене писменасти из XII века.

Угледавши се на пример великог жупана Немање и његовог сина Саве, оснивача Српске аутокефалне архиепископије, њихови наследници су подигли велик број манастира у току ХП-ХIV века. Међу њима су се истицале "царске лавре" велика Немањина задужбина Студеница, Жича Стевана Првовеачаног, Милешева краља Вдадислава, Сопоћани Уроша I, Милутинова Бањска, Дечани Стевана Дечанског, Свети Арханђели Цара Душана, Раваница кнеза Лазара и Манасија Стевана Високог. Ове царске задужбине превазилазили су својим бројем ктиторски епархијски манастири, било обновљени или наново подигнути.

Врло развијене трговачке или културне везе са Западом омогућиле су продор западњачких стилова у рашку архитектуру. Немањина Студеница у романском стилу од белог мермера, богата је пластичном декорацијом која се казније преноси и на Бањску, Дечане и Душанове свете Архангеле. У појединим задужбинама спојен је византијски стил са романским, док је Градац краљице Јелене инспирисан готиком. За владе краља Милутина задужбине се граде у строго византијском стилу са централним кубетом на четири стуба, што се огледа и у Грачаници. Пред крај XIV века јавља се посебан српсковизантијски стил, такозвана "моравска школа", што се огледа у Раваници, Лазарици, Љубостињи, Манасији и Каленићу.

У доба процвата немањићке државе манастири су подизани поред важнијих саобраћајница, у живописним долинама и на обалама река и језера. Касније, кад Турци постепено заузимаху српске земље, подизање манастира није престало, али су сада подизани у неприступачнкм клисурама, горовитим пределима и скривеним котлинама

Рад Саве Немањића

Погодан терен за историјско дело Саве Немањића припремио је његов отац Стеван Немања. Као велики жупан и далековид политичар, Немања је увиђао да се уједињење раздвојених српских племена може извести само на основи православне вере, коју су сви Срби, осим малог броја великаша и кнезова у западним крајевима исповедали. И сам крштен у римокатоличкој вероисповести, Немања у 30-ој години свога живота прелази у православље и постаје најватренији поборник источноправославне Цркве. Под утицајем свога најмлађег сина Саве, Немања посвећује остатак свог живота старању да подигне благостање Српске цркве у сваком, а нарочито у јерархијском погледу. Да би то постигао, спречавао је у земљи ширење богумилске јереси и католицизма, подизао цркве и манастире, а пред своју смрт са својим сином Савом обновио је и славни светогорски манастир Хиландар.

Кад је Сава предузео да урећује у својој отаџбини црквено питање, прилике на Балканском полуострву, биле су веома замршене. Године 1204. крсташи заузеше Цариград и основаше Латинско царство, те се дотадашње византијско царство ограничи само на малу област с јужне стране Мраморног мора, са престоницом у Никеји. Балканско полуострво било је распарчено и једино Срби и Бугари имали су на њему своје самосталне државе.

Задатак који је имао пред собом Сава Немањић био је веома тежак. Била је потребна велика генијалност и гвоздена енергија и истрајност да би се успело на путу којим је Сава са Божанским надахнућем био пошао. Увиђајући да се црквени живот Срба не може развијати у Охридској архиепископији, полузависној од Цариградске патријаршије, Сава се обраћа непосредно Цариградском патријарху тражећи аутокефнлност Српске цркве у Немањиној држави. Византијски цар и Патријарх, тада са седиштем у Никеји, притешњени политичком ситуацијом, предусретљиво се одазваше овој Савиној молби и године 1219. самосталност Српске цркве би призната од стране Васељенске патријаршије. Сам Патријарх саборно изабра и рукоположи Саву за архиепископа целе Српске земље и приморских страна, дајући му право да може сам са сабором своје цркве бирати и постављати епископе у Србији.

Сава је за епископе постављао Србе, своје ученике које је довео из Свете Горе. Тиме је у Немањиној држави уређена нова народна виша црквена јерархија и отпочео нов религиозно-црквени живот. Како је у погледу црквених дужности, у вршењу обреда и дисциплини мећу свештенством и у народу био затечен крајњи неред, архиепископ Сава је прионуо да све то поправи и да се ударе темељи српској просвети на црквеној основи. Схватајући од коликог значаја могу бити манастири, посвећује њиховом подизању и уређењу највећу пажњу. Отуда долази оно узвишење монаштва и она велика ревност српских владара у подизању цркава и манастира, који у доба Царства достигоше импозантан број 260. Калуђери су се трудили да распростране знање и образовање у народу, те тако манастири постадоше народне школе и расадници просвете, а кроз то и најснажнији бедеми православне вере и српске народности.

Основана од архиепископа Саве баш у времену кад су крсташи учврстили латинско царство и кад је изгледало да је источном православљу дошао крај, Српска самостална црква постала је најенергичнија поборница и бранитељка православне вере протав свију и свакога. Своју преданост православној вери српски народ је доказао силним жртвама и потоцима најплеменитаје крви својих синова, коју је кроз векове проливао бранећи своје и њене светиње. Да није било српског народа, православље на Балкану не би се одржало. Или би га уништила жилава римокатолкчка пропаганда, или би га збрисао са лица земље оркан касније појављеног ислама.

Сава Немањић не само да је схватио потребе свога времена, него је својим далековидим очима проникнуо и у таму познијих времена. Био је свестан да Црква и народ морају бити здружени нераскидивим везама те је, организујући народну цркву тако је везао за државу да су оне постале једно биће, сједињени дух и тело ондашње славне српске отаџбине. Својим силним моралним утицајем на српски народ и његову властелу постигао је да се у српској земљи развије и ојача дух народног јединства, чега пре њега није било; од инстинктивног и племенског просветом је саздао свесно и убеђено државотворно родољубље.

Организација тадашње српске Цркве била је постављена на принципу међусобне сарадње цркве и државе. Народни и црквени живот били су скоро индентификовани. Сви важнији проблеми, не само црквени и државни већ и општенародни решавани су заједнички на црквено-народним саборима којима је председавао архиепископ, а сачињавали их световни и црквени представници. Пригрљена искрено и с љубављу од целог народа, који је у њој нашао остварење својих верских и националних идеала, Српска народна црква у то време постала је пресудни фактор у историји српског народа. Поред мисије да буде заштитница чистога православља, она постаде бранилац српске државне мисли и моћни ослонац снажној држави Немањића и њихових наследника. Касније, за време робовања, она постаде једини чувар српске националне свести и заточеник идеје о ослобођењу и уједињењу свих Срба у једну државу.

Владавина краља Уроша I

Владавина краља Уроша I, сина Стевана Првовенчаног и унука великог жупана Немање била је испуњена разним трзавицама, које су утицале на однос у владарској породици и народу. Налазећи се у сфери утицаја римокатоличке и византијске цркве, краљ Урош је морао да подноси разне сплетке у својој породици и често вршљање папиних легата и мисионара, а што је све довело до заваде са његовим сином Драгутином. У овоме је имао удела и дубровачки архиепископ, који је био у пријатељским односима са Урошевом женом, краљицом Јеленом и Драгутиновом женом, Катарином, јер су обе биле наклоњене римокатолицизму. Сам краљ Урош, поред својих добрих особина имао је и једну слабост: био је самовољан и није примао ничије савете, ма били корисни по њега и државу, те је у многим важним стварима сам одлучивао.

Папском утицају на српском двору супротстављао се архиепископ Данило I, врло јака и одважна личност у цркви и држави. Данило је желео и настојао да се млађи Урошев син Милутин ожени византијском принцезом ћерком православног цара, која је, по његовом позиву, већ била дошла са својом пратњом у Урошеву државу. Томе се противила краљица Јелена са својим присталицама, те се принцеза морала вратити. Све је ово довело до оштрог сукоба између двора и архиепископа, те је краљ Урош, без обзира на законе и црквене каноне и без знања и учешћа Синода самовољно Данила збацио. Пошто се, према црквеним прописима на место још живог архиепископа не може поставити ново лице, то се звања новог архиепископа нико од тадашњих архијереја није хтео примити. Краљ Урош и овде иступи самовољно и нареди да се на то место изабере игуман манастира Студенице Јанићије. Црквени сабор, виде и у овом краљевом гесту извлачење испод папског утицаја, одступи од црквенкх прописа и послуша краља те изабере Јаниђија за архиепископа.

Међутим, оба ова неправилна и самовољна краљева поступка изазвала су у народу, а нарочито у епископату и свештенству велико огорчење. Зато су се од тога дана архијереји, свештенство и утицајни људи у народу живо заузели да се поврати канонски ред у цркви и поредак у краљевини. Налазе и јаку подршку у народу и свештенству, који су увек на страни прогањаних, и сам збачени архиепископ Данило, осећајући се понижен и увређен, тежио је да се врати на архиепископски престо.

Видећи да се гаси њихов утицај на краља Уроша, папски посланици почели су се приближавати наследнику престола Драгутину. Млади краљ Драгутин већ је био нерасположен према своме оцу, јер му овај, кад му је, после пораза у рату са Угрима обећао да ће поделити државу са њим, обећање није испунио. Ожењен ћерком доцнијег угарског краља Стефана V-ог, Драгутан је добио у мираз српске земље, али њима није управљао. Зато, кад су папски посланици изјавили да ће га Папа узети под своју моћну заштиту, по савету своје жене Катарине, Драгутин обећа да ће учврстити римокатолицизам у држави чим постане краљ и да ће тада српску цркву у краљевини подчинити папској јурисдикији. Задовољни постигнутим успехом, папски посланици су при одласку замолили краљицу Јелену и Драгутинову жену Катарину да га у том обећању подржавају, обећавајући им као награду милост и благослов Папе н вечно насеље на небу.

Кад су посланици известили Папу о постигнутом успеху, овај, да би још више распирио заваду између оца и сина, нареди угарском краљу и дубровачком архиепископу да Драгутину, ако устреба и војском помогну против краља Уроша. Убрзо после тога Драгутин помоћу угарске војске победн краља Уроша, а помоћу огорченог српског свештенства збаци га и сам исти заузме. Збачен с престола Урош се склонио у Српско приморје (1276), а са њим и архиепископ Јанићије. Пред смрт се закалуђерио и добио име Симон. У прогонству су умрли и Урош, и Јанићије и раније збачени архиепископ Данило. По доласку Драгутиновом на престо, Сабор је изабрао за архиепископа зетског епископа Јевстатија.

Владавина краља Драгутина

Нови краљ Стефан Драгутин, изузев погрешке што је подигао туђу војску против свог оца Уроша и овога збацио с престола, био је иначе врло побожан, доброг срца, благе нарави, савестан и правичан. При ступању на престо свечано је изјавио својој мајци; жени свргнутог краља: "Госпођо и мајко моја, ја нећу да се ти лишаваш богатства и имања које ми је Господ даровао, као што је био урадио мој отац са мном." И заиста, и мати и брат му Милутин уживали су сва своја права и краљевске части код њега, мада су обоје радили да му одузму престо, доказујући да је он слаб за владара. Мајци Јелени дао је на управу област између Скадра и Дубровника, насељену римокатоличким живљем.

За своје добро васпитање и образовање краљ Драгутин је могао да захвали својој мајци, за тадашње доба врло образованој жени. За краљицу Јелену њен биограф Данило каже да је била Францускиња" од рода фрушкога и племена царска, рођака Карла Анжујског". Она је једина српска владарка којој је написана биографија. За владе свога мужа, живела је у своме "царском двору" у Брњацима на Ибру. Ту је имала школу за сиромашне девојке које су се училе писмености и ручним радовима.

Одатле је обдаривала цркве и манастире разним потребама и ту је држала преписиваче "Божанствених књига". Подигла је манастир Градац, једну од најлепших српских богомоља, а у Скадру и Улцињу манастаре за фрањевце. Умрла је у Брљацима 8. марта 1314. године, а сахрањена у својој задужбини Градцу. Поред синова Милутина, и Драгутина, архијереја и властеле, сахрани је присуствовала и многобројна сиротиња, коју је Јелена била задужила својим доброчинствима. Њене снахе, Катарина и Симонида прекриле су јој гроб златотканим покривачем, који су саме извезле.

Захваљујући својим добрим особинама, Драгутин је као краљ, био омиљен међу свештенством и у народу. Као владар старао се да одржи пријатељске односе са суседима и своју политику је подешавао према ситуацији у земљи и ван ње. Био је савезник Карла Анжујског противу Византије, који је радио на обнови Латинског царства. Волео је лов и често је с пратњом излазио у околне планине да би ловио. Лети је боравио у градићу Јелечу, испод планине Рогозне, где је имао свој летњи дворац. Ту је 1282. године ловећи крупну дивљач пао с коња и сломио ногу, те му је тај удес још више пореметио ионако слабо здравље. Његов биограф Данило каже да му је та болест изазвала велику узбуну у народу који је страховао од напада суседних царева. Архиепископ Јевстатије, иако се добро слагао с краљем Драгутином, увиђао је да су његовом болешћу угрожени мир и напредак народа и државе те је постао приврженији краљевом брату Милутину, па је с краљицом Јеленом радио да се Милутин доведе на престо. И кад је Драгутин и други пут пао с коња и тим падом још више повредио раније добивене ране и убоје па услед тога много ослабио, Јевстатије, као његов лични пријатељ отворено му почне саветовати да се одрекне престола у корист свога млађег брата, што би било корисно за општу народну ствар па иза њега самог. Па и народ, који је искрено волео и поштовао свога доброг краља Драгутина, почео је негодовати због његовог честог побољевања, сматрајући да краљ у таквом стању неће бити способан да сачува земљу у све тежим околностима које су се нагомилавале и изнутра и споља. Најзад и краљица мати стане наваљивати на њега да се повуче с престола износећи опасности које прете не само њему, него и целом краљевском дому. И док је краљ лежао болестан на постељи, лепим и умиљатим речима склони га да уступи престо своме брату Милутину. А кад је Милутан изјавно да пристаје на такве услове, Драгутин је одлучио да му преда престо.

У договору са архиепископом Јевстатијем, Драгутин је сазвао народно-црквени сабор у Дежеву, место у Рашкој жупи, где се налазио један од старих дворова лозе Немањића. На том сабору1282. године, Драгутин је предао млађем брату Милутину престо и круну, предавши му истовремено и знаке владарског достојанства "свите многоцене царске, коња свога и оружје које је сам носио". Задржао је за себе земљу око Рудника, Ариља и доњег Лима. Две године касније добио је од Угарске Мачванску бановину с Београдом, Усору у Босни и Соли. Помоћу брата Милутина победио је браничевске господаре Дрмана и Куделина и заузео њихову област, те је од тада владао пространом облашћу коју један савременик назива Сервиа (Србија под Драгутином и Рашка под Милутаном). У Дебрцу, поред Саве, имао је свој летњи дворац, од којега су остали темељи видни и данас.

Са братом Милутином Драгутин је био у пријатељству све до 1299. годмне, али тада је дошло до сукоба јер се видело да Милутин не жели да испуни дежевски уговор уколико се односио на питање наслеђа. Када се Милутан измирио са Византијом и склопио са њом савез, дошло је до разлаза међу браћом и ускоро и до рата око наслеђа престола. Овај рат међу браћом вођен је више од десет година са променљивом срећом и на највећу штету народа и државе. Најзад је Милутин, помоћу најамничке војске победио брата и нагнао га 1312. године на покорност. Драгутин је остао да влада пределима у Босни и Мачванском бановином, добивеном од свога шурака угарског краља Ладислава, највише боравећи у "славном дворцу Дебрцу". Своју кћер Јелисавету удао је за босанског бана Стевана Котроманића. Поред сина Владислава, ожењеног Констанцом Морозини, оставио је и млађег сина Урошића.

По обичају владара Немањине лозе и Драгутан се при крају живота покалуђерио и добио име Теоктист. Мучен грижом савести што је отео престо своме оцу и дуго ратовао са својим братом, желео је да у тешком испаштању и кајању умири своју савест и спасе душу. Напуштао је свој дворац и лутао поред Саве, молећи Бога за опроштај и мучећи своје слабо тело. Није спавао у својој краљевској постељи, него је ископао гроб, и у њему наслагао оштро камење и трње те на њему лежао, обучен само у костретну ризу, гологлав и бос. Тако је мучећи се и испаштајући дочекао спасење у смрти, која га је походила у дворцу Дебрцу 1316. године. Кад су му скинули костретну ризу да би га окупали и припремили за погреб, нашли су му дубоко у кожу упијен тршчани појас и једва га одвојили од краљевог тела. Ово се може објаснита утицајем атонских подвижника, који су испаштањем окајавали своје земаљске грехе и припремали се за вечни живот мучењем свога тела. Биограф Данило каже: да Драгутин са својом супругом Катарином више од 23 године је живео као брат са сестром и да је био врло милостив. У своме дворцу у Дебрцу имао је радионице за израду црквених одежди и осталих потреба. Ту су се израђивали свештени сасуди, златне и сребрне, украшене бисером и драгим камењем, путири, дискоси и велике нафорне бљуде, кадионице, Гучке, рипиде, златни свећњаци и свештеничке златоткане одежде које је слао црквама у земљи, у Русији, Јерусалиму и Синају.

Биограф Данило казује да је Драгутин пред своју смрт позвао у Дебрц архијереје, игумане и властелу из своје државе и Босне, док је из области брата му Милутина био присутан монах Антоније. Тада је "страшиом клетвом" заклео присутне, да се његово тело не износи из земље у којој је погребен. Умро је 12. марта 1316. године, треће недеље четрдесетнице у петак у девети час. Уз учешће многобројног народа, свештенства и властеле, уз непрекидно појање погребних песама, његово је тело ношено од Дебрца до Ђурђевих Стубова, које је он обновио и подигао капелу где је сахрањено. Данас се у манастиру Студеници, поред саркофага Симеоновог, налази његова надгробна плоча, али без икаква натписа. Његова десна рука налази се у реликвијару у манастиру Дечанима. Рукописно житије краља Драгутина из XVI-XVII века налази се у народној библиотеци у Софији. Очувана му је фреска у капели код Ђурђевих Стубова, а заједничка фреска са мајком Јеленом и братом Милутином постоји у манастиру Ариљу, у Сопоћанима, Пећи, Грачаници и црквама у Барију и Риму.

Савременици су краља Драгутина називали "сремски краљ" (тада се Сремом називао и део северозападне Србије). Престонице су му биле: Дебрц, Београд и једно кратко време Дежево.

Богумилска јерес

Богумилски покрет појавио се у Бугарској у Х веку, али његови корени задиру дубоко у прошлост преко манихејства и павлићанства. Средином III века јавио се у Персији проповедник Манес са синкретичним учењем у којем је спојио хришћанске, персијске и будистичке елементе. Основа тога учења био је дуализам веровање у вечиту борбу светлости и таме доброг и злог Бога. У видљивом свету влада зло, које треба победити духовним препородом. Верници су му били подељени на "савршене" и "слушаоце". Први су били строги аскети: уздржавали су се од жене, рађања деце, меса и својине, а други су имали да слушају савршене и не убијају ни људе ни животиње. Манес је признавао Нови завет, али је писао и своје пророчанске књиге и химне. Веровао је да је Бог послао четири пророка: Зороастра, Буду, Исуса и њега, Манеса. У Римској империји Теодосије, а затим Јустинијан прописали су смртне казне за манихејце као непријатеље цркве и државе, те се тај покрет изгубио у Европи.

У VII веку појавио се у Јерменији сродан покрет павлићана, који су из дуализма извели закључак да је цео материјални свет творевина злог Бога и да је од њега био надахнут и Стари завет. Павлићани нису признавали целокупно уређење цркве и државе. Били су ближи хришћанству и борбенији од манихејаца, те су испољавали тежње сељачког становннштва, угњетаваног од велепоседника. Византијски цареви водили су упорну борбу против павлићана, који су услели да створе и своју државицу на горњем Еуфрату. Хиљаде павлићана биле су мучене и спаљиване. Цар Константин V преселио је велик број павлићана у Тракију као граничаре, а двеста година касније цар Јован Цимиск населио их је око Фнлипопоља - Пловдива. Под утицајем ових павлићанских насељеника појавио се у Бугарској покрет назван богумилским по попу Богумилу, који је проповедао ову јерес.

Богумилство у Бугарској приближавало се свом праизвору, манихејству и павлићанству, јер је и оно почело негирати брак, брачне односе и рађање деце. Са оваквим друштвеним и верским схватањем прешли су богумили у Немањину државу и нашли присталице не само у простом народу, већ и у властели. Међутим, како је Немањина држава била опкољена и грамзивим суседима с којима је морала да води ратове ради свог опстанка, верско схватање богумила, раширено у народу и властели било је од велике штете по поредак у истој као и за њен опстанак као независне и слободне државе.

Прозревши опасност која је претила његовој младој држави од богумилства, Немања и син му Сава сазвали су велики народно-црквени сабор у Расу, код старе Петрове цркве и на њему жигосали богумилство као опасну противцрквену и противдржавну јерес. Сабор је одлучио да се богумилском начелнику и проповедницима одсече језик и да се њихове присталике протерају из државе.

Протерани Богумили нашли су уточиште у Босни, где их је гостољубиво примио Кулин бан, који је и сам са својом сестром, удовицом хумског кнеза и Немањиног брата Мирослава примио богумилство, а поред њега и око 10.000 људи и жена.

Краљ Драгутин против богумила

Кад су Усора, Соли и Мачва прешли у посед краља Драгутина, он је покушао да се супротстави богумилској јереси у тим областима и спречи њихово ширење преко Дрине и Подриње. За босанског епископа изабран је Србин Василије, архиепископ Јаков обновио је српски синдик у којем се анатемишу босански и хумски "лажихристијани". Истовремено (1291) замолио је папу да му пошаље два фрањевца који познају босански језик да у Босни поведу борбу против патаренске јереси. Биограф Данило хвали Драгутина штоје у босанској земљи "многе јеретике обратио у хришћанство и покрстио". Краљ Драгутин је владао овим областима од 1284. до 1316. године, када је умро. У жељи да очисти земљу од јеретика и учврсти православље, подизао је манастаре и цркве да би они постали сигурна упоришта противу најезде богумила из Босне.

У својој летњој резиденцији Дебрцу краљ Драгутин је имао радионице у којима су дубровачке кујунџије израђивале сребрне и златне ствари, које је он слао црквама широм својих области и ван њих. Златоткани брокат доносили су му дубровачки трговци, из Дубровника, Котора и Млетака те су од њега израђиване скупоцене одежде за богослужење и застори, а рудници у Сребреници и Руднику давали су му сребро за израду црквених ствари. Бивши у сродству са избеглим руским кнезом Ростиславом Михајловићем, краљ Драгутин је ту везу одржавао "шаљући много пута своје изасланике у Руску земљу са многочесним даровима за божанствене цркве и манастире и милостиње ништим и убогим. Јер у тој земљи имађаше свога љубљеног пријатеља, кнеза Василија, и њему по достојанству дужни част одаваше шаљући му речи слатке са сјајним даровима царским".

Налазећи у православном свештенству на јачу потпору за одржаваае своје владавине, а сам искрено пригрливши православље као једину праву и спасавајућу веру, краљ Драгутин је последње године свога живота посветио подизању задужбина, по угледу на свога претходника и деду великог жупана Немању. Да би на најугроженијој области од насртаја патарена и римокатоличке пропаганде подигао чврст бедем у договору са својом женом Катарином и синовима Владиславом и Урошићем почео је да подиже манастире у тој области.

Тако је почело подизање манастира на десној и левој страни реке Дрине: Троноше, Раче, Папраће и Тамне.

Подизање манастара Троноше почело је за живота краља Драгутина, он довршење ове своје задужбине није дочекао, јер га је смрт претекла. Његова супруга, краљица Катарина довршила је ову задужбину 1317. године, те су о Божићу те године први пут зазвонила звона и огласила роћење ове подрињске светиње, која ће у каснијем животу околног народа одиграти врло значајну и часну улогу. Нешто пре Троноше довршена је Рача, тврди бастион против надирања патаренске јереси и римокатоличке пропаганде преко Дрине. Испуњавајући аманет свога оца, Драгутинови синови Владислав и Урошић довршили су после његове смрти и друге две његове задужбине: Папраћу и Тамну. Према хроношком летопису манастир Ломницу подигао је краљ Драгутин за свога живота.

Пошто је краљ Драгутин, према писању његовог биографа Данила, "преобратио патарене у источном делу Босне у православље", ове богомоље су служиле као уточиште преобраћених верника и верски стожери око којих су се они окупљали и учвршћивали у вери и православљу. И оне су ту своју дужност заиста часно извршиле, те су послужиле као куле светиље православља, припремајући народ за наступајућа све тежа времена. Краљ Драгутин, краљица Катарина и синови Владислав и Урошић као ктитори ових задужбина обдаривали су их свим потребним црквеним утварима и завештавали им краљевским повељама у баштину многа села и тиме им обезбедили угодан живот и развитак. Та манастирска села са свим људима у њима била су ослобођена свих других пореза и световних задужбина. Ове задужбкне обдаривали су и други владари лозе Немањнне па чак и Бранковћи. Обдаривао их је Лазар кад је после победе над Николом Алтомановићем завладао овим областима, па и његов син Стефан Лазаревић, кад му је у посед ушао рудник Сребреница. Овај владар, витез по духу и јунаштву, обележио је своју владавину у овој области једним тешким чином. Кад су се, због тешког рада у руднику Сребреници побунили рудари, наредио је да се коловође казне стављањем усијаних белутака под колена, те су тако заувек осакаћени.

За време Немањића ове су задужбине биле у пуном процвату. Очишћене од јереси, цркве су под Немањићима, Лазаром и деспотима однеговале и васпитале чисту и одушевљену хришћанску социјалну средину и целину, српску народност, коју су продужиле да чувају и онда када се српска слава нагло гасила. Умирала је народна слобода, али су остајале цркве и манастири као живи споменици после славе и величине, којима се поробљени народ поносио и крепио. Идући од села до села, слепи су гуслари певали:

"Да видите лијепу Троношу,
код Лознице, на ријеци Троноши;
Да видите Рачу пребијелу,
код Сокола, украј воде Дрине:
Да видите Папраћу велику,
виш Зворника, Спречи на извору,
под високом гором Бороговом,
и остале наше манастире,
да видите пак да се дивите,
какви ли су и колики ли су."

И заиста многи европски народи који су мирно живели и развијали своју културу и цивилизацију док је српски народ стајао и гинуо на бранику хришћанства и европске културе и цивилизације, данас се диве високом успону наше Немањићке епохе. Најезда ислама спречила је даљи развој и успон српске културе, али није успела да уништи материјалне и Духовне културне тековине које је период Немањића оставио у наслеђе српском народу. Узалуд су варварски освајачи скрнавили наше средњевековне богомоље и копали очи српских фрескописаних владарки, јер су оне и даље гледале у далеку будућност и подржавале у поробљеном народу веру и наду и да ће се једног дана сам својом снагом ослободити. Прогањани, мучени и убијани калуђери ових древних манастира ишли су од села до села, од катуна до катуна те одржавали своју паству у православлу и учвршћивали свест о јединству и светлијој будућности намученог народа.

Проглашење и значај Пећке Патријаршије

Наследници светог Саве, првог српског архиепископа, продужили су рад у правцу који им је обележио овај светитељ српски. Прожети безграничном љубављу према свом народу и православљу, поглавари Српске цркве бранили су свету веру и српску народност са беспримерним пожртвовањем.

Четрнаести век беше најславније доба за српску државу и цркву.

Пол владавином моћног краља Милутина и његовог унука Душана Силног Србија је постала прва и најснажнија држава на Балканском полуострву. И да је цар Душан дуже поживео, остварила би се замисао Немањића да Србија постане центар политичког државног и црквеног живота свих јужних словена.

У доба Душаново Светосавска црква је достигла врхунац славе и величине. Пошто је моћ српске државе уздигнута до највишег степена, томе је требало да одговара и достојанство Цркве. Захваљујући Душановим освајањима и величини земље, српска краљевина требало је да се прогласи царевином, а краљ Стефан Душан царем. Венчање царским венцем могао је да изврши патријарх, којега Срби нису имали, те је Душан одлучио да се српска Архиепископија подигне на степен патријаршије. Ради тога сазове 1346. године у Скопљу велики народноцрквени сабор, на који су, поред свих архијереја Српске архиепископије и властеле целе земље дошли: бугарски патријарх, светогорски протат и као гости: охридски архиепископ и сви грчки и бугарски митрополити и архијереји из присаједињених области. На том историјском сабору је дотадашњи српски архиепископ Јанићије II изабран за патријарха, а Пећ и даље задржана за резиденцију патријаршије. Новопроглашени први патријарх, на Ускрс 1346. године крунисао је у Скопљу Душана царским венцем.

Цар Душан је свим силама и средствима радио да што више учврсти темеље Светосавске цркве и да јој потпуно обезбеди будућност. Зато је у свој Законик унео многе одредбе које су биле повољне за цркву. По законику су све цркве и манастири били ослобођени свих световних дажбина. Српска црква била је заштићена законским одредбама и од католичке пропаганде. То беше златно доба српске државе и цркве.

Од свога постанка у XVI веку Пећка патријаршија није престајала да буде врховна верска власт за све Србе православне вере ма где се они налазили. Док у доба царства беше најмоћнији ослонац вере и државе она касније, кроз тамне векове ропства и мучеништва остаде јавно и тајно поуздана заштитница и духовна мати свих православних Срба.

Оснивање Зворничке епархије

Зворник, град на левој обали реке Дрине, на месту где почиње доњи ток ове реке и где прелази преко исте велики пут којим се из Јадранског приморја и из средње Босне иде у Поморавље и Панонску Низију био је још у средњем веку значајан трговачки и војнички град. Једно време био је у поседу деспота Ђурђа Бранковића, за чију су жену Јерину везане приче о постанку тврђаве која затвара дринску долину. У предграђу му је била Дубровачка колонија са фрањевачким манастиром. Преко Зворника ишао је пут којим је извожено олово и сребро из околних рудника у Дубровник. Са Усором и Соли и Зворник је ушао у посед краља Драгутина.

Један део територије краља Драгутина потпадао је под јурисдикцију Београдске епархије, у којој су се налазиле његове две престонице, Београд и Дебрц. У својој летњој резиденцији Дебрцу краљ Драгутин је имао цркву која је у непознато време порушена и на чијим су темељима, у трећој деценији овога века подигла нова, садашња црква. Међутим, над већим делом његове територије, над Мачвом и обостраним Подрињем, сасвим канонски проширила је своју јурисдикцију суседна епископија Моравичка или Ариљска, у којој су моравички епископи привремено боравили.

За време владања Подрињем краљ Драгутин је са сином Урошићем обновио седиште Моравичке епископије, манастир Ариље, у којем се и данас налази његова фреска. Међутим, новоподигнути манастири у Подрињу тражили су да имају свог епископа, те се указала потреба за оснивањем нове епархије. Црквени историчар др. Чеда Марјановић сматра да је Драгутин, имајући у обостраном Подрињу своје задужбине, основао за њих нову епархију са епископским седиштем у граду Зворнику, као најближем и у то време највећем градском насељу Подриња. Међутим ниједан историчар није тачно утврдио време његовог оснивања, али се може предпоставити да је она основана последњих година живота краља Драгутина. Ова Зворничка епархија укинута је после пропасти Босанске државе а обновљена после 1557. године обнављањем Пећке патријаршије. Освојивши ове области, Турци су правилно оценили не само привредни већ и стратегијски значај Зворника као важне базе за операције према северу и низ долину Дрине и у Посавину. Стога су убрзо по освајању Зворника учинили га седиштем санџака. Територија Зворничког санџака није била велика. На левој страни Дрине припадале су му нахије: Сребреница, Зворник, Кушлат и Шубин, а на десној: Крупањ, Бохорина, Јадар Тичар и Рађевина. Каснијим турским освајањкма припојена је овом санџакату и Сребрничка беговика, а негде око 1528-1533. издвојена је из Смедеревког санџака Мачва и припојена Зворничкоу санџакату.

Такав обим и положај имао је Зворнички санџакат у време кад се почела помињати Зворничка епархија, јер чим је основан неки санџак, одмах су у њему организоване нове епископије. Овако важан град постао је под Турцима и седиште православног епископа. У другој половини XVII века седиште зворничког епископа било је у Зворнику, јер је у њему било и седиште санџакбега Зворничког санџаката. Територија Зворничке епархије поклапала се са територијом Зворничког санџаката.

Од манастира у Зворничкој епархији у, XVI веку поуздано се помиње само Троноша, али без црквеног храма, који је порушен незнано када. У једном запису из године 1451. помиње се у Поцерини црква Богдана Чокеше, данашњи манастир Чокешина, а 1561. године помиње се манастир Петковица, обе у Зворничкој епархији. Манастир Радовашница у планини Церу, а у близини Чокешине и Петковице, спомиње се први пут 1548. године у турским тефтерима као ослобођена од харача, јер су његови калуђери били дужни да гаје и увежбавају соколе за лов Турака. Манастир Рача задужбина краља Драгутина, помиње се тек 1623. године, али као запуштен манастир без црквеног храма.

Ропство под Турцима

После смрти цара Душана српска држава нагло се клонила своме паду. Велико царство беше раскомадано ол славољубивих и властољубивих великаша, те постаде лак плен силних агарјанских освајача, задахнутих фанатизмом ислама. Узалуд се Лазар Косовски овенча трновитим веницем, узаман Стеван Високи напрезаше све народне моћи да поврати Србији пређашњу славу и величину; узалуд несрећни деспот Ђурађ подизаше тврде градове да би они спречили надирање Турака у Европу. Као помахнитала бујица плавили су они и заузимали балканске земље једну за другом:

"Вражје племе позоба народе,
дан и народ, како ћуку тица."

Затре се и последњи зрак слободе српске, умукнуше звона на царским лаврама и манастирима, нестаде српских школа и српске књиге. Велики број српских цркава Турци преобратише у џамије; уместо побожне песме православних свештеника разлегаше се учање хоџа са високих минарета изнад поробљене земље. У честим налетима фанатизованих јаничара порушише се многе цркве и манастири, растераше се свештеници и калуђери и разграбише скупоцене црквене утвари и одежде златоткане. Једино они српски манастири, завучени у дубоке клисуре и мрачне планине, осталоше поштеђени те посташе прибежишта гоњеног народа и једино уточиште и жариште вере православне. У њима српска држава настави да живи иако повучена и притајена, али ипак у пуној снази, бодрећи српски народ да не клоне духом и малакше вером и надом у васкрс државе и слободе српске. У тим мрачним вековима Светосавска црква показа се у свој својој величини и значају, јер мада лишена заштите световне власти и, без своје слободне државе, гоњена иноверном тиранијом и скривена по манастарима и гудурама, она у пуној мери одржаваше својим благотворним утицајем сву православну паству своју и беше једини верски стожер за све православне Србе уопште.

После пропасти српске државе 1459. године, када отпоче хајка на све што је српско, и Пећка патријаршија силом прилика притаји се и повуче са видика поверивши манастирима и калућерима чување аманета Свегосавске цркве. И они га заиста часно очуваше. Громогласне звуке манастирских звона замени тихи клопот клепала и сетно брујање струна са гусала, које причаху потлаченом народу о некадашњој његовој слави и величини. Код још преосталих својих богомоља окупљаше се поробљени а побожни народ да чује свете и благе речи молитве и утехе. Где је некада била китњаста Драгутинова Троноша, сада је остало само пусто црквиште, али зато још светије место за намучени и прогањани народ. На томе згаришту мајке су палиле сиротањске свећице и упућивале сузама праћене молитве великом Створитељу и његовом умолнику Светом Сави да се смилују и поглелају на њихову беду и невољу. Али, још не беше време да се њихове молитве услише; још је све црњи и хладнији мрак притискивао опустошену земљу српску. Као да беше узалудно што је монах Исаија измолио скидање анатеме са Душана и његовог царства, бачене од цариградског патријарха поводом проглашења царевине. Све студенија и мрачнија јутра освањиваху овоме народу. Бесни и силни Турци на ватреним колима залетаху се у мрачне гудуре где још живеше манастири, палише их убијајући калућере и односећи црквене утвари. Одабираху народ у децу и одвођаху их у јаничарске касарне, да би она постала најљући истребитељи српског рода. "Уви, уви мње ох, ох, ох! Туга и тегоба велика. Устаните мертви, да легну живи!" записиваху грешни калуђери по жутам листинама још преосталих светих књига. Али све беше узалуд. Земља тврда а небо високо. Затворено беше над земљом српском, није чуло плача ни молитве очајнога народа.

Али, мада беху опијени својим бројним победама и неизмерном моћи своје царевине, ипак су Турци осећали да покорени народ није сасвим дотучен и да у њему још тиња нада у васкрс изгубљене слободе. Требало је угасити и ту слабу искру, коју распирују још преостали манастири, како би народ постао права раја и добро послужио своје господаре. И зле слуге горих господара размилеше се по мртвој земљи те кривом ђордом и оштрим коцем угушиваху сваки отпор, а огњем сагореше и преостале немањићке задужбине по Подрињу. Иза Троноше остало је и од Раче црно згариште, а од Петковиие, Чокешине и Радовашнице жалосне руине, пошкропљене крвљу њихових црквенослужитеља.

Обнова Пећке Патршаршије

И кад су муке ојађеног народа дотужиле и Богу и људима, почело се разведравати небо над намученом српском земљом. Као да се Божја промисао постарала да се из несреће роди срећа. Силом одведен босански сељачић да би од њега постао јаничар и најжешћи прогонитељ свога народа, захваљујући својој природној бистрини и урођеним способностима постао је велики везир турског царства и са тог високог положаја помогао да се порушени српски манастири подигну из пепела и да њихова звона поново зазвоне. Потурчени Србин Мехмед Соколовић, велики везир и царев зет, помогао је своме брату епископу Макарију да уз велике жртве народа и његових манастира, године 1557. обнови Пећку патријаршију и постане први њен патријарх.

Овако обновљена Српска црква примила је опет под своје окриље и управу све српске области које су биле у саставу Отоманског царства, а ускоро је проширила свој верски уплив и црквену власт и на све крајеве ван Турске царевине, у којима Срби живе. Народ се окупи око обновљене патријаршије, очекујући од ње не само заштиту од прогона и насиља, не само утеху у недаћама и патњама, већ и коначно ослобођење из ропства. Патријарх постаде и духовни и политички вођ народа. Обновљена патријаршија сад добија шири значај за Српску цркву и народ него што га је имала у време његове најсјајније његове прошлости. Продуживши да и даље буде духовна жижа српског народа, она је постала и његово политичко средиште и заменила му владаоце и негдашњу државну организацију. Поред тога, обим обновљене патријаршије проширио се и на сва нова завојевања Турака у Угарској и Босни и тиме је учињен крај насртајима на онамошњно српско православље. Под српским патријархом тада је био духовно уједињрн сав српски народ и све што је православно од Будима до Демир капије и од Видина до Јадранског мора.

Обновљена патријаршија није била оно што је било некада било царство, али при свем том она је била нешто налик на то. Пре свега, целокупно свештенство било је српско. Патријарх је био Србин, Срби су били митрополити, епископи, свештеници и калуђери. Званични језик Патријаршије био је српски, администрација је била на српском језику. Архијереји и свештеници су говорили народу о славној српској прошлости, обнављи порушене манастире и поправљали фреске у њима које су представљале ликове српских владара. Скупљали су старе рукописе, преписивали их и писали нова дела, нарочито из српске историје. Патријарх и архијереји неморно су обилазили села и градове и крепили народ да истраје у светој православној вери. Таква патријаршија била је нека врста националне аутономије под видом црквене самоуправе, једна врста националне организације међу Србима. Она је била српски центар усред Турског царства, бедем за српски национализам који је чувао и бранио име и народност српску. Она је била у неку руку продужење старог српског царства, нов облик народне државе из прошлих времена, нарочито у националном погледу.

Обнављањем Пећке патријаршије омогућено је српској Цркви да васрсне, а народу да са новим полетом прегне на подизање својих порушених цркава и манастира. Турци су се припремали за велике ратне подухвате, па им је било у интересу да имају мирну и задовољну позадину, коју је сачињавала раја православне вере. Зато су дозволили обнову патријаршије и нису ометали обнављање српских манастира, посебно у Подрињу, удаљеном од њихових стратегиских путева. То су Срби разумно искористили.

Обнова манастира Троноше

Манастири Троноша и Рача, две задужбине једног ктитора краља Драгутина, две године после обнове Пећке патријаршије дочекале су свој васкрс. Доласком предузимљивог Макарија Соколовића на столицу српских патријараха решено је питање српске православне цркве за дужи период, које се постављало после пада Деспотовине. Не само да је престала борба која је дуго потресала Цркву, него је у народном и црквеном животу давних Срба настао неслућени полет. У свим српским крајевима осетило се струјање новог живота и нових снага. У томе буђењу живота живо је учествовала зворничка епархија. Обнављају се старе и подижу нове цркве и манастирири, множи се свештенство и монаштво, пишу и преписују црквене књиге, а владике и калуђери путују по народу. Овом сређивању односа у Српској цркви допринеле су и тадашње политичке прилике. Сулејман Велетанствени, "господар свога века", далеко је размакао границе Турског царства преко Саве и Дунава и на запад према Јадранском мору, те су српске области биле поштеђене од ратних пустошења и представљале су мирну позадину. Све до пред крај XVII века, кад је после пораза под Бечом 1682. године почела да опада моћ Турске царевине, није било крупнијих догађаја који би реметили миран народни живот. И то као што је епископ Макарије искористио заузетост Турака ратним припремама да би добио пристанак султана за обнову патријаршије, тако је сад народ користио ово затишје да би обновио црквени живот и подигао своје порушене цркве и манастире.

Године 1559. манастир Троноша имао је само свој манастирски конак без храма, уместо којег је постојало само старо црквиште, остатак темеља Драгутинове задужбине. У овом конаку живео је са братијом игуман Пајсије, предузимљив и енергичан калуђер, а у манастиру Папраћи боравио је игуман Арсеније са сабратом Генадијем и осталим братством.

Папраћа је била непорушена, а њен игуман са братством био је у срдачним односима са братством манастира Троноше. Добивши дозволу од зворничког санџакбега и зворничког митроаолита, игуман Пајсије се договорио са игуманом Арсенијем и сабратом Генадијем да заједничким снагама обнове порушени храм манастира Троноше. На народном сабору, у Троноши о Ускрсу 1559. годане договорили су се са виђенијим људима Јадра и Рађевине да одмах приступе подизању храма на старом црквишу. Иако су године биле врло неродне и глад је харала по земљи, народ је врло радо пристао да помогне својом радном снагом и донесе све што се од њега затражи само да се храм што пре подигне. Озај горштачки народ и овом је приликом показао сву величину своје побожне душе и оданост прадедовској вери, те је за непуну годину дана на темељима старог црквишта издигла се нова Троноша. На Божић 1559. године забрујала су прва звона са обновљене богомоље, објављујући побожном народу рођење Христа Спаситеља и рођење нове Троноше.

Нова Троноша убрзо је постала жариште црквеног живота и црквене преписивачке књижевности. Троношки игуман Јован уређује у њој преписивачку радионицу у којој се пишу минеји за сопствену употребу и потребе других манастира и цркава. Манастир привлачи са стране монахе, те се под сводовима новога храма свакодневно разлеже умилно појање, одјекује из цркве и меша се са славујевим певањем из околних шума. Међутим, манастир оскудева у црквеним утварима, одеждама и књигама. Калуђери иду боси, у извешталим мантијама, а паства се причешћује из дрваног путира и дрвеном жлицом. Турци су приликом паљења манастир односили и књиге, да би их касније по скупе новце продавали калуђерима. Приликом плачкања манастара Ћелија покупљене су све црквене књиге у једну врећу и натоварене на коња. Коњ је ишао између војника и случајно прошао испод испод једног кривог дрвета о које се закачила врећа и остала висећи о њему док је коњ отишао. За дивно је чудо да нико од толике војске није приметио нестанак вреће. Тек после месец дана књиге су се нашле код села Паљува. Као да је сама Божја промисао удесила да свете књиге не падну у некрштене руке. Тако су и Троношки калуђери били приморани да набављају црквене књиге од Турака, као што сведочи стари запис: "Све свето евангелије откупи монахиња Јефимија за 30 динара от богомрских Агарјана."

Обраћање за помоћ Русији

Велика беда и немаштина, а нарочито оскудица у црквеним књигама, приморала је архијереје и игумане да затраже помоћ са стране. Натерани невољом, сетили су се како су стари српски владари помагали руске цркве и манастире, па су одлучили да се и они сада обрате великој царствујушчој и православној Русији за помоћ. Скопски митрополит Јефтимије одважио се на тај далеки пут и стигао до руских царева Ивана Грозног и Петра, које је упознао са тешким стањем православља у поробљеној Србији. Цареви су га издатно обдарили, те се вратио задовољан и потом причао народу о сјају и величини ове моћне словенске заштитнице. Из Троноше је ишао игуман Михаило да тражи милостињу од народа и помоћ за цркву од руског цара, те се вратио са новчаном помоћи и најпотребнијим књигама. У тражењу ове помоћи у почетку није било неке организације нити неког споразума између представника наше цркве, већ су калуђери из појединих манастира ишли у Русију самостално. Упознат са тешким стањем у српским црквама, Руски синод их је у току XVI, XVII, ХVШ века пoмагао књигама и осталим црквеним потребама, што сведоче света јеванћеља и остале црквене књиге које се и данас налазе по нашим старим манастирима.

Те међусобне везе, у почетку незнатне и мале после дужег времена и упознавања јачале су све више и зближавале српски и руски народ. Српски калуђери примани су у Русији братски и добијали од народа издашну помоћ. Руски цареви нису заборавили дарежљивост српског краља Драгутина према њиховим лаврама, те су сматрали за свету дужност да се одужују његовим задужбинама. Поред примљених дарова и остале помоћи била је и друга корист, јер су калуђери причали виђенијим људима и простом народу о предусретљивости на коју су наилазили у руском народу и који су упознавали са тешким стањем православља у Србили, што је све довело до међусобних симпатија чије су се последице показале приликом српских устанака.

Увиђајући оправданост молби српских калуђера, руски цареви издавали су даровне повеље појединим српским манастирима којим се дозвољавало да могу повремено слати своје калуђере у Русију ради скупљања милостиње. Такве су повеље издаване манастиру Папраћи 1588,1607, 1648, 1689. године. Манастир Троноша такође је добио такву повељу, али она није сачувана.

Глад, куга, туга велика

Не само турски јарам, већ и велике природне несреће и невоље навалише па српски народ у овом периоду. У време припремања за обнову манастира Троноше била је велика глад по целој Србији и Босни. И док се обнављала манастирска црква 1559. године, завладала је страшна морија која је односила старо и младо, мушко и женско. Затим је завладала дуга суша да стока скапаваше од глади, а људи јеђаху лескову ресу, букову кору и лист. Настала је голема туга и тегоба велика у христијанском народу у целој земљи. Ледиле су се стаклене очи калуђера док је изнемоглом руком записивао тешку невољу која је задесила народ. "И уви, отци, братје, како да вам исповем тогда на христијани љути скрб од безаконих и триклетих Турак и светих и боженствених црквам попаљених и запуштених, ох, ох, ох..." писао је грешни калуђер.

Мада је била изван војничких путева којим су турске армије пролазиле идући на своје ратне походе, Троноша није могла остати изван тих догађаја. Године 1566. цар Сулејман је вршио опсаду Сигета, под којим је и ззвршио свој ратнички живот. После тога настала је велика глад и трајала 17 година. Завладала је беда, туга и скрб велика, ишчезла је свака благост и љубав те је човек човека давио и клао. Године 1671. царском наредбом било је забрањено точење вина, те се о ускршњем посту у Троноши није имало чим причестити, а камоли да га је неко смео точити и пити.

Године 1687. задесили су земљу велики земљотреси и громови су пуцали усред зиме, те је уплашенл дијак записао: "Оле, колико тогда труси и громови по мести христијанских, уви, уви! Оле, тогда опустеше многи манастири и огњем сагореше 4 лаври: Милешево, Рача, Раваница, Георгијеви Стубови, Сопоћани и Студеница."

Чести ратови између Аустрије и Турске проузроковали су велике глади, кугу и остале тешке болештине. Народ је листом умирао, свугде лежаху мртваци, никог није било да их покопа. Људи јеђаху кору дрвећа и винову лозу, псе и мачке.

У суседној Босни деца су појела мртву мајку, а ко би био обешен, преконоћ би га гладни људи до костију појели. Нико се није обазирао на кугом затроване мртваце, те се зараза ширила све већом жестином. Турска војска ју је носила са собом. О новој 1687. години у Призрену је куга покосила и Енеја Пиколоминија команданта аутријске војске која је допрла дотле, па се отуда морала вратити под притиском надмоћне турске војске.

За све ово време тешких невоља, манастир Троноша био је уточиште гладног и болесног народа. Исхрањивао га је делећи са њим последњу корицу хлеба од храстове или букове коре и тешио га у самртним часовима. Калуђери су лечили оболеле и покопавали их кад су умирали од страшне кугине морије. Са својим оскудним знањем морали су бити лекари душе и тела, али су и они умирали заједно са својом вером и несрећном паством.

Сеобе Срба и укидање Пећке Патријаршије

Велики српски патријарси обновљене патријаршије били су истински чувари свете Цркве и прави пастири своје потлачене пастве. У служби православља и националних идеала нису презали ни од какве опасности, зазирали ни од смрти. Они су одржавали веру народа у ослобођење, они су га подстицали на устанке и то су главом плаћали. Гроб Светог Саве у манастиру Милешеву прогласили су за национално светилиште у које је упирало очи свеколико Српство и долазило ту да се окрепи. Да би уништио ово извориште народне наде и снаге, Синан-паша узима из Милешева мошти Савине и спаљује их на Врачару 27. априла 1594. године. Али спаљивање Свечевих моштију постаде ново знамење, нов аманет српском народу да чува његово наслеђе и не клоне под тежином дугога робовања.

Патријарх Јован, који је управљао Српском црквом 22 бурне године и у чије доба пада спаљивање моштију Светог Саве, као народни вођа договарао се са највиђенијим људима Србије, Босне, Херцеговине, Македоније и Бугарске о подизању опшгег устанка против Турака. Међутим, Турци су сазнали за те припреме те су патријарха Јована одвели у Цариград и 14. октобра 1614. године удавили. И патријарх Гаврило радио је на плану за ослобођње српског народа од Турака, али је и он доживео сличну судбину. Одведен је у Брусу и тамо 1659. године био удављен.

У последњој четврти XVII века, после турског пораза под Бечом, аустријска војска је у свом наступању продирала кроз Србију, те је цар Леополд позвао поробљене народе да се придруже његовкм армијама и ослободе. Верујући да је куцнуо час ослобођења, Срби се под воћством свог патријарха Арсенија III Чарнојевића подигоше против Турака. Аустријске армије продираху све до Косова и Призрена, али ту претрпеше слом те су се морале повлачити. Вође српских устаничких одреда позваше патријарха да се повуче са народом за аустријском војском, како би избегли турској одмазди. Кобне 1690. године патријарх Чарнојевић са 37.000 српских породица са владикама, калуђерима и моштима српских светитеља са аустријском војском напусти Србију и пређе Саву и Дунав. Српске из6еглице настанише се око Осијека, Будима и Сент-Андреје, али не да живе као мирни грађани, већ да буду војнички гранични кордон између АустроУгарске и Турске. Патријарх АрсенијеЧарнојевић спровео је у тим областима нову црквену организацију под својом управом.

