Саша Недељковић

Приредбе у Соколском друштву Трпањ

Старешинство Савеза сокола сматрало је Соколство као жижу око које су се окретале друге организације. Соколи су требали да буду чланови свих корисних установа и друштава и најсвесније да их помажу. Међу њима су биле хигијенске установе, здравствене задруге, народне књижнице, ... . (1) Соколско друштво Трпањ и Месни одбор Јадранске страже у Трпњу сарађивали су у националном раду.

Соколско друштво Потомје као матица соколског рада на полуострву Пељешцу основала је соколска друштва у Трпњу и Оскорушном. Заједно са новооснованим друштвима приредило је Ђурђевдански уранак 3. маја 1931. на месту Крива долина. Друштва су учествовала са свим својим категоријама, а друштво Трпањ и са својим тамбурашким збором. Ујутро друштва су се састала на месту уранка и након измењених поздрава настало је весело играње као да је чланство од једног друштва. Становници из околних мањих сеоца брзо су се окупили на месту уранка. Вежбачи су изводили лаку атлетику, а затим је Тутић, члан просветног одсека друштва Потомје говорио о значају Ђурђевданског уранка, а исто тако и учитељ Радош, члан соколског друштва Оскорушно. Женски нараштај друштва Потомје изводио је ритмичке саставе уз певање.(2)

Да би удовољило многобројним гостима Соколско друштво Трпањ приредило је 26. јула 1931. излет на плажу Дивна. Ту су се налазиле рушевине дворца Д. Рањине, дубровачког племића и песника из XVI века. У моторним лађама било је преко 80 излетника. Међу излетницима било је и неколико сокола и соколица из Београда. Дивна је после Оребића била највећа песковита обала на Пељешцу. Соколи и Скаути извели су многе шаљиве и занимљиве вежбе. Приређена је закуска на плажи. Излетници су посетили рибарско село Дуба. У предвечерје група се вратила у трпањску луку. (3) Мјесни одбор Јадранске страже Трпањ приредио је излете до Дрвеника, Дубе и Драче.(4) Делегација Јс. из Трпња посетила је национално село Горњу Врућицу. Од 240 становника учланило се 30 лица, т.ј. из сваке обитељи по једна особа. Мјесни одбор послао је 14. новембра 1930. своју делегацију у Доњу Врућицу. Мјесни одбор Јс. организовао је подмладак при основним школама у Трпњу и Горњој Врућици.(5)

Соколско друштво Трпањ приредило је свечану академију 6. јануара 1932. у Горњој Вручици. Сељаци су изразили радост што гледају први пут соколе у свом селу. Соколи су наступили у сеоској читаоници, која је била дупке пуна народа. Вежбе су изводиле све категорије. У позоришном комаду „Дух Соколства“ играла су соколска деца. У свом предавању просветар Ђ. Јерић говорио је о улози соколства на селу. Академија се завршила у предвечерје, а затим је била игранка. (6)

Мјесни одбор Јадранске страже Трпањ организовао је прославу рођендана краља Петра 1931. у Трпњу заједно са соколским друштвом. (7)

Соколско друштво Трпањ је заједно са Соколским друштвом Опузен прославило 100–годишњицу рођења оснивача соколства Тирша. Увече приређена је забава у друштвеном дому. Забава је отворена говором старешине Фране Главине у којој је изнео значај Соколства и рад др. М. Тирша. Дилетанти Соколског друштва Опузен одиграли су два комада. У недељу 6. марта 1932. одржана је свечана седница управе. Дворана је била пуна деце у црвеним кошуљама, чланова, чланица и грађанства. На седници је прочитано и говорено о др. М. Тиршу. Одржане су две декламације, после којих је певана химна. Соколска поворка прошла је кроз место уз клицање краљу и краљевском дому. (8)

