Марјан Миланов

О Вековницима и људима: поводом пет година серијала Вековници

Лиценца Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Србија (CC BY-SA 3.0) http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/rs/

„Вековници“ су српски и балкански авантуристички стрипски серијал о двојици случајних партнера, мистериозном вампиру Чену и ћудљивом бесмртнику Краљевићу Марку који у Европи с краја осамнаестог века укрштају стазе са митолошким бићима као што су водењаци, псоглави, тодорци, али и историјским личностима попут Волфганга Амадеуса Моцарта, Милоша Обилића, Вука Бранковића, Стевана Синђелића те књижевним ликовима као што су Тил Ојленшпигел, доктор Фауст, Д’Артањан, Франкенштајн, Хајдук Станко и многи други...

Серијал је почео свој живот на странама Политикиног Забавника 2007. године, и наставио га у албумима „System Comics--а“ са шест до сада објављених издања (Реквијем, Пасји животи, Прах, Пепео, Бајка и друге истине, Духови у боци).

„Вековници“ су 2011. године доживели и свој подсеријал, „Бескрвни“ (албум Мртва стража), што је, колико је бар нама познато, први прави spin off у осамдесетогодишњој историји српског стрипа. Серијал „Бескрвни“ се бави (углавом) савременим авантурама вампира Алексаја, кога у главом току „Вековника“ у осамнаестом веку упознајемо као негативца, да би га данас, у сопственом серијалу, срели као неког ко се бори против својих некадашњих сабораца – „Бескрвни“ се баве питањем како је то те драматичне промене заправо дошло.

Постоји и гег серијал „ВЕКОВНИЦИте“, састављен махом од хумористички стрип каишева и полутабли, који својим идејама и ликовном изведбом у животу одржавају македонски аутори Дамјан Михаилов и Михајло Димитријевски – Тхе Мичо.

„Вековници“ и „Бескрвни“ су до сада, сем у албумској форми, објављивани и у часописима Стрипотека, Политикин Забавник, Стрип Прессинг, Киша, Стрип Креатор, Парабеллум, Стрип Ревија и БДЦ.

Нишки књижевни часопис Градина посветио је серијалу засебан формат од педесетак страна 2011. године, што је својеврсни куриозитет, будући да је то први стрипски серијал у Србији коме је указана оваква част у једном часопису посвећеном књижевности.

„Вековници“ су, сем Србије, објављивани су и у Македонији, Босни и Херцеговини и Румунији, а такође су били предмет три групне изложбе које су постављене у Београду, Ваљеву и Зајечару. Уз то, у склопу фестивала Балканске смотре младих стрип аутора у Лесковцу објављено је 5 скицовника „Вековника“, са преко 150 страна скица, поставки и пропратног материјала коришћеног у раду на серијалу, уз сажете биографије готово свих аутора који су сарађивали на овом серијалу у неком својству.

Требало би свакако напоменути и чињеницу да су стрипови из серијала „Вековници“ и „Бескрвни“ освојили петнаестак награда на Међународним салонима стрипа у Београду и Велесу, међу којима се истичу награда за најбоље остварење у домену класичног стрипа на Међународном салону стрипа у Београду 2008. године, Grand Prix Међународног салона стрипа у Велесу 2009. године и награда Стрипотеке 2011. године. Нулти албум „Вековника“, Бајка и друге истине, добио је награду за најбоље домаће стрип издање за 2010. годину на Осмом међународном салону стрипа у Београду.

Предговоре за албуме „Вековника“ и „Бескрвних“ писали су сценаристи и режисери Ђорђе Милосављевић и Милан Коњевић, сценариста и теоретичар Зоран Стефановић, те књижевници Владимир Лазовић, Дејан Стојиљковић, Горан Скробоња и Зоран Јакшић. О „Вековницима“ те „Бескрвнима“ за дневне листове и магазине писали су Урош Смиљанић (алијас Мејо Крљић), Горан Стевановић, Павле Зелић, Милутин Павићевић, Бојан М. Ђукић, Жељко Обреновић, Марина Мирковић, Златибор Станковић, Срећко Миловановић, Марко Шелић – Марчело, Саво Каталина, Борис Лазић...

Све албуме „Вековника“ и „Бесмртних“ написао је и уредио Марко Стојановић.

На серијалу сарађује преко шездесет стрип цртача и илустратора из Србије, Хрватске, Словеније, Румуније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе и Македоније.

Може се мирне душе рећи да је на изради стрипова до сада радила балканска стрип-елита: Срђан Николић – Пека, Милорад Вицановић – Маза, Владимир Алексић, Далибор Талајић, Тихомир Челановић, Александар Сотировски, Горан Суџука, Боривоје Грбић, Вујадин Радовановић, Денис Дупановић, Зоран Туцић, Михајло Димитријевски – Тхе Мичо, Дарко Перовић, Филип Андроник, Дамјан Михаилов, Дејан Ненадов, Даниел Атанасов, Милан Антанасијевић, Мирко Чолак, Марко Николић, Мирослав Мрва, Озрен Миждало, Бојан Вукић, Максим Шимић, Мијат Мијатовић, Небојша Пејић, Иве Сворцина, Борис Баклижа, Драган Пауновић, Адријан Барбу, Урош Беговић, Синиша Бановић, Роберт Солановић, Алекса Гајић, Радомир Изгаревић, Дејан Седлан, Мирослав Слипчевић – Мими, Бојан Дебенак, Мирко Чолак, Енис Чишић, Милан Јовановић, Иван Шаиновић, Игор Јовчевски, Зоран Јовановић, Драган Стокић – Рајачки, Дражен Ковачевић, Стеван Субић, Владимир Попов, Никола Матковић, Аљоша Томић...

Екипа илустратора и аутора пин апова такође импресивна : Рајко Милошевић – Гера, Владимир Крстић – Лаци, Бранислав Керац, Бојана Димитровски, Милисав Банковић, Тихомир Тикулин – Тицо, Јован Укропина, Себастијан Чамагајевац, Ивица Стевановић, Миленко Туњић, Изток Ситар, Дарјан Јуринчић, Андреј Војковић, Здравко Гиров, Александру Чибутарију, Саша Арсенић, Лазо Средановић, Ђорђе Милијановић, Иван Коритарев, Бојан Радовановић, Бранко Рицов, Ласко Џуровски, Данко Дикић, Владимир Брајовић, Благоја Милевски, Леонид Пилиповић, Алем Ћурин, Бернард Коле, Борислав Маљеновић, Живорад Радивојевић...

Сем на папиру и у галеријама, „Вековници“ воде и прилично активан живот и на Интернету, те се тако на бројним релевантним стрип сајтовима и форумима ових простора налазе теме посвећене овом серијалу, које се освежавају новим материјалијама готово свакодневно. Серијал има и своју страну на „Фејсбуку“, а блог „Вековника“ налази се на адреси www.vekovnici.blogspot.com.

На Растку објављено: 2012-10-15
Датум последње измене: 2012-10-15 16:05:54
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује