Дневник "Вечерње новости", Београд, 27. август 1992.

 

Успели српско-македонски позоришни пројект

Словенски Орфеји

На Дојранском летњем фестивалу овог лета премијерно је изведен "Словенски Орфеј" (продукција театра "Антон Панов" из Струмице), на текст младог београдског писца Зорана Стефановића (рођеног 1969. године) и у режији исто тако младог македонског редитеља Горана Тренчовског (рођеног 1970. године).

Овај сигурно најмлађи редитељско–драматуршки тандем на Балкану (Зоран је још студент на београдском ФДУ, а Горан је недавно дипломирао режију на новосадској Академији), успешно превазилази политичке размирице, игноришући санкције и блокаде и распаљене националне страсти својих средина.

Ових дана двојица младих уметника уговорили су гостовање "Словенског Орфеја" у Београду, у октобру, а у плану имају да током следеће сезоне реализују још три пројекта у Србији, Македонији и Бугарској. У "Словенском Орфеју" и у пројектима који ће га следити њихово полазиште је да смо сви на овим просторима пре свега Словени, а потом Балканци, чиме смо везани за саме корене европске цивилизације. Форма у којој представљају балканско–словенску проблематику је "апокалиптично позориште" (пост–постмодерно), у којој као искрени противници грађанског позоришта синтетишу Артоовску суровост, стрип, филм, научну фантастику...., како би, кажу, задрли у саму суштину онога што покреће нашу садашњу трагедију.

– Одрасли смо и сазревамо у суровом времену, што од вас захтева да мислимо трезвено. Нисмо лажни космополити, као неке претходне генерације, немамо илузија, знамо где се налазимо – тврде Горан и Зоран.

(М. А.)


Главна странаСловенски Орфеј - позоришна драмаСловенски Орфеј - радио-драма
ХронологијаРецензијеБиблиографија, театрографија...Документи
О Орфеју у миту и уметностиЛинковиПројекат РасткоСрпско позориште и драма