Dnevnik "Pobjeda", Podgorica, 1. septembar 1992.

 

Pozorišni projekti: Zapis o "Slovenskom Orfeju"

Početak igre

Uspjela simbioza drevnog mita i modernog masmedijskog iskustva

Nedavno izvođenje predstave "Slovenski Orfej", drame mladog beogradskog dramskog pisca Zorana Stefanovića, u režiji Gorana Trenčovskog, mladog pozorišnog umjetnika iz Skoplja, na Ljetnjem festivalu u Dojranu predstavlja prvo probijanje pozorišne blokade. Ono što prethodno nije uspjelo slavnijim i medijski prisutnijim dramaturzima pošlo je za rukom piscu Zoranu Stefanoviću.

Probijanje pozorišne blokade nije jedini, nije ni najvažniji razlog zbog kojeg, kroki zapisom, predstavljam dramu "Slovenski Orfej" i dvojicu najmlađih dramskih profesionalaca na Balkanu, Stefanovića i Trenčovskog.

Zoran Stefanović uskoro završava dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu kod profesora Vlade Stamenkovića i
Gordana Mihića. U književnim časopisima objavio je već nekoliko priča. Bavi se antropologijom, slovenskom mitologijom, istorijom, ritualima. Posljedica tog interesovanja za slovensku prošlost nije samo drama "Slovenski Orfej", već i TV-serija "Janusovo lice istorije", koja se ubrzano snima. To je trenutno najveći projekat Naučnog programa Televizije Beograd i emitovaće se najvjerovatnije na jesen.

Režiser Goran Trenčovski mlađi je od Stefanovića godinu dana. Diplomirao je režiju na novosadskoj Akademiji kod profesora Bora Draškovića. Za nepunih osam mjeseci uradio je četiri predstave. Poslije diplomske predstave "Kraj igre" (od Beketa), nastavio je sa "Zvučnim slikama", "Vodenom kokoškom" i, sada, "Slovenskim Orfejem".

Ocjena da je "Slovenski Orfej" veoma uspjelo ostvarenje i da je to najbolja predstava koja se u posljednje vrijeme igra u Makedoniji dobija status opšteg mjesta u tekstovima pozorišnih kritičara. Od selektora nekoliko pozorišnih festivala već su stigli pozivi za predstavljanje "Slovenskog Orfeja".

U prvoj nedjelji septembra njihova drama imaće četiri premijerna dana u Strumici, gdje će, potom biti na repertoaru tokom cijele godine. Krajem septembra "Slovenski Orfej" naći će se na repertoaru festivala "Mladi otvoren teatar" u Skoplju. Slijede gostovanja u Bugarskoj, u Prilepu, potom predstavljanje u Srbiji,

Ta simbioza drevnog mita i modernog masmedijskog iskustva dala je u slučaju "Slovenskog Orfeja" lijepe rezultate. Mladi umjetnici su cijeloj stvari pristupili smjelo, sa nesumnjivim pozorišnim osjećanjem i bez bojazni od autentičnih rješenja i specifičnih iskušenja.

- Drama "Slovenski Orfej" je prvi dio pozorišnog ciklusa "Slovenska apokalipsa" kojim Zoran i ja pokušavamo da suštinski izrazimo Balkan. Drugi dio ciklusa "Skaska o kosmičkom jajetu" radiće se na jesen u Blagoevgradu. Namjeravamo da treći dio projekta - "Teodora, svedok" ponudimo Subotici, a četvrti - "Kabare u Plavom Bejrutu" radili bismo u Beogradu. Time bi se naš balkanski projekat zaokružio - kaže režiser Goran Trenčovski

Stefanović i Trenčovski su svoju zavjesu pomjerili. Početak igre je lijep i siguran.

Gojko Božović

Glavna stranaSlovenski Orfej - pozorišna dramaSlovenski Orfej - radio-drama
HronologijaRecenzijeBibliografija, teatrografija...Dokumenti
O Orfeju u mitu i umetnostiLinkoviProjekat RastkoSrpsko pozorište i drama