Портрети савременика: Бојана Андрић

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org • Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International


Бојана Андрић (Београд, 11. јун 1944) је вишеструко награђивани драматург, сценариста, историчар телевизије, телевизијски уредник, аутор и редитељ.

На запаженим филмским и телевизијским подухватима била је сценариста — серија „Песма“, филм „Шешир професора Косте Вујића“... — или драматург — филм Лептирица или серија „Алекса Шантић“.

Аутор је култне емисије „Трезор“ која се емитује од 2002. године.

Биографија

Дипломирала је драматургију на Факултету драмских уметности у Београду (некада: Академија за позориште, филм, радио и телевизију).

Каријера јој се може сагледати у четири фазе. У првој је писала властита сценарија или драматуршки уобличавала туђа; затим je као уредник пласирала у јавност друге писце и редитеље, а у трећој je радила као истраживач и историчар телевизије. У четвртој фази ради као комплетан телевизијски аутор: писац, редитељ и водитељ.

Аутор једне радио драме („Мој пријатељ Шарл“) и више телевизијских („Далеко је Аустралија“, „Погрешна процена“ и др), коаутор ТВ драма и серија („Обичан живот“ са Живојином Павловићем, „Песма“ са Оскаром Давичом, Ђорђем Лебовићем, Ж. Павловићем, „Алекса Шантић“ са Јосипом Лешићем, Абдулахом Сидраном...).

У Играном програму Телевизије Београд од 1971. као драматург и уредник радила је на више десетина драма и драмских серија.

Од 1987. почела је да се бави историјом Телевизије Београд, а од 1993. интензивирала рад на оснивању Музеја телевизије у Србији. Од 1998. до 1999. била је коаутор посебног програма „Теветека“ који се базира на емисијама из архива Телевизије Београд. Суоснивач је и извршни директор првог Међународног фестивала филмова о људским правима „Један свет“ у Београду, од 2001. године.

Обновила је од 2001. рад Редакције за историографију ТВБ чији је одговорни уредник, од 2005. је у пензији, али остала на РТС да ради ауторски пројекат „Трезор“.

Приређивач књиге Антологија ТВ драме и ДВД издања „10 најбољих ТВ драма“ и „Сећање на недужне жртве“. Аутор публикације Репертоар редакције драмског програма ТВБ од 1958. до 1983, књиге Водич кроз продукцију Играног програма ТВ Београд од 1958. до 1995, Нисам гледао (коаутор са Миром Оташевић). Уредник је две књиге из едиције „Прилози за историју ТВБ“, као и аутор или уредник 13 изложби из историје Телевизије Београд.

Награде и признања

  • Годишња награда Телевизије Београд за 1991. — „за иницирање и реализацију идеја о очувању драмских и серијских емисија Играног програма ТВБ“.
  • Награда за ТВ критику „Душан Дуда Тимотијевић“ за 2003. — за прегалачки рад у серији „Трезор“.
  • Повеља Удружења новинара Србије 2008. — за рад на очувању медијске баштине.
  • Плакета Југословенске кинотеке — за допринос филмској уметности, 2014.
  • Награда „Тања Петровић“ — за изузетан допринос афирмацији културе и уметности, 2016.

О Бојани Андрић

„Знате је вероватно по серији Трезор, монументалном подухвату који је почела сама, могло би се рећи, против свих. Решила је да сачува нашу прошлост упркос општем срљању у садашњост, прошлост која се некако боље и тачније не може реконструисати него кроз телевизијску свакодневицу. Она није архивар, него историчар, Бојана је остала уметник, особа која ствара ново од старог, допуњава, уобличава, доноси ред тамо где је био хаос... Али, није само очување историје оно зашто дугујемо захвалност Бојани. Много више од тога, највећи део онога што она спасава носи духовну, уметничку и емотивну димензију која преко тих материјала, постаје опипљива, жива и потресна... Неколико сјајних сарадница, које је Бојана заразила љубављу за рат против заборава, не знају за радно време... Пчелиња вредноћа, марљива упорност и стрпљива снага слона су потребни да би се радило оно што оне раде...“ — Александар Мандић, Политика, 14. септембар 2013.

Спољашње везе

На Растку објављено: 2017-07-11
Датум последње измене: 2017-07-11 15:36:34
Спонзор хостинга
"Растко" препоручује

IN4S Portal

Плаћени огласи

"Растко" препоручује