:: Насловна
:: Аутори
:: Језик ::
Фолклор ::
Историја ::
Уметност ::
Преводи ::
O Украјини ::
 

Дејан Ајдачић

Изложба фотографија Ихора Хајдаја „Украјинци - Украјинци“

У Центру Савремене уметности у Кијеву, велику пажњу je изазвала изложба "Украјинци - Украјинци", са 120 фотографија Игора Хајдаја. Посетиоцима центра при Кијевомогиљанској академији изложба је била доступна од 25. октобра до 23. новембра 2003.

Ихор Хајдај је ову колекцију формирао током неколико година држећи се истих начела - сви модели су снимљени у (сталном или импровизованом) студију, на фону исте, неутралне позадине у пуној величини у стојећем положају, са истим светлом истом камером, све фотографије су црно беле у великом формату 60 х 90 и прати их име снимљене особе, њена професија и датум када је снимљена. Постављајући људе различитих занимања, узраста и друштвеног положаја у исти оквир, аутор је желео да се сва пажња усредсреди само на човека. Намера Хајдаја била је да представи избором сународника своје виђење Украјинаца у њему привлачној и доступној мери.

Идеја да направи овакву колекцију се родила из разговора са колегама, професионалним фотографима у Тулузу, који нису били у Украјини, а заинтересовало их је да уз чашу вина сазнају како изгледају људи у Украјини. Тада су и Хајдају постала интересантна питања - како изгледају људи у његовој земљи, како су обучени, које позе заузимају, имају ли Украјинци неких заједничких црта, може ли се направити икакав њихов заједнички лик.Тако је одлучио да започне снимање различитих људи у једнаким, "спартански строгим" условима - једна позадина, једна камера, један фотограф..

Аутор истиче да је избегавао фотогеничне људе, како се не би добила нереално улепшана слика, али његово виђење Украјинаца зрачи лепотом и ведрином. На фотографијама се налазе чувена певачица изворних песама Нина Матвијенко, чланови рок-групе Скрјабин, екс-премијер Виктор Јушченко, али и студенткиње, сељанка из полтавског села, свештеник, виолинисткиња, трудница са светлом косом, радник са пнеуматичном бушилицом, дојиља са бебом, излетник са бициклом, наги модел, три свирачице на бандури у народним костимима и др. Ауторски пројект Хајдаја није ни критички коментар друштва, ни величање "простог човека", већ једно занимљиво и сасвим лично истраживање посебносности сваког појединца и идентитета њихове обједињавајуће укупности као становника Украјине. Свој петогодишњи пројекат фотограф неће настављати, јер сматра да је његова идеја остварена, те да нема смисла број увећавати до могућих 48 милиона.

Захваљујући подршци јаких спонзора (Кодак и други), уз изложбу је објављена и луксузно одштампана књига у меком и тврдом повезу.

 

 

Projekat Rastko
Projekat Rastko Budimpesta Sentandreja
Projekat Rastko - Rumunija
Projekat Rastko - Boka
Projekat Rastko Gracanica Pec
Projekat Rastko Cetinje
Projekat Rastko Luzica
Projekat Rastko Skadar
Projekat Rastko Bugarska
Projekat Rastko Banja Luka

 

 

 

 

// Аутори / Језик / Фолклор / Историја / Уметност / Преводи / O Украјини //
[ Пројекат Растко - Кијев- Лавов| Контакт | Пројекат Растко - Београд ]
©1997-2006. Пројекат Растко и носиоци појединачних ауторских права.