NovostiPretragaO projektuMapa projektaKontaktPomocProjekat RastkoPromena pismaEnglish
Projekat RastkoIstorija
TIA Janus
Velibor V. Džomić: Ustaški zločini nad srbskim sveštenicima

"...O oci i pastiri dobri, upravite otačastvo svoje pristaništu spasenja njegovog i molite mir od Boga rodu našemu..."

Tropar Svetim srbskim novomučenicima

"zbog vernosti Bogu i Božijoj pravdi postradaste telom zemlja se rastuži, ala spasoste duše, Nebo se veseli, a preci se vaši raspevaše Nebom, na kapiji Raja sretoše vas s pesmom: "Imena su vaša u knjizi večnosti, ulazite u Raj deco besmrtnosti". Mi na zemlji, rod vaš, kličemo vam u glas: Mučenici novi molite se za nas".


Uvodna napomena

Knjiga "Ustaški zločini nad srbskim sveštenicima" predstavlja jedan sistematski zbornik objavljenih, ali i neobjavljenih imena, biografija, podataka i svedočanstava o stradanju srbskih episkopa i sveštenika u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

U radu na prikupljanju i sistematizovanju objavljene i neobjavljene građe vezane za stradanje srbskih sveštenika u NDH imali smo u vidu značaj objavljivanja ovakvog tematskog zbornika u današnjem vremenu koje je, po mnogo čemu, slično vremenu u kome su ustaše izvršili genocid nad našim narodom u Zapadnim Srbskim Zemljama.

Oni bolje upućeni poznavaoci ovovekovne, mučeničke istorije našega naroda i naše Crkve znaju da je prorežimsko Udruženje pravoslavnih sveštenika 1960. godine u Beogradu objavilo "Spomenicu pravoslavnih sveštenika 1941-1945. godine". U pomenutoj spomenici su relativno dobro, ali ne i potpuno obrađene biografije i opisi stradanja naših Sveštenomučenika u NDH. Spomenici se, međutim, s pravom ima prigovoriti zbog toga što se ni na jednom mestu ne pominju naši Sveštenomučenici, koji su u toku i posle Drugog svetskog rata postradali od jugoslovenskih komunista.

Svetosavska Crkva se ni u najtežim danima komunističke strahovlade nije odrekla svoga naroda i zajedničkog stradanja Crkve i naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, bez obzira na to što su bezbožnici na svaki način pokušavali da umanje broj naših Novomučenika i Sveštenomučenika ne samo u Jasenovcu, nego i na svim drugim mučeničkim mestima i prostorima Zapadnih Srbskih Zemalja. Svetosavska Crkva je brižno sakupljala podatke o stradanju našega naroda, sveštenstva i pravoslavnih hramova u NDH tako da je sve to ostalo zabeleženo u arhivu Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC, ali i u pamćenju preživelih .

Preosvećeni episkop zahumsko-hercegovački (tada banatski) dr Atanasije Jevtić je objavio knjigu "Srpska Crkva u Drugom svetskom ratu" u kojoj je, koristeći arhiv Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC, dao najbolji statistički prikaz stradanja sveštenstva SPC od svih vojnih formacija u pomenutom periodu. Episkop Atanasije je na osnovu arhivskih podataka utvrdio da je u NDH postradao 171 srbski sveštenik. Srbski istoričar Veljko Đurić je u svojoj knjizi "Ustaše i pravoslavlje" utvrdio da je u NDH postradalo 193 sveštenika i tri episkopa, s tim što nije uvrstio mučeništvo, stradanje i smrt mitropolita Dositeja (Vasića) i episkopa Nikolaja (Jokanovića). Mi smo, koristeći se letopisima naših hramova, upoređivanjem različitih, do sada objavljenih, spiskova postradalih sveštenika, kao i neobjavljenim i objavljenim podacima, utvrdili da je na području NDH u Drugom svetskom ratu stradalo 205 srbskih sveštenika ne računajući stradanje episkopa banjalučkog Platona Jovanovića, gornjokarlovačkog Save Trlajića i mitropolita dabro-bosanskog Petra Zimonjića i smrt mitropolita zagrebačkog Dositeja Vasića i episkopa zahumsko-hercegovačkog Nikolaja Jokanovića. Uzimajući, svakako, i brojku od pet stradalih pravoslavnih episkopa u NDH, na osnovu našega spiska, broj služitelja oltara Božjega, postradalih u NDH, iznosi 210. To je do sada najveća utvrđena brojka postradalih Srbskih Sveštenomučenika u NDH. Neka imena naših Sveštenomučenika postradalih u NDH saznali smo na osnovu podataka koje su nam dali njihovi živi srodnici. Sasvim je moguće da ni ovaj Mučenikoslov nije potpun i treba ga smatrati privremenim. Prema nekim najnovijim saznanjima, izgleda da je u NDH stradalo 216 pravoslavnih sveštenika i pet episkopa. Nažalost, imena i biografije preostalih osam Sveštenomučenika nismo uspeli da saznamo.

Želimo da naglasimo da se ovim ne iscrpljuje ovovekovni Mučenikoslov Srbskih Sveštenika. Ustaški zločini nad srbskim sveštenicima predstavljaju jednu trećinu tog velikog Mučenikoslova dok komunistički zločini nad srbskim sveštenicima čine jednu njegovu polovinu (komunisti su, prema do sada utvrđenim podacima, pobili preko tri stotine srbskih sveštenika). U preostali deo ulaze nemački, italijanski, bugarski, mađarski, arnautski i "saveznički" zločini nad srbskim sveštenicima. Brojke njihovih zločina kreću se od jedne do nekoliko desetina postradalih sveštenika, što je dosta dobro (ali, opet, ne i potpuno) obrađeno u udruženjskoj "Spomenici".

Svetosavska Crkva je u periodu Drugog svetskog rata i posle njega izgubila preko šest stotina sveštenika, a tom Mučenikoslovu, svakako, pripadaju i imena naših sveštenika, koji su robovali i tamnovali u komunističkim robijašnicama širom bivše Jugoslavije i koji su u režiji vladajućih bezbožnika premlaćivani na svojim parohijama i u svojim domovima.

Obavezni smo da naglasimo da nismo želeli da dajemo svoje komentare uz potresna svedočanstva o stradanju naših Sveštenomučenika već smo se isključivo bavili faktografijom jer je ova knjiga sinteza svih objavljenih i neobjavljenih svedočanstava i podataka.

u Beogradu, Velibor V. Džomić

pred Svetog Luku 1993. godine

Položaj i stradanje srpskog naroda i crkve u NDH >>


// Projekat Rastko / Istorija / Ustaški zločini nad srbskim sveštenicima //
[ Promena pisma | Pretraga | Mapa Projekta | Kontakt | Pomoć ]