Одлазак патријарха и народа из Србије био је тежак ударац за Пећку патријаршију, али га је она ипак издржала. Избором Калиника I за патријарха продужила је она свој ослабели живот. Црква је једва успевала да се одржи, јер Турци заведоше незапамћени терор, да би казнили Србе због њихове непокорности. Куга поче косити преостали изнемогли народ који се поче завлачити у непроходне шуме и гудуре да би тамо на миру умирао од глади и болести.

Кад 1716. године Аустрија поново зарати са Турском и њена војска поново уђе у Србију, Срби заборавише како их је Аустрија остављала на цедилу кад су били у питању њени интереси, те јој се опет придружише. Пошто су Турци протерани из Подриња, Вук Исаковић-Црнобарац, обрштер аустријске водске, образовао је од српских добровољаца "хајдука" војнички одред са којим је држао под својом командом Јадар, Мачву и Рађевину за све време окупације. Под његовом командом налазио се и манастир Троноша, те је морао доприносити исхрани и одржавању овога одреда, мада је владала велика глад. Опет се надавила куга, али ју је народ равнодушно дочекао као "црну жену" пред којом су свачија врата отворена.

Кад је Аустрија према мировном уговору од 1737. године препустила окупирану територију Србије Турцима те се њена војска повукла преко Саве и Дунава, са њом се повукао и патријарх Арсеније Јовановић-Шакабента са духовништвом и многим породицама и прешао у Угарску. За Србе који су остали у Србији настао је период нових прогањања и страдања, а за Пећку патријаршију врло тешко стање. Наметани су јој из Цариграда за патријархе Грци, али су Срби ипак понекад успевали да изаберу свога човека за свог патријарха. Најзнатније је доба управе патријарха Атанасија Скопљанца, а најтрагиччије патријарховање Василија Јовановића Бркића. Најзад је Грк Калиник II својим радом и интригама убрзао коначни крај Пећке патријаршије. Да би уништио извориште српских покрета за слободу, султан Мустафа Ш, неканонским путем својим царским ферманом од 13. септембра 1766. године присајединио је Пећку патријаршију Цариградској патријаршији, а годину дана касније прикључио јој је и Охридску архиепископију. И тако, после двестагодишњег животарења угаси се и ово последње уточиште поробљеног српског народа

Престо Светог Саве, на којем је дотле седело 11 архиепископа и 35 патријарха, упразни се.

Стање после укидања Пећке Патријаршије

Укидањем Пећке патријаршије и подчињавањем Српске цркве Цариградској патријаршији нанесена је велика штета српској цркви и народу.

Сви Срби који су остали под Турцима потпали су под јурисдикцију цариградског патријарха са грчким митрополитима и владикама у српским областима. Српска црква у Аустрији од Арсенија Чарнојевића посебно је организована те је и поред добијене потврде од пећког патријарха као таква остала увек као важан део недељиве, макар политичким границама и раздељене али духовне вазда јединствене Светосавске цркве. Међутим, Срби у Србији, иако су били под влашћу грчких митрополита, остали су верни православљу и Светосавској цркви, чији је пламен и даље живео у скривеним манастирима и у души потлаченог народа.

Рђаве последице тог новог стања нису се у толикој мери осећале на територији Зворничке епархије као што је био случај у областима ближим Цариграду. Иако их је постављао и слао грчки патријарх, мада су били грчки васпитаници, зворнички архијереји из овога периода нису увек били Грци. Митрополит Јоаникије био је Србин из Херцеговине, а митрополит Гаврило Бугарин. Они су се усрдно старали о манастирима и о подизању цркава; у њихово време раде многе школе а било је и знатног преписивачког рада у којем су продужене старе традиције.

Манастир Троноша, од свога обнављања надаље није прекидао са својом службом правоцлављу и народу. У разним записима она се помиње 1571,1581. и 1604. године у вези са преписивањем и добијањем црквених књига са стране, а из године 1625. има помена о одласку игумана Михаила у Русију. Године 1724. боравио је у Троноши ужички митрополит Исаија, који је тада управљао једним делом Зворничке епархије и ту рукоположио за свештеника Саву Јовановића. Сви зворнички архијереји званично су носили титулу митрополита.

За време Руско-аустријског савеза и рата против Турака 1787-1791. године, Срби у северној Србији опет су пристали уз Аустријанце ступајући у добровољачке одреде,"фрајкор". Нарочито су узели учешћа у самосталној и преурањеној акцији Коче Анђелковића, названој "Кочина крајина". Ова се акција несрећно завршила, јер су Турци заробили Кочу капетана и његових 60 другова те их у Текији живе набили на коље. Ни Троноша није остала по страни у овоме рату, за који су Срби веровали да ће им донети коначно ослобођење. Млади троношки игуман Стефан Јовановић одмах се придружио аустријској војсци и тукао се под градом Соколом и Београдом, а кад се рат завршио, писао је молбе аустријском цару да не остави Србе под Турцима. Иако је била велика глад, Троноша је издржавала аустријски одред од хиљаду војника, који су боравили четири месеца у манастиру.

Иако је једном одредбом мировног уговора из 1791. године султан загарантовао свим Србима, који су учествовали у рату на страни Аустрије и заборав свега што су учинили, ипак је било Турака који нису поштовали ту амнестију јер нису могли ни да забораве ни да опросте калуђерима што су се у рату борили противу њих, па су тражили згодну прилику да им се освете. Док се игуман Стефан бавио у Аустрији подносећи молбе цару за заштиту кад их је већ оставио под Турцима, замењивао га је у дужности старешине игуман Мојсеј. Већ 1792. године, неколико месеци након обнародоване амнестије, упали су Турци у манастир Троношу, растерали калуђере и ђаке те посекли игумана Мојсеја на самим црквеним вратима.

Троношки летопис

Док је архимандрит Стефан путовао од Београда до Беча тражећи од аустријског цара да његова војска не напушта Србију и да се из врше обећања "Гарантног патента" којим су Срби примамљени да ратују уз Аустрију, у манастиру Троноши, у својој малој и тамној ћелији седео је за грубо отесаним столом смирени јеромонах Јосиф и гушчјим пером писао, не летопис свога манастира, већ тужну историју српске прошлости, за коју је црпао податке из старих манастирских књига и донесених из фрушкогорских манастира. Писао је седи старац о "косовској вечери", писао о страшном Косовском боју и славној смрти српских витезова. Сузе су му капале на грубу хартију од туге за некад српском славом и жалости због несрећа и невоља које сналазе поробљени народ. И прошли су многи дани и многе ноћи, изгореле су многе свеће у хладној ћелији док није 1791. лета од рођења Христова завршено ово скромно али значајно дело јеромонаха Јосифа, које ће сачувати име и славу манастира Троноше кроз будуће векове. И заиста, ово скромно дело још скромнијег писца стигло је у далеке градове културне Европе, да би показало како и у једном забаченом подринском манастиру било је људи који су волели књигу и историји приложили свој мали део.

Троношки родослов, касније назван летописом, историјски је састав писан разумљивим језиком и јасним стилом. Писцу је био циљ да њиме подстакне српско родољубље. У њему су писани извори и народна традиција повезани у веома сродну целину задахнуту искреном љубављу према српском народу и његовој историји, која је подгревала веру народа у бољу будућност. Иако је преписивао са старијих оригинала, јеромонах Јосиф, активни сарадник и помагач архимандрита Стефана, додавао је глосе које садрже разматрање савремених догађаја, у којима се изражава расположење народа разочараног у политику великих сила и саветује да се Немцима више не верује. Поред јеромонаха Јосифа у Немце се разочарао и ваљевски кнез Алекса, па и цео српски народ, те је Троношки летопис веран историјски докуменат савремених збивања у српском наророду током XVII и XVIII века.

Архимандрит Стефан Јовановић

Архимандрит Стефан, калуђер манастира Троноше и учитељ младог Вука Караџића, био је веома знатна историјска личност крајем XVIII века. Родио се у селу Текеришу, у Јадру, и као дете био је доведен у манастир Троношу, где је књигу учио и млад се закалуђерио.

У то време аустријски цар Јосиф припремао се да поново зарати са Турском, те је слао своје људе, прерушене у трговце и калуђере да извиде економске, политичке и географске прилике у западној Србији. Године 1784, пролазећи кроз Подриње ради потајног топографског снимања терена, у Троношу је наишао аустријсики заставник Јован Перетић те је узгред упознао Стефана Јовановића са аустријским припремама за рат и ослобођење Србије од Турака. Кад је напустио Подриње, Перетић је по сећању израдио карте Западне Србије ипредао их аустријском генералштабу.

Да би примамио Србе да активно учествују на страни Аустрије у предстојећем рату, цар Јосиф је 1787. године издао "Гарантни патент", којим су Србима биле загарантоване знатне привилегије у ослобођеној земљи. Иако су Срби имали горка искуства и доживљавали разочарење после свршених ратова у којима су они учествовали на страни Аустрије, ипак су, притиснути тешким ропством, били приморани да поверују Аустрији и пристану уз њу.

Мада млад, Стефан Јовановић је у то време био врло угледна личност у Јадру, Рађевини и Азбуковици. Кад је у пролеће 1788. године почео аустријско-турски рат и цар Јосиф с војском прешао Саву и опсео Шабац, Стефан Јовановић је напустио манастир, побунио Рађевину и Јадар те са устаницима нападао на турска села испод града Сокола. Кад је после заузећа Шапца аустријска војска опседала Београд, Стефан јој се с Јадранима придружио и за своје храбро држање био похваљен и одликован.

Уз помоћ побуњених Срба аустријска је војска успела да ослободи велики део Србије, од Београда до Крушевца и Ниша. Село Подриње, осим града Сокола било је очишћено од Турака, те су Срби поверовали да је дошао час коначног ослобођења. Међутим, услед непријатељског држања Пруске Аустрија је била принуђена да с Турцима закључи мир. Мир је закључен у Свиштову и потписан 4. агуста 1791. годше. Мировним уговором Аустрија се обавезала да заузете српске области поврати Турској, док се Турска обазезала да ће дати потпуну амнестију свим Србима који су у рату учествовали на аустријској страни.

По свршетку овог рата Стефан Јовановић је рукоположен за архимандрита, јер се својим држањем и залагањем за народ удостојио тог високог црквеног чина. Међутим, пошто се својим учешћем у рату на страни Аустрије довољно компромитовао, његов боравак и безбедност у манастиру Троноши ничим нису могли бити зајемчени. Па ипак, он долази у манастир, договара се с људима и подстиче их на даљи отпор.

У овако тешкој ситуацији по српски народ и себе, архимандрит Стефан је показао сву величину и чврстину свога карактера, као и ретко родољубље и самопрекор према своме родном крају и народу. Видећи да ће се његов родни крај поново вратити под Турке, он предузима очајне подухвате да би помогао народу и заинтересовао велике силе за његову судбину. На дан 22. фебруара 1700. године сазива у Троноши збор јадранских, рађевских и азбуковачких кнезова те састављају молбу и упућују је у Београд фелдмаршалу Валису. У тој молби тражи да се Јадар, Рађевина, Азбуковица и градови Шабац и Ваљево заштите и да се изврше привилегије обећане "Гарантним патентом" од 1787. године.

Фелдмаршал Валис је ову молбу упутио у Беч, Ратном савету, који је на исту 3. марта 1790. године одговорио да ће дати тражену заштиту народу Јадра и Рађевине, а истовремено је о томе известио и карловачког епископа Мојсеја. Верујући да ће му Аустрија заиста послати тражену помоћ и заштиту, архимандрит Стефан долази у Сремске Карловце и ту саставља меморандум о помоћи српском народу у оружју којим би се бранили од Турака, и тај меморандум упућује 9. марта 1790. године у Беч, Ратном савету.

Да би унеколико умирио и ућуткао архимандрита Стефана, Дворски савет у Бечу додељују му новчану помоћ од 200 форинти, поводом чега Генерал-команда у Петроварадину својим актом од 26 марта 1790. године пита архимандрита у којем ће манастиру живети, да би му тамо слала одређену новчану помоћ.

У августу 1790. године одржао се у Темишвару Илирски конгрес, на који су били позвани делегати из хрватских и српских крајева који су, по тадашњем схватању потпадали под такозвани "Илирик", које је име тек Наполеон, заузевши Далмацију и Словенију озваничио. На овај конгрес позван је и архимандрит Стефан, као највиђенија и најпознатија политичка личност Подриња. Аустријска војна команда у Кленку издала му је 9. јула 1790. године спроводни лист да може путовати у Темишвар, а 24. августа исте године састали су се у Троноши свештеници и рађевски, мачвански и јадрански кнезови те саставили молбу коју су по архимандриту Стефану упутили комесару Илирског народног сабора. Та молба гласи:

Преузвишеном комесару илирског народног сабора

Темишвар

Нама бедним Србијанцима и Бошњацима, браћи вашој испод турског јарма, за последњих неколико година толико је давано наде да ћемо се ослободити, да смо са великом радошћу и великом жељом очекивали наше избављење, које нам је наглашавано и пре рата преко разних царских официра који су нама слани. Исто тако и поједини фелдмаршали слали су своја писма у наше пределе тражећи помоћи од нас. Исто тако, пошто смо у свему били уверени и од епископа бачког г. Јована Јованођића његовим писмом, које нам је послато 27. марта 1788. и од личног пуномоћника од царске стране, ми смо и без сумње и без страха одмах збацили јарам турске управе и најусрдније присајединили се царској војсци и војевасмо против Турака с много пожртвовања, с неизмерним напорима ево већ четири године. А све то већ је и вама давно познато.

Данас пак на нашу савршену погибију и вечну несрећу видимо да је сав наш труд и сва наша мука узалудна. Видимо, да је најмилостивији цар услед неких унутрашњих раздора и несугласица у царству принуђен оставити нашу земљу, која је толиком крвљу и трошком ослобођена од Турака и опет је њима вратити и закључити мир на погибију свију нас. Зна се како су многобројну нашу браћу пре неколико дана око Пожаревца Турци страшно сатрли, па та судба сваког тренутка очекује нас и наше породице. Ето, каква награда постиже нас за нашу ревност и верност без икаква узрока са наше стране! Али зашто да вам и даље описујемо наш очајни положај, када и ви сами о томе, расудивши, можете знати. Ми само најсмиреније молимо високославни сабор да би замолио Његово царско-краљевско величансгво да нас и наше земље не враћа Турцима у руке, јер смо се ми њему заклели тешком клетвом прво преко поменутог епископа бачког. Заклели смо се, да ћема до последње капи крви верни бити, мало и велико, мушко и женско на веки с нашим потомством. Заклели смо се из топле службе према хришћанској вери да ћемо радо не штедећи наш живот до краја борити се с Турцима, и да ћемо старати се из све снаге да наше земље освојимо и подложимо царском трону не само за сада него за свагда. Ми ћемо и малом царском помоћу у оружју и муницији бити задовољни, ма ова нам достављена била и тајним начином, само да ове земље одбранимо и одржимо донде, докле цар не заведе трајан мир унутар своје државе.

Ако је могуће испунити наше молбе, то онда молимо да се бар на два месеца продужи и Турци задрже на граници, докле ми не прикупимо и не средимо летину и пренесемо на царску страну, јер је летина у нас тако понела ове године, да људи не памте да је икада боља била.

Молимо још да и наше породице примите у недра своје милости те да се бар два месеца продужи и Турци задрже на граници, докле ми не прикупимо и не средимо летину и не пренесемо на царску страну, јер је летина у нас тако понела ове године, да људи не памте да је икада боља била. Молимо још да и наше породице примите у недра своје милости те да се населе у пограничне крајеве између наше једнозаконе браће, по уверењу повеља његове екселенције фелдмаршала Ласција и вишепоменутог епископа бачког.

Ако ли нам ни то не можете учинити, то молимо Њ. Величанство и вас све тамо одавно насељене Србе, да нама, који се у очајном положају решисмо бранити до краја, не само не осуђујете и у зло уписујете, већ на против уколико могуће буде да тајним путем притекнете у помоћ са прахом и оловом и да измолите од Њ. Величанства да нам то не забрани, као што чије забранио ни Црној Гори. Ми се већ свакојако у крајњој опасности налазимо, јер баш и да се миром закључи, нас Турци неће живе оставити зато више волимо и јуначки погинути војујући против непријатеља него да нас секу као марву. Ако ли нас лише и ове помоћи праведно стечене пред целим светом, то ћемо принуђени бити да тражимо заштите од које друге стране, а одрицање ове помоћи нигде нећемо заборавити ни ми ни потомци наши, но ћемо преносити с колена на колено те нека. послужи на спас и поуку будућим нашим коленима.

Вас, нашу једнокрвну браћу најискреније молимо не поштедите ни труда ни трошка за ослобођење земље и браће ваше, а Бог и нама и вама по узајамној љубави готов је помоћи. Ми се надамо тврдо и остајемо стални у нашој обећаној верности.

Из разних места у Србији, 24. августа 1790.

На Илирском народном сабору архимандрит Стефан је врло одлучно иступао. Изложио је врло тешко стање Срба, које ће настати ако се мировним уговором поново врате под турску управу. Упознао је сабор са страшном одмаздом коју су Турци извршили над Кочом капетаном и његовим друговима и која чека и Србе који се предају у турске руке. Молио је сабор да преко Илирическе канцеларије у Бечу посредује код цара да испоручи Србима оружје, да би се сами бранили од Турака. Овај велики родољуб није презао од тога што ће се својим енергичним залагањем, противним тадашњој аустријској политици, замерити аустријском цару и турском султану под чији се суверенитет Подриње поново враћа, па је чак и запретио да ће бити принуђен да се обрати другим силама за заштиту, ако је не добије од Аустрије. Међутим, добијао је само гола обећања и ништа више.

Бечка дворска канцеларија није могла удовољити српским захтевима, али их је позвала да се насељавају у аустријским пограничним областима. Архимандрит Стефан, који се тада налазио у манастиру Гргетегу, позван је у Беч ради договора о пресељавању Срба и њиховом смештају. Аустријска војна управа у Сремској Митровици издала му је 21. јануара 1791. године пасош с којим ће путовати у Беч, у који истог месеца стиже са врло оскудним новчаним средствима.

Имајући у виду тешко стање у које ће народ запасти ако се поново врати под турску управу и не прозревши одмах циљеве аустријске политике у погледу насељавања Срба по пограничним областима, архимандрит Стефан се и сам залаже за то насељавање те се 22. фебруара 1791. године састаје у Бечу са покрајинским комесаром Алексијевићем и са њим саставља елаборат за дворску канцеларију у коликом би се броју и на који начин населили Срби у Аустрији.

Боравећи у Бечу, далеко од свог родног краја, архимандрит Стефан не престаје мислити на његову неизвесну будућност, те се поново обраћа цару, али сада поткрепљује своју молбу сведочанствима о своме држању у рату, потписаним од државних службеника и виших царских официра. Молба гласи:

ВАШЕ ВЕЛИЧАНСТВО,

Овде у осмом прилогу је атестат, потписан од државних и виших официра... Из њега се види какве је користи у овом рату учинио манастир Троноша, јер је пуна четири месеца 1000 царских војнка издржавао и хранио и тиме се јако истрошио.

Све је ово учињено с највећом готовошћу јер се надало да ће царска војска оне земље под хришћанску управу ставити и тиме доћи до мира и заштите, али повлачењем царске војске с оне стране сви предели па и манастир Троноша остају опет под непријатељском уравом. Услед тога принуђен сам био побећи и оставити манастир, без икаве наде да се опет вратим, мањ ако ћу да будем жртва разјареном непријатељу.

Ваша царска милост одредила ми је на издржавање из Петроварадинске касе 200 форината, али то је јако мало да ми не достиже ни за храну, а камоли за одело.

Стога се обраћам Башој Узвишености са најпонизнијом молбом да имате у виду моје услуге учињене вашој војсци и да онога који је у Троноши имао прихода 6000 форинти годишње обаспете очинском краљевском милошћу и да му повећате издржавање.

Беч, фебруара 1791. год.

 

Ни на једну своју молбу архимандрит Стефан није добио јасан одговор, нити је шта учињено за српску ствар као ни за њега лично. Подносећи велику оскудицу у свему, најзад је прешао из Беча у Београд, где је неко време живео у неизвесном ишчекивању, а кад су му се очекивања из Беча учинила сасвим узалудна, прешао је у сремски манастир Гргетег, да би се некако прехранио. Ту му је 31. маја 1791. године стигао декрет Дворске канцеларије и позив да дође у Земун где ће примити одређену новчану помоћ у износу 200 форинги годишње пензије...

У Гргетегу архимандрит Стефан се састао са избеглим јагодинским протом Јованом Миловићем, те су заједно написали једно писмо Србима у Србији, у којем су, између осталог навели и одговор цара архимандриту Стефану, који гласи:

"Ако Србија остане у царским рукама, народ ће свачим бити помилован и обдарен: коњима, воловима и новцима, а никакве дације за једно извесно време неће давати. А ако би се, Боже сачувај, Србија вратила Турцима, сваки онај човек који би прешао на царску страну, у Аустрију, добиће царску кућу, коње, волове и друге потребе.." У овоме писму архимандрит Стефан је додао и своје мишљење: "Боље би нам било у нашој земљи бистру воду пити него ли овамо кафу са млеком и шећером варити.

Аустрија је своју политику према Турској тако почела водити, да би силом принудила Србе да се селе из Србије преко Саве и Дунава, где би у пограничним областима сачињавали гранични војни кордон према Турској. Архимандрит Стефан то је најзад увидео и прозрео и одлучно се успротивио сваком исељавању у Аустрију. Насупрот њему, београдски митрополит грк Дионисије толико је далеко ишао да је тврдио да Срби који не пређу у Аустрију нису хришћани.

Архимандрит Стефан није могао успети у својој мисији. Уморан од свих трзавица и недаћа које је преживео, настанио се за кратко време у манастиру Гргетегу, где је живео врло бедно. Ту је дочекао потписивање Свиштовског мира на дан 4. августа 1791. године, којим су све његове наде у ослобођење родног краја биле уништене. Иако је мировним уговором била за јемчена пуна безбедност свих Срба учесника у рату на страни Аустрије, архимандрит Стефан није у то много веровао. У том неверовању утврдила га је вест о мученичкој смрти његовог сабрата Мојсеја, игумана манастира Троноше, којег су Турци исекли пред самом црквом у марту 1792. године.

После повлачења аустријске војске из окупиране Србије, многи Срби, учесници у рату на страни Аустрије, користили су се амнестијом и вратили се у Србију. Намучен бедним животом у туђини, разочаран у све у шта је веровао, архимандрит Стефан пређе Саву, преда се Турцима и оде у свој манастирТроношу. Ту је живео потиштен и у великој бризи за неизвесну судбину свога народа, одржавајући у њему наду и веру да се може ослободити само својом сопственом снагом.

Смрт Архимандрита Стефана

После мученичке смрта игумана Мојсеја старешинство манастира Троноше примио је архимандрит Стефан. После објављене амнестије настале су нешто боље и сношљивије прилике у Подрињу, мада се опет нико није могао сасвим безбедан и слободан осећати на својој земљи. Уколико зло није долазило од Турака, долазило је са кугом и глађу, тим честим гостама који су тражили и односили многе жртве. Архимандрит Стефан трудио се свим својим силама да помогне народу у тешким невољама које су га сналазиле, стављајући на коцку своју безбедност и живот као прави духовни и сиротињски отац и старалац. То своје залагање и пожртвовање платио је својим живтом. Његов ученик, Вук Караџић прича:

Кад у Србији 1799. године настане велика глад, он отиде Капетан-паши у Зворник и замоли га да позајми народу некакву проју која је као што се приповеда, још од Мађара била остала у градским кулама.

Паша се стаде затезати изговарајући се да он то не може учинити. Онда му Стефан рече: "Честити пашо, није право да народ мре од глади код те проје; а та је проја ионако покварена стојећи од толико година; него дај да је раздамо народу, нека се зарани сад у овој невољи, па кад да Бог те роди година, народ ће вратити и напунити куле новом пројом; ако ли ти не даш те проје, ја ћу искати од Немаца, па ће они позајмити народу жита из њихови магацина." На те му речи паша допусти да се жито разда народу, и он пође од паше да гладној сиротињи носи тај радосни глас; но кад он изиђе напоље, паша с осталим Турцима, који су се тада онде десили, стане толковати оне његове речи што је казао да ће искати од Немаца жита и да ће му Немци дати, и закључе да се он и сад с Немцима договара и да ће најпосле опет довести Немце у ону земљу и отети је од њи; зато паша пошаље свога човека да га врати натраг, као да се још нешто договоре, а своме лекару. (неком Грку Јанку) заповеди да му начини отров у кави. Докле га пашин човек стигне и врати, лекар му приправи отров и даде му га те попије, па оданде отиде у ришћанску варош на свој конак и онде умре сутрадан. Тело му потом Срби донесу у Троношу и онде га сахране, поред цркве с десне стране.

Тако је мученичком смрћу завршио свој паћенички живот архимандрит Стефан, велики Србин и родољуб и још већи заштитник свога намученог народа. Само човек таквога кова могао је да помишља и на народно ослобођење и да сам узме водећу улогу у томе послу, те се с правом може сматрати за претечу Карађорђевог устанка. У то време било је у Србији и школованијих и по положају виђенијих људи од архимандрита Стефана, али је ипак он био тај који је иступао у име народа, ишао у Беч цару и покренуо Србе да помогну Аустријанцима у рату, очекујући од њих испуњавање обећаних привилегија. Умро је са горким разочарањем у срцу, али је оставио аманет своме народу да не верује Немцима и да се узда само у своју снагу. Иако смо потомци великих предака и једно славног народа, ипак смо ми велики грешници пред Богом и људима, јер смо заборавили дела и жртве отаца за нашу личну и општенародну срећу и слободу.

Архимандрит Стефан био је врло прикладан човек: раста танка и висока, лица бела и весела, косе смеђе, образа дугуљасти; и није било пуно четрдесет година кад је умро. Истина да није никаки наука учио, ни други књига осим црквени читао; али је био паметан и поштен човек и знао је прилично писати и добро читати. Имао је врло леп глас и радо је појао у цркви. Свагда је о великим празницима народ поучавао у цркви, и то врло лепо према оном народу: да не краду један од другога и да не отимају; да не лажу један на другога; да не иду Турцима на тужбу за сваке беспослице, да их Турци затварају и глобљавају, него међу собом нека се братски мире и намирују; богати сиромахе да надгледају (као што, је и он сам чинио). Он је, истина, као калуђер од богати узимао милостињу, али је сиромасима врло радо давао, на пример жита, о Божићу печенице, уз белу недељу сира, о Васкрсу опет каква мрса; голоме кошуљу или каку хаљину, а сиромаху који нема чим да плати арача или порезе, и новаца.

Вук Караџић у Тршићу

У малом селу Тршићу, удаљеном непун сат пешачког хода од манастира Троноше, растао је крајем XVIII века мали Вук, син Стефана Караџића, досељеника из Дробњака. Слабог здравља и кржљав, да га ни пођена мајка таквог није много волела, није био за тешке селљачке послове, те су му родитељи наменилн да постане трговац или поп, да би могао лакше живети. Његов рођак Јефто Савић упутио га је у прву писменост а, касније, као пастир вежбао се у писању пишући по брезовој кори кад је напунио 8 година отац га је дао у приватну Гргуревићеву школу у Лозници, у којој је учио часловац, пошто је "бекавицу" већ раније савладао. Међутим, није дуго остао у лозничкој школи. Из Срема, преко Саве дошла је куга те је Лозница опустела, па су и ђаци напустили школу и разбегли се у своја села да би се сачували од ове опаке болести.

Кад је куга, покосивши многе животе ослабила и прошла, отац Стефан је одвео сина у манастир Троношу игуману Стефану Јовановићу мали Вук је и раније долазио с оцем, у овај стари и чувени манастир, у који је о празницима долазио народ из Јадра и Рађевине да би присуствовао богослужењу у храму и чуо проповед игумана Стефана. У полумрачном храму мали Вук је са чуђењем и дивљењем посматрао фреске на зидовима, а отац му је између њих показао слику богатога Гавана "којег су гује опасале те га кољу и пију му сисе; јер је и поред свега свог превеликог богатства био тврд и немилостив, па га је Бог за то казнио".

Десетогодишњи Вук обрадовао се свом доласку у манастир. Са уживањем је разгледао фреске у цркви, слушао калуђерско појање и проповеди и желео да сазна шта се налази у великим манастирским књигама које су донесене из далеке Русије, али му калуђери нису допуштали да их види и отвара. Понекад би завирио кроз узано прозорче у малу ћелију и у њој видео једног старог калуђера где нешто пише, али тамо га нису пуштали да би сазнао шта тај старац пише. Иако га је отац довео у манастир да би учио књигу, његов је главни посао био да са осталима чува манастирске козе, овце и свиње, да иде уз плуг и тера волове, да купи сено и шљиве и ложи ватру под ракиџиским казаном. Како је по мастирима био обичај да сваки калуђер има по једног ћака који би га дворио и слушао мали Вук је добио једног духовника којег је послуживао. Тај духовник и Вуков старатељ волео је да пије, али је говорио да он пије само вино помешано с водом. После ручка налио би у своју чашу до врха добрим и чистим манастирским вином и онда наређивао малом Вуку да у чашу долије воде. Пошто је чаша била препуњена самим вином, Вук није знао како да долије воду, јер би га калуђер жестоко истукао ако би при доливању била истиснута која кап вина из чаше.

Тек када би престали јесењи радови и настала зима, тешка и љута у планини, калуђери би почели да поучавају манастирске ђаке у писмености. Када се нахрани и напоји стока у стајама, нацепају дрва и почисте калуђерске ћелије ђаци су долазили у велику одају, звану "џакарта", ради учења. Док је напољу падао крупан снег, а из планине допирало завијање вукова, у џакарти, окупљени око велике ватре седели су на главњама мршави манастирски ђаци и наглас читали из већ раскупусаних манастирских псалтира неразумљиве текстове. Калуђер, обично какав ђакон, показивао је почетницима слова изговарајући њихова имена: аз, буки, вједи, глагол, те су ученици, и сами изговарајући имена појединих слова у некој речи, с муком и натезањем срицали и успевали да прочитају ту реч. Пошто су сви гласно срицали и викали, од њихове заједничке вике није се могло разабрати шта читају. Као и у Гргуревићевој школи, и овде је био обичај да се ђаци, мада ништа нису скривили, туку сваке суботе, да би им се "утерала" памет у главу. Ако је неки ђак већ био бијен за неку кривицу коју је учинио током седмице, у суботу то му није узимано у обзир и он је поново био тучен реда ради. Тако је и мали Вук, мада ни крив ни дужан, сваке суботе добијао батине и против тога се није смео бунити.

У Троноши Бук није имао много шта новога да научи, јер је већ знао да добро чита и пише, боље од већине калуђера, па и онога којег је био дужан да двори. Захваљујући добром игуману Стефану успео је да сазна шта се налази у оним манастирским књигама, у које му остали калуђери нису дозвољавали да завири. Пронашао је у њима непроцењиво народно благо које га је толико занело да је са сузама читао тужне и славне повести о цару Лазару, Косовској вечери, Милошу Обилићу и браћи Југовићима. Занесен и опијен, заборављао је на друге послове и своје дужности те је размишљао о томе шта је сазнао и дворећи свога духовника и чувајући манастирске козе по околним бреговима. А када би у манастир наишао који гуслар од Пиве и Таре и увече, поред великог огња у џакарти распевао се о старој слави и величини, слабуњави Вук се тресао од узбуђења и сузе су му се сливале низ бледе образе.

Отац Стефан чешће је навраћао у Троношу и обилазио свог сина, интересујући се за његов напредак у учењу и науци. Међутим, најчешће га је налазио у планини с манастирским козама. То га је наљутило, па мада је био побожан и поштовао калуђере као прву народну господу, одлучио је да води сина кући. Кад је већ његовом сину суђено да буде пастир и чува козе и овце, онда нека иде у Тршић и чува своје сопствене. Зашто да он тражи и плаћа пастира за своје козе, а његов син да бесплатно чува манастирску стоку. Том очевом одлуком била је решена судбина Вукова. Напустио је манастир Троношу и вратио се у своје родно село Тршић да у њему чува очеве козе.

Обнова манастира Раче

Две године по закључењу Свиштовског мира султан је издао свој хатишериф којим је загарантовао хришћанима у Турском царству широку и пуну слободу вероисповедања и богослужења. Хатишерифом је дозвољено обнављање порушених и грађење нових цркава и манастира, а Турцима забрањено је да се мешају у верске и црквене послове свештеника. Хаџи-Рувим је у то време записао, да је нови београдски везир Мустафа-паша будно пазио да се амнестија и аутономија строго спроведе и дозволио да се слободно подижу цркве у његовом подручју и где дотле нису постојале. Прота Матеја пише: "Трговина је била слободна; ко шта има може коме хоће и пошто хоће и може да прода. Цркве и манастири почну се оправљати и изнова градити, давши само везиру за изун 500 гроша, пак гради цркву где год хоћеш и какву хоћеш." И заиста, у времену од 1793. до 1798. године обновљен је у Србији цео низ манастира и цркава.

Архимандрит Мелентије Стефановић, старешина манастира Раче, ишао је 1794. године у Јерусалим, да походи Христов гроб. При повратку свратио је у Цариград и од Порте добио дозволу да обнови порушени манастир Рачу, Драгутинову задужбину. То му Турци нису заборавили нити опростили, па зато Фочић Мехмед-ага вели:

"Док запалим Рачу украј Дрине
и погубим Хаџи-Мелентија,
кој' је ишо преко мора сињег
те је влашку Кабу походио,
па се узгред и Стамбол свратко
и од цара ферман излагао
за стотину жутијех дуката,
да власима богомољу гради,
да је гради за седам година,
начини је за годину дана;
ево има шест година дана
како зида покрај цркве куле,
а у куле набавља џебану
и по мраку топове привлачи;
видиш, јолдаш, да се нечем нада!"

По повратку из Цариграда архимандрит Мелентије обратио се пређашњем игуману а сада архимандриту Стефану Јовановићу, старешини манастира Троноше за помоћ, и овај му се братски одазвао. Године 1795. заједничком братском сарадњом, уз свесрдно учешће побожног народа, обновљена је Рача, која је пуних 107 година била само запуштено црквиште, јер је 1688. године, за време аустријскотурског рата, изгорела.

Док је Троноша у то време била у саставу Зворничке епархије, Рача је припадала Ужичкој епархији. Београдски митрополит Методије Грк, четири године по њеном обнављању продао је Рачу београдском везиру за 15.000 гроша. Овај продавац Драгутинове задужбине трагично је завршио: по налогу везира Мустаф-апаше удављен је.

Троноша у почетку XIX века

Када дахије 1801. године у београдском граду удавише везира Мустафа-пашу, нестало је и свих повластица које је султанов хатишериф од 1793. године гаралтовао Србима, јер су дахије завладале београдским пашалуком и нису признавале суверенитет султана. Стање у Србији, у односу на цркве и манастире погоршало се и тиме, што је за митрополита дошао Грк Леонтије Ламбровић, порочан и превртљив човек, који је постао слепи послушник дахија и старао се да им у свему угоди. За све време свог боравка у Србији он се није потрудио да научи српски језик, те је и због тога био омрзнут од свештенства и народа.

Почетком XIX века, 1804. године, када су дахије почеле са сечом српских кнезова и осталих виђенијих људи, свештеника и калуђера, букнуо је у шумадији устанак који се с временом разбуктао у велики националки пожар. Вековима тлачени српски народ устао је на оружје и под предвођењем вожда Карађорђа повео надчовечанску борбу са својим вековним непријатељем за своје коначно ослобођење. У овом огромном напору српског народа да се отресе тешког ропства, и манастири су дали свој велики допринос, али су поднели и последице тога свог учешћа у великом народном подухвату. Прва је настрадала Чокешина, која је спаљена 1804. године, али не одмах после погибије Браће Недића и њихових хајдука и устаника испред ње, већ касније. Троноша и Рача биле су унеколико поштеђене, јер су се налазиле у Зворничком пашалуку, у којем, у почетку Устанка, нису вођене веће ратне акције. У Троношу је долазно са својом четом гласовити харамбаша Ђорђе Ћурчија, те Турци нису имали смелости да долазе у манастир.

Међутим, кад је 1813. године први српски устанак несрећно завршен и Турци поново завладали целом Србијом, настрадали су и ови манастири. Постоји запис: "Несретне 1813. године, октомбра1б, пређе Мемиш-ага из Сребрнице, оплени манастир Рачу, уђе у цркву и насред олтара закоље калуђера Исаију и ђакона Јована. Манастир сав оплени и сасвим опусти".

Постоји и други запис: "Манастир Троноша 1813. погорео ол Турков проклети". Према запису архимандрита Методија, ово се десило у марту 1814. године. Тада је у Србији владала тешка глад и куга, те су се Турци из опустошених варошица склањали у забачене манастире. Склоњене у Троноши, хајдуци су напали, те су Турци за одмазду спалили манастар. Зворнички митрополит Гаврило Хроми, који је обновио манастир Тавну у Босни, трудио се и око обнављања спаљене Троноше, али у томе није успео, те је она обновљена касније. Архимандрит Методије, игуман манастира Троноше, остао је са нешто братства на згаришту чувајући манастирско имање и припремајуи народ за поновну обнову манастира. Међутим, за то није било изгледа, јер је Подриње, и после успешног другог устанка остало и даље под Турцима. Рађевина и Јадар са манастиром Троношом и даље су остали у Зворничкој епархији. Године 1818, 29. јуна долазио је зворнички митрополит у Троношу и рукоположио за јеромонаха Филимона Тодоровића, што показује да је Трононоша у то време била под јурисдикцијом зворничког митрополита.

Подриње је присаједињено Кнежевини Србији тек 1833. године, кад су јој прикључена четири округа који су дотле били под Турском. Присаједињењем Подриња Србији, Зворник као управни град Зворничког санџаката нашао се на периферији своје области, те је 1833. године санџак укинут и припојен Босанском санџакату. Седиште зворничког кајмакама премештено је у доњу Тузлу, шго је повукло и премештај православне епископије у Тузлу, која се назвала Зворничко Тузланском. Од тада зворнички митрополит, који је остао под Турском, није могао вршити јурисдикцију која је раније обухватала територију Подриња, јер је ово ушло у састав Кнежевине Србије. Само два села на десној обали Дрине, Мали Зворник и Сакар остала су у Зворничкој епархији све до 1878. године када је Аустрија окупирала Босну и ова два села ушла у састав Србије.

Рад на црквеној аутономији у Србији

Божд Карађорђе није се слагао са београдским митрополитом Леонтијем, јер је у њему гледао странца који нема ништа заједничко са побуњеним народом, те је овај, као присталица руског изасланика Родофиникина 1809. године побегао у руски ратни логор на Дунаву. Његовим одласком из Србије остала је београдска митрополија без свога епископа. Нешто што се није знало да ли ће се Леонтије вратити или не, а највише због жеље да грчку јерархију замени својом, српском, Карађорђе је са народним старешинама покушао да добије Србина за митрополита. Правитељствујушчи совјет народа српског од 3. јуна 1810. године, под Н. 355 донео је ову одлуку:

"При лишенију митрополита у Србији, свештенство је без наставника, а народ без пастира црквеног, зато је Врховни предводитељ србски Господар Георгије у согласију са Совјетом определио господина архимандрита Хаџи-Мелентија Рачанског да је он митрополитски намесник, да управља свим числом свјашенишеским и монашеским сабира приходе митрополитске и нама рачуне даје."

У овом се акту даље наређује "да се саберу у свакој нахији проте, игумани, попови и кнезови, да им се ова наредба прикаже те да свештеници сабирају од народа што је пређашњи митрополит сабирао, као:

1. Обичне мирије по.....................4 паре;

2. димнице на главу по............... 12 пара;

3. венчанице по............................ 2 гроша;
4. од манастира по........................25 гроша;

5. од цркве.................................... 10 гроша;

Те приходе кад свештеници и калуђери прикупе, донеће Хаџи-Мелентију у Београд, а он ће од тога рачун давати Совјету."

У поменутом акту прописане су и наредбе свештеницима о вођењу црквених књига и тефтера:

"Свештеници и калуђери, сваки у својој нурији, да имају пописати све душе, и држати тефтер живих, умрлих и венчаних, и о том извештај да дају господину намеснику митрополитском у Београду."

Хаџи-Мелентије је с Миланим Обреновићем и Божом Грујовићем ишао у Руснију да тражи за Србију ратну помоћ и с препоруком да тамо буде хиротонисан. Међутим, интервенцијом Недобе, Карађорђевих противника и Леонтија у томе се није успело. Тражено хиротонисање није било у сагласности са црквеним канонима, јер је пређашњи митрополит још био у животу. Нико у Русији није био надлежан да посвети Мелентија за епископа, јер Српска црква у тек ослобођеном делу Србије још није могла бити проглашена независном, јер нова држава није била призната од осталнх сила. Мелентије се вратио у Србију добивши златан крст и од руског цара брилијантски прстен.

Године 1811. Мелентије је изабран зз владику шабачке епархије и отишао у Шабац те управљао једно време епархнјом, али није био посвећен. Карађорђе је 4. априла 1812. године писао проти Матеји да је "намеран о Цветима поставити Хаџи-Мелентија владиком", па је тога ради заповедно да дођу војводе и по три кмета из сваке општине на весеље. Међутим, припреме за предстојећи рат са Турцима омеле су ово постављење, док га слом Србије 1813. године није сасвим скинуо с дневног реда.

После пропасти Карађорђеве Србије Мелентнје је отишао у Фрушку гору, одакле се вратио у Србију кад се она 1815. године поново ослододила. Тада му је кнез Милош тражио онај брилијантски прстен који је добио у Русији, пошто га он, као калуђер не може носити. Мелентије није дао, те је због тога настала потајна омраза између њих двојице. Кад је Мелентије 27. марта 1824. године умро, калуђер Мојсе узео је прстен и однео га кнезу Милошу.

Караћорђево залагање да се Хаџи-Мелентије постави на место одбеглог митрополита Грка Леонтија, било је први покушај да се при стварању нове државе створи и нова народна црква. Наименовањем Хаџи-Мелентија за митрополита Карађорђе је желео да ослободи Српску цркву од утицаја гочких митрополита који, незнајући српски језик, нису имали ни љубави према српском народу нити су се могли са свештенством споразумевати.

Нашавши се после другог народног устанка у слободној држави, Срби су одмах предузели кораке да постигну црквену самосталност. После дужих преговора, у јануару 1831, године цариградски патријарх Константин издао је декрет којим је признао аутономту Српске пркве у Србији, а то је ускоро потврђено и султановим хатишерифом. Београдског архиепископа и митрополита Србије бирали су кнез и народ са свештенство, а потврђивао га цариградски патријарх. Епископа је бирао кназ са митрополитом и духовништвом без тражења сагласности од патријарха.

Темељну и стварну организациу Српске цркве у Србији спровео је митрополит Петар Јовановић, а наставио и даље унапредио митрополнт Михајло.

Свештенство и монаштво

Свештеници и монаси у поробљеној Србији нису имали прилике нити могућности да се образују и тиме уздигну изнад своје пастве. Недостатак свога образовања и надокнађивали су својим великим родољубљем и чврстином у вери, те су се и поред свих тих мана могли назвати правим чуварима православља и српске националности. Аустријски војни свештеник Р. Базенски, који је био са аустријским трупама у Зворнику и околини 1689. године, дао је врло неповољно сведочанство о спреми тадашњих српских свештеника у Зворничкој епархији. Било их је који нису знали: Оченаш, Богородице Дјево и Вјерују. Калуђери који се упућују у парохије ради замене, много посте, а за време поста много пију ракију бозу од проса. Међутим поштују крст и пре ће подићи буну него прећи у католицизам. У Зворничкој епархији било је протопопова који се својом спремом нису разликовали од осталих свештеника, већ су били неуки као и они.

Међутим, троношки калућери и раније, као у доба архимандрита Стефана били су угледни људи, синови имућних подринских породииа, права господа по свом образовању и животу. Велико манастирско имање, састојаће се од пространих шума и плодних њива, бројне крупне и ситне стоке, стварало им је могућност да живе у изобиљу, да се богато одевају, јашу добре парипе и носе скупоцено оружје. Ни притиснути тешким турским јармом нису се предавали и понижавали те су радији гинули на праговима својих богомоља него што би изневерили свој народ и православље. Од овога имућа одвајали су и помагали сиромашне сељаке а у манастиру давали уточиште бегунцима. Нису били неписмени, већ су и друге поучавали у тој тада доста реткој вештини. У манастиру су, поред црквених имали и световпих књига, нарочито историјских списа, што, је омогућило јеромонаху Јосифу да пише познати Троношки родослов. Гајили су и с колена на колено предавали традицију оличену у народним песмама, па су из љубави према на Косову изгинулим Југовићма манастирску чесму назвали именом Девет Југовића. Архимандрит и игумани били су врло уледни и надалеко позати и чувени људи, који су својим господским држањем засењивали просте и необразоване Турке, те су им ови радили о глави. Манастиру су долазили јадрански и рађевски кнезови и и трговци, одевени у срмом извезено планетно одвео, окићено сребрним пуцима. Свима је предњачио имућни домаћин из Клубаца Анта Богићевић чије је господство вређало Турке и због којег везир није могао проћи кроз Лозницу да би ишао на диван султану. Народ је био поробљен, али чим би му родне године повратиле клонулу животну снагу, пркосно би се усправио, поносно подигао главу и прихватио се оштрнх јатагана и кубура. Само такви поносни људи и неукротива "раја" могли су мислити о народном ослобођењу и остварити га сопстпеном снагом. По завршеној служби архимандрити су са амвона поучавали народ, говорили му да не клоне већ да се припрема на коначно ослобођење, јер народ који је у прошлости имао највећу државу иа Балкану не може вечито остати у ропству.

И као што се нису предавали нити понижавали онда, када су после обнова манастира ишли у извешталим мантијама и боси, калуђери се сада, када је султан загарантовао својим хатишерифом слободу вероисповести и богослужења, окрепише и постадоше не само смирени служитељи светога храма, већ притајени бунтовници од којих турски господари с правом зазираху. Архимандрит Михаил ишао је у Русију по милостињу не као убоги монах, већ пристојно обучен и сређен, те је својим достојанственим држањем привукао пажњу руких великодостојника. Троношки архимандрит Методије Лазаревић 1809. године води Јадране и Рађевце у источну Србију да се бију противу Турака, док остали калуђери у манастиру уче ђаке и спремају их за будуће писаре српских устаничких војвода. Нико од свештеника и калуђера није чекао да му се слобода донесе на тањиру, већ је сваки од њих доприносио према својим моћима и способностима општем циљу. Архимандрит Атанасије, заклиње Карађорђеве устанике, архимандрит Хаџи-Мелентије нападе тврди град Соко, калуђер Макарије из Каоне с Петром Молером спасава опкољеног Карађорђа у шанцу на Јеленчи, архимандрит Мелентије Павловић на Љубићу је заменио епитрахиљ добошем и уз Милоша Обреновића повратио разбијене устанике у бој. Све је ово могло надокнадити оправдану неукост наших свештеника и калуђера, јер су они поред свега што им је недостајало ипак били велики Срби и ненадмашни родољуби. Има ли већег и узвишенијег родолубља од оног, које су показали свјашченици Милан и Спасоје, који су храбро се борили и изгинули са браћом Недићима бранећи манастар Чокешину?

Пушкинов летописац Пимен је дуго живео и уживао, али је најзад схватио сву ништавност светске таштине те се повукао у манастир где се посветио раду на писању летописа. Постао је испосник и у мрачној ћелији почео је са стране да посматра историјске догађаје. Троношки Пимен, јеромонах Јосиф такође усамљен седи у мрачној ћелији, одакле посматра прошлост и савремене догађаје те их гушчим пером записује на рапавој хартији, да би све то оставио потомцима. У "Борису Годунову" Пушкин је обесмртио Пимена, док је Троношки летописац остао за будуће нараштаје недовољно познат, заклоњен иза свог животног дела. Тама XVI века покрила је и Јосифовог претечу у књижевном послу, игумана Јована који, да би имао чиме вршити богослужење у тек обновљеној а празној цркви, три године са својим братством неуморно пише минеје, а нико од писаца не ставља своје име испод свршеног дела.

Друга обнова манастира Троноше

Спаљена 1814. године, Троноша се није могла одмах обновити, јер су Јадар и Рађевина све до 1833. године остали под Турском. Када су ове области те године припојене Кнежевини Србији, одмах се приступило припремама за потпуну обнову спаљеног манастира. Пошто је и њена сестра, Рача, погорела и у своме пожару прогутала обезглављена тела игумана Исаије и ђакона Јована исте године, то је обнови ова два манастира приступљено у исто време. Књаз Милош се нарочито интересовао за оправку и обнову манастира у прикљученим областима, па им је додељивао издашну новчану помоћ и настојао да се они што брже оспособе за богослужење.

Троношки игуман Мелентије Филиповић са својим братством и побожним народом, пресрећним што су најзад дочекали да слободно дишу у својој слободној држави, није штедео новца и труда те је Троноша врло брзо обновљена у јесен 1834. године и синула у свој својој лепоти. О томе сведочи запис изнад западних црквених врата, који гласи:

"Благословенијем отца с поспешенијем сина и содјеиствијем свјатаго духа сија свјатаја обитељ манастир Троноша, храм Ваведеније пресветија Богородици украсисја при владенију великаго књаза и богоизбранаго сербскаго вожда књаза Милоша Обреновића и братију јего Јована, Јеврема и чада јего Милана, Михаила, Милоша и пречесњејшему епископу Герасиму и бивше братије трудољубиви намесник Мелентије Филиповић, Филимон Поповић и Нићифор Марковић, јеромонаси манастира Троноше, и бивши молери Михајло Константиновић из Битола и Никола Јанковић из Охрида града, совершисја месеца октомбрија 1 го 1834 го лета."

Храм манастира Троноше је скромних димензија, саграђен у облику слободног крста, са кубетом над централним делом. Попречни полуобличасти сводови трансепта, који прихватају пандантифе куполе, нижи су од подужних сводова над источним и западним травејом. Источни од попречних лукова испод куполе разапет је између два масивна ступца. Северно и јужно од источних травеја, који се завршава унутра полукружном, а споља петостраном апсидом, назначени су простори проскомидије и ђаконикона. Осмострани тамбур кубета декорисан је слепим аркадицама.

Храм је зидан од ломљеног и притесаног кречњака. Сви профили, иначе истог типа, изведени су у малтеру, преко старијих, камених. За довратнике и остале делове под портала, такође на прозорима, употребљен је жућкастосиви пешчар. Спољни сокл на цркви израђен је, заједно са својим профилом на завршетку, од црвеног пешчара. Једино овде је камен непокривен малтером.

Манастирски храм подигнут је без звоника и такав је био све до 1834. године, када му је дограђен звоник од тесаног камена белутка. Архитектонски и стилски чини једну целину са храмом, али му спољни изглед јасне показује да је касније дограђен. Тек ако би се зидови храма оголели и обложили истим каменом као и звоник, могла би се постићи спољна општа целина.

Дозиђивањем звоника храм је добио у простору, јер се испод њега налази главни улаз са једним одељењем и преграда између притвора и средњег дела храма. Ова је преграда висока од пода до свода храма, тако да сасвим везује под са сводом, а притвор и средњи део храма спајају само једна врата на тој прегради.

У притвору је источни и западни зид у фрескама све до свода окреченог плавом бојом, који би требало да представља небески свод са звездама. Слике до пода су доста пропале од влаге и свећа, а остале фреске нису од неке веће уметничке вредности. У средњем делу храма сви су зидови у фрескама, са нешто мало орнамената. Одмах пада у очи да овде има две врсте фресака. Оне при поду су сличне фрескама у притвору, и по техници и по колориту.

Живопис у Троноши

Исте године кад је обновљен, жипописан је и храм манастица Троноше. Мада је овај живопис из тако позног времена ипак је он занимљив као пример и доказ докле се упорно одржао традиционални зидни живопис старих српских цркава. Молери Михаило Константиновић и Никола Јанковић имали су при руци живопис у црквама Охрида и Битоља, као и из њихове околине, те су према њему живописали и Троношу. Живопис у Троноши има уобичајене теме српских цркава XVII века, њихов распоред и верно очуване особине овога живописа. Поред свега тога у живопису Троноше налазимо и неке нове иконографске теме и појединости, као:

-Свештеник недостојан да служи свету тајну и постаде саблазан. Насликан је свештеник у пуноме одјејанију у олтару на пригодном преградном иконостасном зиду између царских и северних двери;

-у јужној певници насликан је Јован Кукузел, црквени музичар и светогорски појац из XV века.

-сликани су ђакони с трикиријама, док се иначе сликају с кадионицама и дарохранилницама,

-преподобни Симеон и свети Сава држе икону. Сигнатуре појединих тема нису означене по догађајима који се приказују, већ по недељи у којој се ти догађаји прослављају и од којих су те недеље добиле своје име.

Садашњи иконостас Троноше је из разних времена и од разних живописаца и сликара. У паперти, до самога каменог пода остали су после пожара остаци најстаријих фресака. Из XVII и ХVШ века је први ред изнад престоних икона: Исус Христос и дванаест апостола. Овај ред икона одвојен је од престоних водоравном траком у облику винове лозе. Изнад Христа и апостола је водорава трака дубореза у цветовима, а изнад ње су дванаест пророка с свитцима. У врху иконостаса је распеће са четири јеванђелиста у крајевима крста. Испод крста су две аждаје чији су вратови у средини везани, а тело им се пружа и увија на две стране. Испод крста су Аврам и Исак у рају. Аврам држи у крилу Лазара, а Исак душе. Около су кипариси. Дуборез је уметнички рад.

Престоне иконе Христа и Богородице радио је, према запису А. Ђаковић 1866. године. Царске двери и Рај испод Богородичин иконе радио је опет трећи сликар. На царским дверима су Благовести и четири евангелиста. На дверима је запис: "Сеи двери приложи јеромонах Мелентије Филиповић, усопших раб Божји Филип и Јели и Јелици." Испод Богородице је насликан Рај, у коме Јаков седи и држи у крилу душе, а разбојник крст. Кад се, према запису, има у виду да је обновом храма руководио Мелентије Филиповић, онда значи да су и двери његов прилог.

Као што је напред речено, у средњем делу храма постоје две врсте фресака. Једне су оне, које се налазе ближе поду, а друге су оне што се налазе више, око кубета и у самом кубету. Оне су много лепше и сачуване од влаге и дима, чему су изложене оне доле. Међу њима нарочито пада у очи лик Спаситељев у дну кубета. Ова је фреска невероватно очувана и не само да је најлепша у храму, него има и велику уметничку вредност по хармонији боја и техници. Исто су тако лепе фреске еванђелиста у сферним троугловима кубета. Ове фреске, изгледа, нису радили наведени молери Михајло и Никола, већ неки бољи мајстори, и то пре 1834. године. Фреске, које се налазе ниже по зидовима, вероватно су рађене доцније, 1834. године, и то преко фресака које су можда биле исто тако добре као и оне у кубету, али су пропале. Могло би се предпоставити да су при обнови храма 1834. године обновљене само фреске по зидовима, а оне у кубету да нису диране, као и да је оне по зидовима радио један сликар а оне у кубету други. Како је да је, тек фреске у кубету никако не могу бита млађе, него само старије од осталих фресака у храму.

Божанско мудри, топао и благ поглед интелигентних очију, класичне источњачке црте лепоте лица, густи праменови смеђе косе што мирно падају на рамена, достојанствени покрет руке која даје благослов јесте карактеристика ове Спаситељеве фреске у кубету, која на сваког посетиоца чини пријатан утисак и ствара молитвено расположење.

Одмах на улазу у храм, под самим звоником, налази се једна икона обешена о зиду с леве стране. Ова икона, величине 70 х 50 см представља свето Богојављење, а израдио ју је београдски сликар Р. Чортановачки 1879. године. Уметник се иије држао правца старе византијске иконографије, него је радио под утицајем новијих западноевропских мајстора, у више реалистичком духу. Икона је још добро очувана и, поред лепог украса манастиру, представља и уметничку вредност.

Обновљена Троноша са завршеним живописом освећена је на Ваведење 1834. године. Освећење је извршио епископ шабачко-ваљевски Герасим II Студеничанин уз садејство архимандрита Мелентија, околног свештенства и монаштва и учешће многобројног народа из Јадра и Рађевине и непрестано ударање звона. Тада је уведен обичај да се сваке године, на Велики четвртак манастиру приложе две велике свеће у пречнику 20 цм. и до 2 метра дужине. Једну прилаже народ из Јадра, а другу из Рађевине. Доношење тих свећа у манастир прати пуцњава пушака а предусрета непрекидно звоњење свих манастирских звона. Кад се унесе у цркву, поставе се: јадранска с десне, а рађевска с леве стране царских двери. Те се свеће пале од Великог четвртка једне, до Великог четвртка друге године, кад се замењују новим. Овај се обичај одржао до данас.

Издржавање манастира Троноше

Као ђак у манастиру Троноши, а касније као писар харамбаше Ђорђа Ћурчије, Вук Караџић је чешће долазио у овај манастир те је имао прилике да упозна економско стање и околности у којима се Троноша налазила за време турске владавине па и касније. Захваљујући њему може се сазнати како је манастир живео и развијао се у тим временима.

За владања Турака Србијом владике се ништа нису мешале у манастирско управљање; њима су манастири плаћали шта је било одређено на годину, држали су их по неколико дана као госте у манастару, и више ништа. Кад је коме манастиру умро старешина, игуман или архимандрит, новога је бирао околни народ, а владика му је само очитао оно што треба по закону. Околни се народ старао и о подизању манастира или његовој обнови. Кад је требало шта поправљати или код манастира шта градити, једни су људи грађу секли, други вукли, трећи хранили мајсторе а сви заједно састављали су новац за плату мајстра.

Сви наши већи манастири, које од оних који су их зидали, које од других што су им придавали, имали су од старине, који мање који више, у својини села и земље, али им је то касније поодузимано, само су до наших времена задржади по једно село које је на њиховој земљи насељено и које се зове прњавор. У Србији су манастири плаћали спахијама осеком и за себе и за прњавор. Манастир Троноша плаћао је спахији Рашчићима из Лознице до почетка XIX века по 30 гроша и по једну краву јаловицу и по које чарапе на годину, а кад су касније грошеви почели опадати у вредности, овај се износ стао подизати тако да је до 1832. године попео се на 250 гроша. Троношки прњаворци нити су шта више плаћали спахији нити су давали каквог другог харача осим царевог, а калуђерима су радили најмање по једанпут у години дана, и то понајвише у петак, а давали им нису ништа. Манастирски старешина је прњаворцима и судио за којекакве ситнице, а кашто их је затварао и тукао. Кад је Србија завладала овим крајевима и спахија нестало, Српска је влада одредила да сва она земља, на коју су калуђери осеком спахијама плаћали, и у напредак остане манастирска, а прњаворци да држе од ње оно што су дотле држали, али прикрчивати да не смеју ништа и од онога што држе не смеју ником ништа продавати. Кад која прњаворска породица изумре, земља коју је она држала има да остане манастиру.

Осим земље, винограда и шљивика које они раде манастирима и на којој су прњаворци држали своју стоку и живину, манастири у Србији имали су и по неколико села своје нурије, која често позивају на мобу, али поред свега тога манастири су од раније највише живели од писаније и прилога. Гдекоји су калуђери живели у манастиру као гости и највише су времена проводили путујући по народу (по целој Турској докле се српски говори) и пишући прилоге и завештања: новац, стоку, жито, пиће, платно, те што нису могли манастиру носити, оно су на месту продавали и претварали у новце, а многи су људи о празницима и сами доносили манастирима милостињу. Гдекоји већи манастири, па и Троноша, слали су калуђере ради милостиње и у Каравлашку и Карабогданску па и у саму Русију и онамо су им владаоци кашто одређивали милостињу на годину.

Међутим, писанија је у ослобођеној Србији забрањена. Први ју је почео забрањивати Карађорђе. Кад му је његов ратни друг Методије Лазаревић, архимандрит манастира Троноше затражио допуштење да може иђи или послати којег калуђера у писанију по народу, Вожд му је одговорио: Одавде до твога манастира има 77 путева, којијем год поћеш ја ти стојим добар да ћеш доћи у манастир, али у народ нигдје да ниси свратио у име писаније, јер људи сад немају шта ни сами да једу, а камоли вама да дају, а ти кад дођеш човеку на конак, домаћин ваља да тражи и теби твоме коњу шта у кући нема; ти не можеш јести кукурузнице, него ти ваља тражити погаче, а твој коњ неће да једе кукуруза, него хоће јечма. А ако ти досађује гостионица, ти начини поред манастира механу, па ко ти год дође покажи му прстом у њу те ћеш тако и госте дочекивати и јоште што добити.

Услед забране писаније манастири су у Србији доста посрнули, јер им је тиме отпао један од главних прихода. Поред тога, отпали су прњаворци и сељачки рад на манастирском имању и калуђери су били приморани да сами обрађују своју зиратну земљу.

Манастир Троноша одвајкада је имала своју велику непокретну имовину, која није била ограничена. С порастом околног становништва и насељавањем досељеника по ослобођењу 1833. године, настали су сукоби између манастирске управе и сељака који су имали своја имања у близини манастира. Да би се ти сукоби отклонили једном за свагда, државна власт је одредила такозвану манастирску комисију ради постављања граница манастирских имања. Комисија је завршила свој рад 26. маја 1847. године. Доцније, 26. новембра 1849. издана је височајша потврда с потписом и печатом књаза Александра Карађорђевића, којом су зајемчене границе манастирске земље.

Катанска буна

Десет година након њене обнове, око Троноше су се одиграли крвави догађаји у којима је изгубио своју главу Троношки игуман Филимон Гргуревић. Запљуснула је крв и овај мирни манастир, јер је његов игуман улетео у међусобни обрачун две завађене династије, Карађорђевића и Обреновића.

Под притаском "уставобранитеља" књаз Милош је 1839. године морао да напусти Србију, а три године касније Тома Вучић је са својим Гружанима разбио регуларну војску Милошевог сина књаза Михаила те и њега протерао из Србије.

Живећи у Аустрији, Милош и Михаило стално су смишљали план како да се врате у Србију и збаце с престола књаза Александра Карађорђевића, којег је Народна скупштина по њиховом одласку довела на престо. У ту сврху су искористили младог и храброг авантуристу Стојана Јовановића Цукића, свога одушевљеног присталицу. Помоћу њиховог новца Стојан је међу емигрантима нашао 22 момка, набавио им добре коње и униформе мађарских хусара а за себе униформу мађарског уланског генерала, сву украшену златом и самуровином. Мрачне ноћи 21. септембра 1844. године са тим одредом прешао је дереглијом Саву између Дреновца и Кленка и у 9 сати ујутру стигао у Шабац. Кроз град је јахао на бесној бедевији усред коњичке колоне, док је поред њега барјактар носио развијен барјак и трубач непрекидно свирао коњички марш.

Дошавши пред начелство, Стојан је саопштио окупљеном грађанству да су кнез Милош и књаз Михаило у Србији и да он у њихово име успоставља власт. Ту су катане убиле председника окружног суда Марка Лазаревића и његовог помоћника Николу Нинића. Ту су му пришли многи граћани и сељаци, те је Цукић по подне у 3 сата са 500 наоружаних коњаника и пешака кренуо кроз Мачву. Успут су му прилазили Мачвани, па је у Лозницу стигао у суботу увече, 23 септембра са 900 присталица одушевљено дочекан од окупљеног народа.

Долазак катана у Подриње брзо се рашчуо. Исте вечери дојурио је у Троношу коњаник из Лознице и саопштио старешини манастара игуману Филимону да је у Лозницу стигао руски генерал и да га позива да му дође. Филимон је одмах опремио коња, узјахао и појурио у Лозницу. Са "Крста" је угледао варошицу осветљену као усред бела дана, видео ракете како шарају ноћно небо и чуо прангије како потресају ваздух. Кад је стигао у Лозницу, изашао је пред Стојана, пољубио га у руку и изјавио му своју покорност. Стојан га је обдарио официрском сабљом, коју је Филимон обесио преко мантије и тако наоружан измешао се са побуњеницима. Сутрадан је Филимон пред окупљеним народом одржао помен преминулој књагињи Љубици, не помињући владајућег књаза Александра нити митрополита и свештенство.

Занесен дотадашњим лаким успесима и великим приливом народа, Стојан се у Лозници задржао до 25. септембра у подне. Затим се дигне и са својим многобројним присталицама крене те преко Драгинца, Завлаке и Комирића касно увече стагне на Плавањ. Преморен неспавањем и доживљеним утисцима једва се држао на коњу, те се устави и нареди да се ту преноћи. Игуман Филимон овде је очитао побуњеницима вечерњу молитву и разделио им ракију коју је поручио да се донесе из из манастира, а затим је сан обузео цео бунтовнички логор.

Када је у Београд стигао глас о догађајима у Подрињу, књажевска влада одмах унапреди Тому Вучића у чин војводе, загарантује му да "шта учини-учињено је" и да за то нема никоме да одговара, па му нареди да са пет хиљада Гружана и с топовима оде у Подриње и угуши буну. Док Вучић не скупи војску, послано је наређење у Бранковину проти Матеји да са Ваљевцима и Подгорцима крене у сусрет побуњеницима. Прота прикупи 700 коњака и доста пешака те 25. септембра у зору стигне код Буковице и ту се утврди.

Стари и искусни Карађорђев војвода прота Матеја сазнао је преко својих извиђача докле су стигли побуњеници. Сазнао је где су се улогорили и само је чекао да тврдо заспе. А кад се у логору све утишало, дигао је своје пешаке и нечујно опколио заспале бунтовнике. Одједном је грунуо плотун Ваљеваца и прекинуо тешки сан Мачвана и Јадрана. Стојан, поп Петар, Филимон и катане одједном су били на својим коњима и са исуканим сабљама појурили да враћају буновне и преплашене сељаке. Прикупивши око себе најхрабрије, Стојан ободе бедевију и поведе катане вичући "За мном, браћо, не бојте се!" За њим јурнуше у крваву сечу мачвански коњаници и јадрански пешаци и од њихове громке вике одјекнуше небеса и околна брда.

И помешаше се у јесењој ноћи Подринци и Ваљевци понесени борбеним бесом. Удари сељак на сељака, брат на брата. Стојан упада у најжешћи окршај и удара сабљом, а поред њега, гологлав, разбарушене косе гази коњем и обара сабљом поп Петар праћен десетином катана. И већ се чинило да се бојна срећа наклања побуњеницима, јер Јадрани, предвођени Филимоном сложно ударише и потиснуше Ваљевце. Кликну Стојан и нагна бедевију у бојни метеж, али тада два врела зрна пробише му младе груди. Паде поп Петар, погибе и његов млади син, али се још вије бунтовнички барјак и још не уступају катане.

А тада прота Матеја нареди да крене ваљевска коњица. Ободоше коње подгорски сељаци, завитлаше кривим сабљама и обрушише се на преостале Јадране и Мачване. Не издржаше Јадрани брзи налет, поколебаше се и прснуше на све стране да нађу спаса у околним шумама, а њима се натиснуше Ваљевци. Ухватше Филимона свег у крви, заробише неколико катана али не ухватише барјактара са крвавим бунтовничким барјаком.

После потпуног пораза бунтовника на Плавњу, стигао је у Лозницу и Вучић са војском и топовима. Ту је покажњавао грађане и чиновнике који су пристали уз бунтовнике, а затим, са заробљенима кренуо преко Петковице, где је преноћио и сутрадан стигао у Шабац, Ту је већ владин изасланик капетан Ресавац у градском пољу начинио обор у који су доводили побуњенике и премлаћивали их моткама и наџацима, па потом предавали новообразованом Преком суду ради суђења. Пред Суд је изведен и троношки игуман Филимон. Ево пресуде:

ИЗВОД СУЂЕЊА

преступленију Филимона Гргуревића, игумана манастира Троноше.

Сбог тога што је с бунтовницима кои су под предводитељством Стојана Јовановића на растројеније садашњег законог Правитељства ишли сдружио се, па и друге на то подстрекавао.

Преки Суд, кои је височајшим Указом Светлејшег Господара књаза нашега Александра од 25. септембра 1844. год. Н. 1327 постављен, расмотривши испит над именованим преступником учињен под А и на основу положенија истог узетим, у призреније:

1. Да је он по собственом свом признанију, чувши за дошавше у Лозницу бунтовнике и да на то теже да Обреновиће у Србију доведу, дакле да садање законо Правителство оборе, и истима у Лозницу дошао и бунтовнику Стојану Јовановићу на поклоненије ишао;

2. Да је он, уверен о намери бунтовника, опет зато к њима придружио се и с њима даље бунтовно пошао па том приликом добивену од бунтовника Стојана Јовановића официрску сабљу преко врата обесио и овако наоружан протаву законог књаза и правитељства с бунтовници устремио се;

3. Да је исти 24 септембра 844 год. у путу из Лознице к Ваљеву на месту Гњила у Коренити бунтовницима и простом народу кое су бунтовници преваром за собом вукли, молитву чито и у јектенијама при служби бившег књаза Милоша као владајућег књаза Сорбскога спомињо а духовенство сасвим прећуто, дакле;

4. Да се из овога, сирјеч што је с бунтовницима познавајући намеру њину придружио се; даље, што је себе оружјем снабдо и притом што је у служби и јектенијама Михаила Обреновића спомињо, а од духовенства сасвим прећуто, види се да је на то ишао и ту цељ имао да прости народ, као духовно лице, приволи и наврати: да бунтовницима приђе и противу законога књаза и Правитељства бунтовно устане;

5. Да се то исто и тиме потврђава што је он тада ракије изнети и бунтовницима свима пити дао; следователно

6. да се он у смислу 3 и 6 тачке височајше изданог закона од 22 октоврија 843. као издајник сматрати има, и напоследку

7. Правитељство наше противу чете бунтовника, којој је он у свему на руку ишао и њу подпомагао, воинство с Преким судом изашиљати и тиме знатне трошкове учинити морало,

РЕШАВА

Да се Филимон Гргуревић, почем се духовног чина, по обреду наше православне цркве, лиши, сходно 3. и 6. тачки наведеног закона као издајник из пушака убије и тело његово на оном истом месту гди је бунтовницима молитву читао и Обреновиће спомињо у земљу укопа, а осим тога, да се сво његово имање, кое имао буде, лицитандо ома распрода, и новци каси правитељственој, у накнаду овом приликом учињених трошкова, придаду.

Дано у заседању Суда Прекога 13 октобра 844 год. У логору код Шабца.

Деловодитељ, Председник Прекога Суда, Никола Христић Григорије ђ. Филиповић

Истога дана по изреченој пресуди упућен је налог начелнику округа Подринског мајору Илији Чворићу, који гласи:

ПРЕКИ СУД

Н. 66; 13. X 1844.
у логору код Шапца

СЛАВНОМ НАЧЕЛНИЧЕСТВУ
ОКРУЖИЈА ПОДРИНСКОГ

Над Филимоном Гргуревићем, игуманом манастира Троноше, изречену пресуду по којој се он, као издајник, почем се чина духовног лиши, из пушака убити и на оном месту где је молитву бунтовницима читао и Обреновиће помињао, укопати има, шиљући Преки суд Славном Начелничеству Окружија Подринског у прилогу под . /. званично га моли да оно над казатим Филимоном, кои му се у исто време спроводи, по свему извршити изволи, при чему му се јоште примећава да је речени Филимон на испиту показао да он и до 1500 ока собствене ракије код манастира има.

Председатељ Преког Суда
Григорије Ђ. Филиповић

Деловодитељ,
Никола Христић

 

 

 

 

Начелник Округа подринског мајор Никола Чворић затражио је од Шабачке конзисторије да рашчини игумана Филимона. Шабачка конзисторија је под бројем 516 од 27. X 1844. решила: "Да се спроведени игуман Филимон из чина свештеничког извргне, па после Суду преда ради пресуде извршенија."

Примивши спроведеног Филимона и добивши акт од Конзисторије са решењем о лишењу духовничког чина, мајор Илија Чворић спровео је под јаком стражом везаног осуђеника до места Гњила, на путу Лозница - Ваљево. Филимон је на оном истом месту где је бунтовницима читао молитву клекао, мирно се помолио Богу и опростио својим судијама што су га осудили. И док је присутни народ плакао, Филимон се дигао, опростио са својим бившим парохијанима и незавезаних очију мирно стао, висок и мршав пред пушчане цеви. Грунуо је плотун и игуман манастира Троноше клонуо је на тврду земљу. Где је пао ту је и укопан, а кад су се пандури са начелником Чворићем удаљили са места стрељања, Филимонове парохијанке покриле су заравњену хумку, без крста и икаквог обележја, јесењим цвећем.

И тако је политичка страст одвела игумана Филимона на стрељање. Горе од куге прохујала је династичка одмазда Јадром и Рађевином. Присталицама бунтовника спаљене су куће и заплењена стока, а истакнутији побуњеници осуђени су на затвор у Гургусовачкој кули.

Све до 1859. године лежало је Филимоново тело у земљи где је укопано после стрељања. Кад се састала Свето-Андрејска скупштина и изгласала повратак Књаза Милоша у Србију, лознички депутат прота Игњат Васић тражио је да се свештеници и калуђери, стрељани у Катанској буни, изваде из земље, опоју и сахране код храмова у којима су служили. Тело игумана Филимона ископано је и пренесено у Троношу и сахрањено поред цркве. Опело је извршио тадашњи игуман Петар Грнчарац уз садејство околног свештенства, манастирске братије и бројног народа. Супруга начелника Илије Чворића, да би у неколико окајала грех свога мужа, поклонила је 1848. године манастиру Троноши индитију за часну трапезу.

Гроб игумана Филимона покривен је каменом плочом, али су са ње избрисана слова те се са сигурношћу не може тврдити који је.

Раздобље од 1844. до 1904. године

Последице Катанске буне у Србији су се још дуго осећале. Поједини осуђеници робовали су у Гургусовачкој кули у тешким оковима и у најцрњим условима. Неки су тамо помрли, а неки су услед интервенције руског посланика помиловани те су се вратили својим кућама да у њима умру. Борба између две династије завршила се повратком старог књаза Милоша на престо на који је после његове смрти 1859. године засео син му Михаило.

Тврди град Соко, испод којег се некада тукао и троношки архимандрит Стефан Јовановић, Турци су 1862. године напустили те је затим разрушен. Тако је Подриње потпуно, сем села Сакара и Малог Зворника, очишћено од Турака. Године 1867. књаз Михаило је успео да од Турака добије кључеве и осталих градова у којима су дотле постојали турски царски гарнизони. Годину дана после пријема градова завереници су убили књаза Михаила у Кошутњаку те је на књажевски престо дошао малолетни књаз Милан, унук Јефрема Обреновића.

Рат који је књаз Милан 1 876. године повео са Турцима, осетио се и у Троноши. Дрински кор, који је под командом генерала Алимпића оперисао на левој обали Дрине, снабдевао се једним делом хране и осталих војних потреба и из манастира. За грађење војничких барака и стаја за теглећу стоку узимана је грађа из манастирске шуме, а рањеници рековалесценти смештани су у манастирском конаку ради окрепљења.

Интервенцијом Аустрије код великих сила, која је намеравала да Босну и Херцеговину присвоји, Дрински кор је враћен на десну обалу Дрине. Многи Срби из Босне, који су се пред Турцима компромитовали својим прилажењем и помагањем српској војсци, морали су напустити своје домове и прећи у Србију. Поједини од тих избеглица смештени су у манастиру Троноши, где су били братски примљени и уживали дуже време срдачно гостопримство све дотле, док нису размештени по осталим местима у Србији или су се вратили у Босну, коју је Аустрија мандатом добијеним на Берлинском конгресу 1878. године окупирала.

Тако се у Троноши нашло и неколико свештеника из Босне, који се нису могли тамо вратити. Епископ шабачке епархије, мада није имао довољно парохија ни за домаће свештенике, трудио се да се ти свештеници разместе и у томе је успео. Међу избеглицама је био и познати војвода Босанске крајине поп Каран, којег су Турци осудили на 101 годину робије и спровели у Малу Азију, али је он са својим братом Стеваном успео да отуда побегне и дође у Србију умро је у Шапцу и сахрањен на Доњошорском гробљу, где му и данас споменик постоји.

У Троноши су постојали разни рукописи и записи појединих калуђера, као и старе црквене и световне књиге које су калуђери добијали из Русије. Између осталих ту су били записи игумана Михаила који је ишао у Русију ради тражења помоћи, затим записи игумана Мојсеја и писма архимандрита Стефана. Шабачки архијереј Гаврил затражио је од старешина манастира Троноше и Петковице да му све те старе рукописе, записе и књиге пошаљу, а кад су то они учинили, он их је 7. октобра 1865. године послао у Београд Друштву српске словесности. Тако је библиотека манастира Троноше остала без драгоцених података за црквену историју и без оригинала Троношког родослова. Колико нам је познато, у нашој земљи постоје пет примерака Троношког родослова. Шабачка библиотека имала је један примерак али је и тај један приликом сеобе библиотеке у другу зграду нестао. Било би веома пожељно да се бар један примерак Родослова пронађе и достави библиотеци манастира Троноше, јер је у њој и написан. Српска академија наука, која, вероватно, располаже са још неком копијом Родослова, учинила би племенито дело кад би је послала Троноши.

Први светски рат

Дванаестога августа 1914 године аусто-угарске трупе прешле су Саву и Дрину да би казниле Србију што је тако очигледно испољавала своју жељу и мисију за уједињење јужних Словена и ослобођење своје браће из ропства. Тако је почео Први светски рат у којем су се Русија, Француска и Енглеска супротставиле Аустрији и Немачкој, не да би само заштитиле нападнуту Србију, већ да би се обрачунале са Немачком, која је постајала све јача и агресивнија и спречиле германско продирање на исток.

Оно што се не би могло очекивати од једне културне државе и њене армије, десило се: аустроугарски војници у своме надирању кроз српске градове и села стављали су под нож голоруку нејач, старце, жене и децу, затварали их у школе и палили те се страх и ужас ширио по Подрињу. Сва ова нечувена недела само су више распирила бес, огорчење и храброст српског војника, те је на Церу, том гранитном бастиону српске слободе, у четвородневној жестокој битци до ногу потукао дрског нападача и натерао га у безглаво бекство преко Дрине. Српска победа на Церу била је прва савезничка победа у Првом светском рату и она је охрабрила савезничке војске да истрају и најзад победе у тешком и дуготрајном рату.

У току битке на Церу и Јадру манастир Троноша није био изложен директном удару непријатељске војске, јер су њене главнине надирале, а затим се повлачиле главнијим саобраћајницама које нису пролазиле поред Троноше. Међутим, после другог прелаза аустроугарске војске преко Дрине 8. септембра 1914 године, и Троноша је запала у зону двомесечних најогорченијих, најкрвавијих и најтежих рововских борби, које су гутале огромне жртве и црпеле животну снагу Српске војске. На томе разбојишту рвале су се две армије: једна која је ишла да прегази једну малу земљу и потлачи један народ који је волео слободу изван свега, и друга, слаба у оружју али јака духом, која је надмоћности прве у оружју супротставила своју безмерну љубав према слободи и отаџбини. Трагови ових борби на живот и смрт ни до данас нису избрисани. И данас постоје гранатама покошене шуме на гучевским и борањским висовима, изнад којих се још само дижу гранатама изрешетане старе букве, које као тешки рањеници и вечни инвалиди причају нараштајима о жестини Битке на Дрини. У Троноши је у то време било ратно превијалиште, те је њена порта примала у своју освећену земљу хладна тела преминулих рањеника и свакодневно се китила малим белим дрвеним крстовима. Овде су се гасили многи млади животи српских ратника, редова, подофицира и официра наших славних дивизија. Гинули су скромни и безимени, те њихове мајке и сестре никад нису сазнале где су им гробови, да би их оросиле врелим материнском и сестринском сузом. Покрио би их вечни народни заборав да их није узела под своје окриље широкогруда мајка Троноша, чији смерни монаси у својим усрдним молитвама помињу безимене душе ових ратника, који су оставили нараштајима своју последњу поруку: "ОСЕЋАЈ СРБИНА: слатко је и славно је за Отаџбину умрети, слађе гробом но вечитим робом." И данас стоји ова порука, урезана у камену плочу изнад гроба погинулог 26-годишњег Жарка Диковића, укопаног у манастирској порти, чији гроб лепе јадранске девојке ките првим пролећним и последњим јесењим цвећем.

У току затишја на Дринском бојишту од јануара до септембра 1915. године, у Троноши је логоровао један одред Српске војске, који је прикупио кости својих ратних другова и сахранио их у порти. Пола је века прошло од тих дана и време је учинило своје. Збрисало је мале дрвене крстове са зелене ледине и данас још стоје само два камена споменика изнад гроба два српска официра:

1. Поручник Жарко Диковић, рођен 1888, погинуо 31. 1914 године;

2. Душан Шикопарија, капетан 17. п. пука Дринске дивизије, јуначки погинуо 24. X 1914 на Биљегу.

У манастирској библиотеци налазила се једна свеска, у којој су записана имена умрлих ратника 1914-1915. године. Пошто се у њој јасно наводи да су дотични ратници "умрли" у то време у манастиру, произилази закључак да је тада у Троноши била војна болница или прихватилиште рањеника, што би било сасвим природно, јер се манастир налазио у узаном ратном подручју у току 1914. и 1915. ратне године. Ко је записао имена ових изгинулих ратника, није познато, али је највероватније да је то учинио један од калуђера, или је то учинио Димитрије Димитријевић, војни свештеник VI прекобројног пука, који се у то време овде налазио.

У поменутој свесци имена изгинулих наведена су овим редом:

Умрли 1914-1915. године.

1. капетан II класе Андрија Живковић

2. капетан II класе Др. Атанасије Каракашевић

3. капетан II класе Душан Шиковић

4. капетан II класе Душан Митровић

5 поручник Жарко Диковић

6. поручник Коста Антоновић

7. поручник Чедомир Поповић

8. потпоручник Никола Симић

9. потпоручник Милан Поповић

10. наредник Дамјан Илић

11. наредник Милорад Илић

12. каплар Божидар Јовановић

Број овде записаних официра, подофицира и редова не слаже се са бројем гробова у порти, нити се зна који је чији гроб. Родбина је сазнала где су погинули Жарко Диковић и Душан Шикопарија, те им је гроб обележила спомеником. Међутим, у предњем списку постоји име капетана "Душана Шиковића" што једино може значити да се оно односи на капетана Душана Шикопарију, као што је записано на много касније подигнутој надгробној плочи у манастирској порти.

Аустроугарски војници, који су у три маха пролазили поред манастира Троноше, опустошили су њену имовину, зграде и библиотеку, те су тако нестала многа драгоцена документа из њене прошлости, врло значајна за њену историју. Калуђери, који су после рата живели у Троноши, прегли су свим својим силама да поправе затечено стање и у томе су доста успели.

Трпећи оскудицу у бронзи, потребној за ливење топовских цеви, Аустријанци су са манастирског торња скинули сва звона и однели. Остало је само једно, велико звоно, које су парохијани манастира Троноше приложили храму 1880. године, и оно и данас оглашава службу Божју у овој светој богомољи.

Књиге манастира Троноше и записи у њима

Први спомен о књигама манастира Троноше налазимо у записима из XVI века. Године 1571. и 1581, при игуману Јовану, у Троноши су писани минеји за црквену употребу, а 1604. године писано је у Јерусалиму еванђеље за манастир Троношу. Крајем XVIII века манастир је снабдеван штампаним богослужбеним књигама из Русије, које су делимично и до данас сачуване са записима из тога времена. Године 1791 писан је у Троноши чувени Троношки родослов руком јеромонаха Јосифа Троношца. Овај се летопис данас налази у Бечу, а неколико копија има и у нашој земљи.

Књиге манастира Троноше доживљавале су и преживљавале кроз векове житије и страданије свога манастира, тако да су оне неодвојиви део његове биографије. Пљачкања, рушења и паљења манастира најчешће је и највећма погађало књиге, тако да је до данас много књига нестало и уништено, а неке и од ових што су остале носе трагове последње паљевине које су доживеле 1941. године од Немаца. Тада су нагорели Апостол, данас још у употреби и неколико старих минеја. У октобру 1941. године, немачка "казнена експедиција" запалила је у Троноши леву певницу. Војници су из ње изнели књиге пред цркву и запалили, али су оне само делимично нагореле. Преостале су до данас само књиге које су биле за десном певницом и нагорели свети Апостол, који је чудом Божјим спасен од горења. Од књига које се данас налазе у манастиру најстарија је:

1. - ВЕЛИКИ ТИПИКОН, великог формата, са преко 500 листова, штампан у Русији у време царице Јелисавете. Књига је већ остарела од дуге употребе, углови листова су поцрнели искрзани и недостају јој први и још неколико листова. На њој је већ од почетка записано доле испод текста: "Сија књига свјатаго храма Ваведенскаго пресвјатије владичице наше Богородице и присно дјеве Марије, реком Троноша между двема горама и лепе воде тр..е подру..Мојсеја..во лето господње 1774 би обновисја сија свјатага књига ценоју 6 грош на 1792 лета при господину Стефану манастира... обитељи архимандрита."

Међу старије књиге спада једна група преосталих минеја, који потичу из XVIII века и у манастир Троношу набављени су 1782. године, за време архимандрита Мојсеја. Записи о приложницима ових минеја писани су сви истим, отменим рукописом, па је вероватно да их је писао сам архимандрит Мојсеј.

2. - МИНЕЈ ЗА ЈАНУАР, штампан у Москви за време царице Екатерине, 1778. године, има овај запис испод текста почев од 1. листа: "Сију боженственију Минеју приложи преосвешчени Митрополит зворнички ... (нема два листа) за јединадесет гроша в вјечнију памјат: при архимандриту кир Мојсеју в лето Господње 1782. "

3. - МИНЕЈ ЗА МАРТ, истог великог формата и истог издања (Москва 1778) има такође запис на истом месту који гласи: "Сију Минеју приложише раби Божји Петар и Марко из Цикота, ценију за 11 гроша во обитељ свјатају воведенскију Троношу при архимандриту кир Мојсеју в лето 1782 года." Овај је Минеј данас повезан у диван платнени повез од црвене чохе. Овај Минеј заједно са још три друга дао је да се укоричи садашњи игуман Антоније, а све послове око коричења у Београду обавио је јеромонах Лаврентије, велики доброчинилац ове свете обитељи.

4. - МИНЕЈ ЗА ЈУНИ, исти као и предходни (Москва 1778.), изузев што има трагове спаљивања из 1941. године, има запис испод првог листа: "Сију Боженственију Минеју приложи раб Божји Остоја Бакал, из Зворника ценоју за 10 гроша и 50 динар в обитељ свјатују воведенскују Троношу в вечнују памјат при архимандриту кир Мојсеју в лето 1782 год."

5. - МИНЕЈ ЗА ЈУЛИ (Москва 1778.), такође исти као и ови, само што је запис на њему писан са два рукописа. Најпре је испод првог листа записано невештијим рукописом: "Сију Боженственију књигу... раб Божји Аћим Ђурчија... из Пасковца", а затим је запис рукописом архимандрита Мојсеја као и на предходним Минејима: "Сију... приложи раб Божји Аћим Ћурчија (потпис је другом руком, истоветан са првим записом, што значи да га је писао сам Аћим Ћурчија) из Пасковца в обитељ свјатају воведенскују Троношу ценују за 10 грош и 50 динар при Архимандриту кир Мојсеју в вечнују памјат в лето 1782 года." Овај Минеј данас има црвени чохани повез.

6. - МИНЕЈ ЗА АВГУСТ (Москва, 1778.) такође има трагове ватре од спаљивања 1941. године и недостаје му први лист. Запис испод другог листа па даље овако гласи:"... приложи раб Божји Милош Ковач из Главичица во обитељ свјатајововеденскују Троношу ценоју за 11 грош во вечнију памјат при Архимандриту кир Мојсеју в лето 1782 года."

7. - МИНЕЈ ЗА СЕПТЕМБАР (Москва 1778.) спада такође у исту групу Минеја али је богатији записима. На листу иза корица стоји: "Сија књига глаголајемаја Минеј манастира Троноше испод пл. Цариграда писа Аксентије Радовић от села Чокешине.." Затим, испод текста почев од 2. листа, јер првога нема, стоји записано: "приложише раби Божји: Богдан и Петар из Корените во вечнију памјат: во обитељ свјатајововеденскују Троношу при архимандритје кир Мојсеју; во лето Господње 1782 года." Даље на листу, код датума 14 септембра 1914. године, када беше Крстовдан, записано је ово: "14. септембра 1914. године, кад беше Европски рат и када Аустријанци бише у Борини, Брасини и М. Зворнику а Срби у Вишеграду, Сребрници и пред Сарајевом, бише на служби у мру Троноши свештеници Јово Бошковић, парох трбушнички и Димитрије Димитријевић, свештеник гргурски ср. прокупачког као свештеник VI прекобројног пука. За време службе чује се топовска паљба. Старешкна беше архимандрит Тихон Јовановић."

8. - МИНЕЈ ЗА ОКТОБАР (Москва 1778.) припада истом колу минеја. Првог листа нема, а запис даље од 2 листа гласи: "Приложи раб Божји Гаврило Кујунџија из Зворника во обитељ свјатају воведенскују Троношу, ценоју за 10 гроша и 50 динар во вечнују памјат при архимандриту кир Мојсеју в лето 1782. года." У овом минеју има још један запис, истина, млађи, али значајан за Троношки летопис, који гласи:"Код старешине манастира Троноше брата Алексеја Рура бејах у гостима 27. октобра 1925. г, васељенски јереј српски Српко Дабић, парох II јабучке." Овај јереј Српко написао је један летопис манастира Троноше који није До нас дошао.

9. - МИНЕЈ ЗА ДЕЦЕМБАР је последњи минеј овога кола (Москва о.) набављеног у време троношког архимандрита Мојсеја. У ствари од овог минеја сачувано је само десетак листова, остали листови су вероватно изгорели. На листу 1 овог минеја остале су речи записа:... при архимандриту кир Мојсеју во вечнају памјат 1782 года."

Осим ових минеја постоје још три минеја, нешто млађа по штампању и касније набављена за манастир. То су:

10. - МИНЕЈ ЗА МАЈ, великог формата у једној боји, штампан у Русији у време императора Николаја Павловича. Запис на њему испод 1. листа па на даље гласи: "Сију књигу Минеј манастира Троноше одкупи раб Божји Петар Ивановић за спомен дому и целој фамилији у две порције 1848 за 100 гроша, седа Корените при игуману Петру Стефановићу."

11. - МИНЕЈ ЗА НОВЕМБАР (истог формата у једној боји,) без прва два листа, Испод трећег листа стоји остатак записа:"... Васиљевић и Андрија Зарић из Костајника у вос... и дому здравље у манастир Троношу, цена 100 гроша 1848 при игуману Петру Стефановићу."

12. - МИНЕЈ ЗА ДЕЦЕМБАР такође припада овом колу минеја (истрг издања у једној боји) и набављен је као и предходна два. Запис испод текста почев од 1. листа говори о овоме: "Сију књигу Минеј одкупи раб Божји Живан и Лука Лукићи из Руњана из две порције за спомен Ружици и Марији у манастир Троношу за 100 гроша 1848. при игуману Петру Стефановићу истог манастира." У овом минеју постоји још један запис из наших дана али врло значајан. Записали су га људи из околине манастира (на последњем листу испред задње корице), који су били очевици злочиначког убиства троношког игумана Серафима у току последњег рата. Ево тог записа: "1943. год. овде изгуби узалуд своју главу неки поп звани игуман, и то да га убише Немци или усташе или Руси, па ни речи, него лично проклети Срби. А то га је страдала лично нека Криста Мајсторовић супруга Василија Мајсторовића; ту су били лично сведоци који би могли тачно доказати да је то она стварно учинила и узела човеку узалуд душу. Сведоци: Митровић Тихомир, Митровић Стеван, Николић Милутин, сви из Прњавора, 17 IV 1913. год.

Данас су ова два последња минеја (новембар и децембар) повезана у црвену чоху, као што је раније већ речено.

13. - ПОСНИ ТРИОД, већег формата, доста овештао од употребе, штампан је у Русији у време царице Катарине. Према једном непотпуном и недовољно јасном запису на врху првог листа, овај Триод налазио се у манастиру већ 1816. године. На истом листу, доле испод текста пише ово: "Триод постни приложи раб Божји Мина Филиповић село... во обитељ свјатововеденскују Троношу во вечнују памјат, при игуману господину Стефану те свјатаје обитељи архимандриту...(нема 1. листа ) за спомен себе и своих, цена 15..." На следећем другом листу горе записао је неко: "1814 паде снег зјело голем о ђурћеву дану..." Почев од листа... стоји овај напис испод текста: "Сија књига подписа Методије архимандрит: 1816 Троношац прве године Милошева судства по Карађорђи примирја с Турци м-ца јули 19." На листу.. где под текстом стоји запис, значајан како за ову књигу тако и за летопис самог манастира: "Сија књига свјатаја и глаголајема посни Триод манастира Троноше 1816 лето бијаше во потоце Клашници склоњена, манастир бијаше погорио от Турков проклети... подписа Методије архимандрит Троношки." Према овом запису изгледа да је овај Триод вероватно са још неким књигама, доживљавао судбину многих старих књига из наших манастира.

14. - ДВА ОКТОИХА, штампана такође у Русији у време царице Екатерине, и у Троношу набављени 1848. године. Један од њих (од 5-8 гласа) нема у себи никаквих записа иди их је, можда, и било али су приликом подсецања листова при коричењу одсечени. На првој пак корици другог Октоиха (од 14 гласа) стоји овакав запис: "17. априла 1848. г. узесмо од Милоша Бантића трговца шабачког два Октоиха у 8 гласова у о. ж. манастир Троношу за 10 # цесарски. Игуман м. Т. Петар Стефановић." Још један сличан запис стоји у овом Октоиху, почев од а листа па на даље:

"Сија књига Боженственаја Октоих првог гласа јест манастира Троноше храма Пресветаја Богородици воведенија. Сију књигу набави и купи игуман истога манастара Петар Стефановић, цена књизи 5 # цесарски, 1848 год. новембра 11 г. и подписа својом руком ообственом." Запис на крају Октоиха новијег је датума и гласи овако: "Уз буну српскоаустријску босански војни бегунац Дрину је препливо 15/10 1908 г; бијо је снег до кољена, именом је војник Танасије Симоњић, искушеник м. Троноше, родом из села Кладња, Босна."

15. - Међу манастирским књигама налазе се и три Служебника, већег формата, штампаних у Русији у време царице Екатерине. Испод листа са којим почиње Вечерње стоји овај оштећени запис: "Сија свјатаја и божественаја књига глаголајема Служебник... откупи раб Божји... свом... за вечни спомен, Бог да му душу прости." Не зна се кад је овај Служебник доспео у Троношу. Недостају му многи листови па је један манастирски ученик дописивао руком те листове и на једном од њих записао:

Ову свету књигу "Служебник" обновио је: месеца новембра 1932. г. брат овог манастира Михаило Малешевић.

16 - Други СЛУЖЕБНИК такође већег формата, штампан је нешто касније у Русији, у време императора Александра (Николајевића), На њему почев од 2. листа доле, стоји овај запис: "Овај Служебник, својина јеромонаха Серафима Мандића, родом из Д. Бадање, срез јадрански, округ подрински, Лозница, Шабац, купио у Београду 27. јуна 1925 г. Дајем у име прилога у манастир св. Троношу у име Бога за своје здравље и целе своје фамилије, браће и сестара. Слава Богу!"

17. - Трећи СЛУЖЕБНИК је штампан 1901 г. у Москви. На првој страни његовој пише: "Овај Служебник прилаже манастиру Троноши 1904, г. Ивко и Ђурађ браћа Спасојевићи, из Корените, за здравље дома, при игуману м. Троноше Г. Тихону и јеромонаху Мирону." Испод овог текста додат је касније овај запис другом руком: "Овај Служебник који је својина манастира Троноше, нађох у архиви црквене општине Боринске, те га достављам манастиру Троноши као његову својину 10 октобра 1944. године у Борини. Петар Васић, секретар црквене општине Боринске."

18. - МАЛИ ПСАЛТИР, штампан у Будиму граду у Угарској у време и с благословом митрополита карловачког г. Стефана (Стратимировића) 1820 год.

19. - ЧАСЛОВАЦ, штампан у Србији у време књаза Милоша. На његовој последњој корици стоји запис. "Сего Часослов от манастира Троноше учио се Радован 1846 г. "На претпоследњем пак листу стоји и овај запис: "Сија књига јесте мене ученика Милинка Мијаиловића, ученика кои учи код г. Косте Маринковића учитеља школе Јаребичке кои учи ђаке јаребичке, он добро учи ђаке." Писао у Јаребицама 1839 ( или 1899 нејасно).

20. - Занимљив је међу књигама један мали МОЛИТВОСЛОВ, који садржи делове из каноника, служебника и календара. Издан је у Аустрији у време ћесара Јосифа од стране или унијата или римокатоличке унијатске пропаганде. У јектенијама се спомиње римски Папа на неколико места, а Символ вере садржи Филиокве. У календарском делу има празнике типично римокатоличке (непорочно зачеће Пресвете Богородице и ДР) а на крају се налази химна Аустрији и Хабзбуршкој династији. Иначе је врло неписмено и погрешно састављен. Стоји овде ваљда као сведок унијатске делатности паписта над православним народом у Аустроугарској монархији.

21. - ИРМОЛОГИЈА, штампана у Београду 1837. године, у време београдског митрополита Петра Јовановића.

22. - СРБЉАК, издање чувеног београдског митрополита Михаила Јовановића. Садржи овај запис, почев од 1. стране изнад текста: "Сија књига Божественаја зовома Србљак јесте монастира светововеденскије обитељи Троноше Набави Господин Игуман и купи монастиру Г. Петар Стефановић, родом Грнчарац Јадранин; цена књизи 100 гроша 1861 године и подписа сију књигу во монастир сушчија Троношију."

23. - ПЕНТИКОСТАР, великог формата, штампан у Бечу 1855, године с благословом карловачког Патријарха Јосифа (Рајачића). Почев од 1. стране испод текста пише ово: "Ову књигу Пентикостар прилаже манастиру Троноши Радован Тејић, из Корените, за здравље своје и својих кућана на дан светог Пантелије 1950 године у износу од 1,100 дин. Радован Тејић."

24. - У манастиру данас постоје још два Октоиха, истог издања као Пентикостар. Први (1-4 гласа) приложи манастиру Троноши Дамјан Јосић, из Корените 13. VII 1950 г, а други (од 58 гласа) Спасоје Стевановић из Зајаче, истог датума.

25. - ОПШТИ МИНЕЈ, великог формата штампан у Београду за време београдског митрополита Петра Јовановића 1841. године садржи на првом листу једак опширнији запис из Првог светског рата: "Ову свету књигу Општи Минеј приложи Миља, жена Миладина А. Комарчевића, из села Воћњака, манастиру Троноши на ријеци Дрини 10. април 1923. године, за душу своме мужу Миладину и сину Милутину. Миладин погибе у боју под Копаоником, близу вароши Рашке, у почетку новембра 1915, године као српски коњаник поднаредник. А Милутин, од 22 године старости, од војничког умора и терета и зиме умрије у путу идући у болницу између седа Чибутковице и села Дудовице на ријеци Љигу 6. новембра 1914. године."

Јован М. Бошковић, парох лознички а у време Првог светског рата војни свештеник V пука II позива Дринске дивизије, записао је ово;

О Милутину колико знам, хоћу потоње нараштаје да упознам. Милутин бјеше јединац у оца Миладина и матере Миље, врло красан, поштен и смирен младић, којег сам ја добро познавао као његов ондашњи парохијски свештеник. Једно одељење Аустријске војске нападаше од Дрине, Лознице, Царине, Ваљева, преко Колубаре, манастира Боговађе и Мионице, а друго одељење од Саве, Обреновца, Бијелог брда на Жупањац Чибутковицу и Дудовицу. Наша се војска бејаше ушанчила и крваву борбу вођаше од 3 новембра и од прилике до 10 новембра. У те дане бејаше врло хладно и снијег невелик падаше. Једног дана дође у Чибутковицу Милутин, код куће Зиндовића и Верговића, ђе бјеше пуковски штаб и пуковска пољска болница, и чим мене виђе пођоше му сузе и овим ријечима проговори: Оче Јово, мој отац и мајко, помози ми, јер видиш у каквом сам животу. Милутин изгледаше живи мртвац, јер никог свог није имао да га прије пошаље до доктора и у војну болницу. Јер у те дане бјеше крвава борба, зима и велика аустријска снага бјеше надирала ка Београду и да нас гоне. Петопуковски доктор бјеше храбри и поштени капетан Албана и мој ратни добар друг, те ја њега замолим да учини Милутину шта може, и он га прегледа и упути у болницу у Дудовици с пратњом болничара, рањеника и болесника. С тијем сам хтио да га за вријеме склонимо из ове муке, дако би остао у животу. И он, жалосник, у путу умре, Бог да му српску и брацку душу опрости, а његовој матери и фамилији на дому за дику и похвалу да служи, јер своју младост и живот изгуби борећи се за своју вјеру, краља и Отечество Србију." Писо Јован М. Бошковић, прота и парох лознички 26/13 априла 1923 године, својеручно у Лозници."

26. - АПОСТОЛ (великог формата, штампан у Москви 1902.), значајан је особито због тога. што је приликом паљења манастира Троноше од Немаца 1941. године горео заједно са многим другим књигама црквеним и остао скоро неоштећен. Са задње стране нагорело је неколико листова, који и данас стоје као сведок страдања ове светиње. Овим апостолом се и данас служи у манастиру.

27. - СВЕТО ЕВАНЂЕЉЕ, средњег формата, штампано у Москви, 1913. год, данас је у употреби на светом Престолу. На листу иза прве корице пише "Ову свету књигу Еванђеље приложи храму Ваведењу У манастиру Троноши на Дрини у Краљевини Србији Једена Ј. Павловић и њезин ђевер Панта Павловић, пекар из Лознице, За душу своме мужу и брату Јанаћку Павловићу, пекару из Лознице, који као српски војник од ратних напора умрије у Бизерти у Африци, у француској болници 14 фебруара 1918. године. А тако за здравље своје и своје дјеце Александра, Данице и Љубице и ђевера Панте. У Лозници 1919. године писа Јован М. Бошковић, парох лознички и бивши војвода Легије војводе Анте Богићевића." Са друге стране истог листа стоји: "Нек се зна и ово Јанаћко се роди у Скопској Црној Гори, у Старој Србији и Македонији 1945. године. Родитељи Јанаћкови звали су се Алекса и Мара, роћена у Булачане. Поп Јово писа."

