NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat Rastko Promena pisma English
Projekat RastkoLingvistika i filologija
TIA Janus

Српски језик и писмо у XXI веку

Писмо Конгреса српског уједињења
(Serbian Unity Congress)
председнику Владе Србије Зорану Ђинђићу
поводом најављене локализације Windows-a на латиничном писму

5. децембар 2002.

Г. Зорану Ђинђићу, председнику Владе Републике Србије

 

Поштовани господине Ђинђићу,

Обраћамо Вам се поводом одлуке компаније Мајкрософт да се локализација њиховог оперативног система Windows и софтверског пакета MS Office за српских језик уради на латиничном писму.

Конгрес српског уједињења као организација Срба из дијаспоре је за ово питање веома заинтересована јер је реч о изузетно важној одлуци за нашу културу и писменост, не само компјутерску.

Наше мишљење је да је ћирилица врло важна за такву свеобухватну писменост у Србији. Коришћење латиничног писма у компјутерској техници у тренутку када Србија тек прелази на масовно коришћење компјутера је контрапродуктивно за млађе генерације које језик тек савлађују. Ово би довело до изумирања ћириличног писма у врло кратком року.

Желели бисмо да се најпре информишемо и од Вас из прве руке сазнамо да ли је Влада Србије упозната са овим проблемом и шта ће предузети по том питању. Уколико у овом тренутку дозволимо страним компанијама да диктирају шта је "српски језик" нећемо сачувати културну независност, а када је изгубимо можемо и енглеско писмо да прогласимо као званично.

Такође, желели бисмо да знамо какво је Ваше мишљење у погледу поштовања важећих прописа у Републици Србији по којима је јасно одређено да је ћирилица, а не латиница званично писмо, као и да та два писма у том погледу нису "равноправна".

Сматрамо да би макар и прећутно допуштање Microsoft-у да може да латиничну верзију прогласи "српском" рад против насушно потребног компјутерског описмењавања људи у Србији. Осим тога, мишљења смо да би латинична локализација узроковала супротни ефекат од жељеног, наиме потпуни бојкот Microsoft-ових производа, а тиме и бојкот коришћења компјутерске технологије.

У нади да ћете нам брзо одговорити, срдачно Вас поздрављам.

Ненад Вукићевић
Конгрес српског уједињења
Председник


// Пројекат Растко / Филологија и лингвистика //
[ Промена писма | Претрага | Мапа | Контакт | Помоћ ]