Дневник "Политика", Београд, март 2002.

Кад су богови уморни

Премијера радио-драме "Словенски Орфеј" Зорана Стефановића
(Радио Београд III, 26. фебруар 2002).

Са више него јасним алузијама на савремену ситуацију и односе у данашњем свету, Зоран Стефановић у радио-драми "Словенски Орфеј" слика збуњујуће препирке античких богова и нетрпељивости и спорове међу њима. У оквиру духовито изграђеног ироничнога поступка, он приказује како проблеме настале због тога што је ослабила послушност свих решава господар света Зевс, при чему му усрдно помаже његов син Аполон, који је овлашћен да решава све спорове. Али, и он је у спору са братом Дионисом, па је тешко успоставити нормалан поредак, што се може учинити тек ако се вериге што свет држе, Балкан, не причврсте. Зато треба од локалних сорти направити бића, односно смирити и култивисати народ, при чему од помоћи може бити и славни певач Орфеј, пророк Аполонов... Богови се, изгледа, не сналазе најбоље: они су уморни и као да им је досадно!

Дабоме, није тешко изнаћи паралеле са данашњим приликама на Балкану и у свету уопште: игра се велика игра, а има појединаца који се у тој игри слабо или готово никако не сналазе. Зоран Стефановић успева да свет богова прикаже у савременој светлости: комуницира се помоћу мобилних телефона, чују се митраљески пуцњи - све је као да се радња дешава данас! И све је дато у једној духовитој и врло занимљивој пројекцији. Дело је са очигледним афинитетом режирао Зоран Рангелов, изнашавши потребну гротескну интонацију при оживљавању митских личности, које су са фино изграђеном ироничном дистанцом тумачили Миодраг Милованов, Владан Живковић, Јадранка Селец-Диздаревић и Бранислав Платиша. Суделовали су још и Добрила Илић, Зорица Јовановић, Радмила Андрић и Иван Јагодић.

Мајстор тона Томислав Перић дао је драгоцен допринос обликовању ове савремене звучне пројекције митолошког света, пласирајући поједине ефекте на оригиналан начин и сублимирајући их у раскошну укупну звучну слику.

[...]

Ранко Бурић


Главна странаСловенски Орфеј - позоришна драмаСловенски Орфеј - радио-драма
ХронологијаРецензијеБиблиографија, театрографија...Документи
О Орфеју у миту и уметностиЛинковиПројекат РасткоСрпско позориште и драма