Крајем прошлога века у Троноши је било једно еванђеље које је донео из Аустрије архимандрит Стеван Јовановић. На њему је био овај запис:

"Сија свјатаја и божественаја књига глаголајема Еванћеље манастира Троноше храма Воведења Пресветија Богородиш сушчаго у Сербији јегоже дати оковати Г-дин Стеван Јовановић, тојожде свјатија обитељи архимандрит в Новом Сађе, во времја војни Цесара Римског Јосифа втораго с Туркам, когда Шабац и Београд взјат, тогда же и цела Србија в Сремје и том бјежанију помјанути Г-дин архимандрит окова у стари оков и кадифу, коштало 130 форинти немецкија монети, и подписа се манастиру в Гргетезје в странствованије света Господња 1790 године месеца децембра 28. јеже ручно и подписа, Стеван Јовановић."

Ова књига, драгоцене вредности по биографију архимандрита Стевана Јовановића више не постоји у манастиру Троноши.

Манастирски конак, у којем је учио млади Вук Караџић, а који се налазио на североистоку од храма, поред потока, изгорео је и у њему су изгореле и многе знаменитости и књиге које су се у њему налазиле. У честим ратовима и борбама које су се водиле у непосредној близини манастира развучене су и уништене многе књиге из манастирске библиотеке, које би данас представљале непроцењиву вредност. Неке су однели Турци, а неке су користили устаници да би од њихове хартије правили фишеке за барут. Харамбаша Ђорђе Ћурчија и браћа Недићи, док су овуда пролазили, узимали су од калуђера писаћу хартију за прављење фишека, и калуђери су им драговољно дали, јер су их ови чували од прекодринских и лешничких Турака.

У манастиру нема никаквих писаних података о боравку Вука Караџића у њему, и да није сам Вук писао о свом учењу у Троноши, данас се не би знало да је он уопште у њој био.. Тадашњи калуђери, Вукови учитељи, тада нису могли ни сањати да ће то слабуњаво и бледолико ђаче, које чува њихове козе, постати најславнији српски књижевник и реформатор језика те у својим списима и њихов манастир прославити. Отуда никоме није падало на памет да забележи ма и неколико речи о његовом боравку у манастиру. Књиге из манастирске библиотеке биле су недоступне младоме Вуку, те отуда ни на једној манастирској књизи не можемо наћи неки запис писан Вуковом слабачком руком. Увићајући даровитост младога манастирског ђака и козара, архимандрит Стеван му је давао по неку песмарицу на читање, али је мали ђак осећао толико страхопоштовање према књигама, да се није усуђивао да на њима запише своје тада безначајно име.

Данашње сачуване богослужбене књиге, већином штампане у Русији током XVIII века, представљају велику историјску вредност, јер показују колико је била тесна веза између наших сиромашних манастира и велике и моћне Русије. Оне представљају не само црквено већ и велико народно благо, које треба поштовати и предавати нараштајима са аманетом да га чувају као своју велику светињу и историјску знаменитост.

Старешине и братство манастира Троноше

Између свих старих манастира у Подрињу Троноша се издваја и по свом историјском и по културном значају. Овај је манастир у нашој мучној прошлости врло много допринео на политичком и културном послу, дао је велики број калуђера и народних вођа који су дали своје животе за слободу и бољи живот свог народа и био први расадник културе и народне писмености која је одушевила малог Вука Караџића да је растави и извојује сјајну победу народног језика. И грешан је сваки онај Србин који не жели да упозна и призна велику и за нас веома корисну улогу овога манастира у прошлости, садашњости и будућности, јер као што је светлила у прохујалим и тешким временима народног ропства, сијаће Троноша као најсјајнији драги камен и у нашој далекој будућности.

Међу заслужним и значајним калуђерима овог манастира до данас сачувани кратки записи на староставним манастирским књигама помињу ове:

Игуман ПАЈСИЈЕ био је старешина порушеног манастира Троноше 1559. године, када се договорио са Арсенијем из Папраће и Генадијем да на старом црквишту сазидају нову цркву. Према томе, њему припада заслуга што је Троноша васкрсла из мртвих и засијала новим сјајем будућим покољењима.

Игуман ЈОВАН био је старешина манастира Троноше од 1571. 1581. године. Овај писмени старешина задужио је манастир својим културним радом, јер су се за време његовог десетогодишињег управљања у обновљеној Троноши писали минеји и црквене књиге за употребу Троноше и других манастира.

Игуман МИХАИЛ био је старешина 1625. године и даље, и он је први од троношких калуђера који је путовао у Русију по милостињу, те је истовремено упознао инострани православни свет са тешким приликама у поробљеној Србији, а добијеном новчаном помоћи и црквеним књигама отклонио је велику оскудицу која се у то време осећала у обновљеним манастирима у том погледу.

Архимандрит МОЈСЕЈ, био је старешина од 1773. до 1792. године. Од 1788. до 1791. године Аустријанци су ратовали с Турцима и заузели Шабац и Београд, али су према миру, закљученом у Свиштову, напустили Србију, уговоривши да сви Срби, који су учествовали у рату на страни Аустрије, буду амнестирани. Турци су се придржавали уговора, али су ипак потајно гледали да се освете онима који су јасно испољили своја осећања у минулом рату. Како је архимандрит Мојсеј за време аустријске окупације Србије јасно показао да чека ослобођење од Аустрије и отворено радио противу Турака, навукао је њихову мржњу и платио је главом. Док је једне недеље у марту 1792. године вршио богослужење у цркви, дошли су Турци и кад се он појавио на црквеним вратима исекли су га јатаганима на самом прагу. Камена плоча под којом леже његови посмртни остаци налази се поред цркве.

Годину дана пре мученичке смрти архимандрита Мојсеја, његов сабрат јеромонах Јосиф завршио је у својој ћелији писање Троношког родослова. Из списа који су остали на троношким минејима може се видети да се архимандрит Мојсеј нарочито старао да добро снабде манастирску библиотеку црквеним књигама, као и другим тадашњим историјским делима. То је јеромонах Јосиф обилно користио у писању Родослова, те се за његово рађање и постојање може захвалити и архимандриту Мојсеју, а поред њега и младом игуману Стефану Јовановићу, који су Јосифа снабдевали потребним изворима и омогућили му миран рад у његовој ћелији.

Јеромонах ЈОСИФ Троношац био је врло писмен и речит калуђер који је веома осећајно писао о српском страдању под Турцима и Немцима. Умео је наћи пут к срцима читалаца и својим речима управљати њиховим осећањима, развесељавати и растуживати, сузе изазивати, и на размишљање натеривати. Изванредно је описан мученички живот и страшна смрт цара Уроша, а са необичном лепотом приказана је косовска погибија. Из народних песама деспотског доба прешла је у Родослов дубока туга, која притискује и завршетак овог Јосифовог чувеног списа, за који је његов писац прорекао да ће Срби "слези проливати" читајући га, у чему се ни мало није преварио. Троношки родослов је остао као врло значајно дело и докуменат за развој наше историографије.

Архимандрит ТЕОФАН био је старешина манастира док се архимандрит Стефан бавио у Аустрији народним пословима. Од смрти архимандрита Мојсеја 1792. до 1799. године манастиром је управљао архимандрит Стефан, о којем је напред говорено.

Архимандрит МЕТОДИЈЕ био је старешина манастира од 1802. до 1824. године. У Првом српском устанку учествовао је са одредом од 900 момака борећи се против Турака у Источној Србији, чиме је заслужио велико Карађорђево поверење. Турци му то нису заборавили те су 1814. године запалили Троношу, али њега нису ухватили.

Архимандрит СОФРОНИЈЕ Хилендарац дошао је из Свете Горе у Троношу и био старешина 1833. године, кад је одведен у Цариград одакле се никад није вратио.

Архимандрит МОЈСЕЈ, који је дошао из Аустрије, из села Вилова те је носио надимак Вилов. Кад су Јадар и Рађевина 1834. године присаједињени Србији, српске власти су протерале Вилова из Троноше.

Архимандрит НИКИФОР Јовановић примио је старешинство и задржао га до 1839. године. За време његовог старешинства обновљен је храм манастира Троноше, али трудом његовог намесника.

Архимандрита МЕЛЕНТИЈА Филиповића, родом из Текериша, који је био старешина до 1841. године.

Игуман ФИЛИМОН Гргуревић, родом из Тршића, био је старешина манастира од 1841. до 1844. године, када је рашчињен и стрељан због учешћа у Катанској буни.

Игуман ПЕТАР Стефановић Грнчарац, био је старешина манастира од 1845. до 1863. године. За време његове осамнаестогодишње управе у братству му били:

Јеромонах САВАТИЈЕ Богићевић, 1853-1859.;

Јеромонах МОЈСЕЈ Поповић, сабрат, 1853-1855.;

Јеромонах МЕЛЕНТИЈЕ Поповић, сабрат, 1853-1870. године, а од 1861. до 1870. године био је манастирски намесник;

Монах СПИРИДОН, сабрат од 1856-1864. године, у којем је чину и умро;

Јеромонах РАФАИЛО, сабрат од 1857-1860.;

Јеромонах АТАНАСИЈЕ Момић, дошао из манастира Радовашнице, сабрат од 1858 1861. године;

Јеромонах ЈОСИФ, сабрат 1862.;

Свештеник ЈОВАН Аћимовић, сабрат 1862.;

Јеромонах МЕТОДИЈЕ, сабрат 1865-1868.

Игуман СЕРАФИМ Рачанин, старешина манастира Радовашнице, премештен је и постављен за старешину манастира Троноше, којом је управљао 1864. и 1865. У братству су му били горе поменути јеромонаси: МЕЛЕНТИЈЕ и МЕТОДИЈЕ.

Игуман КИРИЛ, Београђанин, као старешина управљао 1866. године. У братству му је био горе поменути намесник Мелентије и монах Константин.

Игуман ПЕТАР Стефановић био је 1866. старешина манастира Чокешине па је премештен и постављен за старешину манастира Троноше, којим је управљао од 1866. до 1870. године. Сабраћа су му били више поменути јеромонах Мелентије, као намесник, и јеромонах Методије 1867-1868. године. Осим њих су били:

Јеромонах ФИЛИМОН, сабрат, 1869-1872. и од 1867-1882.;

Монах ДОСИТЕЈ, сабрат 1869-1870.

ИГУМАН МЕЛЕНТИЈЕ Поповић, из Трућевца, округа ћупријског, који је као што је напред речено, провео у овом манастиру 12 година и најпосле као десетогодишњи намесник удостојио се старешинства 1871. гоине и као манастирски старешина управљао 16 година, до 1886. За време његовог старешинства Србија је водила два рата: српско-турски 1878, и српско-бугарски 1885. године. По завршеном српско-турском рату, одлуком Берлинског конгреса Аустрија је добила на управу Босну и Херцеговину, а Србија је присајединила себи, поред других добијених округа, села Мали Зворник и Сакар, који су дотле били под управом босанских Турака, јер они нису дозволили мешовитој комисији за разграничење да 1834. године прође кроз та села.

За време старешинства игумана Мелентија братство су сачињавали поред поменутог Филимона, који је од 1876. 1882. године био намесник, још и ови калуђери:

јеромонах ЛАЗАР, премештен из манастира Радовашнице, сабрат 1871. 1884, па је премештен у манастир Боговађу;

Монах МЕТОДИЈЕ, сабрат 1874-1875.;

Јеромонах МИЛУТИН, сабрат 1874. и 1875,

Јеромонах САМУИЛО, сабрат од 1871-1878. и од 1883-1886.;

Јеромонах АТАНАСИЈЕ, сабрат 1879.;

Јеромонах ФИЛИМОН, сабрат 1880.

Архимандрит ТИХОН Иванчић, из Парабућа, у Бачкој, дошао је из Лике као устаник 1876. године, за време српско-турског рата и провео у манастиру Петковици пет година и манастиру Боговађи седам година. Постављен је за привременог старешину манастира Троноше 1887. којом је као јеромонах управљао три године. Године 1890. произведен је за игумана и постављен за сталног старешину манастира Троноше. Године 1910. произведен је за архимандрита. Као старешина управљао је манастиром Троношом 30 година. Подигао је нови конак и друге манастирске зграде.

У јесен 1915. године, када су аустријска, немачка и бугарска војска савладале отпор Српске војске и ова се повукла преко Албаније, архимандрит Тихон остао је у Троноши под окупацијом Србије. Услед близине фронта, манастир је био много оштећен, Архимандрит Тихон, због своје прошлости жигосан од Аустрије као њен непријатељ, није могао остати у Троноши, те је прешао у манастир Јошаницу, одакле су га аустријске окупационе власти одвеле и затвориле у београдски град. После дугог мучења зимом и глађу обешен је у београдском Горњем граду, а потом сахрањен на београдском гробљу, у децембру 1917 године. Заузимањем друштва "Кнегиња Зорка", а посебно његове председнице Милице Јовановић, посмртни остаци овог заслужног архимандрита и племенитог родољуба и човека, године 1926. пренесени су из београдског Новог гробља у Троношу и сахрањен у порти. Гроб му је обележен скромним храстовим крстом, на којем стоји само Архимандрит ТИХОН. Гроб му се чува и кити цвећем, јер је успомена на овог доброг архимандрита остала дубоко у срцима његових још преосталих поштовалаца.

Архимандрит Тихон био је врло отресит човек, добар калуђер, вешт економ, племенита душа и врло виђена и поштована личност у овом крају. Због тога свега, као и његове прошлости, аустријске окупационе власти зазирале су од њега и интернирале га, а затим обесиле. Многи људи, који су добро познавали архимандрита Тихона, говоре о њему само најлепше ствари. Једни говоре да је био одличан калуђер и благородан старешина, а друга причају о његовој изванредној способности у економисању манастирском имовином, док га трећи хвале као одличног појца и познаваоца црквеног богослужења. За собом је оставио дивна дела, која оправдавају ова мишљења његових познавалаца: солидно изграђен манастирски конак, који одговара свим манастирским потребама, затим добри воћњаци који и данас доносе обилан род. Манастир Троноша поноси се овим заслужним старешином и чува његову успомену предајући је као пример млађим монашким и световним нараштајима.

За време архимандрита ТИХОНА манастирско братство сачињавали су:

Игуман МЕЛЕНТИЈЕ Поповић, сабрат 1887. и 1888, који је 1890. 1895. био сабрат манастира Петковице, па од 1896. до 1905. опет сабрат манастира Троноше;

Јеромонах НИКОДИМ Томић, сабрат 1890.;

Јеромонах ФИЛИМОН, сабрат 1894. Раније је био сабрат манастира Чокешине одакле је дошао за привременог старешину манастира Радовашнице. У манастиру Петковици био је сабрат 1891-1893, одакле је преведен у братство манастира Троноше.

Јеромонах ТЕОФИЛО, сабрат 1891-1893.;

Јеромонах МИРОН, сабрат као монах 1898, а као јеромонах 1899-1901. и од 1904, 1908. и 1910. Међувреме 1902-1903. провео је као сабрат ман. Боговађе;

Јеромонах ЕМИЛИЈАН, сабрат 1902. Дошао је из манастира Боговађе, где је био у братству 1900. и 1901, и доцније 1911-1912.;

Јеромонах МЕЛЕНТИЈЕ, 1903. и 1912.;

Јеромонах ВИСАРОН, сабрат 1909.;

Монах МИРОН, сабрат 1910.

Јеромонах МИХАИЛО Новаковић, наследио је старешинство после смрти архимандрита Тихона у управљао манастиром у најтежем периоду за време окупације 1917. године. Измучен и исцрпен ратним тегобама и оскудицом, завршио је свој живот у шабачкој болници 1922. године.

Игуман ЛУКИЈАН Бирчанин управљао је у манастиром од 1923. до 1925. године, кад је премештен у манастир Радовашницу.

Јеромонах АЛЕКСИЈЕ Черњенко, Рус, управљао је манастиром од 1925. до 1926. године. За време његовог старешинства пренесени су из Београда у Троношу посмртни остаци архимандрита Тихона. У братству му је био схимонах Марко Рус.

Архимандрит МЕЛИТОН, Рус, старешина од 1926. до 1932. године. Сабрат му је био јеромонах Емилијан Ненадовић, Паштрмац.

Игуман МИНА, старешина манастира Чокешине, администратор до 15. априла 1934. године.

Јеромонах МАРКО Поповић, привремени старешина од 15. априла 1934. до маја 1935. године, када је прешао у манастир Боговађу, Рођен је у селу Слатини, код Даниловграда 2. јуна 1896. године, од оца Филипа и мајке Стане Поповић, која је из фамилије Поповића која је до данас дала већи број свештеника и свештеномонаха. Ова фамилија је пореклом од Бијелог Павла, сина чувеног Леке Капетана, по коме се и данас долина реке Зете зове Бјелопавлићи, а који је директни потомак Немањин преко његовог сина Вукана. Из села Слатине Филип и Стана доселили су се у село Борину 4. марта 1910. године, где и данас живе њихови синови Митар и Петар. Марко је свршио први и други разред основне школе у манастиру Ждребаонику, код Даниловграда, а трећи и четврти у Борини. У 1913 години ступио је у монашку школу у манастиру Раковици, коју је прекинуо 1914. због Светског рата, и довршио после рата 1923. године. Замонашен је 2. фебруара 1923. у манастиру Драчи, код Крагујевца, и на постригу добио име Марко. У чин јерођакона рукоположен априла 1924, а у чин јеромонаха на Ђурђевдан 1924. од епископа жичког код Јефрема у Чачанској цркви.

На служби је био као сабрат манастира Драче, затим као парох борачки у срезу Гружанском, парох Доброседички и Белоречки у срезу Златиборском, где је провео 5 година. Као старешина манастира Никоља под Кабларом провео је 11 година, затим је био старешина манастира Троноше и Боговађе и најзад парох црнобарски, Варњански и Борински од 12. августа 1935. године. За монашки. позив определио се због велике љубави према цркви и свештеничком позиву, пошто му је фамилија по промислу Божијем више од 450 година непрекидно давала свештенике и свештеномонахе, затим и због његовог надприродног исцељења у манастиру Острогу. Од рођења четири године био је болестан, нити је ходио нити говорио иако су га родитељи лечили код многих лекара али без успеха. Најзад га је мајка Стана однела и са њим преноћила уочи Благовести у цркви манастира Острога, код моштију светог Василија Острошког чудотворца. Сутрадан, на Благовести, проходао је и проговорио.

Други светски рат затекао је оца Марка у Борини, одакле су га Немци 27. децембра 1942. године одвели, заједно са синовцем Момчилом од 15 година, у лознички затвор, а затим у Шабац. Почетком 1943. године интерниран је у концентрациони логор у злогласном Матхаузену, а одавде у Гуцен, где је, изнурен глађу и физичким радом умро 9. новембра 1943. године и спаљен у крематоријуму.

Јеромонах ДОМЕНТИЈАН Здравковић, привремени старешина до 22. 11. 1935. У братству је био јеромонах Емилијан Ненадовић.

Јеромонах РОМАН Смајић, рођен 1883. у Дивошу, у Срему. Завршио монашку школу у манастиру у Хопову и замонашен у манастиру Шишатовцу 1907, а унапређен у чин јерођакона 1908, а у чин јеромонаха 1910. године, од патријарха Лукијана Богдановића. Службовао у Шишатовцу и манастиру Јаску. Постављен за старешину манастира Троноше 22. фебруара 1935. Патријарх Варнава одликовао га црвеним појасом 1933. године. Нарочито се истицао својим музичким даром и дивним црквеним појањем које је сам пренео на ноте и даље се бавио овим послом. 20. фебруара 1936. по потреби службе премештен је у братство манастира Радовашнице.

Јеромонах ВИСАРИОН Илић рођен 1900. године у Црниљеву, од оца Михаила, црквењака, и матере Марије. По свршетку два разреда основне школе учио ћурчијски и механичарски занат. Као трогодишњи искушеник манастира светог Наума, Дечана и других манастира у Македонији, примио монаштво у манастиру Чокешини на Преображење 1935 године. Сутрадан га је у шабачкој цркви рукоположио у чин јеромонаха епископ Симеон и упутио у братство манастира Троноше, одакле је добио канонски отпуст у Нишку епархију.

Монах САВА Савић, рођен у селу Пећинцима, од оца Љубомира и матере Јелене. Свршио основну и два разреда занатске школе. Провео неко време као ђак у манастиру Гргетегу и три године као искушеник у манастиру Сићеву, где се замонашио на светог Саву 1935. године. После два месеца, по молби премештен у манастир Боговађу, а после шест месеци, по потреби службе премештен у манастир Троношу, одакле је по молби отишао у Београдско-карловачку архиепископију.

Јеромонах ГЕОРГИЈЕ Бојић рођен 1908. године у селу Јаску, среза Румског, од оца Димитрија и мајке Милеве. Свршио основну школу и два разреда гимназије у Руми, затим два разреда монашке школе у Раковици. По одслужењу војне обавезе био искушеник манастира светог Димитрија Велешког, где је после осам месеци замонашен и добио управу над овим манастиром. После пет месеци додељен је братству манастира светог Јоакима Осоговског, затим братству манастира Прохора Пчињског. Године 1934. рукоположен је у чин јерођакона. У јануару 1935. године по молби дошао у шабачко-ваљевску епархију и постао сабрат манастира Чокешине. У априлу 1935. године рукоположен у чин јеромонаха и постављен за привременог пароха II богатићке парохије, где је основао певачки хор и музичку секцију у богатићком Соколу. По потреби црквене службе и у интересу манастира на дан 20. фебруара 1936. године разрешен је парохијске дужности и постављен за старешину манастира Троноше.

Јеромонах Георгије био је изванредан појац и даровит певач, а поред тога и врло предузимљив манастирски старешина. Поправио је манастирску чесму "Девет Југовића" и над њом подигао капелу у којој се, поред осталих икона налази и копија руске чудотворне иконе "Знамење". Оригинал ове иконе био је три дана у храму манастира Троноше, где ју је донео курски епископ Теофан 1925. године. То је био крупан догађај за историју манастира Троноше, јер је та икона по предању, из 1295. године, а њена је прошлост врло занимљива и чудновата. Многи важни догађаји из руске историје везани су за ову икону.

У овој малој капели над чесмом врши се богослужење о Малој Госпојини и о летњим празницима.

Јеромонах Георгије, по свом доласку у манастир засадио је на манастирској земљи 4 хектара племенитог воћа: јабука, крушака и трешања и пола хектара винограда. Био је вредан и предузимљив економ, али је имао у себи и авантуристичког и ратничког духа, који му није давао да мирно ради у повереном му манастиру. То га је одвело у смрт.

За време игумана Георгија братство манастира Троноше сачињавали су:

Јеромонах МИХАИЛО Малешевић, родом из Сусека, среза Илочког од оца Сретена и матере Савке. По завршетку основне школе завршио пољопривредну школу у Илоку, а затим био на разним дужностима и занимањима. Пошто је остао удовац,. закалуђерио се 1928. године у Чокешини, а 1933. рукоположен је у чин јеромонаха. Године 1936. дошао је у манастир Троношу и ту умро 1939. године.

Јеромонах МАРДАРИЈЕ Племић, рођен 1914. године у селу Бешенову. Замонашен 1934. године у манастиру Враћевшници, а 1938, примен у епархију шабачко-ваљевску и додељен братству манастира Троноше. Исте године рукоположен у чин јеромонаха.

Јеромонах ЛУКИЈАН Момировић рођен 1895. у селу Планинском Грабову, од оца Живојина и матере Јованке. Завршио монашку школу у Дечанима и замонашен 1932. године у манастиру Гомирју.

Јерођакон МИТРОФАН Попадић, рођен 1917. у седу Нерадину, од оца Василија и матере Данице. Као искушеник био у манастиру Бешенову, затим учио пољопривредну школу две године, а затим свршио два разреда Монашке школе у Дечанима. После две године искушења у манастиру Троноши постриг над њим извршио старешина манастира јеромонах Георгије 1938. године, а епископ Симеон рукоположио га у чин јерођакона у манастиру Боговађи у августу исте године.

Јерођакон ВЛАДИМИР Брадарић, пре монашења Владислав, рођен у Буђановцима 1914. године, од оца ђорђа и матере Бојане. Свршио пет разреда основне школе, гимназију с великом матуром у Руми 1934. и Богословски факултет у Београду 1938. године те дипломирао с одличним успехом. По благослову епископа Симеона замонашен обредом расофорства у манастиру Троноши 12 јуна 1939. године. У чин јерођакона рукоположио га епископ Симеон 1939. године, у Шабачкој цркви, а затим постављен за личног секретара шабачког епископа.

Монах ДАНИЛО Марковић рођен 1913. године у Српској Чанади, у Банату, од оца Светозара и матере Емилије. Као искушеник манастира Светог Ђурђа провео две и по године у епископском двору у Темишвару. Године 1938. свршио три разреда Монашке школе у Дечанима и ту замонашен исте године и упућен у манастир Чокешину, одакле је децембра исте године премештен у манастир Троношу и произведен за јеромонаха.

Као ђаци манастира Троноше били су у ово време: СТЕВАН КРСТИЋ и ЈОВАН ДРАГИЧЕВИЋ са искушеником МЛАДЕНОМ БЈЕЛИЋЕМ.

Казнена експедиција у Троноши

Извештен о народном устанку у Србији и његовим размерама, Хитлер је наредио генералу Бему да најоштријим и најсуровијим мерама по сваку цену угуши устанак. Док су устаничке снаге нападале на Шабац, почела је пристизати 342 немачка дивизија те напад на град није успео. Већ сутрадан ова дивизија, са другим деловима немачких снага почела је чишћење Подриња од устаника.