Соколско друштво Трпањ прославило је 24. јула 1932. годишњицу свог оснивања II јавним наступом. Приредили су дочек бројним гостима, соколима 9 друштава са Пељешца и из Херцеговине, затим делегатима Соколске жупа Мостар. Поворка са две музике прошла је кроз варош и зауставила се испред соколане. Ту је лекар и члан сокола др. И. Печар поздравио госте. Поворка је кренула на гроб И. Главине, оснивача соколског друштва, где су одржани говори и положен ловор–венац. Пре подне одржана је утакмица у пливању и веслању, а после подне вежбе свих категорија (просте вежбе, на пречи и одбојка). Учествовали су и соколи осталих друштава а посебну пажњу привукло је учешће Соколског друштва Београд II који су били на летовању. Увече одржана је свечана академија. После тачака сокола из Метковића (“Црногорка“ женски нараштај; „Козачек“ мушки нараштај) и Београда следио је позоришни комад „Љубав Соколства“. (9)

Соколско друштво Трпањ учествовало је у приредбама осталих соколских друштава. Соколско друштво Оскорушно одржало је 14. августа 1932. јавну вежбу. Прво су наступиле категорије соколског гнезда Оскорушна. А затим у заједничким прашким вежбама наступиле су све категорије друштава Потоње, Оскорушно, Трпањ, Вела Лука и Београд II, који је био у Трпњу на летовању. После јавне вежбе формирана је поворка на челу са музиком из Вела Луке, која је прошла местом. У име друштва поздравио је присутне члан просветног одбора Анто Радош, а после њега говорио је тајник друштва Вела Лука Петар Жувела. Увече је приређена академија, а после академије игранка. У чланку у „Соколском Гласнику“ истакнуто је: „Противници су уложили сву силу, да забава што лошије испадне, али су остали запрепашћени чудећи се како је све то тако могло да испадне у потпуном реду.“(10)

Мјесни одбор Јадранске страже у Трпњу одржао је скупа са осталим мјесним друштвима (Соколско друштво, ... ) комеморативни састанак пригодом смрти краља Александра, на дан и у часу погреба (18 октобра 1934. у 15 сати) под предсједањем I потпредсједника Мјесног одбора Јадранске страже Мате Виличића. (11)

Прославе су соколским друштвима омогућавале да привуку шири круг мештана који се нису занимали спортским вежбама и другим сличним активностима сокола. Приредбе су допринеле заједничком раду сокола са осталим друштвима као што су то били месни одбори Јадранске страже...

Саша Недељковић је члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије

Напомене

1. Милутин Д. Лукић, „Соколство и друге народне и просветне установе“, „Око Соколово“, Београд, 1940, бр. 9 и 10, стр. 169;

2. „Соколско друштво Потомје“, „Соколски гласник“, Љубљана, 27. маја 1931, бр. 22, стр. 3;

3. „Соколско друштво Трпањ“, „Соколски гласник“, Љубљана, 13. аугуста 1931, бр. 33, стр. 4;

4. „Извештај Главног одбора Јадранске страже за IV главну скупштину Љубљана, 6–8.9.1935“, стр. 11–12;

5. „Јадранска стража“,бр. 3, Март 1931, Сплит, стр. 82; „Јадранска стража“, бр. 8, аугуст 1931, Сплит, стр. 224;

6. „Соколско друштво Трпањ“, „Соколски гласник“, Љубљана, 3. марта 1932, бр. 10, стр. 6;

7. „Јадранска стража“, Сплит, бр. 5, мај 1931, стр. 138–139;

8. „Соколско друштво Трпањ“, „Соколски гласник“, Љубљана, 31. марта 1932, бр. 14, стр. 5;

9. „Соколско друштво Трпањ“, „Соколски гласник“, Љубљана, 4. аугуста 1932, бр. 31, стр. 3;

10. „ Соколско друштво Оскорушно“, „Соколски гласник“, Љубљана, 15. септембра 1932, бр. 37, стр. 5;

11. „Јадранска стража“, Сплит, Новембар 1934, бр. 11, стр. 495, 496, 498;

На Растку објављено: 2014-06-20
Датум последње измене: 2014-06-20 04:21:54
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује