Vasko Popa

Predstavnik poezije apsurda.

Tu kategoriju – kao pandan drame apsurda – za Vaska Popu smislio je autor, i promovisao ju je u svojoj (madjarski pisanoj) Istoriji srpske knjizhevnosti (v. Bibliografiju).

Autor tu tvrdi da je Popa u pesnishtvu ono shto je Beket u drami – obojica su rodonachelnici i vrhunci zhanrova koje reprezentiraju.

Javili su se, kao takvi, u isto vreme. Premijera Beketovog glavnog dela Chekajutji Godoa bila je 1952. godine, a Popina prva zbirka – Kora – objavljena je 1953.

*

Popini Predeli su male apsurdne pozornice, na njegovom Spisku nalaze bitja sa apsurdnim sudbinama, u njegovim Poznanstvima i Igrama na Nepochin-polju odigravaju se apsurdna zbivanja velika i mala, zemaljska i kosmichka, njegova bitja u apsurdnoj smrti vode apsurdan razgovor (Kosti kosti).

Na njegovom Sporednom nebu zjapi apsurdan svemir.

*

Sa Beketom i dramom apsurda stvara iznenadjujutju sponu i Popina sklonost ka dramskim efektima i elementima.

U svojim pesmama i ciklusima neretko koristi upravo dijaloshki oblik ili monolog junaka (up. presechen dijalog) – Kost kosti, Vrati mi moje krpice, Razmirica, Raskol.

*

Sve ovo shto je ovde (gore) nauchno recheno, autor i njegov prijatelj (a i koautor) Gabor Misoglad, vetj kao studenti nisu samo znali, nego su i praktikovali.

*

Igrajutji Beketa, citirali su stihove iz Popinih pesama!

*

Dobro, nisu bili oni profesionalni glumci sa diplomom, no Beketov duet Vladimir–Estragon igrali su sjajno i ujednacheno, na istom nivou uvek kad su istu kolichinu ruma il palinke neke imali u sebi. (Kada stimulativ zbog novchanog stanja beshe nedovoljan, to je uvek ishlo na ushtrb nivoa.)

*

Desilo se ipak, i uprkos rumu, da im neke rechi ne padnu na pamet.

Tada bi pribegli improvizaciji, koja im, medjutim, skoro nikad nije ispala spontano, nego eruditno.

Divno je to chudo da su Vladimiru ili Estragonu posudili rechi iz Popine pesme, a drama je ishla ipak namazano.

*

Odnosno josh bolje.

*

Mnogi gledaoci, kad bi posle sreli tekstove Beketa u originalu, trazhili bi ona izvanredna mesta shto su glumci rekli smrdetji od ruma.

A ta mesta sjajna, vrhunska na bini, bila su sva redom poreklom iz nekog stiha Popinoga.