"Казнена експедиција" почела је да извршава Хитлерова наређења са највећом педантношћу, сејући смрт по подринским селима, убијајући голоруки народ, жене и децу, палећи куће и уништавајући храну и стоку а ухваћене мушкарце гонећи у сабирне логоре, одакле су извођени и у масама стрељани. Наступајући за устаничким снагама, које су се под борбом повлачиле, немачке снаге стигле су у околину манастира Троноше.

Надирући од Лознице ваљевским друмом, Немци су од "Крста" кренули према Троноши и у седо Корениту стигли 11. октобра. Ту су убили 181 човека и побили и спалили 80-оро деце. У Тршићу су наишли на избеглице из Босне и све их побили. Лелек и кукњава жена одјекивали су надалеко.

На Михољдан, 12 октобра Немци су се приближавали Троноши. Сазнавши шта се дешава по селима кроз која Немци пролазе, старешина манастира Георгије није желео да их дочека у манастиру. Опремио се за пут и при поласку обратио се Серафиму: -Оче игумане, ти остани и чувај манастир, а ми одосмо низ Лисинац на Костајник- После тих речи пољубио се са Серафимом и са нешто сељака отишао низ поток Лисинац према Костајнику.

Тога дана око 10 сати Немци су са тенковима дошли до манастирске чесме; ту су застали и опалили тенковски топ чије је зрно пробило зид и улетело у подрум великог манастирског конака. Војници су из пушака и шмајсера побили стоку и живину, а затим запалили манастирску житницу у којој је изгорело два вагона хране, кад су ушли у црквену порту. Упали су у цркву, нашли и извукли игумана. Серафима вукући га за браду и ударајући кундацима. Оборили су обе велике свеће испред царских двери, полили бензином иконостас и певнице па запалили, а затим покупили црквене књиге богослужене, побацали их на гомилу потпалили. Самим чудом певница и запаљене књиге нису изгореле само нешто нагореле са стране. Нови велики конак полили су бензином и запалили, да побуњеници немају се где склањати. Војници су знали српски, што значи да су били фолксдојчери из Баната.

Кад су тако опустошили манастир, војници су извели претученог игумана Серафима, натоварили му на леђа ранац пун муниције, а затим га попели на врх тенковске топовске цеви, везали и тако отишли према Шапцу. У шабачком логору Серафим је задржан неко време, а затим је пуштен те се пешке вратио у манастир Троношу. Ту је мало одахнуо и одморио се, па пред распетим Спаситељем усрдно захвалио Богу што се спасао из руку Антихриста.

Мученичка смрт игумана Серафима

После проласка казнене експедиције настало је кратко затишје у Јадру и Рађевини. Међутим, у другој половини новембра поново је дошло до местимичних борби између партизана и Немаца у реону Зајаче, Корените и Тршића. На друму Лозница Ваљево, код "Крста", чета Данила Бакића сачекала је у заседа 18. новембра немачку моторизовану колону и потпуно је разбила. После ових сукоба партизани су се повукли у Босну, а четници измирили са Немцима. У Лозници је формиран одред Руса бедогардејаца који су крстарили по терену и повремено долазили и у Троношу. У Троноши је остао игуман Серафим опслужујући у манастиру и по парохији. У Тршићу је опојао избеглице, које су Немци у октобру побили и које су покопане неопојане.

Према запису у Троношком минеју за децембар игуман Серафим је изгубио свој живот услед лакомисленог и брзоплетог расуђивања једне жене своје парохијанке. Једног јутра, у марту 1943, године, дошла је у манастир Троношу Криста, жена Василија Мајсторовића, и позвали игумана Серафима да јој опоје умрлу свекрву. Игуман је отишао са њом и извршио опело, а за то је узео од Кристе 1000 тадашњих динара. Тога дана, увече, дошао је у Троношу са својом пратећом штабном четом мајор Драгослав Рачић, командант групе корпуса и у манастиру вечерао и преноћио. Сутрадан ујутру, дошла је у манастир Криста и тужила Рачићу игумана што јој је за опело узео 1000 динара, иако је знао да је њен муж у четницима. Саслушавши жену, Рачић, је позвао чланове месног равногорског одбора те су образовали суд ради суђења оптуженом игуману. Изведен пред четнички суд, Серафим се бранио да је толико узео јер је толико износила награда за опело изван манастира и да је морао наплатити толико пошто у опустошеном манастиру нема од чега да живи. Суд му те разлоге није узео као оправдање, те га је осудио на смрт. ради примера другим свештеницима.

Одмах по изреченој пресуди осуђени игуман је изведен под дуд испред манастира, ради извршења казне. Серафим је клекао, очитао молитву за исходеније душе, опростио својим судијама што су га неправедно осудили, а затим мирно примио у своје груди пушчана зрна из братске српске руке. Нађену хиљаду динара вратили су Кристи, а Серафимово тело укопали на месту стрељања, под дудом испред манастира. Присутни сељаци жалили су свог игумана, али то нису смели показати пред Рачићем, те су се разишли својим кућама да однесу својим укућанима тужну вест о смрти једног праведника.

Тако је игуман Серафим Вукојевић, који је избегао пред усташама да би сачувао главу у братској Србији, мученички завршио свој напаћени живот баш у овој земљи. "Па да га убише Немци, или усташе, или Руси, па ни речи, него лично проклети Срби", стоји у запису. После три године откопан је гроб испод дуда и у њему је нађено Серафимово тело потпуно читаво. Пренесено је у црквену порту, опојано и поново укопано поред црквеног зида, а нови гроб обележен је крстом.

Манастир Троноша у послератном периоду

У току четворогодишње окупације манастир Троноша много је пропатио и осиромашио. Око цркве црнеле су се опаљене зграде, стаје и житнице, а у спаљеном великом конаку гнездиле су се чавке и совуљаге те својим вечерњим ћукањем оглашавале своје присуство у стравичном царству мртвила. Манастирско имање било је необрађено и запуштено, воћњаци поломљени и осакаћени, виноград необрезиван и пропао. Аграрном реформом обрадиво земљиште и шумом покривене површине сведени су на минимум, па и оно што је остало није се, услед недостатка радне снаге могло благовремено и рационално обрадити. Били су потребни људи који ће имати снаге и способности да полумртви манастир пробуде и оживе, да подигну порушено, да овој древној краљевској задужбини поврате некадашњи немањићки сјај и врате преосталу верну паству овом непресушном изворишту блаженог мира и духовне утехе.

После смрти игумана Серафима управу над манастиром незванично је преузео игуман Евстатије Петковић, са братством које су сачињавали јеромонаси Марко Рус и Пахомије Краљ. Игуман Евстатије касније је предао управу Пахомију Краљу, који је управљао манастиром три године, па је управу уступио архимандриту Михаилу Поповићу. Братство архимандрита Михаила сачињавали су јеромонах Марко Рус, који је умро у шабачкој болници и сахрањен шабачком гробљу, и јеромонах Платон Стојановић који је 1957. године отишао у манастир Папраћу у Босни.

Од архимандрита Михаила управу над манастиром Троношом примио је чокешински игуман РОМИЛО Аврамовић, ади он није напуштао манастир Чокешину већ је из њега управљао преко својих ученика: јеромонаха намесника Хризостома, јеромонаха Симеона и јеромонаха Јована све до 1961. године.

Било је сасвим разумљиво да један овако значајан манастир не може напредовати без своје сталне и одговорне управе, мада се ни његовој привременој управи не може ни најмање оспоравати добра воља и предузимљивост. Зато је било потребно да се на чело ове старе и за српску историју тако значајне задужбине доведу искусни и способни црквени људа, који ће својом добром вољом и спремом довести заостали манастир до поновног процвата и сјаја.

Игуман АНТОНИЈЕ Ђурђевић примио је управу над манастиром Троношом 9. фебруара 1961. године од чокешинског игумана Ромила Аврамовића, дошавши из манастира Пустиње код Ваљева.

Одмах по пријему дужности игуман Антоније преузео је на себе обнову спаљеног великог конака, те је уз помоћ црквених и световних власти, као и добровољним прилозима народа успео да га исте године покрије.

Поводом прославе стогодишњице смрти Вука Караџића, књижевника и великог реформатора српског правописа, који је извесно време био ђак у Троноши, и овом манастиру поклоњена је заслужена пажња те је ушао у оквир ове прославе. Јубиларне 1964. године, материјалним средствима Републике Србије делимично је обновљен и оспособљен велики конак и у њему смештен Меморијални музеј Вука Караџића. Око цркве је изведена дренажа да би се одстранила влага, која је штетно утицала на фреске а у цркви су очишћене фреске и иконе. Године 1966. президан је срушен оградни зид и направљена нова манастирска капија са сводом и вратницама од тешке храстовине са гвозденим алкама. Тај је зид био остатак од првобитног старог конака, који је постојао док је Вук био ђак у Троноши. У исто време преуређен је и адаптиран мали манастирски конак и пред њиме дозидана бетонска веранда.

Братство игумана Антонија сачињавали су раније, а неки га сачињавају и данас и то: јеромонах Јован Пенић, јеромонах Атанасије Јефтић, јеромонах Артемије Радосављевић, јеромонах Хризостом Благојевић са мајком Јеленом, јеромонах Авакум Ђукановић, монах Пантелејмон Митровић и монах Сава Радосављевић.

Братство овога манастира, под паметном управом игумана Антонија сигурно успева у своме подухвату да ову древну задужбину стави у ред најбоље уређених и одржаваних намањићких задужбина не само у Подрињу, него и у целој Србији.

Пре другог светског рата манастир је располагао са 1217 хектара земље, од којих је под шумом било 1124 хектара, обрадиве земље 32 хектара док је остало било под пашњацима, воћњацима и виноградом.

После аграрне реформе од 1946. године 15 хектара обрадиве земље и 15 хектара под шумом.

Пошто је манастир Троноша, као историјски споменик потпао под заштиту државе, године 1966. враћено му је још 14 хектара земље под шумом, те манастир располаже данас са 15 ха обрадиве и 29 хектара земље под шумом, укупно са 44 хектара.

Манастиру Троноши припада парохија коју сачињавају села:

- горњи део села Корените

-горњи део села Тршића;

-село Зајача, и

- село Пасковац.

Године 1870. ова парохија бројала је укупно 367 домова, док данас броји 560 домова укупно. Целу ову парохију опслужује игуман са својим братством. Села су на планинском, брдовитом терену, са разбацаним кућама којима се може прилазити пешице или на коњу.

"Иконе"

На средокраћи стазе од Вукове куће у Тршићу до манастира Троноше, на самом превоју у манастирској шуми, налази се једно место које народ зове "Иконе". Ту на једном храсту постоји један стари гвоздени крст и око њега две иконе, живописане на лиму. Током времена спала је фарба са лима те се данас једва распознају ликови цара Константина и царице Јелене и света Три Јерарха. Према запису у манастирском летопису историја ових икона је оваква:

Неки Максим Петровић, из Корените, био је једно време ђак у манастиру Троноши, а затим слуга код једног богатог човека у Београду који га је, као доброг младића необично заволео. Кад је једног дана тај, газда пошао у Јерусалим да би се поклонио Христовом гробу, повео је и Максима. На том путу газда је умро, а Максим се тек после 9 месеци вратио у Београд као хаџија и оженио газдином удовицом.

После неколико година хаџи Максим је посетио манастир Троношу, па је зажелео да се иконе које је донео из Јерусалима поставе на месту где је он, као манастирски ђак најрадије проводио време. Тако је и учињено и од тада се ово место зове "Иконе".

За време Првог светског рата "Иконе" су доста оштећене. Године 1926, на Малу Госпојину су свечано освећене и са литијом, после чега је одржан помен хаџи Максиму и изражена жеља да се младеж сваке године на дан Мале Госпојине састаје код "Икона". Сваке године се на дан Мале Госпојине одржава вашар код манастира Троноше, али се код "Икона" више не одржавају литије нити се врши богослужење. Међутим, како се то место сматра као свето, сваке године, уочи великих празника један између манастирске братије оде на то место и крст и иконе окади чистим тамјаном.

Поред побожних Срба у Троношу су долазили и остављали иконе и Руси. После Октобарске револуције у Србију су као избеглице долазили поједини руски свештеници и налазили уточиште по српским манастирима и црквама. Тако су и у Троношу дошли руски калуђери и, у њој се задржали. Том приликом донели су и оставили у манастирском храму иконе "Силазак светог Духа на апостоле" и "Сабор руских светитеља", које потичу из XVIII века а које се и данас ту налазе.

Манастирски конаци

Када је млади Вук Караџић био ђачић у манастиру Троноши, поред спаљеног манастирског храма постојао је стари конак, у којем је живео игуман са братијом, искушеницима и ђацима. Приликом обнове цркве 1834. године, тај конак је поправљен и служио је за становање калуђера све до почетка XX века.

Вредни и предузимљиви архимандрит Тихон, одмах по пријему управе у манастиру Троноши почео је радити на томе да се стари, сасвим дотрајали конак уклони и на његовом месту подигне нов, савременије уређен и удобнији за живот манастирске братије. За ту своју замисао заинтересовао је најутицајније људе тадашње Србије, па и самог краља Петра, кад је овај једном приликом посетио Троношу. Захваљујући великом интересовању побожних верника за ову древну светињу и издашним приложницима, ова замисао архимандрита Тихона остварена је и на месту старог подигао се нов конак са потребним ћелијама за становање манастирске братије и гостију. На конаку постоји камена плоча са записом:

"Овај конак манастира Троноше саграђен је у току 1967 године, за владе Њ. В. краља Србије Петра I и Њ. П. Е. Шабачког г. Сергија, који га освети, и на захтев вредног и заузимљивог старешине игумана Тихона, побожних ктитора и приложника и родољубивих хришћана из срезова: Јадранског, Рађевског и Азбуковачког, који своје прилоге прикључише манастирском новцу па тиме осведочише и овековечише име своје, показавши на делу како треба помагати манастире српске."

Нови конак је зграда са спратом. У приземљу је реконструисана ћелија јеромонаха Јосифа, писца Троношког родослова и у њој се налазе:

сто, столица, бронзани дивит са гушчим пером, бројанице и на зиду Јосифова слика, рађена уљаним бојама. Други део приземља састоји се од повеће просторије у којој је смештен Меморијални музеј Вука Караџића. У музеју се налазе изложени примерци буквара и књига из времена Вуковог ђаковања у Троноши, затим на паноима по зидовима текстови из Троношког родослова, копија ариљске фреске краљице Катарине, слика манастирске учионице "џакарте", гравира освајања Шапца 1788. године и стихови из народне песме који се односе на Троношу. Трећи део приземља има пространу одају за народ као и остале узгредне просторије. На спрат воде дрвене степенице. На њему је простран ходник из кога се улази у посебне одаје, намењене становању монаха и манастирских гостију.

Овај нови конак био је 1941. године спаљен. Спалила гаје немачка "казнена експедиција" како пише у запису "због одметнутог игумана Џиџе и Владе Зечевића". Обновљен је у току управе игумана Антонија Ђурђевића 1964. године.

Манастирско двориште је ограђено каменим зидом, поред којег је засађено јесење цвеће и млади четинари. На северозападној страни је мали конак, са трпезаријом за народ, кухињом и другим одељењима. Испред малог конака је лепа веранда са клупама за седење, а изнад ње ред манастирских кошница. Налазећи се у склопу брда обраслих старом буковом шумом, у порти се раније смркава него обично. Ваздух је оштар, засићен планинским, шумским мирисима, док тишину само ремети тихи жубор три потока, који се изнад манастира састају.

Поред главног улаза у манастирску порту, на каменом зиду стоји бронзана табла:

ОВАЈ ИСТОРИЈСКИ СПОМЕНИК ПОД ЗАШТИТОМ ЈЕ ДРЖАВЕ.

Надгробне плоче у манастирској порти

У манастирској порти, са десне стране цркве налази се неколико камених плоча са веома излизаним површинама, те се не може са сигурношћу утврдити над чијим се гробом оне налазе. Најстарија је плоча над гробом игумана Мојсеја, посеченог од Турака 1792. године. До ове су још две, од којих једна покрива гроб архимандрита Стефана Јовановића најчувенијег и најзаслужнијег старешине манастира Троноше, а друга гроб игумана Филимона Гргуревића стрељаног због учешћа у Катанској буни 1844. године. На једној, нешто издвојеној и очуванијој плочи постоји текст:

Под овом надгробном плочом положено је тјело раба Божјег, благородног Господина АКСЕНТИЈА СТЕФАНОВИЋА, бившег капетана среза Јадранског, рођеног у Коренити 1798. године у окружију Подринском; послуживши отечеству и Књазу своме верно, престави се у 12-годишњој служби Отечествију 13. августа, 1842, оставивши по себи неутешну и вјерну супругу своју Симану са осморо дечице. Из усрдног почитања и вјечне незаборавности постави памјатник овај синовац његов Петар Стефановић 1843. године 10. августа.

Гроб архимандрита Тихона налази се усред порте, обележен скромним дрвеним крстом са урезаним архимандритовим именом.

У порти су још два калуђерска гроба: гроб стрељаног игумана Серафима Вукојевића и гроб монаха Сергија Лацковића.

Време је покрило патином и маховином старе камене плоче изнад гробова праведника и богослужитеља овога древног манастира. Настаће нараштаји који неће имати од кога да чују за мученичке смрти: архимандрита Стефана, игумана Мојсеја, игумана Филимона, архимандрита Тихона и игумана Серафима, јер ће време избрисати и оно мало камених слова која говоре о тамној прошлости. Иструнуће Тихонов и Серафимов дрвени крст над њиховим гробом. Чија ће бити дужност да не допусти да се угаси историја те да ове трошне споменике замени каменим, достојним ових мученика, и на њима упише тужну повест њихових живота и смрти.

Текстовима ове књиге говоре мртви и живи

 • Блаженопочивши Патријарх српски ВАРНАВА; дело: Српска православна црква у прошлости и садашњости;
 • блаженопочивши епископ НИКАНОР РУЖИЧИЋ; дело: Историја српске цркве;
 • богоугодни професор АТАНАСИЈЕ ТАСА ПОПОВИЋ; дело: Поменик шабачко-ваљевске епархије;
 • књижевник ЂОКО СЛИЈЕПЧЕВИЋ; дело: Историја српске цркве;
 • књижевник МИЛАН Ђ. МИЛИЋЕВИЋ; дело: Кнежевина. Србија;
 • слепи гуслар ФИЛИП ВИШЊИЋ; песма: Почетак буне противу дахија;
 • књижевник МИЛЕНКО С. ФИЛИПОВИЋ; дело: Почеци и прошлост Зворничке епархије;
 • протојереј МИХАИЛО И. ПОПОВИЋ; дело: Историјска улога Српске цркве ;
 • књижевник МИЛОРАД ПАНИЋ - Суреп; дело: Кад су живи завидели мртвима;
 • књижевник Леонтије Павловић; дело: Култови лица код Срба и Македонаца;
 • професор МИХАИЛО ДИНИЋ; дело: Краљ Драгутин и краљица Јелена;
 • етнолог ЛАЗАР МИРКОВИЋ; дело: Археолошка налазишта у Западној Србији;
 • јеромонах ВЛАДИМИР БРАДАРИЋ; дело: Манастир Троноша;
 • учитељ књижевник БУДА МИЛЕНКОВИЋ; дело: Траговима великих Југословена
 • игуман АНТОНИЈЕ ЂУРЂЕВИЋ;
 • подаци и биографије братства манастира Троноше.

Свима мртвим изворницима нека Бог подари рајско насеље, а живим ауторова захвалност са жељом да их вечно прати благослов Пресвете Богородице и Њеног сина Исуса Христа.

Нека на сваког оног који прочита ову књигу Вечни Творац излије сву своју милост, а спаситељ Исус Христос нека благослови његове животне стазе.

Чесма девет Југовића

Испред улаза у манастир Троношу, с десне стране пута, постоји десетоцевна чесма са хладном планинском водом, коју народно предање приписује деветорици браће Југовића и десетом старом Југ-Богдану. Некадашњи настојатељ манастира Троноше јеромонах Георгије Бојић подигао је изнад ове чесме малу капелу, али је камене плоче, које су дотле постојале на њој, зазидао у темеље и пронађене су тек приликом зидања потпуно нове чесме и капеле које је завршено ове, 1968. године

Ова нова капела изнад потпуно обновљене чесме један је од најлепших украса манастирске околине и спада у ред најзанимљивијих грађевина ове врсте. Израђена је од белог, меког тршићког камена грубе обраде, а у нишама су плоче са стиховима из народних песама косовског циклуса. На чесми су плоче са написима о изградњи и њеној обнови;

На најстаријој плочи је запис:

"Ову задужбину Југовића од 1388. године обновио је архимандрит Методије 1721. године, а потом је обнови г. Младен Исаковић, трговац из Лешнице у спомен својих мртвих 1894. године."

Запис на другој плочи гласи:

Ова задужбина Југ-Богдана и његових девет синова: Војина, Миљка, Марка, Љубдрага, Радмила, Бошка, Стојана, Веселина, Власкоја Дамјана из 1388. г. обновљена је у време архимандрита Методија 1721. г. касније обнови је Младен Исаковић трг из Лешнице 1894. г, а после тога обнови је настојатељ манастира Троноше јеромонах Георгије Бојић. 1936. године.

На трећој најновијој плочи урезано је:

"Садашња капела светог великомученика Пантелејмона целитеља и чесма Југ-Богдана и девет браће Југовића обнови се из основа лета господњег 1968, за време епископа шабачко-ваљевског г. Јована и настојатеља манастира Троноше игумана Антонија Ђурћевића, а прилозима манастира, цркава и благочестивог народа. Пројект израдио архит. Др. Драг. Тадић, професор."

Пошто је Подриње само једно кратко време било у држави кнеза Лазара, може се веровати да су браћа Југовићи на овом месту подигли прву чесму, као што је записао архимандрит Методије. Зато, су стихови, који красе зидове капеле најлепши спомен њиховог витешког родољубља и херојске погибије на Косову. Ево тих стихова:

"Царе Лазо српска круно златна,
ти полазиш сутра на Косово,
собом водиш слуге и војводе,
а код двора никог не остављаш.
Одводиш ми девет миле браће,
девет браће, девет Југовића,
остави ми брата бар једнога."
"Госпо моја царице Милице,
кога би ти брата најволела
да т'оставим у бијелу двору?
Остави ми Бошка Југовића!"
"Кад ујутру јутро освануло
и градска се отворише врата,
тад ишета царица Милица,
она стаде граду на капију,
ал ето ти војске на алаје,
све коњици под бојним копљима,
пред њима је Бошко Југовићу."
Примаче се царица Милица,
па ухвати за узду алата,
руке склопи брату око врата:
"О мој брате, Бошко Југовићу,
цар је тебе мене поклонио,
да не идеш на бој на Косово,
и тебе је благослов казао:
да даш барјак коме тебе драго,
да останеш са мном у Крушевцу,
да имадем брата од заклетве."
"Иди сестро на бијелу кулу,
а ја ти се не бих повратио,
ни из руке крсташ барјак дао,
да ми царе поклони Крушевац;
да ми рече дружина остала:
гле страшљивца Бошка Југовића!
Он не смједе поћи на Косово,
за крст часни крвцу прољевати
и за своју вјеру умријети".

Дирљива је тужбалица ојађене сестре Милице, уклесана на каменој плочи:

"Овај камен нека спомен буде
мом бабајку старом Југ-Богдану,
ћутљивоме старцу на језику,
али гласном на дјелу витешком.
О мој бабо, овај спомен мали,
но сузама ја га више зали
него кречом Раде неимаре."
"Овај камен мојој старој мајци,
милој мајци мојих девет брата,
девет брата девет Југовића,
што не пусти сузе из очију
ни за једним сином ни рођаком,
док јој срце пуче за Дамјаном,
кад јој гавран пусти из облака
мртву руку мог брата Дамјана.
Теби мајко овај спомен мали,
сузама га, ево, мојим зали,
вреле сузе врелим кречом смеша,
с врелим кречом Раде неимаре."
"А сад Раде, славни неимаре,
глачај мени девет каменова,
све за спомен мојих девет брата,
девет брата девет Југовића;
залиј кречом а ја ћу сузама,
глачај длетом а ја ћу рукама,
и рукама, челом и образом,
нек осете њине свете душе
колико их милује сестрица,
сад жалосна робиња Милица.
Запалићу на сваком камену,
запалићу чисте воштанице;
да Бог прости мога милог Бошка,
барјактара све цареве војске,
и остале Бог да прости редом."

Поред ових плоча на капели се налази и плоча на којем ће се урезивати имена великих дародавалаца и приложника.

У самој капели налази се копија руске чудотворне Богородичине иконе познате под именом "Знамење", чији је оригинал донео 1925. године у Троношу епископ курски Теофан те је овде стајала три дана.

Манастирско звоно

Приликом првог подизања манастира Троноше, подигнута је и посебна манастирска звонара. При сваком спаљивању и рушењу манастира, рушена је и звонара, а звона одношена. Кад је 1834. године манастирски храм обновљен, дозидана је уз њега звонара у облику торња, који са осталом зградом сачињава једну целину, мада је торањ сазидан од тесаног тршићког камена, док је храм облепљен малтером.

Данас се у торњу налази само једно веће звоно. Ово је звоно набављено прилозима парохијана манастира Троноше и подигнуто за владе књаза Милана Обреновића IV 1880. године. Изливено је у Београду у ливници Ђорђа Боте и синова.


 

 

Са благословом Његовог Преосвештенства
владике Шабачко-ваљевског Лаврентија

Copyright ©2001 Црквена општина лозничка, Православна Епархија Шабачко-ваљевска,
ТИА Јанус и аутори појединачних ауторских права. Сва права задржана.

Контакт адреса: webmaster@svecovek.org.yu